Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
Reklámlehetőség



MÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Horgászvizeink arrow Horgászvizeink - Ócfalvi Horgásztavak

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Horgászvizeink - Ócfalvi Horgásztavak Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Levente
2009. december 08. kedd 13:50

Budapestről a 4-es úton Szolnok, Püspökladány fele, majd a 42-es úton Ártánd- Bors határátkelőnél, Nagyváradot érintve, Kolozsvár, Marosvásárhely, Szováta, majd Korondon, áthaladva érkezünk meg Székelyföld egyik legjelentősebb településére a 36.000 lelket számláló (többségében magyar) Székelyudvarhelyre.

A legtöbb horgászember ide elsősorban turistaként érkezik, ezért mielőtt horgászbotot ragadna kezébe, mindenképp érdemes szétnéznie a városban és a környező falvakban, hisz számos turisztikai látnivalóval találkozhat.

A város neve arra utal, hogy e helyen tartotta udvarát a székelyek ispánja. Az 1876-os megyerendezés során Udvarhelyszék területének kisebb kiigazításával, Székelyudvarhely székhellyel alakult meg Udvarhely vármegye.

1301-ben Uduord néven említik. A településnek az Árpád-korban valószínűleg Telegd volt a neve és feltehetően már a 14. század előtt szabad mezőváros volt. 1357-ben itt volt az első székely nemzetgyűlés. Vára 1492-ben épült fel, majd ennek felhasználásával építtette János Zsigmond a legyőzött székelyek megalázására Székelytámadt várát 1562 és 1565 között.

1599-ben a Mihály vajda oldalára állt székelyek lerombolták. 1621 után Bethlen Gábor újjáépítését rendelte el. 1704-ben Tiege generális kifosztotta, majd a várat visszafoglaló Pekry Lőrinc a székelyekkel leromboltatta, azóta Csonkavárnak nevezik és jelentős maradványai még láthatók. A város 1558-ban Izabella királynőtől adómentességet kapott. A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Udvarhelyi járásának székhelye volt.

Látnivalók

Városközpont
Székelyudvarhely nem tervszerűen épített, fejlesztett város, hanem a Nagy-Küküllő mindkét partján elterülő négy kisebb telep és három falu fokozatos egybeolvadásából nőtt várossá.
Az idők folyamán téglalap alakúvá formálódott Főtér és közvetlen környéke alkotja a "Belvárost". Főtere a három főút és néhány utca összefutó "öble". Műemlékei, műemlék jellegű épületei és épülettömbjei a főtéren csomósodnak, így voltaképpen az Ó-város lényege sűrűsödik itt.

Városháza (egykori Vármegyeháza)
A Városháza 1896-ban épült megyeházának, a Millennium emlékére. A hajdani Alsó- Piactér legimpozánsabb épülete. 1895 és 1896 között épült eklektikus stílusban, Stehló Ottó építész tervei szerint. Építőmestere Ferenczi Endre főmérnök volt. Az épület egészében különböző építészeti stílusok ötvöződnek. Hargita megye műemlékeinek hivatalos jegyzékében (1992) műemléképületként szerepel.

Millenniumi Székely- Emlékmű
Az emlékoszlopot 1897. július 26-án avatták fel, az akkori új Megyeházzal egy napon, a Millennium alkalmából. A 8,4 méter magas oszlop megalkotója Hargita Nándor, aki ekkor a Kő- és Agyagipari Szakiskola köztiszteletnek örvendő igazgatója volt.

Székelyudvarhelytől 8 km-re, délnyugatra a Nagypataknak a Nagy-Küküllőbe torkollásánál találjuk az ócfalvi horgásztavakat. Nevét a mindössze 250 lelket számláló kis falucskáról Ócfalváról kapta, melynek története a tatárjárás idejére nyúlik vissza.

Ócfalvi horgásztavak.
Ócfalvi horgásztavak.


Kedvelt és látogatott hely a helyi horgászok körében.
Kedvelt és látogatott hely a helyi horgászok körében.


