Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Horgászvizeink arrow Horgászvizeink - Erdélyi vizeken - Bözödi Víztározó - Erdőszentgyörgy

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Horgászvizeink - Erdélyi vizeken - Bözödi Víztározó - Erdőszentgyörgy Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Levente
2009. szeptember 08. kedd 05:17


A Bözödi-tó Erdőszentgyörgytől 7 km-re, Maros megye délkeleti részén, a Kis-Küküllő felső szakasza mentén fekszik, Szovátától 25 km-re, Marosvásárhelytől 42 km-re. Legkönnyebben megközelíthető Marosvásárhely, vagy Szováta felől, a DN 13A jelű országútról Erdőszentgyörgynél letérve a DJ 136A megyei útra, mely végighaladva Erdőszentyörgyön a falu határában elvezet a gátig.

Mindjárt kell a nap.
Mindjárt kell a nap.


A tó nagyon népszerű az erdélyi horgászok körében elsősorban gazdag és színes halállományának köszönhetően. Megtalálhatók benne: süllő, harcsa, ragadozó ön, ponty, amur, dévérkeszeg, kárász, domolykó, de nem kell csodálkozni, ha esetleg pisztráng, márna, paduc, vagy csuka kerül a horogra. Emlékszem gyerekkoromban olyan nap is volt, hogy akár 7-8 halfajt is sikerült fogni egyetlen horgászat alkalmával.

A vízfelület méretéből adódóan, mint horgászvíz nagyon szeszélyes, ezért, ha valaki a nagyobb halak elejtésére készül, mindenképp több napra van szüksége, legyen az ponty vagy ragadozóhal. Jó helyválasztással, megfelelő és több napos etetéssel szép sikerek érhetők el.

Vihar előtt.
Vihar előtt.


Akinek csupán néhány órája van a horgászatra, az közvetlenül a gátról matchúszós szerelékkel, jó etetéssel szépen foghat dévérkeszeget. Aki a pergető horgászat megszállottja, az csónakból, de akár partról is a késő délutáni, esti és kora hajnali órákban elcsíphet egy-két termetesebb önt, süllőt, esetleg harcsát. A csónakhasználat mindenképp nagy előnyt jelent!

Az elmúlt években a tó süllő és harcsaállománya jelentősen megugrott, minden évben hallani beszámolókat 40-50 kilós harcsákról és közel 10 kilós süllőkről, melyek az évszaknak megfelelő módszerrel, pergetve, élő kishallal, halszelettel jól foghatók, legalábbis kisebb társaik.

A versenyhorgászoknak is kínálkozik lehetőség, hisz a gát oldalán egy egyenletes versenypályát alakítottak ki, mely minden évben számos kisebb-nagyobb horgászversenynek ad otthont. Itt szokták szervezni minden évben az országos versenysorozat megyei döntőjét.

Bözödi víztározó.
Bözödi víztározó.


Látkép a gáton lévő halőrházból.
Látkép a gáton lévő halőrházból.


A tó és környéke nem csak a horgászoknak nyújt kikapcsolódási lehetőséget, hisz története már önmagában egy turisztikai vonzerőt jelent. Ha nevéről nem is ismerik a tavat, de a víz közepéből kiemelkedő templomtorony bizonyára sokak számára ismerős. Félelmetes látványt nyújt a környék, arra gondolván, hogy itt valamikor emberek éltek és dolgoztak, majd egy kommunista diktátor parancsára elvették otthonukat és vele együtt szabadságukat.


A gáton kialakított versenypályán gyakran szerveznek versenyeket.
A gáton kialakított versenypályán gyakran szerveznek versenyeket.


A völgyzáró gát építését 1977-ben kezdték el és 1985-1989 között elzárva a Küsmod-patakot teljesen feltöltötték a mintegy 157 hektárnyi területet, köztük a 180 házszámból, és 157 családból álló Bözödújfalut. Hogy milyen célból épült a gát, azt a mai napig nem tudni biztosra. Egyesek szerint csupán Ceausescu aljas tervének egy része valósult meg, mások szerint a kommunista vezetők így próbáltak meg eltávolítani innen egy vallásos közösséget, megint csak mások úgy tartják, hogy a terület túlságosan vizenyős és árvízveszélyes volt, ezért vált szükségessé feltöltése. A hivatalos okmányokban is az utóbbi verzió szerepel… a tavat árvízvédelmi célokra hozták létre…
Kezdetben a falu lakóinak nagy része is a gát építésén dolgozott, de amint megtudták, hogy otthonuk víz alá fog kerülni, többé nem voltak hajlandóak részt venni a munkálatokban ezért az állam emberei kénytelenek voltak távoli településekről hozni munkásokat. A tiltakozás hiábavaló volt, a tó feltöltése 1985-ben megkezdődött, és nem kímélve az emberek otthonait, a falut elnyelte a „feneketlen” mélység.
 

