Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Élménybeszámoló arrow Az erdő fantomja

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Az erdő fantomja Nyomtatás E-mail
Írta: Gotthárd Ferenc Alpár
2008. augusztus 19. kedd 18:02

Kicsit nagyon elegem volt már azokból a horgászkirándulásokból, ahol a 30-40 centis jégpáncélt kellett átfúrnom, és az eredmények sem kárpótoltak a fáradságos munkámért. Ezért úgy döntöttem, hogy pár napig még a vizek környékére, sem megyek. Mivel elég nyughatatlan típus vagyok, és imádok a természetben kóborolni, ezért ha nem horgászom, akkor az erdõket-mezõket járom néhány vadász cimborámmal, vagy akár egyedül is. Ezúttal sem volt másképp.


A sors úgy hozta, hogy Pikó barátom meghívást kapott a parajdi vadászcsoporttól egy vaddisznóvadászatra, ahová én is elkísértem. Reggel 6 órakor indultunk Udvarhelyrõl, hogy idõben jelen legyünk a megbeszélt találkozón, ahol mindenkinek illett megjelenni, aki részt akart venni az aznapi vadászaton. Korondon csatlakoztunk István barátunkhoz, aki szintén meghívottként volt regisztrálva. Immár a hátra lévõ néhány kilométeres utat hármasban folytattuk.
Rövid autózás után megérkeztünk a találkahelyre, ahová hamarosan az összes vadász is befutott.
   
Gyülekezik a társaság.
Gyülekezik a társaság.

 
Miután mindenki jelen volt, rövid eligazítás következett, ahol bármilyen szokatlanul is hangzik, amikor valaki beszélt a többi némán hallgatta, és miután befejezte az illetõ a mondandóját, akkor szerre mindenki, elmondhatta a véleményét.
    
Egy ember beszél, a többi figyel, ha politikusaink is így viselkednének, mennyivel jobb lenne a helyzet.
Egy ember beszél, a többi figyel, ha politikusaink is így viselkednének, mennyivel jobb lenne a helyzet.

 
Az itt elhangzottak alapján, eredményes nap elé nézhettünk, ugyanis az elõzõleg lekerült erdõrészben több vaddisznó is beváltott, de onnan nem jöttek még ki, tehát valahol megfeküdtek az esti turkálás után. Majd közölték mindenkivel, hogy aznap a disznó mellett, még lõhetõ: a róka, vadmacska, farkas és a hiúz. A hiúz hallatán, felkaptam a fejem, talán alkalmam lesz életem elsõ hús-vér hiúzának a megpillantására, hisz melyik az a természetjáró ember, aki nem szeretne találkozni ezzel a rejtélyes vaddal. Nagyon óvatos és figyelmes állat lévén, jelenlétére a legtöbb esetben csak a hátrahagyott nyomai utalnak. Keveseknek adatik meg az a szerencse, hogy a szabadban, szemtõl-szemben álljanak ezzel a fantommal.

Ezután következett a sorshúzás, hogy eldöntsék, ki melyik állást foglalhatja el a vadászat alatt. A sorsolás a már évek óta jól bevált módszerbõl állt, mindenki elhelyezett egy töltényt, egy erre kijelölt sapkában, majd egy illetõ, anélkül, hogy oda nézett volna, egymás után vette ki a töltényeket. Az elsõ töltény az egyes számú állást jelentette, a másadik a kettest és így tovább, amíg az összes töltény el nem fogyott. Így mindenki számára világos volt, hogy kit, melyik hely illet, és nem volt vita a jobb helyek felett.
 
A mindent eldöntő sorsolás.
A mindent eldöntő sorsolás.

   
Ez a töltény Pikónak a 11-es állást jelentette.
Ez a töltény Pikónak a 11-es állást jelentette.

   
Alig 20 percnyi autózás után, egy takaros hétvégi házhoz értünk, ahol elõkerültek a fegyverek is a tokokból, majd rövid idõn belül minden vadász teljes harci díszben pompázott, készen a nagy kalandra.

Bevetésre készen.
Bevetésre készen.

