Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Élménybeszámoló arrow Apró örömök

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Apró örömök Nyomtatás E-mail
Írta: Gotthárd Ferenc Alpár
2009. július 13. hétfő 05:17

Az afrikai meleget is megszégyenítő kánikulában horgászni felér az öngyilkossággal. Viszont, ha valaki annyira megszállott, mint én, akkor nincs mese, menni kell. Az ilyen alkalmakra nyújtanak igazán jó lehetőséget a hideg hegyvidéki patakok, és a bennük bujkáló pettyes halacskák.


Aki rekord halakat akar fogni, annak bizonyára nem felelnek meg az ilyen helyek. Viszont aki beéri a kisebb halakkal, a kövek közt való botorkálással, annak egy–egy ilyen kis patak maga a paradicsom.

Árnyékot vető fák, kristálytiszta hideg víz, hát kell ennél több?
Árnyékot vető fák, kristálytiszta hideg víz, hát kell ennél több?


Mivel a műcsalis horgászatok közül a pergetés közelebb áll hozzám, mint a legyezés, ezért én többnyire ezzel a módszerrel keresem a kis vizek ragadozóit.
A csalik terén az apró és könnyű wobblereket, körforgókat kedveltem meg igazán az évek folyamán. A gyorsan áramló viszonylag sekély vizekben ezeket a csalikat lehet úgy vezetni, hogy ne fogjanak talajt, ne akadjanak el a kövek közt.

Kicsi, zöld és szúrós.
Kicsi, zöld és szúrós.

  
Egy marék apróság.
Egy marék apróság.


Egy eredményes szín és méret.
Egy eredményes szín és méret.
 

Így a legszebbek.
Így a legszebbek.


Érdemes odafigyelni a damilra is, amivel horgászunk. A kisméretű csalik nem igazán dobhatók jól a vastag kanóccal és a mozgásuk is lebutulhat. Ugyanez a helyzet, a túlméretezett forgókapocs használatával is. Mindenből a legfinomabbat igyekszem használni. Madzagból elég a 0,16-os vastagság, ez már bírja a súrlódást a köveken, és ha jobb példányba botlok egy akadós terepen, akkor sem kell kétségbe esnem.

Azért a víz az úr.
Azért a víz az úr.


A hosszú botok nem igazán megfelelőek, meg nem is szeretem őket. Egy rövid, 1,80 méteres bottal gyorsabb és pontosabb vagyok, no meg az sem mellékes, hogy a sűrű növényzetben könnyen tudok haladni egy kurtább pálcával. Fárasztás, bevágás közben sem kell attól félnem, hogy leverem a spiccet a víz fölé hajló ágakban.
Egy merev, gerinces botról leverheti magát a pisztráng a szaltók, fejrázások közepette, ezért a B akciós botokat kedvelem erre a fajta horgászatra. Ezek elég kemények, hogy bevágásnál azért üljön a horog, és elég rugalmasak a fárasztáshoz is. Dobósúlyban inkább az ultralight, mint a light jön szóba, a 0 –tól 5-10 grammig terjedő intervallum, ami ideálisnak mondható.

Nincs pardon, mindent megtesznek a szabadulás érdekében.
Nincs pardon, mindent megtesznek a szabadulás érdekében.


Egy nyugodt

Egy gyönyöru hal és a hozzá illo horgászbot.
Egy gyönyöru hal és a hozzá illo horgászbot.


Az orsóknál fontos a méret és a finoman hangolható fékrendszer. Finom horgászbothoz kis orsó dukál. Ha a vékonyka botra egy nagy robusztus orsót helyeznénk, elrontanánk a bot egyensúlyát és a csuklónk is rövid idő alatt elfáradna. A fékrendszer jelentőségét, gondolom, nem kell részleteznem. Mindenki számára világos, hogy mi történhet, ha nem szólal meg a fék időben. Habár az ilyen aprócska patakokban nem nőnek túl nagyra a halak, de mivel egész életükben gyors, áramló vízben kénytelenek élni, ezért bőven van erő bennük. Gondoljunk arra is, hogy mennyi kínnal és szenvedéssel járna, amíg meg tudna szabadulni a műcsalinktól a hal, ha egyáltalán sikerülne neki.

Pettyek kavalkádja.
Pettyek kavalkádja.


Bánjunk óvatosan velük.
Bánjunk óvatosan velük.


Élj soká.
Élj soká.


A felszerelés fontos dolog, de ha nem vagyunk elég ügyesek, mit sem ér. A kristálytiszta vízben prédára leső halat úgy kell megközelítenünk, hogy az ne vegyen észre sem minket, sem az árnyékunkat. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha folyással szemben haladunk és lefele vontatjuk a csalinkat. A pisztráng, többnyire az áramlattal szemben egy helyben állva kémleli a vizet, hogy időben észrevegye a sodródó rovart, vagy az áramlattal küzdő kishalat. Ezt kell kihasználnunk. Ha hátulról közelítünk feléje, nem kerülünk a látómezejébe és kevés eséllyel vesz észre.

