Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Élménybeszámoló arrow Bajszosok után kutatva

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Bajszosok után kutatva Nyomtatás E-mail
Írta: Gotthárd Ferenc Alpár
2009. november 19. csütörtök 06:32

Kora délelőtt futott be az autónk a Duna Delta partján fekvő gorgovai halászfalucska poros kis utcájára. Sűrű portömeg kavargott a terepjáró mögött, akár valami tornádó, úgy közeledtünk Pintyó Lajos horgásztanyája felé. Már csak néhány töltésen kellett végighaladnunk és kinyújtóztathattuk az úton meggémberedett végtagjainkat.

Végre befordultunk a faragott székely kapun, fáradtság és boldogság járta át minden testrészünket. Megvetett ágyak vártak ránk a kis nádfedeles házikókban, hogy kipihenjük az út fáradalmait.

A délutáni nap sugarai előcsalogattak, némileg sikerült kipihennem magam. Hatalmasat szippantottam a deltai levegőből, ami keveredett a frissen elkészült étel finom illatával. Hamarosan már asztalnál ülve hódolhattam a gasztronómiai élvezeteknek.

Ez a barátságos kis házikó volt egy héten keresztül az otthonunk.
Ez a barátságos kis házikó volt egy héten keresztül az otthonunk.


Nem tudok elsiklani a konyhai fogások felett anélkül, hogy ne tennék említést róluk. Az alapanyagot mind bio termékek képezik. Az udvaron termett friss zöldségeknek nincsen párja, a szorgos kéz és a deltai nap érleli őket zamatosra. A hátsó udvarban kapirgáló tyúkok mindennap friss tojással látják el a konyhát, és természetesen húsukkal is hozzájárulnak az étrend színességéhez. A parton bóklászó mangalicák, szarvasmarhák, birkák húsáról sem kell megfeledkeznünk, ízletes sültek, pörköltek és különböző finomságok készülnek belőlük. A tehenek, és juhok teje sem megy veszendőbe, csupán átalakul tejtermékek formájába, hogy az asztalnál kedvünkre válogathassunk a házi ízek közül. A halhúst kedvelőket friss deltai halból készült ételek kavalkádja várja. A hamisítatlan székely házikenyér, pedig megkoronázza az étrendet.

Élelem után kutat a család .
Élelem után kutat a család.


Déli pihenő.
Déli pihenő.


A fenséges étek elfogyasztása után rögtön a horgászfelszerelés összeállításához láttam. Bármilyen hosszúnak is tűnik egy hét, az ember egyszer csak azon kapja magát, hogy eltelt, ezért egy percet sem vesztegettem az értékes időből. A nappali horgászatra már nem igen maradt lehetőség, de nem éreztem, hogy lecsúsztam volna valamiről, hisz az éjszakai pergetés rejti az igazi kalandot. Ha éjszakai horgászat, akkor nálam a dobogó legfelső csúcsán a harcsa áll, ezért elsőre rá fektettem a hangsúlyt.

Beteges aprólékossággal vizsgáltam át a felszerelésem minden pontját, hogy ne legyen gyenge láncszem. A kötés a zsinóron, illetve varrás rendben, a wobblerek horgai tűhegyesre fenve, kulcskarikák lecserélve masszív, megbízható minőségű karikákra. A bot már bizonyított korábban is, ezért reményekkel telve néztem az éjszaka elé.

A koptató zsinór használata számomra elengedhetetlen. Nem akarom emiatt elbukni álmaim harcsáját.
A koptató zsinór használata számomra elengedhetetlen. Nem akarom emiatt elbukni álmaim harcsáját.


A harcegység bevetésre készen.
A harcegység bevetésre készen.


A legapróbb is a legerősebbek közül való.
A legapróbb is a legerősebbek közül való.


A lelkes készülődésben viharfelhők zavartak meg. -Ha fél téglák potyognak az égből, akkor is kimegyek, morogtam magamban. Elszántságom meghátrálásra késztette a komor fellegeket, alkonyatra már csak pár kósza felhő maradt az égen.

Esőfelhők közeledtek...
Esőfelhők közeledtek...


...de estére kitisztult.
...de estére kitisztult.