A tóban rengeteg a dévérkeszeg, mely kiváló lehetőséget biztosít a finomszerelékes horgászoknak.
A tóban rengeteg a dévérkeszeg, mely kiváló lehetőséget biztosít a finomszerelékes horgászoknak.


Az emberek egy része a közeli Erdőszentgyörgyön épített tömbházban talált kényszerotthonra, mások pedig mentek amerre láttak, ki rokonokhoz, ki idegen településen, ki külföldön próbált új életet kezdeni.

A volt falu határában 1995-ben emlékművet emeltek a feláldozott falu emlékére, melyen az alábbi felirat olvasható:

„A tó fenekén Bözödújfalu nyugszik 180 házának volt lakói szétszórva a nagyvilágban ma is siratják. A diktatúra gonosz végrehajtói lerombolták és elárasztották. Ezzel egy egyedülálló történelmi-vallási közösséget szüntettek meg, melyben különböző nemzetiségű és felekezetű családok éltek együtt évszázadokon át egymást tisztelve és szeretve, példás békességben. Immár a katolikus, unitárius, görög katolikus és a székely szombatosok fohászai örökre elnémultak. Legyen e hely a vallásbéke helye és szimbóluma.”


A volt falu határában emlékfalat emeltek a feláldozott falu emlékére.
A volt falu határában emlékfalat emeltek a feláldozott falu emlékére.


A hajdani Bözödújfalu egyik szomszédtelepülése Kőrispatak, mely a Kis-Küküllőbe ömlő Küsmöd-patak völgyében fekszik, Etédtől nyugatra, néhány km-re, mely egyben Udvarhelyszék egyik határszéli települése. A falut több mint 600 ember lakja, nagy részük református, kétszáz körüli unitárius harmincegynéhány Adventista és néhány katolikus. A falu a rajta keresztül folyó, kőrisfákkal szegélyezett Kőris-patakról kapta nevét. A kőrispataki és a környező falvak lakóinak fő foglalkozása a földművelés és állattenyésztés. Érdekességként megemlíthető, hogy közel 150 éves múltra tekint vissza a népi kismesterségek terén a szalmakalap készítés, ahogy a helyiek mondják kalapkötés. A múlt század végén, a faluban közel százan foglalkoztak szalmafonással, szalmakalap készítéssel, melyeket a szomszédos falvak, városok utcáit bejárva próbáltak értékesíteni.  Ma kevés család van a faluban, aki ne ismerné a szalmafonás technikáját.


Az utóbbi néhány évben igencsak megnőtt a harcsák száma.
Az utóbbi néhány évben igencsak megnőtt a harcsák száma.


A szalmakalapos emberkékhez személyes élmények is fűződnek, hisz apai nagyanyámék Kőrispataktól mindössze 30 km-re éltek és gyerekoromban szinte mindig ott töltöttem a nyári szünidőt. Tisztán emlékszem, hogy nyár elején több szalmakalappal felmálházott idős ember járta végig a falu utcáit, hangosan kiáltva „Szalmakalapot vegyenek”. 
A falu neve azért is jelentős, mert itt található az ország egyetlen szalmakalap múzeuma, melynek megszületése Szőcs Lajos kőrispataki lakos nevéhez fűződik, akinek családja visszamenőleg 3 nemzedéket szalmakalapfonással foglalkozott.
 

Pergetve gyönyörű balinok foghatók.
Pergetve gyönyörű balinok foghatók.


Egy felújított hagyományos parasztházban létesült a Szalmakalap Múzeum, mely egyedi az egész világon. Az első szobájában az ország összes szalmakalap típusa megtalálható, a középső szobában különböző használati és dísztárgyak tekinthetők meg, míg a hátsó szobában a kalapkészítés technikai folyamatát tekinthetjük meg, az aratástól a kalap viseléséig. Ugyanitt megtekinthető és fel is próbálható az ország legnagyobb fejen hordozható kalapja, aminek átmérője két méter, súlya 2,65 kg és 500 m szalmafonatból varrták össze másfél kilométer cérnával.


Bözödi pikkelyes.
Bözödi pikkelyes.