 Akár ihatnánk is belőle.
Akár ihatnánk is belőle.


A kisebb példányok is odavernek a körforgónak.
A kisebb példányok is odavernek a körforgónak .


Egy mohó kispisztráng.
Egy mohó kispisztráng.


Elképesztő élményt nyújt a tiszta vízben végignézni, amint a semmiből egyszer csak ott terem a műcsalink mögött egy példány és nekimegy, üti-vágja, amíg el nem kapja, utána magasra ugorva próbál szabadulni a tápláléknak vélt falattól. Akinek volt már szerencséje ezt átélni, az tudja, hogy miért is szeretem ezt a fajta horgászatot. Aki viszont még nem próbálta, annak mindenképp pótolnia kell ezt az űrt, különben egy életre szóló élményről marad le.

Harc a végsőkig.
Harc a végsőkig.


Egy fotózással megússzák a dolgot.
Egy fotózással megússzák a dolgot.


A legjobb, amit tehetünk velük.
A legjobb, amit tehetünk velük.


Ha sikerült becsapnunk őket, akkor bánjunk velük kíméletesen, becsüljük meg ezeket a harcosokat és engedjük szabadon, hadd örvendjünk még sokáig nekik.

Gotthárd Ferenc AlpárHozzászólások (11)
2009. július 13. 14:20
1.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
Ez akkor is csak egy nagy er betű körbekarikázva ,de nagyon jó képekkel meg igazi pisztrángos mentalitással,...:D..SOK HASONLO NAPOT
2009. július 13. 14:21
2.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
Ez akkor is csak egy nagy er betű körbekarikázva ,de nagyon jó képekkel meg igazi pisztrángos mentalitással,...:D..SOK HASONLO NAPOT
2009. július 15. 15:19
3.
Fabian Laszlo (Regisztrált tag) írta:
Szep kepek, azt megtudhatnank hogy hol keszultek? A hetvegen keszulok szerencset probalni az elso legyezo felszerelesemmel :)
2009. július 16. 09:17
4.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Szia László, azt ,hogy ezek a fotók, hol készültek azt nem árulom el ne haragudj, mert nagyon le volt alázva a víz és csak mostanában kezdte összeszedni magát, meg ez a hely a kedvencem. De helyette ajánlok olyan helyet, ahol foghatsz halat biztosan. Legyezve én a helyedben az Ivói patakot próbálnám meg itt a tuti, ha nem zavaros a víz. Valamint szerencsét próbálhatsz a patak torkolatától lefele is a Küküllőn. Itt jó eséllyel fogsz péreket és pisztrángot is. Nekem bejött ez a pálya, gyakran horgászom én is arrafelé. Jó szórakozást.
2009. augusztus 02. 07:19
5.
Fabian Laszlo (Regisztrált tag) írta:
Kosz a valaszt, nem gond megertem, hogy nem szivesen arulod el a helyet. 
A kerdesem az lenne, hogy az Ivo-ra kell kulon napijegyet valtani vagy ervenyes az orszagos engedely, es ha igen akkor hol. Elore is kosz.
2010. február 09. 08:48
6.
papp laszlo (Regisztrált tag) írta:
Ahogy latom a forumon a Lukacs Levente \"sorstarsunk\" igen sikeres mint pontyozasba mint pergetesbe.Hol van ez a to? . Nagyon varom mar az elso lehetoseget az elo pergetesre az ujonnan karacsonyra kapott szekoval ami egy daiwa infinity-q 2.7 15-45gr os bot hozza egy daiwa infinity-q 3000 es zaionorso.
2010. február 09. 09:15
7.
Ujvari Krisztian-Robert (Regisztrált tag) írta:
Aaa... Levi csak szerencses. O mindig belenyul...
2010. február 09. 14:25
8.
papp laszlo (Regisztrált tag) írta:
erre en azt mondanam:rossza vagy Robi
2010. február 15. 05:03
9.
Nagy Gábor (Regisztrált tag) írta:
Sziasztok! 
Gyakran járok Erdélybe túrázni, főleg a Déli-Kárpátokba. 2008-ban jártuk végig a Fogaras gerincét, és az egyhetes túra alatt több tengerszemben is láttam pisztrángokat. Legközelebbi túrámat a Retyezátba tervezem, és vinnék magammal egy kis horgászbotot is. Szabad egyáltalán horgászni ezekben a magashegyséi vizekben? Ha igen, hol lehetne orgászengedélyt váltani? 
Kérlek segítsetek, hol tudnék ennek utánajárni. 
Előre is ezer köszönet.
2010. február 15. 05:22
10.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Nem nagyon hiszem hogy szabad legyen ott a horgászat,de utána nézek.
2010. február 15. 08:40
11.
Ujvari Krisztian-Robert (Regisztrált tag) írta:
A Retyezátban tényleg tilos horgászni, mert nemzeti park.
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web