Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Élménybeszámoló arrow Miért is vadászik az ember

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Miért is vadászik az ember Nyomtatás E-mail
Írta: Lázár Hajnal
2008. december 26. péntek 06:17

Ez egy olyan kérdés, ami sokak fejében megfordul, főként az elkötelezett állatvédőkében. Nem értik, egyesek miért ragaszkodnak olyan szenvedélyesen ehhez a tevékenységhez, mely manapság egyre jobban terjed.

Image

Régen a vadászat a létfenntartást szolgálta: az ősember, ha enni akart, elkellett ejtenie egy vadat, hogy húsát elfogyaszthassa. A modern világban, ha húst szeretnénk enni, csak annyit kell tennünk, hogy megvásároljuk a boltban. Akkor mégis miért vadászik az ember? Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre őszinte választ kell adnunk, mely meggyőző elsősorban saját magunk számára, de mely a vadászatot ellenzők előtt is megállja a helyét.

Azért vadászik az ember, hogy segítsen megtartani egy egyensúlyt az állatvilágban. Talán sokak szerint ez azt jelenti, hogy beavatkozunk a természet rendjébe, de higgyék el, ma már szükség van az effajta beavatkozásra. A természeti egyensúly egyre inkább megbomlik: tapasztalhatjuk nap mint nap, hiszen egyre több a természeti katasztrófa, változnak az éghajlati viszonyok, az időjárás szokatlan dolgokat művel. Az állatvilágban is gyakran megbomlik a rend: egyes fajokat a kihalás fenyegeti, mások pedig túlzottan elszaporodnak. Ezért tehát szükség van a vadászok beavatkozására, természetesen a törvény által meghatározott keretek között. Így tehát a hatóságok engedélyével és annak felügyelete alatt zajlik a vadászat.

Image
 
A vadászati tevékenységre választékosság jellemző, ami azt jelenti, hogy hozzájárul a vadpopulációk minőségének javításához. És ne feledjük, hogy ahhoz, hogy valaki vadász legyen képeznie kell magát: mindenkinek átkell esnie egy vizsgán, mely során bizonyítania kell képességeit, tudását ezen a területen. Fontos megjegyezni azt is, hogy minden vadász saját költségén űzi ezt a hobbyt. Így az államnak nem kell pénzt költenie arra, hogy elvégeztesse, amit ők szívesen elvégeznek.

Úgy vélem ezek már meggyőző érvek. De vannak, akik ezzel sem elégednek meg: részletes, döntő választ követelnek. Miért vadászik az ember? Élvezet vagy szükség hajtja? A válasz egyáltalán nem egyszerű, hiszen könnyen félreértelmezhetik rossz fényben tüntetve fel így a vadászt.

Elsősorban a vadászat fontos a már említett egyensúly megtartásának szempontjából. Ezt a tényt nem lehet kétségbe vonni, hiszen például, ha nem akadályoznák meg a túlszaporodást, komoly problémák adódhatnának, szegényebbé válna az állatvilág, sőt a biódiverzitás is károsodna. Természetesen lehetséges, hogy ez nem tudatosul minden vadászban.
Aki nem tudatosítja magában ezt a tényt, az más okok miatt vadászik.
 - Van, aki művészetnek tartja a vadászatot és annak, technikája motiválja őt. Számára nem az elejtett vadak száma a lényeg, hanem az a mód, ahogyan lefolytatja a vadászatot. Arra törekszik, hogy magát a tevékenységet tudja végrehajtani. Nem igazán érdekli a konkrét eredmény.
- Olyan vadászok is vannak sajnos, akik minden áron bizonyítani akarnak, minél több vadat elejtenek, és gyakran megsértik a vadászat szabályait. Legtöbbször a fiatal, tapasztalatlan vadászok esnek ebbe a hibába.
- Van, aki azért vadászik, hogy a természetben aktívan töltse a szabadidejét. Ebben az esetben a kiránduláson, a természetjáráson van a lényeg. A vadászat és a természet együtt képes arra, hogy elfeledtesse az emberrel a hétköznapi problémákat, sőt feltöltődést is jelent. És ne feledjük, hogy fizikai erőkifejtést is igényel ez a tevékenység, tehát sportnak is megfelel.
- Olyanok is vannak, akiket főként a vad tanulmányozása vonz. Ezeket az embereket inkább a vadászat során tett megfigyelések érdeklik, nem pedig az eredmény. Általában nagyon jól megismerik a vadfajokat és a konkrét vadászatnál, fontosabbnak tartják, hogy további ismereteket gyűjtsenek.
- Sajnos manapság is sokan vannak, akik a vadhúsért járnak vadászni. Elkell ismerni, hogy még mindig van, aki ugyanabból az okból vadászik, mint amiért az ősember tette: az élelemszerzésért. A különbség csak annyi, hogy régen az embernek nem volt más lehetősége, most azonban nem vagyunk az elejtett vad húsára szorulva
- Kevesen vannak, akik a vad megöléséért vadásznak. Ezek megszegnek minden szabályt és valójában nem sokban különböznek az orvvadászoktól. Ezek az úgynevezett vadászok nem érdemelnek tiszteletet. Kalandként fogják fel a vad öldöklését és a törvényen kívüli tevékenységet. Az ilyen „vadászokat” elkell távolítani a vad közeléből.
- Van még egy kategória, melyről nem feledkezhetünk meg: azok a vadászok, akik a társaság kedvéért járnak a vadászatokra. Számukra az a különleges hangulat jelenti a lényeget, mely a vadászat során, és után kialakul. Persze a jó hangulathoz egy jó csapat, egy összetartó közösség szükséges.