A teljes sötétség beálltával egy randira készülődő tinédzser izgatottságával vágtam bele az éjszakába. Nem tápláltam hiú ábrándokat két méter feletti halakról. Izgatottságom csupán abból adódott, hogy évente igen kevés lehetőségem van e felettébb érdekes módszerrel harcsát fogni, ezért minden alkalommal a szokásosnál jobban megugrik az adrenalin szintem.

Még a parton összeakadtam az első éjszakai élőlénnyel egy pézsmapocok személyében. Habár neki is volt bajsza, én mégsem rá vágytam.
Még a parton összeakadtam az első éjszakai élőlénnyel egy pézsmapocok személyében. Habár neki is volt bajsza, én mégsem rá vágytam.


Végre vízen voltunk Zsolt barátommal. Óvatosan közelítettünk a meghorgászni kívánt partszakasz felé. A motort még időben leállítottuk, hogy ne keltsen felesleges riadalmat az uszonyosok közt. Az árral és evező segítségével helyezkedtünk el a megfelelő távolságra a parttól. Mivel barátomnak ez volt az első ilyen típusú horgászata ezért gyorsan elmondtam, hogy mire figyeljen és máris toccsantak a műcsalik a sötéten kanyargó Duna vizében. A partszakasz igen ígéretes volt, a korábbi években már sikerült néhány szebb halat kivarázsolnom a helyről, ezúttal is bíztam jelenlétükben.

Nem kényeztettek el a bajszik, hosszas dobálás után még csak rablást sem hallottunk. Megszállottan szűrtük a vizet, általában a kitartás csak meghozza gyümölcsét.

Barátom akasztott oda egy rendeset, de a kapó hal agresszivitása az első pillanatban megtévesztette, csupán egy kölyökharcsa támadt a műhalra.

Barátom, első pergetve fogott harcsájával.
Barátom, első pergetve fogott harcsájával.


A pillanatnyi fotó után óvatosan visszahelyezte a vízbe a kis fenevadat, ami villámgyors mozdulattal eltűnt a feketén csillogó Dunában. Jót nevettünk a kis harcoson, majd tovább dobáltuk a különböző csalikat. A nagy csendben és eseménytelenségben megszűnt az időérzékem, fogalmam sem volt, hogy mióta lehetünk vízen. Hosszú óráknak tűnt az eltelt idő.

Az egyik pillanatban éles ütést éreztem karomban, reflexszerűen vágtam be. Az első nekifutásból sejtettem, hogy nagyobb halba akadtam, mint barátom, de éreztem, hogy nem lesz hosszú meccs. Végre jól esett érezni, hogy valami élőlény védekezik a madzag másik végén. A harc rövid, de annál izgalmasabb volt. A csónak alján már nem tűnt olyan magabiztosnak ellenfelem, mint a vízben. Mentségére szóljon, hogy méretéhez képest becsülettel küzdött.

Csak padlóra küldtem.
Csak padlóra küldtem.


Ragadozók.
Ragadozók.


Vicsorog, de nem képes többre.
Vicsorog, de nem képes többre.


Miattuk érdemes éjszakázni.
Miattuk érdemes éjszakázni.


Természetesen újabb lökést adott a folytatáshoz a halam, de bármennyire elszántak és kitartóak voltunk, nem ajándékozott a Duna több ragadozót. A sötétség és eseménytelenség megtette nyomasztó hatását, csónakunk orrát a horgásztanya irányába fordítottuk, szemünk előtt már a puha ágy lebegett.

Horgásztanya Gorgován, a Szulina ágon: www.dunadelta.ro

Gotthárd Ferenc AlpárHozzászólások (2)
2010. március 09. 13:52
1.
sandor imre (Regisztrált tag) írta:
en is voltam mar nehanyszor a Duna Deltaban de az utolso idoben mar nem nagy fogasok voltak .ha lehetne eggy pontosabb cimet es telefonszamot a LAJOSBACSITOL ,ELORE KOSZONOM
2010. március 09. 14:13
2.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.  
Tel: 0040-744-876-214  
www.dunadelta.ro 
 
Emlícsd azt meg neki, hogy ezen az oldalon (www.horgaszat-vadaszat.ro) kaptad meg az elérhetőségét. 
Kösz!
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web