Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Írások arrow Kevesebb a külföldi vadász

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Kevesebb a külföldi vadász Nyomtatás E-mail
Írta: Széchely Istvá (uh.ro)
2009. január 24. szombat 06:37

Az elmúlt évek hasonló időszakához képest kevesebb vadász látogat Hargita megyébe, így a gazdasági recesszió a vadgazdálkodási területekre is begyűrűzött. Most vaddisznóidény van, kocát és kant egyaránt lehet lőni, de a külföldi vadászok inkább az őzbakot és a szarvast szeretik, ezekre viszont csak nyár, illetve ősz elején lehet vadászni, egy-másfél hónapig.

Image

Érezteti hatását a pénzügyi vál­ság, megyénkben mos­ta­nában kevesebb külföldi va­dász hódol kedvtelésének – mondja Szabó István vad­gaz­dálkodási szakember. Azt a­zon­ban hozzá kell tennem, hogy ilyenkor, év elején amúgy is kevesebben jönnek, de ezt figyelembe véve is körülbelül 10–15 százalékos a visszaesés az előző évekhez képest – fűzi hozzá a Csíkszeredai Erdészeti Igaz­gatóság mérnöke. Vad­disz­nók nagyobb számban egyéb­ként Székelykeresztúr kör­nyékén és a Nagy-Küküllő Va­dász- és Sporthorgász Egye­sü­lethez tartozó területeken fordulnak elő – mondja Szabó István. Nem tapasztaltunk csök­ke­nést a külföldi vadászok szá­mát tekintve – mondja Bíró Ist­ván. A Nagy-Küküllő Va­dász- és Sporthorgász Egye­sü­let elnöke közölte, nem tudja összehasonlítani a mostanit a múlt évi idénnyel, de jelenleg is 30–40 összeállított iratcso­mó van az egyesületnél, ami leg­alább ennyi vadászt jelent, ha egyenként jelentkeztek be, ha viszont többfős csoportban jönnek, akkor ez a szám még nagyobb. Az összehasonlítást az is megnehezíti, hogy vannak külföldi vadászok, akik ideutaznak ugyan, de nem si­kerül vadat lőniük, mondja Bíró István, azzal folytatva, hogy voltak már nálunk belga, dán és lengyel vadászok, sőt oroszok és izlandiak is.

Külföldi szokások
A Nyugat-Európából érkező vadá­szok otthon leginkább apróvadakat, pl. nyulat, fácánt lőnek, egyrészt, mert kevesebb ott a nagyvad, és vadászatra is inkább csak a vadasparkokban van lehetőség. Ezzel szemben nálunk igazi vadászatokon ejthetik el a nagyvadakat, és ezt sok külföldi vadász szereti, kalandosnak tartja – mondja Szabó István. Ami pedig az árakat illeti, azok nagyjából megegyeznek a környező országok áraival, és a tarifák egységesek a romániai és külföldi vadászok számára. Ezek Romániában három éve nem változtak, mondja a vadgazdálkodási mérnök, majd konkrét számokat is említ: nálunk egy kocát már 300 euróért is elejt­hetnek, a vadkan kilövési ára a trófeájától is függ, az agyara méretétől függően akár az ezer eurót is elérheti.

Széchely Istvá (uh.ro)Hozzászólások (2)
2009. február 09. 06:05
1.
ESZTER (Vendégként) írta:
Nagyon szep a foto es ezek az aggancsosak igazi kincsek itt nalunk is.
2009. november 24. 08:54
2.
Zsók Hunor-Tamás (Regisztrált tag) írta:
Szep foto...de sajnos,egyre kevesebb es kevesebb fog keszulni ezutan...mert ugye a vadgazdalkodas az epp oly jo dolog mint a roka es a hollo meselyeben fogyo sajt... szomoru h az emberek mennyire nem latjak a fatol az erdot(vagy epp az erdotol a fat!)...s meg az ilyen cikkebol sem tunik ki szamukra h a kulfoldieknek nincs mit mar loniuk(ez nagy felkialtojel kellene legyen, mert ha nagyokos, fejlett orszagok igy jartak, akko vajon a gyerekcipobe jaro szephazankkal mi lesz??!!)...s ebben a rosz csak az h mar ok is idejarnak(nem eleg a sok helybeli hentes/meszaros,mert sportnak az ertelmetlen gyilkoloaszast bocsassa meg a Joisten de nem lehet nevezni!!!), s szep lassacskan a mieink is kulfoldiek lesznek akar Oroszorszagban(mert ott is van vad meg, de csak aze me oan bazi nagy, s eleg kevesen vannak meg ahhoz h mindent feleljenek, bar eleg jo iranyban haladnak ok is mindennel)...mert ugye itt se marad semmi...pedig a termeszetet nem kell kutyulni holmi emberi okoskodassal, h minden rendben legyen!!! mert epp nelkulunk, emberi mohosag/tudatlansag nelkul "tudja/vegzi a dolgat" a legjobban! 
szomoru h savanyu szajizt kelt itt a vezetosegeknel kulfoldi hentesek hianya!s en nem hinnem h bolcs dolog a sok kulfoldivel hencegni/(bocskodni!)...mert ha megnezzuk a sport!!!horgaszok irasait ok meg a helyekrol is hallgatnak, vedik ovjak a vizeket! s fel tudnak lepni ott es amikor szukseges!...hat gratulalok...
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web