Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Élménybeszámoló arrow Fontos a jó társ

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Fontos a jó társ Nyomtatás E-mail
Írta: Lázár Hajnal
2008. december 26. péntek 16:30

Egyetlen vadászat sem kezdődhet el, míg fel nem elevenítettük a betartandó szabályokat. Az akció sikere nem az elejtett vadak számától függ, hanem sokkal inkább a résztvevők elégedettségétől.

Egy vadászcsoport különböző temperamentumú, különböző felkészültséggel rendelkező, eltérő nézeteket valló embereket foglal magába. Éppen ezért fontos a kezdés előtti, eligazító jellegű megbeszélés. Ez arra jó, hogy közös nevezőre hozzuk az eltérő jellemeket, annak érdekében, hogy elkerüljük a nem kívánt eseményeket, melyek tönkretehetik egy kellemes nap örömeit. Tehát, amikor a vadászat vezetője már sokadszor azzal kezdi mondandóját, hogy „a következő szabályokat kell szem előtt tartani”, senkinek nem szabad mérgelődnie, hanem inkább átkell gondolnia, és szigorúan be kell tartani az előírt szabályokat, elsősorban a saját érdekében. Persze akadnak elővigyázatlan vadászok, akik nem szeretik ilyesmire fecsérelni az időt, vagy úgy vélik, hogy már túl jól ismerik, hogy újból és újból végighallgassák és éppen ezek jelentik a veszélyforrást. Meg vannak győződve, hogy nem hibázhatnak, hiszen még sosem történt baj, büszkék kitűnő reflexeikre, azt azonban nem gondolják végig, hogy bárki tévedhet. A tévedés pedig ebben a „fegyveres játékban” akár végzetes is lehet.

Image

Mindannyian ismerünk túlzottan magabiztos embereket. Ez a tulajdonság még súlyosabbá válik, ha egy vadászatról, és főként, ha fegyvertulajdonosról van szó. Aki úgy érzi a törvények felett áll, az jobb, ha lemond vadász minőségéről. A felsőbbségérzés gyökerezhet hibás neveltetésben, a túlzott büszkeségben, vagy akár a hibás gondolkodásmódban. Ma már nem divat az a nemesi viselkedés, amikor az illetőt csak saját csillogása foglalkoztatja.
A vadászat törvényeinek betartása nem a gyengeség jele. Minden emberi lény egyenlő, hiszen mindannyian világra jövünk, és egyszer távozunk. A törvényekre nem ellenségként kell tekinteni, hiszen ezek csupán csak arra szolgálnak, hogy szabályozzák az emberközi kapcsolatokat.

Visszatérve eredeti témánkra, a vadászat tulajdonképpen egy teszt, próbára teszi a résztvevőket, hogy hogyan tudnak együttműködni, képesek-e csapatban dolgozni. A szomszédos állásban tartózkodó vadász viselkedése, irántunk tanúsított tiszteletének bizonyítéka és egyszersmind őt magát is jellemzi. Egy jó szomszéd mindig figyel arra, hogy pontosan ismerje a mi pozíciónkat és jelezze sajátját, kizárva így annak a lehetőségét, hogy egymást veszélybe sodorjuk. Vigyáz, hogy ne csapjon zajt és nem türelmetlen a hajtás során. Nem lő arra a vadra, mely a mi állásunk fele közeledik, hiszen ez nem igazságos. A vadászott fajnak megfelelő lőszert használ, elkerülve így, hogy sérülést okozzon és a sérült vad esetleg támadásba lendüljön. Figyelmesen beazonosítja a vadat, mielőtt tüzelne, felmérve azt is, mi van a lövés irányában. A hajtás ideje alatt lemond a cigarettáról. Odafigyel arra is, hogy mi történik körülötte, hogy minél hamarabb és minél hatékonyabban tudjon közbelépni, ha valamelyik társának segítségre van szüksége.

Image

A szomszédos állást elfoglaló vadászok nem csupán ezeknek a feltételeknek kell megfelelniük. Számos más elvárás is van, melyek sok tényezőtől függnek, azonban mindközül talán a legfontosabb az intelligens, megfontolt viselkedés és az udvariasság.
Tehát ahhoz, hogy kellemesen teljen vadászatra szánt napunk, egy megfelelő szomszédra is szükségünk van. Persze azt sose feledjük, hogy minden vadász egy másik vadásznak a szomszédja.

Lázár HajnalCsak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web