A hagyomány szerint a falu egykor a Nagy-Küküllőn túl, északra Mihályfalva területén feküdt, a tatárjáráskor azonban elpusztult. A megmenekült nyolc család alapította a mai falut, és először Nyolcfalva majd Ócfalva lett a neve. Régi református temploma 1750 és 1754 között épült, 1943-ban lebontották, de tornya megmaradt. 

A falu neve főleg a határában elterülő horgásztavakról ismeretes, mely kiváló szórakozási lehetőséget biztosít, többségében a környékbeli horgászoknak, de fordultak meg már itt szép számban külföldről érkező vendégek is, kik a környéken található turista látványosságok mellett, a horgászatnak is szenteltek néhány órát.

A tavak kiváló edzőpályát biztosítanak a finomszerelékes versenyhorgászoknak.
A tavak kiváló edzőpályát biztosítanak a finomszerelékes versenyhorgászoknak.


Fárasztás közben.
Fárasztás közben.


A két egyenként közel 1,5 hektáros és egy néhány áras kis vízfelület számtalan lehetőséget biztosít az ide érkező horgászoknak. A színes és gazdag halállománynak köszönhetően az évszaknak megfelelően szinte bármely módszer eredményes lehet. A tavakban megtalálható halfajok: csuka, süllő, sügér, kárász, ponty, busa, vörösszárnyú és a nyári szezonban az afrikai harcsa is számos horgászt vonz a vízpartra.

A környék horgászvizeire nem jellemző az afrikai harcsa, de itt azzal is találkozhat a vendéghorgász.
A környék horgászvizeire nem jellemző az afrikai harcsa, de itt azzal is találkozhat a vendéghorgász.


Tavasszal és ősszel szép csukák kerülhetnek horogra.
Tavasszal és ősszel szép csukák kerülhetnek horogra.


Tavasszal, ahogy a jég elolvad főleg a pergető horgászok látogatják a helyet, hisz elég korán „megmozdul” itt a csuka. Vannak esztendők, mikor más tavakat még jégpáncél borít és itt már pergetve szép csukákat fognak. Az átlagméret 1-1,5 kiló, de kerültek partra már 3 kiló körüli példányok is. Eredményesek a közepes méretű, főleg a kétrészes wobblerek, támolygó kanalak. 

Süllővel is gyakran találkozhat ki pergetéssel próbálkozik.
Süllővel is gyakran találkozhat ki pergetéssel próbálkozik.


Hamarosan felkell a nap.
Hamarosan felkell a nap.


Ahogy olvad a jég, úgy lassan a kárász is beindul, de már kora tavasszal a pontyok is előkerülnek, melyek akár a part mellett úszós, akár bennebb az erdő alatt, fenekező módszerrel jól foghatók. Mivel egy intenzíven telepített horgászhelyről van szó, a kifogott halak átlagmérete1-2 kiló, de vannak a tóban öregebb példányok is, melyek meg-megviccelik a horgászokat. Sőt nem ritkán horogra akadnak közel 10 kilós busák is. Jó etetéssel a part mellet, spiccbottal vagy épen matchel az erdő alatt szépen fogható a ponty.

Nyáron, ahogy a horgászvizek többségében, itt is a kora reggeli, a késő délutáni, esti órák a legeredményesebbek. Ahogy melegszik az idő, a nagyobb halakat inkább az erdő alatti gödrökben, fák alatti árnyékban kell keresni. Csalinak tavasszal főleg az élő anyag, nyáron a kukorica, pellett vagy bojli eredményes.

Verseny közben.
Verseny közben.


Az első tó.
Az első tó.


Átlagponty.
Átlagponty.


Ősszel újra a pergetés lehet eredményes, de az időjárástól függően késő őszig fogható még a ponty, kárász. Télen, ha a jég elég biztonságos, előző egyeztetéssel a lékhorgászat is lehetséges és itt is elsősorban a csuka lehet a célhal.

Nyitva tartás virradattól, sötétedésig. Éjszakai horgászat is lehetséges, de előtte egyeztetni kell a tógazdával. Tel: Lahrer István: 0040744370434.

