Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Versenybeszámoló arrow Miénk itt a tét - első rész

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Miénk itt a tét - első rész Nyomtatás E-mail
Írta: Murányi Antal
2008. augusztus 04. hétfő 17:46

Vannak borús hajnalok, amikor csak a profik mennek vízpartra. Ezeken a napokon teljesen üres a Szentpáli Halgazdaság horgásztava - csupán hat fehérpóló fickó serénykedik, plusz néhány bámészkodó. Az Energo Team romániai versenycsapata nem mindennapi látvány, így edzés közben sem - ezt abból gondolom, hogy én magam is elõször táthattam itt a számat.

Tudod, mindig az van, hogy nem árt, ha van némi hal is a képen - osztottuk Ferenccel, hozzátéve, hogy ezzel ma biztosan nem lesz gond! Jönnek a fiúk, és partra hányják az egész tavat! A hírek szerint, nem csak a pályát osztották fel maguk közt, hanem a módszereket is: rakós, match, spicc meg keszegezõ is szerepel majd. És így is volt. Mindenki elõkészítette a számára kiosztott felszerelést, az egyik versenyzõ megállt a tó elõtt, szótlanul kémlelte a vizet, majd komoran ennyit mondott: - Kérek egy kávét!
 
Ahol a profik gyúrnak: halgazdaság az erdélyi Homoródszentpálon.
Ahol a profik gyúrnak: halgazdaság az erdélyi Homoródszentpálon.

 
Reggeli helyett. Vali az etetőanyagot csekkolja.
Reggeli helyett. Vali az etetőanyagot csekkolja.

   
Valentin Opriºãnescu, bukaresti versenyzõ roppant céltudatos volt: egy szempillantás alatt elõkészítette a SPEEDY névre keresztelt vesszõcskéit - ilyen a keszegezés, ha ezt kapja az ember, ezt is lehet professzionális szinten mûvelni. A többiek egyébként nem lelkesedtek a Vali módszeréért. Nincs esélyed nagy halra. - intették le, ennek ellenére az elsõ kölyökponty Vali virgácsán akadt fenn, minden figyelmet a rutinosan fárasztó horgászra irányítva. Ezt a higgadt halkezelést megfigyeltem már egy videón, ahol Vali egy hétkilós pisztrángot fáraszt - nyilván élete halát, de olyan játékosan terelte part felé, mintha csak egy lenne a napi harminc ponty közül.

Csiribi-csiribá... Varázsetetés Vali-módra, meg a szükséges varázspálcák.
Csiribi-csiribá... Varázsetetés Vali-módra, meg a szükséges varázspálcák.

 
Ha nem itt lennék, most biztosan a hegyi vizek pisztrángjait hajtanám! - adta közre Vali, és ezzel máris újabb közös pont született beszélgetésünkben. Azt viszont két szó után világosan láttam, hogy a pisztrángozásról is csak õ fog újakat mondani nekem, semmi esetre sem fordítva.
Néha ilyen pofás dévérek is beszállnak.
Néha ilyen pofás dévérek is beszállnak.

   
Az apróhalazás is tartogat trófeákat.
Az apróhalazás is tartogat trófeákat.

  
Emberünk horgászfanatizmusa olyan precizitással párosul, ahol már azt méricskéli a mester, hogy hány tizedmásodperc alatt tud egyszerre csalizni, etetni és halat a hálóba dobni. Aztán beáll az ütem, szív-sûrít-gyújt-kipuffog, és a tó kárászállománya átvándorol Vali haltartójába. Plusz néhány buta képû dévér meg értetlenkedõ ponty. Hja, így nyomják a nagyok. A kicsik pedig szótlanul figyelnek, hátha elleshetnek valamit a gyors csalizás meg úszótáncoltatás trükkjeibõl.
 
Etetés foggal-körömmel.
Etetés foggal-körömmel.