 
A háztól mintegy negyedórás gyaloglás következett az út szélén, mígnem egy patakmederhez értünk, a továbbiakban ezen a medren felfele kellet haladnunk, hogy mindenki elfoglalhassa számára kijelölt helyet. Mielõtt nekivágtunk volna a kapaszkodónak, a vadászatot vezetõ illetõ, mindenkit utasított, hogy a fegyverét csak az állás elfoglalása után töltse meg, illetve a vadászat végeztével az állás elhagyása elõtt ürítsen is ki, a belesetek elkerülése érdekében. Ezek után csendet vezényelt, és következhetett a patakmeder meghódítása, ami kisebb hegymászói teljesítményt követelt a jeges-havas köveken haladva.

Ez még a könnyebbik szakasz volt.
Ez még a könnyebbik szakasz volt.

   
A nehéz terep miatt kisebb dugó alakult ki.
A nehéz terep miatt kisebb dugó alakult ki.

   
Lassan a nap is ki-kikandikált a felhõk közül, az egyik pillanatban, fényárban úszott minden, a másikban meg ismét szürkeség borult a havas tájra. Amint közeledtünk az állásokhoz, egy pisszenést sem lehetett hallani, csak a hó ropogása hallatszott a lépteink súlya alatt. Hamarosan mi is elfoglaltuk a helyünket Pikóval. Már csak a fegyver megtöltése és az alapos terepszemle volt hátra. 

Az utolsó töltény is a helyén.
Az utolsó töltény is a helyén.

   
A szálkeresztből már csak a vad hiányzik.
A szálkeresztből már csak a vad hiányzik.

   
Elvileg innen közeledhettek a vadak.
Elvileg innen közeledhettek a vadak.

  
Síri csend honolt a tájon, csak a fák ágairól lehulló hó nesze hallatszott. Csuszkák és cinegék kis csoportjára lettünk figyelmesek, amint a fákon élelem után kutattak, halk cipogással "beszélgettek" az élet dolgairól, majd hangos korrogással egy holló is beleszólt a magasból. Lassan odébb vonult a kis társaság, fáról-fára repkedve. A helyüket egy õszapó csapat vette át, akik szintén gondoskodtak arról, hogy ne legyen unalmas a várakozással töltött idõ. Izgalmas látvány, ahogy ezek a kis tollpamacsok ágról-ágra ugrálnak, olyanok, mint valami törpemajmok. Már egy órája szobroztunk, anélkül, hogy bármilyen vadat is láttunk volna.
 
A csendhez szokott fülemnek menydörgésként hatott a dördülõ fegyver hangja, alig egy pillanat múlva újabb lövés dördült, majd kisebb szünet után egy harmadik is elcsattant. Az alattunk lévõ vadász lõtt, de a terepviszonyok miatt nem láttuk, hogy mire adhatta le a lövéseket. Idegtépõ pillanatok következtek, reménykedtünk, hogy valamit felénk is sodor a sors szele. Bõ 10 perc eseménytelenség után újabb lövések dördültek, de ezeket már jóval felettünk adták le. Kis idõ múlva zajt hallottunk - adrenalin az egekben, de kár volt izgulnunk, hamarosan csak egy riadt õz jelent meg a fák között. 
      
Az első négylábú, amit aznap láttunk.
Az első négylábú, amit aznap láttunk.

  
Az õzek védelmet élveztek, ezért mi sem bántottuk -talán erezte is, hogy biztonságban van, megállt néhány pillanatra, majd elillant a bokrok közt. Nemsokára egy róka is követte õt, meg-megállt, fülelt egy kis ideig, majd tovább sompolygott, mígnem teljesen eltûnt a szemünk elõl. Annak ellenére, hogy a lõhetõ vadak listáján volt, lövés nélkül tovább engedtük, csupán egy rövid videót készítettem róla.
 