Napijegy 800 forintnak megfelelő Ron-ért a bejáratnál található halőrházban váltható, ahol sör, üdítő és hideg víz is kapható. A napijegy áráért egyetlen halat sem szabad magunkkal vinnünk, ha mégis el szeretnék vinni a kifogott halat, azt az aktuális halárak (ponty 1000 forint) szerint kell kifizetni.
A csalikat, etetőanyagot mindenképp érdemes beszerezni a közeli Székelyudvarhelyen, ahol tanácsot is érdemes kérni, hogy az adott időszakban éppen mely módszer, csali, etetőanyag lehet eredményesebb. Horgászbolt: Székelyudvarhely, Gábor Áron 1.

A tavak egyik oldalán erdő húzódik.
A tavak egyik oldalán erdő húzódik.


Az erdő alatti bedőlt fák kiváló búvóhelyet biztosítanak a halaknak.
Az erdő alatti bedőlt fák kiváló búvóhelyet biztosítanak a halaknak.


A horgásztavak az idén Erdély egyik legrangosabb amatőr horgászversenyének is helyszínt biztosítottak, ahol 42 Erdély különböző településéről érkező horgász mérte össze tudását, szerencséjét. Örvendetes, hogy ezen a rendezvényen melyet ERDÉLYIHORGÁSZ – ENERGO TEAM – BUKI MIX KUPA ként ismernek az erdélyi horgászok, két magyarországi cég vállalta fel a főtámogatói szerepet. Az ENERGOFISS és a BUKI MIX KFT.

Ki folyóvízen is szeretné kipróbálni magát és szeretne pergetve, vagy akár legyezve fogni néhány szép székelyföldi domolykót, pénzes pért vagy akár igazi vad pisztrángot, az megteheti a tótól néhány méterre elfolyó Nagy-Küküllőben, vagy annak felsőbb szakaszán, mely Udvarhelyszék egyik legjelentősebb folyóvize.

Második tó.
Második tó.


Afrikai.
Afrikai.


A Nagy-Küküllő a Nagy-Somlyó hegy tövéből ered, majd Székelyudvarhely várost elérve, hegyvidéki jellegből dombvidéki jellegbe vált, változatos horgászlehetőségeket biztosítva ezzel az itt élők számára. A Nagy-Küküllő Balázsfalvánál egyesül a Sóvidékről érkező Kis-Küküllővel, majd együtt folytatják útjukat a Maros folyóig.

A folyó halfaunája roppant változatos: a hegyvidéki Varság falu és Székelyudvarhely között nagy számban találunk benne pénzes pért, fejes domolykót, paducot, sebes pisztrángot, pataki szajblingot és petényi márnát is. Ez a szakasz kiváló lehetőséget biztosít a legyezőhorgászoknak.  Korábban jelentős rózsás márna populációval is büszkélkedhetett a folyó, de egyelőre még nem tisztázott hatások következtében, ez a halfaj lehúzódott a folyó legalsó szakaszaira.

Gyakran fogni ilyet.
Gyakran fogni ilyet.


Borbát László a 2009-ben megrendezett III. ERDELYI HORGASZ - ENERGO TEAM - BUKI MIX KUPA győztese.
Borbát László a 2009-ben megrendezett III. ERDELYI HORGASZ - ENERGO TEAM - BUKI MIX KUPA győztese.


Engedély Székelyudvarhelyen a Nagy Küküllő Sporthorgász egyesületnél váltható, hétköznapokon 7 – 15 óra között. Az egyesület címe: 535600 Székelyudvarhely, Tábor utca 18.

Szálláslehetőség a környék szinte bármely településén található. Legközelebb a horgásztóhoz (2 km-re) a szomszédos Bikafalván a Vadrózsa Panzióban találhatnak kényelmes szállásra az ide látogató vendégek. A panzió nagyobb csoportok befogadására is felvan készülve.
Vadrózsa Panzió elérhetősége:
Románia
Hargita megye
537 095 Bikafalva (Tăureni) 148 szám

Tel/Fax: +40-266-245290
Mobil: +40-0744-559895, 863558

Web: http://www.vadrozsa.ro
E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
 
Az itt élő székelyek nem épp a halkultúrájukról híresek és szerintem újat nem igazán tudnak mondani a magyarországi halimádó embereknek, de ha elkészítik az alábbi recept alapján a kifogott pontyot és feltöltődnek friss erdei levegővel, megismerik a székely emberek vendégszeretetét,  akkor biztos vagyok benne, hogy feledhetetlen élménnyel gazdagodnak.

