Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Írások arrow Vadközelben

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Vadközelben Nyomtatás E-mail
Írta: Katona Zoltán
2009. május 23. szombat 09:38

Diákokat nevelnek a természet és a vadállatok szeretetére egy olyan program keretében, amit egy nemzetközi vadászszervezet, a Safari Club International romániai kirendeltsége rendez az ország több városában. Vidékünkön elsőként a Székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumra esett a választás, ahol múlt pénteken előadásokat tartottak, majd a helyi vadászok a környék vadetetőihez vitték a tanulókat. Bár vad nem jelent meg az etetésekkor, a diákok élelmet szórhattak szét az állatoknak.


Rajzfilmek és tévhitek

A gimnázium dísztermében Kornis Loránd vadgaz­dál­ko­dási mérnök tartott előadást. Többek közt arrról, hogy a gyerekeknek először a rajzfilmekben, mesékben jelennek meg a vadászok és az állatok, pozitív vagy negatív szerep­lőkként. Fekete István Vukja csak a „simabőrűként” em­legeti a vadászt, akitől félni kell, ám a Piroska és farkas című mesében már jóságosként jelenik meg. Ez eddig rendben is lenne, ám az már nem, hogy a szeretnivaló, Bambi nevű őzikének egy nagydarab szarvas az apja... Kornis mintegy félórás elő­adásában vázolta: a vadászatot nem úgy kell felfogni, hogy a vadász kimegy az erdőbe, és ott válogatás nélkül állatokat lő le – a vadászatnak jól meg­határozott törvénykezése, sza­bályai, követelményei vannak. A vadásztársaságok kilö­vési keretek alapján ejtik el a meg­határozott számú egye­deket. Az előadás egy magyarországi csoport kirgizisztáni vadászatáról szóló filmjével végző­dött.

Etetés a helyszínen


Az előadás után a gimnázium mintegy harminc 17–18 éves diákja tíz vadásszal ugyan­ennyi terepjárón ment a Keresztúr környéki vadete­tő­helyekre. Jómagam az Énlaka felett lévő, Mocsár elnevezésű részre mentem Vass Ferenccel, a Hubertus Vadász- és Hor­gász­egyesület elnökével és két diákkal. Kis bevezető után megtekinthettünk egy fára függesztett automata etetőt. Ennek lényege, hogy megha­tá­rozott időben, minden este 8 és 9 óra között hat másodpercig kukoricát szór a területre – a megfigyelések szerint ez az az idő, amikor a legtöbb állat a helyszínre megy. Egy zsák kukoricát mi is vittünk, a két diák ezt szórta szét az etetési területen – a néhány négy­zet­méteren még erdei növényzet sincs, ugyanis a területet leggyakrabban látogató vaddisznók a kukorica mellet ezt is megeszik, és fel is túrják a föl­det. Néhány száz méterrel fennebb magasles is van építve: a tisztásra szintén vaddisznók járnak enni, a maradék kukoricát a fűben szórjuk el. Ismét beérve egy sűrűbb részre, szarvas- és őzetetőt figyelhettünk meg: ebbe főleg télen helyeznek ki szénát, egy mellette lévő kivágott fa tövére pedig rendszeresen kősó kerül.

Vadkárok és következményeik


Vidéken óriási károkat okoznak a vadak: rendre lehet hallani (lapunkban is többször írtuk), hogy a vadállatok a falvak mezőgazdasági terüle­tei­ben tesznek kárt. Rend­sze­resen letörik, megeszik a nö­vényeket, kitúrják a földből a burgonyát. A medvék a háziállatokat sem kímélik, dézsmál­ják a juhcsordákat, de bemennek a gazdasági udvarokra, karámokba is, és kecskét, disznót ölnek. Az ember a leg­több esetben tehetetlen, hiszen a törvény szerint amennyiben vadász­engedélye van, akkor sem lőheti le a házánál garáz­dál­kodó medvét, mivel az védett állatnak minősül. Mint ismert, Európa barna­medve-populációjának 10%-a Hargita megyében található. Az erdei vadetetés célja a vad erdőben tartása: a vadászok sze­rint amennyiben elegendő táplálékot biztosítanak a medvéknek, vaddisznóknak, azok nem járnak be a házakhoz éle­lemért. A brassói és tusnádfür­dői, turistalátványosságnak számító külvárosi medvelátogatásoknak is ez a magya­rá­za­ta: a medve természetes élő­helyén nem talál elég táp­lá­lékot, ezért kénytelen a tele­pü­lé­sek szeméttárolóit látogatni. Utódai is ezt az életformát szokták meg, így a felcseperedő bocsokból is „kukázó” medvék lesznek.

Őzpörkölt a tó partján

A társulathoz tartozó ke­resztúri, udvarhelyi és kör­nyékbeli vadászok bőségesen megvendégelték a diáksereget: a vadetetés után a keresztúri halastó partján őzpörkölt volt a menü natúr krumplival és savanyúsággal. A Safari Club International romániai kirendeltsége pólókkal, golyóstollakkal és kulcstartókkal aján­dékozta meg a diákokat és a vadászokat.

Katona Zoltán
udvarhelyi-hirado.roCsak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web