Újabb eseménytelen percek következtek, amit az alattunk álló vadász lövései törtek meg.
-Ennyire pechesek nem lehetünk, körülöttünk ment a harc, de felénk nem akart jönni semmi - vagy mégis? Két menekülõ disznóra lettünk figyelmesek, de szerencséjükre lõtávon kívül estek, ezért csak néztük, amint eltûnnek a fák mögött egymás után. Pár pillanat múlva egy újabb disznó jelent meg, de nem a várt irányból, hanem a hátunk mögül igyekezett a hajtók felé. Az adrenalin szintünk a vadászláztól ismét az egekig kúszott. Elengedtük magunk mellett, majd amint lõhetõ távolságra ért, Pikó "elvtárs" célzott és lõtt.puff mellé, ismétlés következett, ami szintén nem talált -hiába, ilyen a vadászláz. Viszont a harmadik lövése után megtorpant a disznó égy pillanatra, majd eldõlt és csúszni kezdett a lejtõn befelé.
-Megvan, végre megvan! Jó 100 méternyire volt tõlünk, amikor a lövés érte, amibõl majd 30-at vissza is csúszott a lejtõn. 
     
Célra tarts, tűz!
Célra tarts, tűz!

   
Immár mozdulatlanul fekszik a hóban.
Immár mozdulatlanul fekszik a hóban.

   
Ezután következtek csak az igazán idegtépõ percek, ugyanis amíg a hajtásnak nincs vége, addig senki nem hagyhatja el a helyét, de mi legszívesebben az elejtett vad mellett lettünk volna. Egy örökkévalóságnak tûnt az a 10 perc, amíg a hajtók elérték a vadászok sorát, és elhagyhattuk a helyünket. Végre a disznó mellett állhattunk és megcsodálhattuk az izmos alkatát, amit a természet edzett és formált ilyenre.
 
Miután kigyönyörködtük magunk, egy madzagot kötöttünk a röfi orrára és elkezdtük húzni lefele.  
Amint az alattunk lévõ álláshoz közeledtünk, döbbenten vettük észre, hogy az ott álló vadász, igen szerencsés volt, egy süldõt és egy gyönyörû hím hiúzt lõtt. Mondanom sem kell, hogy a süldõ háttérbe szorult, mindenki a pettyes állatra volt kíváncsi. Gratulációk sora követte egymást, majd újra és újra elmeséltették a szerencsés vadásszal a történteket. Megtudtuk, hogy a hajtásban egy vadmacska is volt, de megúszta az akciót lövés nélkül. 
  
Mintha csak szunyókálna.
Mintha csak szunyókálna.

 
Én sem voltam ám rest, igyekeztem minden pillanatát megörökíteni a nem mindennapi eseménynek. 
   
Csendélet.
Csendélet.

    
A méltán boldog vadász és zsákmánya.
A méltán boldog vadász és zsákmánya.

   
Pikó és István, együtt örülnek a vadnak.
Pikó és István, együtt örülnek a vadnak.

  
A rituális fotózkodás után, következett a neheze, le kellett vinni a vadakat a házhoz, hogy elkészüljön az ilyenkor szokásos teríték, és felavathassák a szerencsés vadászt élete elsõ elejtett hiúzával. 
 
Húúúúúúúzd meg!
Húúúúúúúzd meg!

    
A nagymacska már valamivel könnyebb eset volt.
A nagymacska már valamivel könnyebb eset volt.

   
Rövid idõ alatt elkészült a teríték is friss fenyõágakkal díszítve. A disznókat nem helyezték a terítékre, mondván, hogy csak elveszne a hiúz szépsége. 
 
Egy közös fotó erejéig összeállt a csapat.
Egy közös fotó erejéig összeállt a csapat.

  
A közös fotózkodás után, következett az avatás, amit azok a személyek végezhették, akik pályafutásuk során lõttek már hiúzt. Ehhez szükség volt egy alkalmas pálcára, amivel az avatók fejenként három ütést mértek a "szerencsés" vadász hátsójára. A késõbbiekben erre a pálcára vésõdtek fel az elejtés pontos adatai. 

Az első avató és az első ütés.
Az első avató és az első ütés.
 
   
Folytatódik a nadrágporolás.
Folytatódik a nadrágporolás.