Ez csak néhány ok, amiért vadásznak az emberek. Ezzel nem merítettük ki a lehetőségeket: minden kategória nagyon tág és vannak vadászok, akik egyikhez is, másikhoz is tartoznak. Lényegében a felsorolt okok miatt vált kedvelté a vadászat. Tehát ez a tevékenység nem egyszerűen egy sport és nem is olyasmi, ami ártana a természetnek. Ha a szabályokat betartva, tudatosan űzzük ezt a hobbyt, a természetnek is hasznára válunk és közben mi magunk is jól szórakozunk, mozgunk, tanulunk és barátokat szerzünk. Bár a vadászok száma nagy, azok is sokan vannak, akik ellenzik a vadászatot. Azonban, ha sikerülne nekik is megérteniük az igazi vadászok motivációit, minden bizonnyal belátnák, hogy a vadászat nem egy káros szenvedély.

Lázár HajnalHozzászólások (9)
2009. április 23. 11:33
1.
Zsók Hunor-Tamás (Regisztrált tag) írta:
Hm...elgondolkodtató beszámoló...csak sajnos ideális lehetősegeket vázol(vagyis értelmetlen!).Én ezt a vadállományszabályozós dolgot inkább másképp vázolnám!!!Szerintem mindenki számára ismerős gyermekkori mese a Róka és a holló!Jelen esetben a vadjaink épp a mesebeli SAJT szereppel bírnak!Vagyis addig szabályozzák innen,addig onnan amíg el nem lesznek szabályosan szabályozva a KIPUSZTULÁS vadászatilag dícsőséges útjára!!! Nem kell megmagyarázni a magyarázhatatlant! Hisz aki érez, lát és még van benne valami Istentől ajándékba kapott LÉLEKNEK nevezett misztikuma, az fehéren látja a feketét, felkiálltava az Egekbe> Uram bocsáss meg nekik, mert nem tudják mit cselekszenek!Lk 23,34
2009. április 23. 14:19
2.
Levente (Vendégként) írta:
Szerinted mi lenne a megtoldás.  
Be kellene tíltani az ember legősibb tevékenységét a vadászatot az egész világon?
2009. április 23. 18:56
3.
Zsók Hunor-Tamás (Regisztrált tag) írta:
Igen!Be kellene tíltani! Legalább is hobby-szinten(ha már van ilyen),és csak szakértők feladataköréhez tartozó szomorú eseményként felfogandó,csak és csakis szükségszerüségból alkalmazott feladatként végrehajtandó megoldás legyen! 
Érdekes, hogy mindenkinek természetes az, hogy kinő az anyja mellét való szopogatásból! De ha önös érdek a motiváció akkor az ösztönök, és évek ezrei lesznek a gyerekes magyarázat az erőszakra??? 
Holott egyáltalán sem megalapozott az ember predációja, ugyanis mindenevőnek teremtette a Jóisten!!!Ha valaki kételkedne nézzen a tükörbe, s alaposan nézze meg a fogsorát!Ha netán talál (túl)fejlett szemfogakat, ami a vadászösztöneink legmegfelelőbb bizonyítéka lenne, megkérném, hogy először engem értesítsen!!!
2009. április 26. 11:42
4.
balog gyula (Regisztrált tag) írta:
Hat ha mar a fogsorok elemzeserol beszelunk, az enyemet nem csupan salata orlesere tervezte a termeszet, van ott helye husnak is, es ami az oles osztonevel kapcsolatos, sosk sok vadat anged el az ember magaelott, esetleg egy teleobjektivvel "lovi" le a pillanat meorokitese vegett, amig egy/egy vadat is elejt.Nem minden vadasz, mostanra mar mind kevesebb, hajszol a hutoszekreny telittese erdekeben.A vadaszat egesszen mas dolog, az egy lelkiallapot.
2009. április 27. 19:50
5.
Zsók Hunor-Tamás (Regisztrált tag) írta:
Hát ebben a fogas dologban lehetne vitázni;)!De a második gondolathoz csak annyit, hogy ha csak hozzád hasonló vadász és természetbarátból állna a vadászvilág, talán nem kellene ien drasztikusan hozáállni az öldöklések leállítása érdekében!Csak sajnos nem így van!!! 
