Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow A Duna-Deltában arrow Csukák a nádasba

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Csukák a nádasba Nyomtatás E-mail
Írta: Péter Szilárd
2009. október 12. hétfő 11:03

A nyári harcsázások után nagyon halat szerettem volna fogni, ezért barátoktól, ismerősöktől érdeklődtem, hogy hol, merre eszik a hal. Hallottam ezt, halottam azt… a zetelaki víztározón fogják a süllőt, Bözödön úgy szint, Ócfalván jól megy a csuka...

Gondoltam, hogy sorra veszem ezeket a vizeket és, ha nem megy itt, akkor megy ott. Eszembe jutott, hogy hétvégén megy a család Etédre és onnan már csak egy hajításnyira van a bözödi tó, így félre téve gondom-bajom én is a családdal tartottam, de más célt, a süllőket tartottam szem előtt.
Sajnos hamar rákellett jönnöm, hogy valószínűleg hazugság az egész, hisz nem is ment Bözödön a süllő. Valószínűleg a napokban fogtak néhányat és azzal elterjedt a hír, hogy megy a hal.

Na de volt B-terv, talán az lesz az igazi! Ahogy hazajöttem Bözödről rá nemsokára, meglátogattam a zetelaki víztározót, de ott is pórul jártam.

Mind jöttek a pesszimista gondolatok, hogy én nem csinálok jól valamit, ezért nem fogok halat, vagy azért nem fogok halat, de ahogy mondani szokták a remény hal meg utoljára. Talán Ócfalván kárpótol, a felejthetetlen pergetés öröme, és ott sikerül majd néhány csukát fognom. De hát nem mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt mi szeretnénk.
Elegem volt a sok hazugságból és megfogadtam, hogy ezután a saját fejem után megyek.

A munkahelyemen találkoztam a szentpáli tavak igazgatójával és egy kávé mellett eldicsekedte, hogy bojlival fogtak 3,90-es csukát, etetőkosárral 2,30-ast és így tovább. Ekkor felcsillant a remény, hogy talán pergetve is lehet fogni! Megbeszéltük, hogy reggel hol és hány órakor találkozunk, ő szívesen elvisz engem is pecázni.

Korén reggel érkeztünk még sötét volt, így hát várnom kellet, jó fél órát, míg pirkadni kezdett annyira, hogy lehetett dobálni.

Elsőre egy kis wobbleren akadt meg a szemem, dobtam is párat vele, de hamar lecseréltem, mert döngette az aljzatot. Egy egészen a víztetején úszót választottam. Az első dobás és behúzás után a parttól mindössze 4-5 méterre három harapós kedvű fordult utána, mindháromnak odaütöttem mégsem akadt meg egyik sem. Újra dobtam, megint nekiront mind a három csíkos és megint fárasztás nélkül emelem ki a műcsalit. Ezt megtették még vagy 3-szor velem, amikor gondoltam, hogy váltanom kell a műcsalin. Felraktam egy 9 grammos támolygó kanalat, az első vontatás után semmi, második semmi. –Hová tűntek ezek!- Vissza az eredetihez azzal volt legalább mozgás. Visszaraktam a kétrészes halacskát, első elhúzásra egy kicsit elméláztam a dolgot, mert amikor zsinóromat láttam balra gyalogolni akkor ütöttem hozza. És milyen jól tettem. Loccsant krokodil szájú 2-3-at és máris a parton vettem vissza magamhoz halacskámat.

Na végre!
Na végre!


Szóval ezeket nyeletni kell a műcsalival, hanem nem akad meg. Akkor már tudtam, hogyha ráront még egy csukesz azzal megetetem a műcsalit, addig hagyom, hogy rágódjon rajta, míg hátul ki nem jön.

Dobtam ott meg párat, de egy rossz lépés miatt elrohant az a másik két csuka. Arrébb mentem dobálgatni, és amíg dobáltam gondolkodtam, hogy miért nem megy a hal, és én szerintem azért nem lehet fogni halat mostanság rendesen, mert a nyár elég száraz volt és kevés a víz a patakokban, a tavakban. Sokáig nem hagyhattam gondolataimmal lekötni figyelmem, mert némi motoszkálást éreztem a csalimon szépen lelassítottam, az amúgy is lassú vontatásomat és éreztem, hogy nyeli. Amikor neki indult a nádnak akkor kezdődött az ihaj-csuhaj, szinte felrobbant a térdig érő víz, ahogy megszúrta a tűhegyes horog a száját. Egy kis pancsi-pancsi után emeltem kíméletesen ki a vízből, és láttam, hogy nagyon mélyre nyelte a műcsalit.

