Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Írások arrow Nőtt a hiúzok száma megyénkben

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Nőtt a hiúzok száma megyénkben Nyomtatás E-mail
Írta: Széchely István
2009. május 23. szombat 09:50

Valószínűleg a fokozott védelemnek és az ennek következtében kialakult kedvezőbb életfeltételeknek köszönhetően nőtt a Hargita megye erdeiben élő hiúzpopuláció száma – derül ki a megyei vadásztársulatok összesített adataiból, valamint a vad­gaz­dálkodási szakemberektől és a környezetvédelmi ügynökség­től kapott információkból.

Az ál­lami erdészet által admi­nisztrált területeken élő hiúzok száma elérte a 75-öt, szemben a tavalyi 60-nal. Ehhez még hozzájön a magán vadásztársulatok területein élő hiúzok száma. Nem ugrásszerűen megnőtt sza­porulatról van szó, de a­hogy mi mondani szoktuk, felmenő ágat mutat a szaporulat – közölte lapunkkal Szabó István vadgazdálkodási szakember. A Csíkszeredai Erdészeti Igazga­tóság mérnöke szerint annak köszönhető, hogy megyénkben nőtt ennek a nagyon titokzatos állatfajnak az egyedszáma, hogy szigorúan védett. Ez azt je­lenti, hogy csak abban az esetben vadászható, ha valamilyen kárt okoz, vagy esetleg em­berre támad – mondja a vad­gaz­dálkodási mérnök.

Nem lőnek hiúzt

Azonban az állami erdészet területein az elmúlt években ilyen eset nem történt, így évek óta nem kellett hiúzra kilövési engedélyt kérni, illetve az é­vente átlagban négy, ilyen célra kapott engedélyt sem hasz­nál­ták fel. Betegség miatt sem hullott el egy sem, valamint más, állat vagy ember által okozott hiúzpusztulás sem volt – tud­tuk meg Szabó Istvántól. Arra viszont már volt példa az el­múlt télen egy alkalommal, hogy a terepszemlét végző kolléga egy őztetemre bukkant, az őzet az egyértelmű jelekből ítélve hiúz ölte meg, de ez még távolról sem jelenti azt, hogy túlszaporodott volna ez a macs­kaféle – magyarázza a vadgaz­dál­kodási mérnök. A hiúz egyéb­ként egy nagyon intelligens és titokzatos állat, amely magányos és rejtőzködő életet él, így nagyon ritka szerencse, ha valaki megpillanthat akár csak néhány másodpercre is egy vadon élő példányt, magya­rázza a szakember, hozzátéve, éppen ezért számlálásukat nagy tapasztalattal rendelkező vadőrök végzik, leggyakrabban nyomol­va­sás, illetve a többéves megfigyelés alapján. A növekvő egyedszám ellenére azért nem olyan rózsás a hiúz sorsa, ugyan­is minden évszakban vannak jellegzetes, ember által keltett zavaró tényezők, amelyek miatt nem tudnak háborítatlanul élni az állatok. Most például mindenütt szólnak a láncfűrészek, de az erdőkhöz kö­zeli építke­zé­sek, illetve az er­dőkitermelések zaja is meg­za­varja a hiúzokat, sőt még az egyszerű gombászók által keltett zajok is – magyarázza Sza­bó István.

Összesen 227 példány van


Hargita megyében összesen tíz vadásztársulat tevékenykedik. Ezek számlálása, illetve becslése alapján idén 18-cal nőtt a megyénkben élő hiúzok száma. A 2009-es adatok szerint ez összesen 227 hiúzt jelent, míg tavaly ez a szám 209 volt – derül ki a Jánosi Kincső által közölt adatokból. A Hargita Megyei Környe­zet­védelmi Ügynökség munkatársától kapott információk szerint a 2008– 2009-es vadászidényre a Hargita megyei vadásztársulatok összesen 14 hiúz ki­lö­vésére kaptak engedélyt. Szigorúan védett fajról lévén szó, a kilövési keretet a környezetvédelmi minisztérium külön rendelettel szabályozza minden évben. Becslések szerint Romániában több mint 2.000 kárpáti hiúz él, ezzel Oroszországot leszámítva a legjelentősebb hiúzpopulációt tudhatja magáénak egész Európában.

Széchely István
udvarhelyi-hirado.roCsak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web