Az erre járóknak mindenképp érdemes ellátogatni a környező városokba, falvakba hisz van látnivaló bőven… A tótól nem messze, csupán 30-35 kilométerre található Szovátán a Medve tó, mely híres gyógyfürdőhelyként ismeretes, vagy Parajdon a só bánya, melynek látogatását egyetlen erre járó turistának, horgásznak sem szabad kihagynia.


A tó süllőállománya sem elhanyagolható.
A tó süllőállománya sem elhanyagolható.


 A süllő horgászatának talán legeredményesebb módszere a csónakból történő gumihalazás.
A süllő horgászatának talán legeredményesebb módszere a csónakból történő gumihalazás.


Nagyon szeretik a gumit.
Nagyon szeretik a gumit.


A BÖZÖDI TÓ sporthorgász centrum rendszabályzata

A sporthorgászok belépése a Bözödi tó területére napi jegy vagy bérlet alapján lehetséges.
A napi jegyet vagy bérletet a vendég személyi igazolványa alapján állítja ki a szolgálatos horgász felügyelő a fix értékesítési pontokon vagy a tó partján, a vendég horgászhelyén.

A napi jegy fejében a horgászat 06:00 órától 06:00-ig tart.

A horgásznak rendelkeznie kell műanyag éltető kosárral, a halak sérülésmentes tárolása érdekében.

Az érvényben lévő törvények értelmében 1 horgász maximum 4 bottal horgászhat, melyen 2-2 horog használata engedélyezett.

A kifogható halzsákmány mennyiségét a 23/2008-as sürgősségi kormányrendelet szabályozza, mely szerint:
1 horgász, 1 nap alatt maximum 5 kg halat vihet el, vagy 1 darab halat, mely tömege meghaladja az 5 kg-ot.

A horgászvendégnek kötelezően be kell tartania az országos méretkorlátozásokat a kifogható halfajokra. (ponty: 35 cm, dévérkeszeg: 25 cm, süllő: 40 cm, harcsa: 50 cm)

A horgász minden évben köteles betartani a horgásztilalmat az ívási időszakban.

TILOS motorcsónak és mindenféle motoros vízi jármű használata. (kivételt az elektromos meghajtású motorok képeznek).

TILOS a tó vizében mosni, tisztítószereket használni (szappan, sampon, mosogatószer... stb.)
 
A Nemzeti Halászati és Akvakultúra Ügynökség ellenőrzi a sporthorgászat törvényes keretinek betartását, helyi ellenőrei segítségével. A büntetendő kihágásokat a 23/2008-as sürgősségi kormányrendelet szabályozza.

Az érvényes vízügyi törvény értelmében (107/1996) a Bözödi völgyzárógátas tó védelmi területe a vízparttól mért 10 méteres szegélyzónát kell érteni.

A tó adminisztrátora folyamatos ellenőrzéseket végez az igazolványokkal ellátott horgászfelügyelők segítségével.

Jelen rendszabályzat megszegése a horgászvendég  Bözödi-tóról való kitiltásával járhat!

NAPI JEGY ÁRAK:

10 RON (700 Ft)  - horgászat a partról / 1 nap
15 RON (100 Ft)– horgászat csónakból / 1 nap
BÉRLETEK:
90 RON  / 4 hónap
40 RON / 1 hónap

Fontos tudni

Habár Erdőszentgyörgyön található egy kisebb horgászbolt etetőanyagot, csalit és ami szükséges az ott eltöltött horgászathoz érdemes otthonról, vagy a közeli nagyobb városokból (Marosvásárhely, Szováta, Székelyudvarhely) beszerezni.
Szállás lakókocsiban vagy sátorban a parton is megoldható, de a környék szinte bármely településén akár előzetes egyeztetés nélkül is foglalható.
Erdőszentgyörgy megközelítése Magyarországról.
Budapestről a 4-es úton Szolnok, Püspökladány fele, majd a 42-es úton Ártánd-Bors határátkelőnél, Nagyváradot érintve, Kolozsvár, Marosvásárhely, majd Erdőszentgyörgy.