 A bő kettes csukám. Hát nem gyönyörű?
A bő kettes csukám. Hát nem gyönyörű?


Szájzár feszítő nem volt nálam rögtönöztem, egy fadarabbal. Cél szentesíti az eszközt! Néztem a testén valami harapás féle nyom látszott, és mintha el lett volna törve a farka, de jobban szemügyre véve látszott, hogy gyerekkorába szerezte a sérüléseket.

Itt jól látszanak a sérülések.
Itt jól látszanak a sérülések.


Na a nagy csodálkozásnak végett kell vetni, mert mint minden horgász én is a halnak örülök a legjobban. A nádas másik felére mentem, ahol a parttól mindössze 8-10 méterre, dobtam és félúton egy újabb csukába botlottam, de az csak a farkát kapta el a műhalamnak.

Egy újabb csuka.
Egy újabb csuka.


Találkozunk jövőben.
Találkozunk jövőben.


Az ilyen és ehhez hasonló helyeken érdemes keresni a csukákat.
Az ilyen és ehhez hasonló helyeken érdemes keresni a csukákat.


Ez is egy jó csuka tartó nádas.
Ez is egy jó csuka tartó nádas.


A tó túlpartját próbáltam megint ott ahol az első csukámnak tetszet meg a verető műcsalim és már elfoglalta egy kis ragadozó társa a helyét. Ilyen gyorsan megy a csukáknál a honfoglalás.

Igen közelről nézte meg a csalit.
Igen közelről nézte meg a csalit


A kis írástudó.
A kis írástudó.


 Ilyen lesz a wobbler csukamarások után.
Ilyen lesz a wobbler csukamarások után.


Lassan kisütött a nap is, ami nem igazán volt jó a csukáknak, mert ritkultak a kapások. Ilyenkor kell váltani műcsalit. Átváltottam támolygóra és egy zsombékos helyen nyelettem be egy kis csukával. Ahogy megszabadítottam a horogtól szinte tudtam, hogy utolsó halam lesz aznap. Éppen idejét láttam hazamenni, pihenni és álmodozni egy újabb csukás napról.

Péter SzilárdHozzászólások (7)
2009. október 12. 18:58
1.
Andorka Ati (Regisztrált tag) írta:
Gratula a cikhez na meg a fogashoz
2009. október 12. 18:58
2.
Kalman Hunor (Regisztrált tag) írta:
tetszett a cikk :) gratulalok a fogasokhoz. van egy kerdesem. van-e valaki aki hasznal rapala sr wobbblert P szinkonbinacioban? ha igen milyen eredmenyeket ert el vele? csuka?
2009. október 12. 19:20
3.
Peter Szilard (Regisztrált tag) írta:
Van nekem is olyan woblerem, de szerintem csak melyebb vizekbe lehet hasznalni, vagy ha szentpalon probalod akkor a jegenyefak korul, mert erossen uti az aljat a felso szakaszon. En azokkal meg nem fogtam de Gocit lattam, hogy fogott SD szinnel ocfalvan.
2009. október 12. 19:28
4.
Korpos Zoltan (Regisztrált tag) írta:
mélyebb vizekbe jo főleg süllőre
2009. október 12. 20:26
5.
Fabian Laszlo (Regisztrált tag) írta:
En a sekely, novenyes vizekbe egy 2 reszes rapalaval(lebego kusz utanzat szeruseg) dobom, nagyon bejon, pedig agyonhalaszot tavak.
2009. november 08. 16:45
6.
Fabian Laszlo (Regisztrált tag) írta:
A cikk olvasasa utan egy penteken meglatogattuk a tavat, talalkoztam is Szilardal(a cikk irojaval). Nem kaptunk el jo napot de azert jot szorakoztunk, talan a rengeteg beszakitott fenekezo szerelek ami zavart, szerencse a sekely vizbol a combcsizmaval ki tudtam szabaditani a voblert, ezt kb. 10-15 alkalommal kellett megcsinalni. Rengeteg a beszakitott damil, persze teljes felszerelessel egyutt, probaltam minel nagyobb darabokat "kimenteni".
2012. május 26. 17:14
7.
fazakas istvan (Regisztrált tag) írta:
hol és mikor lessz pergetőverseny
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web