Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Versenybeszámoló arrow Országos egyéni horgászverseny (elődöntő 2007)

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Országos egyéni horgászverseny (elődöntő 2007) Nyomtatás E-mail
Írta: Újvári Krisztián, Nagy Levente
2008. július 30. szerda 00:00

Augusztus elsõ hétvégéjén megrendezésre került az Országos Egyéni Bajnokság elõdöntõje, a Bözödi tavon (Maros megye), melyen több Hargita megyei versenyzõ is részt vett, közöttük Újvári Krisztián is, az Erdélyi Horgász Team egyik tagja. Az alábbiakban a versenyen szerzett élményeit, tapasztalatait osztja meg a sporttársakkal.

Image
  
Mióta veszel részt horgászversenyeken?

Kõrülbelûl 4 éve kezdtem el a versenyhorgászatot, egy Csíkszereda mellet rendezet versenyen, ahol egy negyedik helyezést értem el.

Hogyan sikerült eljutnod erre a szintre, minek köszönhetõ?

Elsõ sorban sok kitartásra van szüksége annak, aki ebbe a horgászformába vág. Ezzen kivûl nagyon fontos a jó felszerelés. A jó szerelék elengedhetetlen a mai versenyhorgászatban. Ha most 25 - 30 éve nem volt fektetve akkora hangsúly a minõségi szerelékekre, fõleg mivel nehezen lehetett hozzá jutni, manapság már máskép áll a helyzet, igaz ma már inkább az anyagiak szabnak határt egy egy versenyzõ "arzenáljának". Jómagam is lassanként gyarapítom a felszerelésemet, hol egy match botot, hol egy orsót, vagy egyéb kiegészitõket vásárlok. Nem titok az sem, hogy a rakós botom használtan vettem, sõt azt ajánlom más horgászt is, aki rakós botot szeretne vásárolni elõszõr egy használt, vagy olcsóbb kategóriájú botot vásároljon és ezen tanuljon, majd ha ugy érzi, hogy elõrébb lépett, vásároljon egy drágább botot. Amúgy ez a szabály más horgász módszerre és felszerelésre is érvényes. Már nem egyszer találkoztam olyan horgásszal, aki azt gondolta, hogy ha már megvan a méreg drága felszerelés, máris elegendõ, hogy halat fogjon. Pont ide akartam kijutni a válasszal: sokat kell horgászni. Ezt a dolgot még a sikeresebb versenyzõk is tudják.

Image 
 
Mire van szüksége egy átlagos horgásznak, hogy ilyen magas szintre eljusson?

Hát, amint említettem már az elõbb is: jó felszerelés és sok gyakorlat. Mint Napoleon is mondotta, "Mi kell egy háború megnyeréséhez: pénz, pénz és megint pénz". Sajnos ez a versenyhorgászatra is ervényes, mivel nem csak a felszerelések kerülnek sok pénzbe, hanem az etetõanyagok, csalik, szállítás, szállás és az étel a verseny ideje allat.

Mit tûztél ki célul, amikor készültél a versenyre, és hogyan készültél a versenyre?

Erre a versenyre az volt a célom, hogy bekerüljek az elsõ tizenöt közé, és így tovább mehessek a döntõre. Ez a versenypálya már ismerõs volt számomra, mivel két évvel ezelõtt ugyanit volt megtartva az országos dõntõ, és azt megelõzõleg volt a Hargitaiak számára a megyei verseny, ahol elõször értem el elsõ helyezést. De akkor spic bot volt a "nyerõ", a 2005-ös döntõn és most, viszont a viz kõzti dévérezés. A verseny elõtt kétszer volt alkalmam edzeni.

Image 
  
Milyen stratégiát alkalmaztál a verseny alatt, hogy érzed mennyi jött be az elképzelése?

Sajnos a pálya nem egyforma, ami a hal elosztását illeti, mivel vannak helyek ahol tõbb hal jön be és hamarabb az etetésre és vannak halszegényebb zonák. Ilyenek a kõzépen benyuló beton oszlopok mellet. A pálya széleken úgyszintén nehezen áll be a nagy hal, inkább csak az aprókra lehetet számitani. Elsõ nap mindenkinek matchelnie kellett vagy rakósoznia, mivel ezt írja elõ a szabályzat, sõt a küszt nem is pontozták. Sokan rákényszerûltek hogy rakósbottal fogjanak apró sügért a part szélén, miután látták, hogy nehezen lehet dévérkeszeget fogni, amit 25-35 méter távolságra a partól lehetet, úgy hogy a 9 méteres vizben valahol 3 és 4 méter mélyen, azaz vízközt kellett felkínálni a csalit. Szerencsés volttam a helyhúzásnál, mivel mindkét alkalomkor ugyan arra a helyre húztam, a 22-es, ami nem számított rossz helynek, az edzések allat.