  
A megváltást jelentő, utolsó suhintás előtti pillanatok.
A megváltást jelentő, utolsó suhintás előtti pillanatok.

 
Az avatás után következhetett a jól megérdemelt ünneplés, ami egyben egy igen eredményes vadászszezon záró akkordja is lehetett volna, ugyanis alig két hét múlva lezárult a szezon. 
     
Egy fotó erejéig én is odaguggoltam a fantom mögé.
Egy fotó erejéig én is odaguggoltam a fantom mögé.
 
   
Igazán emlékezetes vadásznapnak lehettem a részese, ami a szervezõk és vadászok gondos munkáját dicsérte. Ekkor még nem sejtettem, hogy a másnapi kirándulásom során egy újabb vadon élõ példánnyal hoz össze a sors, de ez már egy másik történet. 

Gotthárd Ferenc AlpárHozzászólások (21)
2009. február 20. 15:03
1.
Zsozso411 (Vendégként) írta:
En ma voltam kint nyulat vadaszni a vizslaimmal, nem volna szivem megolni egy ilyen szep allatot. Ma felhajtottam egy vadmacskat a ket kutyaval egy bokorra, megolhettem volna az allatot de nem ehetem meg sem a kutyaim miert olnem meg, es legalabb irtja a sok egeret... az a hiuz gyonyoru, nem kellett volna leloni, inkab az oziket vagy a vaddisznot en igy gondolkozok...
2009. február 20. 20:28
2.
Eszter (Vendégként) írta:
Az biztos hogy a hiuz nagyon szep mar tobbszor megneztem ezeket a fotokat de ne lojetek le az ozikeket se mert azok is gyonyoruek meg olyan artatlan a nezesuk inkabb vaddisznot lojetek.Gratula a beszamoloert es a kepekert.
2009. március 09. 05:11
3.
balog gyula (Regisztrált tag) írta:
Ilyen nellunk is sikerult terittekre
2009. március 11. 10:42
4.
maci (Vendégként) írta:
A vadat nem azért löjük hogy legyen amit megegyünk vagy netán a kutyánk legyen amit megegyen hanem azért hogy az állományt javitsuk , egésséges egyedeket neveljünk a hiuz lövése meg egy nagy szerencsének köszönhetö hiszen vannak vadászok akik 50 éve vadásznak és még nem is láttak . Nem kell agodni hiszen van a Hargitán és a Bucsinon még elég hiuz igaz mi sem látjuk (okosabb nálunknál) de a nyomokbol (föleg párzaskor) itélve van még elég . Balog Gyula csak annyi hogy gratula és 13.02.2009-én eset még nálunk is egy gyönyörü öreg hiuz a Hargitán
2009. március 13. 12:34
5.
Cristian Claudiu (Regisztrált tag) írta:
"Nem kell agodni hiszen van a Hargitán és a Bucsinon MÉG elég hiuz" A "még" szócska vészjóslóan kilóg a mondatból. A hiuz populáció fogyása Románia szerte egy jó pár évtizedes történet. Egy lassan szitáló homokóra. Van még... és miközben ezt hallom, akaratlanúl is eszembe jut egy másik vad: a bölény. Belőle is van még... ugyebár!  
UI. A hiuz populáció "szabályozása" nem indokolt, hisz kis egyedszámokban él nagyon szük élettérben (az előttem szóló által említett területeken). Nem veszélyezteti a túlszaporodás, sem pedig az esetleges selejt egyedek "érvényesülése" Terület birtokló, így számuk erősen korlátozódik (önszabályozótt). Az embert nem szereti (ezért nem látják még a vadászok sem). Elhúzódik az ember által zaklatott területekről, ami az elterjedési térségének fokozatos csökevényesedését eredményezi. Nem azt mondom, hogy ez az eset lesz a hiuz kipusztulásának oka, csak jó lenne, ha tudatosodna az emberek fejében a valóság. A legtöbb hegységből már eltünt, a Hargita egyes részeiről is... Én meggondolnám mielőtt meghúzom a ravaszt
2009. április 23. 10:49
6.
Zsók Hunor-Tamás (Regisztrált tag) írta:
Mély és felfoghatatlan érzés kerít hatalmába!!!Gyűlölet,és szánalom talán az emberi faj iránt!Felfoghatatlan ez az iszonyú agrsszió, öldöklésvágy!!!Felháborító az ezzel járó önéljenzés, ami végképp nem érthető!!! 
S érthetetlenség(NAGYON NAGYON KIHANGSÚLYOZNÁM,HOGY NEM CSAK SZÁMOMRA (mint biológusnak)!!!), hogyan lehetséges vöröslistás fajok élvezetből való mészárlása?! Elgondolkodtató, hogy milyen szomorú sors vár minden kedves,környezetünkben előforduló állatra!!! 
Állományszabájozás????Badarság!!!!Már régen nem erről szól az egész, csak nem tudom mikor nyílnak ki végre a szemek...? Tán akkor, mint eddig is, amikor már visszafordíthatatlanul KÉSŐ lesz!!! 
Értékes beszámoló, életeket lehet vele rövidíteni (érző lények lelki életét!!!) 
Elkeseredettségemben és mélyen megalázva emberi mivoltom miatt, tiszteletem minden kedves még érző és emberi nyelvet értő állatbarátnak!!!
2009. április 23. 14:25
7.
Levente (Vendégként) írta:
Tévedésbe ne essék ez nem mészárlás, hanem szabályos, törvényes vadászat. 
Mészárlás a régi rendszerben Ceausescu végzett. Ő egyedül akkor annyi vadat terített le, mint most egy egész évben amennyit elejtnek egész románia területén.
2009. április 23. 18:25
8.
Zsók Hunor-Tamás (Regisztrált tag) írta:
Hát elég érdekes, mert a törvény egész másképp hangzik!!!A hiúz vöröslistás, szigorúan védett faj!!!2000 eurós kártérítési értékkel, még akkor is ha tényleges populáció szabályozást kell véghez vinni(vagyis egyedszinti szelekciót)!!!de a sorozatos felmérések alapján nem hinnem,hogy egyedszámcsökkentésre lenne szükség, hisz már alig van amit "szabályozni"!!! 
Ki és milyen körülmények alapján ad rá engedélyt, milyen törvény értelmében???Erre lennék kiváncsi!!! 
Amúgy a Ceauşescu rezsim alatt még volt amit lőni,ami napjainkban elég kérdéses téma!!!Mert épp ezen érintett fajok regenerációja a leglassubb, legigényesebb!!!
2009. április 23. 19:19
9.
Zsók Hunor-Tamás (Regisztrált tag) írta:
http://www.legestart.ro/Lege-nr-197-din-2007-(MjU3MDU4).htm 
Érdemes alaposan hosszanböngészni,s elég fehéren a fekete, hogy TILOS A HIÚZ VADÁSZATA!!! ;)
2009. április 26. 20:34
10.
(Vendégként) írta:
Tamáska te olyan okos vagy biztos te végezted a sorozatos felméréseket mint biológus egy irodából.
2009. április 26. 20:44
11.
vad (Vendégként) írta:
Te beszélsz vadvédelemről Biológus úr és Euroban szabod meg a vöröslistás fajok értékét.Lehet hogy már adtál el belőlűk.
2009. április 27. 19:30
12.
Zsók Hunor-Tamás (Regisztrált tag) írta:
Hát drága vendég szomorú, hogy csak így sunyin, névtelenül mersz szájat tátani(ezzel is elárulva elég bizar látásmódodat)!Ez az!Csak így tovább!Hisz szinte minden a kipusztulás határát súrolja!  
Amúgy meg valóban nem én végeztem a felméréseket sajnos (legalábbis hiúzokra még nem!), de viszont ha az embert érdekli akkor könnyen utána járhat ennek-annak!s ehhez nem kell nagy erőfeszítés,logika, csak józan látásmód s máris rájön az ember, hogy valami nagyon bűzlik!nem szoktam irodai munkát végezni, beérem a terepmunkával! 
Drága vad!Érdekes ténymegállapítás,bár én csak a törvényt idézetem, s nem helyezem magam emez fölé!Bár ha tehetném és lehetséges lenne akkor nem eladnék, hanem vásárolnék visszatelepítés céljából(bár ez lehetetlen projekt egyelőre, ezért is legalább a ténymegállapítás védelmük érdekében, bár érthetetlen eme hozzáállás, és dúrva rágalmazás,mivel mindannyiunk érdeke lenne az élet féltése, óvása)!