   
Marius Bîrlã, brãila-i versenyzõ nem csak tökéletes magyartudása miatt volt elsõre feltûnõ, és nem is a látványos rakós botja miatt, hanem a közvetlen társalgása, na meg tévés érdeklõdése miatt: az edzésrõl forgatott filmünkben õ vállalta a riporter szerepét. Korábbi filmes szereplései (Benzár Zsolt román nyelvû, pontyos dévédéje) arra bátorították õt is meg minket is, hogy csak benne gondolkodjunk. És nem volt csalódás: a srác tökéletesen helyt állt, profikat idézõ rutinnal interjúvolta kollégáit, majd szerényen visszaült a rakós bot mellé.
  
Felvétel indul! Marius bemutatja felszerelését.
Felvétel indul! Marius bemutatja felszerelését.

    
Még kölyökponty, de már mutogatható.
Még kölyökponty, de már mutogatható.


Úgy tûnt, hogy a rakós különösen a szíve csücske. Annak ellenére, hogy ezen a napon szó szerint, mindenkire "kiosztottak" egy versenymódszert, a készülõ film sokszínûsége érdekében, Marius nagy odaadással tolta a részeket, etetett csészébõl, gumizott, méricskélt, jelölt, aztán csak üvöltött - itt a ponty! A hal a mélyben lüktetett, a horgász tüsténkedve szedte darabokra botját, majd a kinyúlt gumiból próbált visszanyerni. Nem olyan nagy! - szólt hátra Marius, mert mindenki görcsösen szorított mögötte. Aztán hidegvérrel elkapta a hosszúnyelû lepkehálót és ráhúzta a pontyra.

A rakós bot olyan, mint a többi horgászbot, a különbség annyi, hogy ezt akkor is szétszedjük, ha éppen nem készülünk haza - magyarázza Mateescu .
A rakós bot olyan, mint a többi horgászbot, a különbség annyi, hogy ezt akkor is szétszedjük, ha éppen nem készülünk haza - magyarázza Mateescu .

    
Volt, akit semmi sem tudott kimozdítani a végtelen nyugalomból. Üvöltözhettek, filmezhettek, fotózhattak körülötte, Mateescu Constantin szótlanul végezte dolgát. A bukaresti versenyzõ abból a csendes fajtából való, aki ha kezébe veszi a horgászbotot, rögtön alfa-szintre jut, és egy teljesen más világban éli meg a halakkal való találkozást. A szamurájok szótlanságával végezte dolgát, emelgette a rakóst, hálóba tette a halakat. Nem volt fölös fecsegés. Mindig ilyen horgásztársat szerettem volna magamnak!

Mateescu nyugodtan kivár.
Mateescu nyugodtan kivár.

    
Maty háta mögött egy köteg matchbot volt kerítésnek támasztva, csupa válogatott felszerelés a legjobb fajtából. Nem volt nehéz kitalálni, hogy emberünk gyengéd érzelmeket táplál a matchbotozás mûfaja iránt. Nem gond neked, hogy mégis a rakóst osztották ki rád? - kérdeztem tõle, de õ csak megvonta vállát: - Miért lenne gond? Minden módszerben jártasnak kell lenned! Sosem tudhatod, hogy milyen helyzetbe kerülsz egy versenyen...
 
És érdemes volt! Itt van a dévér!
És érdemes volt! Itt van a dévér!
 
  
Ja, a verseny kemény dolog... Most, hogy a srácok a franciaországi Niort-ban, június 7-8-án sorra kerülõ Klubcsapat Világbajnokságra gyúrnak, még hangsúlyozottabbá válik a versenyhorgászat komoly tétje. Az edzésen viszont érzõdött, hogy a feszült menetekhez szokott fiúk jólesõen engedik el magukat, és nem sztresszelnek a lemaradó nagyobb halak miatt sem. Csak dobálnak, beszórnak egy-két zsáknyi etetõt, majd bámészkodva várják a halat. Elõbb-utóbb csak meg kell jönnie!

- folytatása következik -
 
Murányi AntalCsak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web