Nagy Levente

A cikk megjelent a SIKERES SPORTHORGÁSZ folyóíratban.
Fotók: Gotthárd Ferenc Alpár, Nagy Levente, Bence ÁrpádHozzászólások (28)
2010. május 18. 09:44
1.
balazs laszlo (Regisztrált tag) írta:
nem kell fizetni csak most tilalom van jun 3 ig
2010. május 19. 18:25
2.
nemes dénes (Regisztrált tag) írta:
a tavaly kellett,most kié a tó?
2010. május 22. 11:56
3.
balazs laszlo (Regisztrált tag) írta:
most nincs magan kezbe
2010. május 24. 19:35
4.
nemes dénes (Regisztrált tag) írta:
az jo,mert csak a pénzt vették el és semit nem csináltak.
2010. június 06. 10:45
5.
Kovacs Zoltan (Regisztrált tag) írta:
Valami konkret info a torol ?
2010. június 25. 21:06
6.
Szocs Gabor Levente (Regisztrált tag) írta:
A tavaly kellet fizetni mert a tó bérelve volt , egy cég által. Most a 2010-es év-töl nem kell fizetni , csak folyóvizi engedély kell. Amit Erdöszentgyörgyön is meglehet vásárolni , ami 56 lej-be kerül. 
Most a viz állása nagyon nagy.Nagyon sok az idéni hal,ezért nem fogják leengedni , mert ha engedik akkor behuzodnak a mélybe és a ragadozok mind megeszik. 
 
Eddig a tavaly fogtam a legnagyobb halamat , ami egy pontosan 13kg-os Amur volt , amit mézes kukoricával fogtam. Most is érdemes halászgatni a tavan , mert sok keszeg es kárász bejöhet .Meg persze most jo a ragadozokra is halászni.
2010. június 27. 18:47
7.
nemes dénes (Regisztrált tag) írta:
és milyen helyeken szoktál halászni ott? elég jol ismerem a tavat,mármint terűletileg ,nem halálomány szempontjábol,és milyen taktikákat használsz?
2010. június 29. 12:57
8.
Kovacs Zoltan (Regisztrált tag) írta:
"Most a viz állása nagyon nagy.Nagyon sok az idéni hal,ezért nem fogják leengedni , mert ha engedik akkor behuzodnak a mélybe és a ragadozok mind megeszik. " 
Na ne ezt komolyan gondolod ??? 
Nem engedik le egyelore mert arvizveszely van es foltartanak annyi vizet amennyit csak elbirnak ...a ragadozo ha ehes kimegy a tenyernyi vizbe is a kaja utan ...
2010. szeptember 05. 16:37
9.
cocis katalin (Regisztrált tag) írta:
2010-ben napijegy nincs,csak eves engedely amely kivalthato a BOMBI HORGASZBOLT-ban,ahova erdemes beterni :bo valasztek es olcso arak vannak!!!
2011. március 28. 16:02
10.
balazs sandor (Regisztrált tag) írta:
Mikortol van letiltva a to es meddig? 
es mik lesznek a szabalyok ebben az evben..pl gyergyobol akarok menni napi jegyen kivul milyen engedely kell?
2011. március 29. 06:49
11.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Ha jol tudom ervenyes ra az orszagos tilalom azaz aprilis 4 tol tilalom van...
2011. március 29. 07:20
12.
b_ jozsef (Regisztrált tag) írta:
A napijegy és bérletárak még akkor voltak érvényben amikor a szentpáli halastó (Agropisc) adminisztrálta.A tavaly a síkvízre kiállított engedéllyel szabadott horgászni.Hogy mi lesz az idén azt még nem lehet tudni.
2011. április 03. 00:10
13.
Balint Tony (Regisztrált tag) írta:
jó napot mindenkinek....mik a legújabb hirek az engedélyekkel kapcsolatban mert Husvétra én is szeretnék elmenni ara pecázni ,,és ki tudná hirekkel szolgálni a tó melletti szállásokról..Lehet-e bérelni és mennyi lenne...előre is kösz....
2011. április 04. 11:27
14.
denes bartalis (Regisztrált tag) írta:
Felejtsd el,sikvizi tilalom van aprili 4 tol!
2011. április 05. 15:07
15.
Kovacs Zoltan (Regisztrált tag) írta:
Sajnos nem ellenörzi senki....
2011. június 04. 13:44
16.
Sandor Istvan (Regisztrált tag) írta:
uj fejlemenyek a torol ismet magankezbe a mai datumtol szedik a napi dijakat, berleteket. szabalyok maradtak a regiek. sajnos ismet csak kihasznalas lesz a vege. mar hangoztatjak h lehalaszak a to sullo allomanyat hogy az ujjnyi karaszokban ne tudjanak kart tenni amit telepiteni akarnak!! hat ez mar indulasbol santit szerintem. de lehet h ez csak az en velemenyem
2011. június 21. 18:29
17.
Laszlo Csaba (Regisztrált tag) írta:
Ez biztos?
2011. június 27. 19:48
18.
cocis katalin (Regisztrált tag) írta:
legujabb fejelmenyek a torol:az ugymond \"magantulajdonosok\"elvonultak a torol mert ilegalisan szedtek a n napidijakat es ujra lehet horgaszni a sikvizekre kialitott engedellyel!!!
2011. június 29. 11:29
19.
Varga Gábor (Regisztrált tag) írta:
Sziasztok! Érdeklődnék hogy még mindig 4 bottal lehet horgászni? Előre is köszi! Üdv: Gábor
2011. július 03. 09:36
20.
dombi csaba arpad (Regisztrált tag) írta:
Szeretnem tudni a mai napijegy arakat,2011 07. 
kosz.
2011. július 11. 13:35
21.
Kovacs Istvan (Regisztrált tag) írta:
@dombi csaba arpad: 
csak a sima síkvizes engedélyre van szükség. Szinte folyamatosan ellenőriznek. Ha valaki napidíjért vagy bármi címen pénzt kérne tőled (volt rá eset) kérdezd hol a rendőr.  
A sima halőr csak rendőrrel jár, egyedül sosem. 
Szombaton voltunk, későn érkeztünk igy a pontyoknak csak az utolsó fordulásit láttuk,  
cserébe jött számos dévér és bodorka, igy bár az állóvizeket nem nagyon szeretem, jót szórakoztunk.
2011. július 11. 15:19
22.
K Csaba (Regisztrált tag) írta:
Nagyon koszi az infot Istvan, mi is keszulunk a het kozepen a tora. Ugy tudnik itt UH-en senki sem tudta jol a berletet a tora, mivel azt mondtak h napi jegy van. Meg soha nem horgasztam ezen a tavon. Kerdesem az lenne, hogy a to melyik reszen erdemes horgaszni es milyen csalival. Itt arra gondolok, hogy a fenekeszes mellett mivel lehet meg feldobni a napot?:) Koszi szepen a valaszokat elore is.
2011. július 12. 15:16
23.
K Csaba (Regisztrált tag) írta:
Sziasztok 
Az engedely hol lehet kivaltani es mennyibe kerul? 
Koszonom.
2011. július 15. 09:38
24.
Kovacs Istvan (Regisztrált tag) írta:
szia! 
Akármelyik helyi AJVPS fiókban. kb 50 lej egy évre, ebből kb 25 lei a kék lapocska (az az országos síkvízi engedély) és kb 25 az éves tagsági díj - sajnos a legtöbb egyesület csak akkor állítja ki az országos engedélyt, ha tag leszel. 
Jó előre vinni egy igazolványméretű fotót, az kerül be a tagsági könyvbe. 
 