2009. május 04. 22:50
13.
(Vendégként) írta:
Kedves biologus ur!szeretnem ha tudna hogy ketevente az allam a kilovesi keretbe egy hiuzt ad amit rendszerint nincs szerencsenk kiloni,annak ellenee ,hogy a teruletunk egy reszen,ami kb 3500ha, negy hiuzrol tudunk nyomok alapjan(es nem parzasi idoben).Ezek kozul vadasztarsaim szezonon kivul kettot szinte rendszeresseggel lattak.Tovabba szeretnem ha tudna,hogy vadasztarsaim nagyobb reszenek(mert itt is vannak kivetelek mint barhol) a fo celja a vadallomany stabil fenntartasa es gondozasa.Ebbe azonban az on \"sotetzold tarsai\" beleszolasukkal,tobb kart csinalnak mint hasznot,nem ismerve a helyi vadsuruseget,biotopot,vad etologiat stb.,lasd a tulszaporodott barnamedve allomany esetet.Azonban nem foglalkoznanak peldaul a tavaszi kaszalogyujtogatasok es erdotuzeg meggatolasaval is egy kicsit,ahol a vadszaporulat jelentos resze odaeg!?
2009. május 09. 21:25
14.
egy hevesi vendég... (Vendégként) írta:
nálunk a Mátrában is feltűnt egy-két hiúz,(sokkal több sajnos nem is várható belőle)így ennek az egy elejtettnek is nagyon örülnék,ha élve gyarapította vona a hiúzállományt.Nem papolni akarok,sztem úgyis jobban ismeritek a hiúzt nálam,de Ti még nem ismertétek fel annak a lehetőségét,hogy milyen lesz az erdő nélküle.Annyira alacsony egyedszámon van már a populációja tartva,hogy néhány szerencsétlen tényező egybejátszása teljességgel az állomány elvesztéséhez vezethet.Gyönyörű erdőitek,hegyeitek vannak,tavaly voltam nálatok,de jobban kéne vigyáznotok rá,főleg az ilyen értékeitekre...amíg vannak.Sok disznót,őzet,dámot,hiúz helyett pedig rókát,kóbor macskát...:) vadászbaráti üdvözlettel
2009. június 06. 20:11
15.
vad2 (Vendégként) írta:
Kedves hevesi vendég sajnos azok mondnak általában véleményt vagy szabnak tőrvényt akik saját hazájukban már elvégezték a kiirtást.Erdélyben a hiuz akkor lesz veszélyben ha nem felyezik be az esztelen erdőirtást de végre kezd csőkenni a favágók száma.
2009. június 07. 18:11
16.
Mărmureanu-Biró Leonard (Regisztrált tag) írta:
köszönöm vad hát ahogy nézem nagyon nincs amiért harcolnod hiszen olyanokkal harcolsz akik tényleg nem értenek hozzá , hisz más tábor . És nem azt mondtam hogy "MÉG" hanem hogy "még" Cristian Claudiu ezzel azt akartam mondani ami oda le van irva , és ne értelmeztesd nekem másként mert nem szeretem az ilyen "mis-mást" menj ki terepre és ha felismered a hiuz nyomót akkor számold meg öket , ha nem tudod milyen akkor elküldöm nektek nehogy mással összetéveszétek, és Tamás igenis van évente 2 , 3 darab hiuzunk kilöni való , ezt miniszteri jováhagyással történik ,a te minisztériumod is beleegyezik , tovább nincs mit mondjak . ja és hevesi vendég amiután mindent kilöttetek azután jössz és mondod nekünk hogy mit csináljunk ? Hát TE ebbe nem szolhatsz bele , OK ? Hisz nálunk található hiuz , nálatok már nincs , mert ? Ha ügyeltetek volna rá ugy mind mi , lenne , de nincs ugy hogy nem ügyeltetek , vége .
2009. június 07. 18:21
17.
Mărmureanu-Biró Leonard (Regisztrált tag) írta:
ja és még itt van egy cikk hogy legyen már vége egyszer a sok rágalomnak : Nőtt a hiúzok száma megyénkben  
Írta: Széchely István  
2009. május 23. szombat 10:50 
 