Szomorú dolog mikor vadszbályozásról hall az ember!!!Ugyanis a farkasok táplálékát több mint 80%-ban háziállatok teszik ki(s még csak a farkasokról beszélek akik sajnos a kihalás útjára terelődtek, ezért már nagyon kevés van belőlük), mivel nincs elégséges táplálék számukra!De sebaj, nem sok idő, és ők is kipusztulnak!És minden!Hála persze csakis nekünk embereknek!!!Ezért is érzem valamilyen szinten jogosnak még a lelki kikapcsolódás, hobby szintű vadászat és egyéb természetbe való beavatkozás leállításáért való érvelést!
2009. május 04. 23:13
6.
b.pisti (Vendégként) írta:
a fogakra vonatkozoan azert ajanlom hogy te nezz tukorbe egy kicsit,hatha eszreveszed hogy az embernek is van tepofoga,meg ha nem is fejlett.De mindezt felre teve kivancsi lennek hogy mennyit jarsz te a termeszetbe,naponta hany km-t teszel meg az osvenyekrol leterve a tulajdonkeppeni "vadonban",hogy ilyen kijelenteseket mersz tenni,hogy a farkasok a kihalas utjara terelodtek.Azt tanacsolom,hogy kerd ki a velemenyet egy vadornek aki 20 eve a szakmajaban dolgozik MINDENNAP a teruletet jarva es aki meg tudja figyelni a vadat.Amiert te nem latsz,nem azt jelenti hogy nincs!!!Mindezek alapjan amit elmondtal az irasaidban arra vall hogy fogalmad sincs a valos vadgazdalkodasrol.A termeszetet nem a TV elott az AnimalPlanet-et nezve kell vedeni,meg az effele vadaszatot es vadaszt befeketito alaptalan es buzga,magadat szentesito irasokkal.
2009. július 26. 11:11
7.
Zsók Hunor-Tamás (Regisztrált tag) írta:
na me...Pisti...erdekes...mert akarhogy nezem a szajam tobb benne az orlofog mint a tepo!vagyis nem tudom lehet h csak en vok igy de a szemfogaim majd el vannal veszve:p 
hm...h a termeszetben mennyit megyek nem az osvenyen?jo kerdes!szerintem minimum 20km...amugy nem is tudom hany eve annak h nem nezek TVt;) 
hat nem igazan azt tanultam h mien jo a vadaszat...akarhogyis akarmikor is:p amugy igen, szoktam vadorrel is terepre jarni s sajnos nem sok biztato szoval szolgalt...s nagyon sok vadasszal elbeszelgettem mar...ahhoz h valamelyest obijektiv szurletet tudjak osszehozni!s meg ezidaig sajnos s hangsulyozom h sajnos egyetlen pozitiv ervet sem talaltam a vadaszat mellet;)de buta ertelmetlen ragaszkodasi vagyat a verontashoz...azt igen...dogivel...s ez elgondolkodtato...
2009. augusztus 02. 07:31
8.
Fabian Laszlo (Regisztrált tag) írta:
Lehetne huzni egy erdekes parhuzamot a C&R horgaszattal es a vadaszattal :) 
Biztos vannak teruletek ahol kulonbozo fajok jobban elszaporodnak(de ez is csak az emberi behatas eredmenye) pl. a medve allomany ami EU szintes is magasnak szamit(mert a kulfoldi vadaszoknak vannak fentartva a magas kilovesi dij miatt). Egy vadasztol hallottam, hogy az a legnagyobb orome ha egy faj ujra vadaszhato lesz, mert az egy egezseges allomanyt jelent, de ebbe az orszagba nem errol szol a dolog sajnos.
2011. május 24. 18:21
9.
Kedves Lehel-Pál (Regisztrált tag) írta:
Sajnos bármilyen bunkó kaphat vadászengedélyt ha van elég pénze! 
A ,,vadör,, megnevezés pedig nagyon cinikus,ök nem örzik a vadat,hanem eladják jó pénzért.Igen,be kellene tiltani a vadászatot,csak néhány profinak kellene megengedni,aki szükség esetén kilövi a vadat. 
Személy szerint én kilöném azt a kétlábú ,,vadat,, amelyik hiúzt vagy medvét lö.
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web