Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Teszthorgászat arrow Pontyok a spiccen

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Pontyok a spiccen Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Levente
2008. augusztus 27. szerda 05:20

4-4, 20-as matchbotok után furcsán éreztem magam, mikor egy Benzar Pole névre keresztelt 8 m-es spiccbotot vettem kezembe. Először azt kérdeztem magamtól, hogy kell ez nekem?  Aztán később rájöttem, a jóhoz hamar hozzá lehet szokni, sőt hamar meg is lehet szeretni, csupán egy napot kell horgászni vele...

Reggel korán érkeztünk, egyedül voltunk párommal, ő a fotós én meg a horgász, a mienk az egész tó! Néhány percig a tavat kémlelve, információt gyűjtve a halakat kerestem. Az apróságok minden fele mozognak, a pontyok bent vannak a nádban, legelnek. Ott a helyem…

Aztán hamar le is untattam magam a nádszélről, hisz tudtam, hogy finom szerelékkel semmi esélyem ellenük, úgyis szakítás lesz a vége. Maradok inkább a biztonságosabb tiszta terepen.

Hú de hosszú...
Hú de hosszú...


Bekevertem az elmaradhatatlan két kiló etetőt, hozzá a nélkülözhetetlen kukorica adagot, beálltam a „tuti” helyre, tisztes távolságot tartva a nádastól és horgásztam. Úgy egyszerűen csak horgásztam, mintha minden nap ezt tenném. Simán ment minden, az első dobásokkal sem volt gond, annak ellenére, hogy a spiccbotos horgászat legnagyobb ellenzője, a szél próbálta nehezíteni dolgomat. Tudom én ezt csinálni, bíztatva magam, néhány szem csontit lőttem  az úszóra, majd néhány dió nagyságú gombóccal asztalt terítettem a halaknak, és vártam a jelre.

Csak kis dió nagyságú gombócok. Nem akarok nagy felhajtást kelteni... kinek hiányzik a cirkusz.
Csak kis dió nagyságú gombócok. Nem akarok nagy felhajtást kelteni...kinek hiányzik a cirkusz.


Csak szépen, finoman pontosan az úszó elé.
Csak szépen, finoman pontosan az úszó elé.


Eltelt fél óra, vagy talán több, mikor az úszóm nyújtózkodni kezdett, majd mint ki pihenni készülne, oldalra billent. Óvatosan beemelek neki, nem tudtam, mit várhatok a 8 méteres pálcától. A hal oldalra indult...  Az első ösztönszerű mozdulat, hogy az orsó fékjén akartam lazítani, de azt sehol sem találtam. Hogy is találtam volna, hisz egy 8 méteres spiccbottal lógattam be a kis 10-es horogra feltűzött kukoricaszemet. Mire észbe kaptam, a hal már megtépte a finomra hangolt szereléket. Oda a horog, oda az előke és oda az érzés, hogy halat tarthatok a kezemben. Elkeserítő volt mindjárt az első hal elvesztése, főleg, mert éreztem, hogy szép hallal volt dolgom. Nem éppen szerencsés kezdet, de hátra van még az egész nap, lehet javítani!

Újból szerelek, etetek, csontit lövök, horgászom és fogok néhány apróságot...

Dél fele kezdtek felgyorsulni az események. Gyűltek a horgászok egyre többen lettünk a tóparton és ezzel egyre több halakat bolondító, mindenféle aromával ízesített keverék került a vízbe. Mindenfele repültek a gombócok, lassan versenyhangulat kezdett kialakulni. Pontya még nem volt senkinek, néhány kárász, vörösszárnyú, szóval az apróságok, amik mozogtak. Közben az egész nap fújdogáló szél is kezdte egyre lágyabban simogatni a víztükröt, könnyebbé téve ezzel a horgászatot.

Az etetés helyén is kezdtek érdekes dolgok történni. A kapások egyre ritkábbak lettek majd teljesen megszűntek. Apró buborék jelentek meg a víz színén, „főni” kezdett a víz. Végre kimondhattam, amire egész nap vártam: Túr a ponty! 