Valószínűleg a fokozott védelemnek és az ennek következtében kialakult kedvezőbb életfeltételeknek köszönhetően nőtt a Hargita megye erdeiben élő hiúzpopuláció száma  derül ki a megyei vadásztársulatok összesített adataiból, valamint a vadgazdálkodási szakemberektől és a környezetvédelmi ügynökségtől kapott információkból.  
 
Az állami erdészet által adminisztrált területeken élő hiúzok száma elérte a 75-öt, szemben a tavalyi 60-nal. Ehhez még hozzájön a magán vadásztársulatok területein élő hiúzok száma. Nem ugrásszerűen megnőtt szaporulatról van szó, de ahogy mi mondani szoktuk, felmenő ágat mutat a szaporulat  közölte lapunkkal Szabó István vadgazdálkodási szakember. A Csíkszeredai Erdészeti Igazgatóság mérnöke szerint annak köszönhető, hogy megyénkben nőtt ennek a nagyon titokzatos állatfajnak az egyedszáma, hogy szigorúan védett. Ez azt jelenti, hogy csak abban az esetben vadászható, ha valamilyen kárt okoz, vagy esetleg emberre támad  mondja a vadgaz­dálkodási mérnök. 
 
Nem lőnek hiúzt 
 
Azonban az állami erdészet területein az elmúlt években ilyen eset nem történt, így évek óta nem kellett hiúzra kilövési engedélyt kérni, illetve az évente átlagban négy, ilyen célra kapott engedélyt sem használták fel. Betegség miatt sem hullott el egy sem, valamint más, állat vagy ember által okozott hiúzpusztulás sem volt  tudtuk meg Szabó Istvántól. Arra viszont már volt példa az elmúlt télen egy alkalommal, hogy a terepszemlét végző kolléga egy őztetemre bukkant, az őzet az egyértelmű jelekből ítélve hiúz ölte meg, de ez még távolról sem jelenti azt, hogy túlszaporodott volna ez a macskaféle  magyarázza a vadgazdálkodási mérnök. A hiúz egyébként egy nagyon intelligens és titokzatos állat, amely magányos és rejtőzködő életet él, így nagyon ritka szerencse, ha valaki megpillanthat akár csak néhány másodpercre is egy vadon élő példányt, magyarázza a szakember, hozzátéve, éppen ezért számlálásukat nagy tapasztalattal rendelkező vadőrök végzik, leggyakrabban nyomolvasás, illetve a többéves megfigyelés alapján. A növekvő egyedszám ellenére azért nem olyan rózsás a hiúz sorsa, ugyanis minden évszakban vannak jellegzetes, ember által keltett zavaró tényezők, amelyek miatt nem tudnak háborítatlanul élni az állatok. Most például mindenütt szólnak a láncfűrészek, de az erdőkhöz közeli építkezések, illetve az er­dőkitermelések zaja is megzavarja a hiúzokat, sőt még az egyszerű gombászók által keltett zajok is  magyarázza Szabó István. 
 
Összesen 227 példány van 
 
Hargita megyében összesen tíz vadásztársulat tevékenykedik. Ezek számlálása, illetve becslése alapján idén 18-cal nőtt a megyénkben élő hiúzok száma. A 2009-es adatok szerint ez összesen 227 hiúzt jelent, míg tavaly ez a szám 209 volt  derül ki a Jánosi Kincső által közölt adatokból. A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársától kapott információk szerint a 2008 2009-es vadászidényre a Hargita megyei vadásztársulatok összesen 14 hiúz kilövésére kaptak engedélyt. Szigorúan védett fajról lévén szó, a kilövési keretet a környezetvédelmi minisztérium külön rendelettel szabályozza minden évben. Becslések szerint Romániában több mint 2.000 kárpáti hiúz él, ezzel Oroszországot leszámítva a legjelentősebb hiúzpopulációt tudhatja magáénak egész Európában. 
 
