Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Pergető horgászat arrow Az őrület határa

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Az őrület határa Nyomtatás E-mail
Írta: Gotthárd Ferenc
2010. február 27. szombat 17:14

A horgászat a szórakozást - kikapcsolódást hivatott szolgálni, de hajlamos vagyok ezt elfelejteni, és néha olyan helyzetekbe sodródom, amit csak összeszorított fogakkal és kényszermosollyal lehet kellemes időtöltésnek nevezni.

Valami mégis hajt, és arra késztet, hogy minden szabadidőmet a vízen töltsem. Ismerőseim, családom számtalanszor megjegyzik, hogy nem vagyok egészen normális. Ezt általában nem vagyok hajlandó nekik beismerni, de tudom, hogy kell egy bizonyos szintű „őrültség” ahhoz, amit művelek.

Fehér hótakaró borítja a tájat már napok óta, igazi mínuszok telepedtek a környékre. Eltévedt hópelyhek kavarognak, kergetőznek a szélben. Végre elérkezett a tél, hisz néhány nap és búcsúzunk az évtől, viszont havat még csak a karácsonyi üdvözlőlapon láttam. Az elmúlt években ilyenkor már a lékfúrás puszta hallatán is enyhe undor környékezett, de ettől még egyelőre nem kell tartanom.

Azon töprengek, hogy hova tudnék kiszabadulni a természetbe néhány órácskára. Váratlan telefonhívás kapok, Zsolt barátom sem tud egy helyben maradni, benne is bujkál a kisördög. Rövid megbeszélés, majd úgy döntünk, elindulunk, útközben majd kisütjük, hogy merre is… A gumicsónakomat bepakoljuk, mindenképp szeretnénk vízre tenni, ha a fagy még nem kényszeríttette rabságba az állóvizet. Több lehetőség is kínálkozik, de mivel rövid az idő estig, ezért a közeli zeteváraljai víztározóra visz utunk. Megkönnyebbülve vesszük tudomásul, hogy lehetőség nyílik a csónakos pecára.

A csónak kissé meggémberedett a hidegben, ezért csak óvatosan bánunk vele, nehogy sérüljön. Az átlagosnál hosszabb ideig tart belepumpálni a levegőt, de elkészülünk vele. Lassan minden kellék helyet talál a csónak belsejében, és indulás…

Indulásra készen.
Indulásra készen.


Mindenütt csend honol, egy eltéved hang sem hallatszik, néha a fagy meg-megrecsegtet egy-egy ágat, de ettől eltekintve síri csend, mintha a Holdon lennénk. A tó vize szokatlanul feketének hat a fehér hólepelhez szokott szemnek. Óvatos evezőcsapásokkal haladunk, nem illene zajt csapni, hisz minden oly békés és nyugodt. Lassan megérkezünk az első kiválasztott helyhez. A súlyt barátom óvatosan engedi a fenékre, nem keltünk riadalmat a halak közt. Csendben szöszmötölve szerelem fel a horgászbotot. Finoman egymásba csúsztatom a bottesteket, átfűzöm a zsinórt a gyűrűkön. Ezek az előkészületek az évek folyamán amolyan rituálévá váltak már. Elsőre fonott zsinórral töltött dob kerül akcióba, tudom, meggyűlik a bajom vele a fagyban, de nincs nyúlása és ilyenkor nagyon óvatosak a kapások, ezért döntök mellette.

Már a második dobásba belepiszkál valaki, enyhén sorozza a gumit. A bevágást követően enyhe ellenállással emelkedik a felszínre a nyolc méteres vízből egy kisebb domolykó. Nem bírt ellenállni a szűk hét centis gumi halacskának.

Az első hal.
Az első hal.


Nem győzte befalni, kívül akadt a horog.
Nem győzte befalni, kívül akadt a horog.


Máris visszatérhet.
Máris visszatérhet.


Nemsokára újabb koppintásom van, de nincs szerencsém, csupán megkarcolja a gumitestet, ő már süllő volt. Egyelőre nincs több kapás.
Időközben apró hópelyhek kezdnek szállingózni, majd egyre sűrűbb havazásba megy át a jelenség. A levegő fokozatosan hűl, fedetlen testrészeinkkel jól érzékeljük a változást. A vastag öltözet igencsak szükséges, hisz nyílt vízen majdhogynem mozdulatlanul horgászunk, mínusz egynéhány fokban.

Igazi téli időjárás.
Igazi téli időjárás.


A vastag öltözet nélkülözhetetlen, különben már rég odafagytunk volna.
A vastag öltözet nélkülözhetetlen, különben már rég odafagytunk volna.


Mostoha sors.
Mostoha sors.


