Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Élménybeszámoló arrow Ha nincs vad, nincs vadászat sem!

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Ha nincs vad, nincs vadászat sem! Nyomtatás E-mail
Írta: Lázár Hajnal
2008. december 26. péntek 06:34

A vadat „megújuló természeti erőforrásnak” tartjuk, vadászni pedig a „tartósság” elvének tiszteletben tartásával lehet. Ez az aránylag újnak mondható elgondolás kezd általánossá, elfogadhatóvá válni, köszönhetően azon nemzetközi megegyezéseknek, melyek a környezet, a növény és állatvilág megőrzését tartják szem előtt. Éppen ebből kiindulva korlátozták egyes állatfajok vadászatát: vannak olyan fajok, melyek egyáltalán nem vadászhatók, mások pedig szigorúan a természetes szaporulat határain belül vadászhatók.

Image

A vadászat fontos szerepet játszik az állatfajok sokaságának és változatosságának megőrzésében: a vadászoknak szociális, de gazdasági szempontból is érdekük továbbadni a következő generációknak az elődöktől kapott természeti örökséget. A vadállomány tartós kiaknázásának elve tulajdonképpen hivatalos, nemzetközi elismerése annak, hogy a vadász igenis fontos szerepet játszik az egyensúly fenntartásában. Természetesen törvényes szabályozásra van szükség és a törvényeket be is kell tartani. Sajnos, azonban számtalan példa bizonyítja, hogy egyes országokban, nálunk is, ezt a természeti forrást (a vadállományt) gyakran kizsákmányolják. Pillanatnyi gazdasági érdekek miatt előfordul, hogy mellőzik az ökológiai tényeket és követelményeket. Olyan is megtörténik, hogy ellenőrizhetetlené válik egy-egy akció, melyet a természetes szaporulat csökkentésére, szinten tartására szerveztek. Ezek elkerülése érdekében, kell a hatóságoknak törvényes keretet teremteniük a tartós kihasználásnak a vadászat révén. Természetesen ez kapcsolódik más fontos tevékenységekhez is, mint, amilyen a mesterséges környezetben történő vadszaporítás és értékesítés. Ez befolyásolhatja egyes fajok fennmaradását, így a vadászat tartósságának fennmaradását is.
Az mindenképpen örvendetesnek mondható, hogy napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy rendet teremtsenek a vadászat területén.

Sokan állítják, hogy vadász és vad között mindig is kiegyensúlyozott verseny létezett. Ez a verseny csupán a XIX. század közepéig volt valamennyire kiegyensúlyozott, amikor a technológia fejlődése, a vadászati felszerelések fejlődése következtében változások történtek. Szabályozások léptek életbe a vadászati módszerek és eszközök tekintetében. Ez így is van rendjén, hiszen másképpen a verseny egyszer a vad kárára dőlt volna el, majd pedig a vadász kárára is, aki egy idő után nem lett volna, mire vadásszon. A folyamatos fejlődés miatt, valamint a vad életkörülményeinek romlása miatt, egyre pontosabb törvényekre, szabályokra van szükség, hogy egyes súlyosabban érintett fajok megmaradhassanak. Ugyanakkor nemzetközi egyezmények is létrejöttek az idők folyamán, melyek elősegítik a veszélyeztetett fajok védelmének hatékonyságát. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy a vad élőhelyének védelme is igen fontos, amiben szintén szerepet vállalhatnak a vadászok.
Mint azt tudjuk a vadászatban íratlan szabályok is vannak, melyek ugyanazt a célt követik, mint a hivatalos törvények: a vad védelmét, valamint elfogadható verseny fenntartását vad és vadász között.
Mint már említettem bevált gyakorlat a népes fajok vadászata és ugyanakkor a népesítés is. Több, különböző célból szoktak egyes fajokat telepíteni, népesíteni:
-    új vadászható populáció létrehozása
-    őslakos vadpopuláció kialakítása, egyes fajok betelepítésével olyan helyekre, ahol már nem léteznek.
-    egy vadászati állomány termékenységének növelése.
Bármi is legyen a népesítés célja, a hangsúly a telepített egyedek életképességén kell legyen. Fontos, hogy megmaradjanak ezen vad jellemzői, ugyanakkor figyelni kell arra, hogy megfelelően elő legyen készítve a terep, ahová szabadon engedjük és persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy figyelemmel kísérjük fejlődésüket. Rögtön a kiengedés után nem szabad kilőni az egyedeket, hisz akkor semmi értelme az egésznek és egyáltalán nem beszélhetünk tartósságról. Ahhoz, hogy a vadászat megmaradhasson, nagy figyelmet kell fordítani a vadállományra és főként annak megőrzésére. Ha nincs vad, nincs vadászat sem! Ezt nagyon jól jegyezze meg mindenki, aki igazi vadásznak tartja magát.

Lázár HajnalCsak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web