Hogy mivel és hogyan, az már bonyolultabb. Én személy szerint a meredeken mélyülő részeket szeretem,kis lépcsővel amire etetni lehet - és kell is. így lehet olyan is hogy térdig érő vízben állva 3 méteres mélységben úszózól :) aztán néz a nép hogy felcsúszott az úszod, vagy mi :) 
 
Ha van pergetőbotod, akkor érdemes csónakot bérelni, múltkor volt vmi akció hogy kifizettél öt órát (5*9 ron) egész napra(24 óra) tied a csónak, aztán megcélozni a régi házak romjait, a kiálló fák maradványait meg a medertöréseket gumihallal.
2012. július 05. 14:02
25.
Szőke Sándor (Regisztrált tag) írta:
Sziasztok! 
 
Érdeklődöm, hogy lehetséges-e csónakot bérelni a tározón?  
Bármilyen megoldás érdekel, akár fizikai személytől is, egynéhány napra. 
Mert a Tisza mellől Udvarhelyre elhozni egy ladikot, s azt mozgatni nem költséghatékony... 
Köszönöm a segítséget! 
 
Üdv.: 
Sándor
2012. július 05. 14:35
26.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Üdv. 
Van lehetőség csónakot bérelni. 
A gát közvetlen közelében van egy kis strand ott lehet bérelni. 
Árakat nem tudok, de biztos hogy lehet bérelni!
2012. július 05. 20:48
27.
Szőke Sándor (Regisztrált tag) írta:
Köszönöm szépen az információt. 
A többi már megy magától...:) 
Harcsázni szeretnék, s kérdezem, hogy a régi házak környékét, vagy inkább valamelyik jó sűrű tuskós részt célszerűbb megvallatni? 
Pergetve, illetve úszóval gondoltam. 
Esetleg kuttyogatva? Kuttyogatnak-e a tavon? 
 
Üdv.: 
Sándor
2012. július 26. 18:25
28.
Csata Barna (Regisztrált tag) írta:
Sziasztok! 
 
Érdeklődni szeretnék a tóval kapcsolatban.2012-ben is érvényes az éves engedély vagy napijegyre van szükség?(esetleg ár?) 
Előre is köszönöm!
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web