Széchely István 
udvarhelyi-hirado.ro
2009. július 26. 11:01
18.
Zsók Hunor-Tamás (Regisztrált tag) írta:
Szep...gyonyoru...gratulalok...csak az a furi h vagy a tanyer nem egyenes vagy a leves gorbe...igen!ki is nem tudja h Romania a lehetosegek hazaja! 
amugy nagy badarsag a vadgazdalkodas!ugyanis az ember erre nem kepes!a termeszet koszoni szepen eleg jol megvolt es meglenne az ember nelkul!sot kihangsulyozando h sokkal jobban vegzi a dolgat mint mi!... 
erdekes...legyen vege a ragalomnak...hm...mien ragalomnak?! 
csak 1 pelda az erthetoseg erdekeben! regebben nem igazan volt oan alkalom h ne lehessen ozet, szarvast latni az erdok kozott...csak a furi az h nem is tudom mikor lattam utoljara beloluk a megszokott teruleteken...ha mar vadat gazdalkodunk megkerdenem h vki tudja a valaszt?miert tunik el minden szep lassacskan? 
oan ez mint a roka es hollo meseje a sajtal!innen is 1 kicsi onnan is 1 kicsi! 
en csak hajrat kivanok!hajra! addig lojetek amig van amit! s akko majd csak a vakarozas marad!s az bizti h lesz amie vakarozni! 
Leonard?!te nem epp a medvekkel foglalkozol?;;)erdekes h csak a kutato munkat vegzoket biraljak(pl a gyava vendeg majd engem vadol a sok medveert!)!nem ertem a lenyeget!sajon tul "sotetzold" vagyok!talan...amugy olvasott vki utana h a legtobb esetben epp a kihalasa elott valameik fajnak mindig 1 ien ostoba es bizonyiteknelkuli cikk lett a semmibol eloallitva!?;)es mindig nagy csattano a poen;) na kivancsi vok h haddlam miko jon a vakarozas...addig is mig tenni nem tudok legalabb a szamat jartatom...:p
2009. július 27. 20:16
19.
Tóth József (Regisztrált tag) írta:
Sziasztok. Én Tamás-t pártolnám. Sok mindenben igaza van. Sajnálom szegény hiúzt, mert tényleg nagyon szép volt! Nem kellett volna \"lepuffantani\"!!!! 
Az egy dolog hogy sok van még, de tényleg, ha már nem lesz. Akkor ugyanaz lesz mint az ausztráliában egykoron élő farkaskutyával, vagy mi is volt. Vagy például a dodómadár, amit a brit hajósok pusztítottak ki. 
És akkor nem is beszéltünk arról, hogy az emberek mennyi civilizációt eltettek láb alól. Például a spanyolok ugye az azték és maja városállamokat, vagy például a britek is sok népet elintéztek. 
Egyszóval szomorú hogy mi folyik itt. Csúnya vége lesz ennek az egésznek!!!!!!!! Sajnos
2011. május 24. 17:51
20.
Kedves Lehel-Pál (Regisztrált tag) írta:
Az a hájas majom nem kellett volna ,,lepuffantania,, a gyönyörü hiúzt!Tudtommal védett állatt!Aki azt mondja hogy sok van belölük az hülye!
2011. május 24. 17:57
21.
Kedves Lehel-Pál (Regisztrált tag) írta:
Eladjuk és kizsákmányoljuk erdeinket amiket öseink vérrel védtek meg! 
A gáteresek letarolják az erdeinket,a ,,vendégvadászok,, pedig egy pár forintért vagy euróért legyilkolják medvéinket,hiúzainkat!!!A székely becsületet felváltotta a székely móhóság!Minek nekünk erdö?Minek nekünk vadállomány?Az a lényeg hogy álljon egy új ,,dzsipp,, a villa elött.
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web