Egy szebbecske ponty a nádszélből.
Egy szebbecske ponty a nádszélből.


Ponty sörben pácolva

Hozzávalók: 4 szelet pontyfilé, 2 fej lila hagyma, 2 szál zeller zöld, 2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 2 dkg vaj, 3 dl sör, 2 evőkanál fűszeres ketchup és só.
Elkészítése: Vajjal vékonyan kikent tepsibe tesszük a zeller-zöldet, és a lereszelt sárga- és fehérrépát. Ráhelyezzük a besózott halfiléket, megszórjuk karikára vágott lila hagymával, ráöntjük a sört, kevés vizet, és alufóliával borítva sütőben 15-20 percig pároljuk. A párolólevet ketchuppal összeturmixoljuk és a halra öntjük. Főtt burgonyával körítve tálaljuk.

Fontosabb tudnivalók

Ócfalvi horgásztó elérhetősége (tógazda): Lahrer István: 0040744370434.
Nagy Küküllő Sporthorgász egyesület: 535600 Székelyudvarhely, Tábor utca 18. (Nyitva tartás hétköznapokon 7-15 óra között).
Horgászbolt: Székelyudvarhely, Gábor Áron 1.
Szálláslehetőség: Web: http://www.vadrozsa.ro
E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. .
További információk, horgászat szervezés: http://www.horgaszat-vadaszat.ro
E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. , Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.



Nagy Levente
A cikk megjelent a Sikeres Sporthorgász decemberi számában




Hozzászólások (8)
2009. december 10. 16:55
1.
Kovacs Laszlo (Regisztrált tag) írta:
Sziasztok BETTINa vagyok es csak ajanlani tudom az Ocfalvi halastavakat minden fele szempontbol kikapcsolodas es horgaszatra is ertem mivel en is rengeteget horgaszom ottan es ottan keszulok a horgasz versenyekre is de mindezek magukert beszelnek es foleg a to gazdaja aki nagyon lelken hordja a tavakban levo halalomany sorsat ugyanis latszik hogy egy olyan ember aki szereti a termeszetet es az allatokat udvozlom LAHRER ISTVAN bacsit BETTINA UDVARHELYROL.
2011. május 24. 17:05
2.
ilutadrian (Regisztrált tag) írta:
2010 nyaran egy fel nap 3 afrikait tudtam fogni. a kedvenc helyem.es sima fenekezessel a multkor 2 db bottal 5 kg karaszt fogtam.
2011. augusztus 13. 13:27
3.
ilutadrian (Regisztrált tag) írta:
mijen izu bojlik jok a tora?
2012. április 11. 21:05
4.
Erdos Jozsef (Regisztrált tag) írta:
vajon aprilis 16 an nyitvavane aki tudja az irja meg
2012. április 11. 21:08
5.
Erdos Jozsef (Regisztrált tag) írta:
vagy egy telefonszam a to gazdajatol ,, ?
2012. április 23. 14:32
6.
kovacs aniko (Regisztrált tag) írta:
naponta nyitva van, telefonszamot fennebb megtalalod, a cikk vegen.
2012. április 26. 18:10
7.
Kovacs Arthur (Regisztrált tag) írta:
En is csak ajanlani tudom ezt a tot,nyugodt gyonyoru helyen van es az afrikai harcsa az a nyero kukaccal 30 kg-ot is fogtam 1 nap,veletlen jott 1 ponty es annyi
2012. július 08. 21:21
8.
Erdos Jozsef (Regisztrált tag) írta:
meg lehet fogi harcsat a toban es van is benne ijenkor ?
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web