Helyet változtatunk az akciódúsabb események reményében. Elkezdjük letapogatni az aljzatot a kistestű plasztik csalikkal. Ismét nekem van kapásom, egy enyhe megtolással jelzi valaki, hogy étvágyánál van. A hosszan kidobott csalira kapott az első mozdításra. Érzem, nem nagy az ellenfelem, de mégis sok időbe telik magamhoz terelni. Tudnám én agresszívebben is, de a nyomáskülönbség miatt bizonyosan elpusztulna, ezért finomkodom. Amint felszínre emelem, megnyugszik, ekkor veszem észre, hogy szájából egy jó arasznyi zsinór lóg ki. Valahol mélyen a torkában a horog is ott van. Lecsípem a felesleges zsinórvéget, majd óvatosan szabadon engedem.

Mozdulatlanul elfekszik.
Mozdulatlanul elfekszik.


Kézben a rabló csemete.
Kézben a rabló csemete.


 Jókora zsinór figyel a szájából, már ismeri a horgot.
Jókora zsinór figyel a szájából, már ismeri a horgot.


A fehér színre startolt rá.
A fehér színre startolt rá.


Rendesen megküldöm a nyolcgrammos ólomfejjel szerelt gumit. Zsinórom hangosan kopogva távozik a gyűrűkön, néha dobhoz is hozzáfagy. Egyre nehezebben boldogulunk a fonottal. Folyamatosan lehelgetjük, morzsolgatjuk a ráfagyott vízcseppeket.
Ennek ellenére jó néhány kapásom van, de nem tudom megfogni őket, lemaradnak a fárasztás kezdeti fázisában, vagy egyszerűen meg sem akadnak. Közben barátomnál teljesen süket a dolog. Adok neki is egy fehér halacskát, úgy fest ez a tuti…És való igaz, hamarosan egy tüskést vezényel a csónak felé.

A part és a csónak közt félúton helyezkedik el a törés, amin a halak pihennek.
A part és a csónak közt félúton helyezkedik el a törés, amin a halak pihennek.


Végre barátom is fáraszt.
Végre barátom is fáraszt.


Egy kicsit még tiltakozik...
Egy kicsit még tiltakozik...


...de lenyugszik.
...de lenyugszik


Szájszélben a horog.
Szájszélben a horog.


Miattuk érdemes őrültnek lenni.
Miattuk érdemes őrültnek lenni.


Téli csendélet.
Téli csendélet.


Folyamatosan hull a hó, igazi téli fílingje van a horgászatnak. Megunom a folyamatos szenvedést a fonottal, lecserélem az orsó dobját a monofillal töltött társára. Immár könnyebben megy a dobás, de sajnos nem érzékelem oly pontosan a víz alatt történteket, ezért elszúrok pár kapást, mire végre sikerül elcsípnem egyet közülük.
A hidegben elgémberedett ujjaimmal alig tudom megfogni a felszínen békésen pihegő halat. A fotógépem exponáló gombját lenyomni is egyre bonyolultabb feladat.

Csak hull és hull a hó rendületlenül.
Csak hull és hull a hó rendületlenül.


Nehéz szülés eredménye.
Nehéz szülés eredménye.


Tüskegyűjtemény.
Tüskegyűjtemény.


Lassan a hideg teljesen kikészíti az ujjainkat, már sajog a fájdalomtól, de rendületlenül dobálunk. Barátom elakadása, majd szakadása vet véget a „mókának”. Nincs kedve már újra csomózni a zsinórt, ezért a part fele vesszük az irányt. Szótlanul haladunk, nincs mondanivalónk, csak bámuljuk a tájat, élvezzük a nyugalmat, a csendet.


Vége egy újabb horgászatnak.
Vége egy újabb horgászatnak.


Gotthárd FerencHozzászólások (3)
2010. február 28. 09:00
1.
forikaimre (Regisztrált tag) írta:
en is ugyan eben a hajoban utazok mert anyira esz anyavaja ha nem mehetk valamere voltam az olton de nagyon gyege ki van olvadva a taralo koszi gorbujon a bot!!!
2010. február 28. 09:50
2.
dombi csaba arpad (Regisztrált tag) írta:
Ha josztok Kolozsvarra,probaljatok ki a 
tarnitai viztarozot a Melegszamoson. 
udv.D Csaba
2010. március 06. 11:55
3.
Tamas Csaba (Regisztrált tag) írta:
Nagyon jok az elmenybeszamoloid. Nem bannam lenne nekem is egy ket ilyen ismerosom aki ellatna par jotanaccsal mielott horgaszni indulnek:) Ha hasznalsz yahoo messengert az ID-m: csubex, Marosvasarhelyen lakom altalaba hetvegenkent horgaszgatok bnommel es nagyon megkoszonnem ha ellatnal par jotanaccsal mielott utra indulnank. Elore is koszi!
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web