Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Írások

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Nőtt a hiúzok száma megyénkben
2009. május 23. szombat 09:50

Valószínűleg a fokozott védelemnek és az ennek következtében kialakult kedvezőbb életfeltételeknek köszönhetően nőtt a Hargita megye erdeiben élő hiúzpopuláció száma – derül ki a megyei vadásztársulatok összesített adataiból, valamint a vad­gaz­dálkodási szakemberektől és a környezetvédelmi ügynökség­től kapott információkból.
Az ál­lami erdészet által admi­nisztrált területeken élő hiúzok száma elérte a 75-öt, szemben a tavalyi 60-nal. Ehhez még hozzájön a magán vadásztársulatok területein élő hiúzok száma. Nem ugrásszerűen megnőtt sza­porulatról van szó, de a­hogy mi mondani szoktuk, felmenő ágat mutat a szaporulat – közölte lapunkkal Szabó István vadgazdálkodási szakember. A Csíkszeredai Erdészeti Igazga­tóság mérnöke szerint annak köszönhető, hogy megyénkben nőtt ennek a nagyon titokzatos állatfajnak az egyedszáma, hogy szigorúan védett. Ez azt je­lenti, hogy csak abban az esetben vadászható, ha valamilyen kárt okoz, vagy esetleg em­berre támad – mondja a vad­gaz­dálkodási mérnök.
 
Vadközelben
2009. május 23. szombat 09:38

Diákokat nevelnek a természet és a vadállatok szeretetére egy olyan program keretében, amit egy nemzetközi vadászszervezet, a Safari Club International romániai kirendeltsége rendez az ország több városában. Vidékünkön elsőként a Székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumra esett a választás, ahol múlt pénteken előadásokat tartottak, majd a helyi vadászok a környék vadetetőihez vitték a tanulókat. Bár vad nem jelent meg az etetésekkor, a diákok élelmet szórhattak szét az állatoknak.
 
Kevesebb a külföldi vadász
2009. január 24. szombat 06:37

Az elmúlt évek hasonló időszakához képest kevesebb vadász látogat Hargita megyébe, így a gazdasági recesszió a vadgazdálkodási területekre is begyűrűzött. Most vaddisznóidény van, kocát és kant egyaránt lehet lőni, de a külföldi vadászok inkább az őzbakot és a szarvast szeretik, ezekre viszont csak nyár, illetve ősz elején lehet vadászni, egy-másfél hónapig.

Image

Érezteti hatását a pénzügyi vál­ság, megyénkben mos­ta­nában kevesebb külföldi va­dász hódol kedvtelésének – mondja Szabó István vad­gaz­dálkodási szakember. Azt a­zon­ban hozzá kell tennem, hogy ilyenkor, év elején amúgy is kevesebben jönnek, de ezt figyelembe véve is körülbelül 10–15 százalékos a visszaesés az előző évekhez képest – fűzi hozzá a Csíkszeredai Erdészeti Igaz­gatóság mérnöke.
 
Vadkárok és bürokrácia
2009. január 17. szombat 18:03

Nem könnyíti meg a gazdák dolgát a vadállatok okozta károk megtérítésében az 2008/1676-os kormányhatározat, amely a vadkárok felmérésének és a kártérítési összeg megállapításának módszertanát tartalmazza.

Image

Bár a megjelent jogszabályra régóta várnak az érintettek, első olvasatra úgy tűnik, hogy bürokratikus nyakatekertsége inkább a vadak pártján áll, mint a károsultakén.
 
Fontos a jó társ
2008. december 26. péntek 16:30

Egyetlen vadászat sem kezdődhet el, míg fel nem elevenítettük a betartandó szabályokat. Az akció sikere nem az elejtett vadak számától függ, hanem sokkal inkább a résztvevők elégedettségétől.

Image

Egy vadászcsoport különböző temperamentumú, különböző felkészültséggel rendelkező, eltérő nézeteket valló embereket foglal magába. Éppen ezért fontos a kezdés előtti, eligazító jellegű megbeszélés.
 
Ha nincs vad, nincs vadászat sem!
2008. december 26. péntek 06:34

A vadat „megújuló természeti erőforrásnak” tartjuk, vadászni pedig a „tartósság” elvének tiszteletben tartásával lehet. Ez az aránylag újnak mondható elgondolás kezd általánossá, elfogadhatóvá válni, köszönhetően azon nemzetközi megegyezéseknek, melyek a környezet, a növény és állatvilág megőrzését tartják szem előtt.

Image

Éppen ebből kiindulva korlátozták egyes állatfajok vadászatát: vannak olyan fajok, melyek egyáltalán nem vadászhatók, mások pedig szigorúan a természetes szaporulat határain belül vadászhatók.
 
Miért is vadászik az ember
2008. december 26. péntek 06:17

Ez egy olyan kérdés, ami sokak fejében megfordul, főként az elkötelezett állatvédőkében. Nem értik, egyesek miért ragaszkodnak olyan szenvedélyesen ehhez a tevékenységhez, mely manapság egyre jobban terjed.

Image

Régen a vadászat a létfenntartást szolgálta: az ősember, ha enni akart, elkellett ejtenie egy vadat, hogy húsát elfogyaszthassa. A modern világban, ha húst szeretnénk enni, csak annyit kell tennünk, hogy megvásároljuk a boltban.
 
Vadásszá avatás
2008. december 25. csütörtök 19:54

Minden vadász életében nagy jelentőséggel bír az első meglőtt vad. Ezt hangsúlyozza a vadásszá avatás hagyománya is, mely egy már nagyon régóta létező szertartás. A rituálé nem mindenhol azonos, vannak, akik csak egyszer, a legelső elejtett vad esetében alkalmazzák, mások viszont mindenik állatfaj esetén újból és újból eljátsszák.

Image

De tulajdonképpen honnan is származik ez a szokás? Abból a korból való, amikor a vadászatot ugyan úgy kellet tanulni, mint bármely mesterséget. A három-négy évig is eltartó felkészülés végeztével a fiataloknak vizsgán kellett átesniük, hogy bizonyítsák, sikerült elsajátítaniuk a szükséges ismereteket.
 

 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web