Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow A Duna-Deltában arrow Első lépések a horgászatban

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Első lépések a horgászatban Nyomtatás E-mail
Írta: Újvári Krisztián Róbert
2009. november 30. hétfő 14:23

Egy kínai mondás szerint: „ha valakinek adsz egy halat, egy napi eleségét biztosítod, ha megtanítod horgászni, egy életre biztosítod számára az ennivalót”. A horgászat azonban nem csak a szószoros értelmében táplálhat, hanerm átvitt értelemben is, hiszen lehetőség arra, hogy kimenjünk a természetbe, elfeledjük a napi problémákat és feltöltődjünk. A gyerekek számára pedig a horgászat egy felejthetetlen kaland lehetőségét rejti.
 
A kicsik számára nagyon fontosak az első vízparton töltött órák, főként halfogás szempontjából. Úgy vélem az első horgászatok során fontos, hogy az apróságok fogjanak néhány halat. Még ha nem is ki tudja, milyen nagy fogások, a gyerekek megismerik a siker ízét és máskor is szívesen térnek vissza a vízpartra.

Image

Image

Az apámat a nagyapám vezette be a horgászat rejtelmeibe, majd engem az apám tanított. Hasonlóképpen én is igyekszem átadni tudásomat kisfiamnak. Ezért nemrég egy pénteki délutánon kilátogattunk az Olt egy holtágára, Csíkszeredától nem messze. Két rövid botot vittünk magunkkal, a megcélzott hal a vörösszárnyú volt. Emlékszem valamikor én is rövid bottal fogtam az első halaimat.  És, ha már eszembe jutottak az első halaim, elmesélek egy vices esetet.

Image

Amikor még nem is tudtam egyedül kivenni a horgot a hal szájából vagy egyedül feltenni a csalit, elmentem horgászni apámmal és egy munkatársával. Megkell jegyeznem, hogy az illető kolléga nem volt horgász, mégis elkísért minket a vízpartra, talán a természetszeretet késztette, talán a feleségétől akart megszabadulni. Azonban elkövetett egy hibát: a hátamhoz ült le a fűbe. Jöttek a halak egymás után, azonban az egyik dobásnál a szerelék nem érkezett a vízbe. Nem néztem hátra, hogy lássam, mibe akadt meg, hanem csak húztam makacsul a botot. Apám észrevette, hogy az addig szótlanul üldögélő munkatársa felált és a szeméből könnyek csorogtak. Apám figzelmeztetésére, abbahagytam a bot ráncigálását és amikor hátrafordultam, láttam, hogy a horog a kísérőnk orrába akadt. Szegénynek a fájdalomtól egy szó sem jött ki a torkán, hogy leaállíthasson. A történetnek folytatása is van: az eset után nem sokkal az illetőt is” megfertőzte” a horgászat.

Image

Image

Visszatérve a fiammal szervezett horgászatra, mivel csupán egy órát akartunk maradni, csupán fél kilogram etetőanyagot kevertem be, melyhez adagoltam apróhalas aromát por formájában. Csaliként egy doboz pinkit  használtunk. Egész apró 18-as horgot kötöttem fel. 0,12 átmérőjű zsinórt és 0,5 grammos úszót választottam.
A kis halak meg is jelentek az első dobásokat és az etetést követően. Ha a halak esznek, akkor sem ajánlott túletetni őket, ezért azt ajánlom mindenkinek, hogy inkább kis, dió méretű golyókkal etessünk, ahelyett, hogy gyakran nagy darabokat dobálnánk be. Egy óra elteltével abbahagytuk a horgászatot, mivel már sötétedni kezdett és egyre jobban csíptek a szúnyogok.
A vörösszárnyú mellett fogtunk, küszt, domolykót, és apro sügért. 
Meglepő módon a fiam arra bíztatott, engedjük vissza a halakat, még az előtt, hogy elmagyaráztam volna neki, miért jó visszaengedni a halakat, ha méreten aluliak, vagy, ha nem akarjuk elfogyasztani őket. Nem ez volt az első közös horgászatunk a fiammal és remélem nem is az utolsó. Minden egyes alkalommal kisfiam egyre többet megtanul a horgászat művészetéből. Minden horgász szülőnek azt kívánom, legyen sok türelmük a vízparton bukdácsoló gyerekeikkel, főként az első lépéseknél. Az eredmények nem maradnak el és bizton állíthatom, egy szép napon a kis tanonc felülmúlja a tanítót.

Újvári Krisztián RóbertHozzászólások (3)
2009. december 01. 15:19
1.
Kovacs Laszlo (Regisztrált tag) írta:
Gratulalni szeretnek Krisztian hogy nem hagyod hogy megszakadjon a fonal es ravezeted a kisfiadat a sporthorgaszatra es a termeszetszeretetere mert mi is igy kezdtuk Bettinaval valamikor es halistenek es a sok horgaszatnak meg is van a gyumolcse megegyszer gratulalunk BETTINA es LACI!!!!
2009. december 02. 09:12
2.
Ujvari Krisztian-Robert (Regisztrált tag) írta:
Köszönöm szépen. Szerintem is a mai világban muszáj a gyerekeket kivinni a természetbe, ismerkedjenek az élő világal, amig még van. Amugy hál Istennek, a fiamat nehezen lehet a lakásban tartani. Most hogy ilyen rosz idő van és meg is voltunk hülve, csak gyakorojuk a pecát: egy régi pergető botot oda adtam neki egy darab damilal, van azon uszo, etetö kosár, 2 is, na meg hármas horog és azzal fogjuk ki a szoba közepéröl a játek halakat.
2009. december 05. 07:57
3.
Kovács Szabolcs (Regisztrált tag) írta:
Gratulálok. Az eset olvasása közben nekem is eszembe jutott egy vicces történet: épp beakartam dobni a felszerelést, de olyan hátra hajlott a bot, hogy a papucsomat a vízbe dobtam és majdnem elvesztettem :)
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web