Így visszatekintve a versenyre mit tennél másként?

Elsõ napi teljesítményemmel meg vagyok elégedve, hiszen egy hármas helyezést értem el a 11-bõl. Szombaton kevesebb hal volt a pályán, nekem is összesen 6 kapásom volt, amibõl hármat meg is fogtam, ebbõl egy fél kiló feletti ezüst kárász és két dévérkeszeg. Vasárnap már idegesebb volttam, mivel tudtam, hogy nagy eselyém van a tovább jutásra és nem akartam rontani. Már a második nap számitásba jõtt a küsz is és a spicc bot használata is engedélyezve volt. Majdnem mindenki ezzel a módszerrel kezdett, a "szél halakat" keresve a partközelben. Leginkább 4-5 méterre a parttól lehetett õket fogni, sõt aki mélyebben horgászott, az nagyobbakat fogott, igaz ritkábbak voltak a kapások is. Körülbelül egy fél óra elteltével már volt, aki célba vette a dévéreket match bottal. Mikor hallottam, hogy az én szektoromba már ketten is jól fogják a keszegeket bentrõl, én is áttértem erre a stílusra, fõleg mert a snecik (küsz) ritkultak elõttem, de mint késõb észre vettem, másnál is. Nálam is bent voltak a dévérek, sokkal több, mint elõzõ nap, csak sajnos nem tudtam folytonosan fogni õket, mivel nem etettem pontosan. Volt egy gyenge második órám, mikor sokkal több halat kellet volna fognom. Az utolsó órában aztán már egy kicsit jobban fogtam a halakat, sõt egy halam 4 méterre ment el a parttól. Talán, ha azt kifogom meg lett volna az 5. hely a szektorban, így csak 6. lettem, de õszetettben így is 9. lettem.

Image 
   
Hargita megyébõl több horgász is résztvehet a döntõbe. Errõl mi a véleményed?

Ennek csak örülni tudok. Tavaly is négyen voltak a megyébõl. Ugyanazokhoz, akik a tavaly is részt vettek a dõntõben csatlakozom az idén. Az a tény, hogy öten vagyunk Hargita megyébõl erõsiti azt a tény, hogy annak ellenére, hogy más megyékhez viszonyítva sokkal halszegényebb vizeink vannak, mégis sok jó horgász van itt. Talán éppen ez utóbbinak tudhatjuk be ezt, mivel aki halat akar fogni folytonosan fejlesztenie kell magát, mindig alkalmazkodva az adott körülményekhez.

A versenyzés köztudottan nem olcsó mulatság. Bírhatja e ezt egy horgász szponzor nélkül?

Hát tényleg nem olcsó mulatság. Ezt minimál bérbõl nem is lehetne csinálni. Nekem szerencsém van, hogy van egy megértõ feleségem. Romániában még kevesen vannak, akiknek szponzoruk van. Legtöbbjüknek van horgász üzletük vagy valamilyen formában kapcsolódnak ehhez a hobbyhoz. Bizonyára sokkal könnyebb lenne szponzorral. Remélem is, hogy jövõre én is fogok tálálni egy szponzort.

Milyen céllal fogsz utazni a döntõre? Mit szeretnél elérni?

Mint minden verseny ez is nehéz lesz, fõleg, hogy itt már mindenki "jó horgásznak" minõsül. Én szeretném, hogy bekerüljek az elsõ 15 közé, és így benne maradjak az A csoportba, ami annyit jelentene, hogy jövõre bekerülnék egyenesen a döntõre.

Újvári Krisztián, Nagy LeventeHozzászólások (1)
2009. január 01. 16:34
1.
(Vendégként) írta:
Ideje volna valamit teni azert a toert mert valamikor a legfellkapot hely volt es tonkre tetek..Kar a toert..Valamikor nagyon sok halat fellvitem a marosrol es elengetem a toban hogy gyarapodjon a halalomany..
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web