Mélyebbre állítottam az eresztéket, az előkét teljesen lefektetve a fenékre az úszót egy kissé kiemeltem a vízből. Kukoricát lőttem az etetésre, majd frisset tűztem a horogra és vártam mi fog történni. A túrások egyre intenzívebbé váltak, tudtam most már percek kérdése, hogy billenjen az úszó. A néhány beleúszás még izgalmasabbá tette azokat a perceket...

Újabb esélyt kapva néhány perc múlva ott volt az a bizonyos feltolós kapás, melyre most már én is felkészültebben reagáltam. Megvan! Mondom páromnak, ki már a fotómasinával kezében a hátamnál próbálta elcsípni a fárasztás pillanatait. Szép hal, szépen tűri a 8-as spiccet, idő kell neki, hogy fáradjon! A türelem rózsát terem, mondja a szólás vagy szólja a mondás. De hol itt a rózsa sehol sem látom, helyette egy szép kis pontykát vezetek a merítőbe. Megvan, most már az enyém vagy!

Szépen dolgozik a bot. Nincs más dolgom, mint tartani és várni, hogy a hal jelezze készen áll a merítésre.
Szépen dolgozik a bot. Nincs más dolgom, mint tartani és várni, hogy a hal jelezze készen áll a merítésre.


Íme a jutalom.
Íme a jutalom.


Jól mutatnak ketten. A pontyról annyit, hogy én fogtam. A botról meg, hogy jó horgászni vele hisz arányos súlyelosztása révén, a bevágásra rendkívül gyorsan reagál, így intenzív horgászatot eredményez. Nagyobb testű halak kirohanásait a spirál carbon anyag könnyedén kidolgozza

Na így valahogy kérem! Délutánra sikerült egy újabb dolgot bizonyítani magamnak és a körülöttem horgászó sporttársaknak. 8-as spiccbottal is tudok szép pontyot fogni. És nem is egyet, többet is ha kell, mondjuk hármat és néhány kárászt, vörösszárnyút mellé. Ennyit sikerült nekem a nap végére hálóba vezetni.  
 
Teljesen más érzés egy match és egy spicc bottal pontyot fogni. Ha megkérdeznék tőlem melyik tetszik jobban, akkor valószínűleg a spiccre tenném voksomat.
Teljesen más érzés egy match és egy spicc bottal pontyot fogni. Ha megkérdeznék tőlem melyik tetszik jobban, akkor valószínűleg a spiccre tenném voksomat.


Nagy LeventeHozzászólások (8)
2008. augusztus 28. 10:53
1.
Lacika (Vendégként) írta:
Nagy élmény lehet spicbottal ekkora halakat vezetgetni!
2009. január 25. 11:07
2.
Kali (Vendégként) írta:
Ez a Gyergyóremetei tó? Tudnátok minnél több infót adni rólla?
2009. január 26. 06:47
3.
Levente (Vendégként) írta:
Mire lennél kiváncsi?
2009. január 26. 16:34
4.
Kali (Vendégként) írta:
Hát pl. hol van pontosan, mikortól lehet horgászni rajta, napijegy árak, esetleg fogós etetőanyag receptek :) egy két szabály, halbőség. Hu most látom mennyi mindent kérdeztem. :)))
2009. január 27. 06:06
5.
Levente (Vendégként) írta:
A napijegy 10 Ron, de erre nem vihető el hal, ha halat akarsz elvinni akkor ki kell fizetned. 
Nos a halbőségről annyit, hogy van benne ponty, amur, busa, kárász, vörsszárnyú, domolykó. És mindenből jó sok! 
Hogy hol van pontosan az el nem tudnám magyarázni neked mert nem vagyok tisztában az ucca nevekkel de, ahogy elmegy a jég azonnal megyek és velem tarthatsz. 
Akkor megmutatom az etetőanyagot is:)))
2009. január 27. 11:24
6.
Kali (Vendégként) írta:
Nagyon szépen köszönöm! Nagyon örülök hogy egy profi horgász lesz az útmtuaóm :))
2009. január 27. 12:06
7.
Levente (Vendégként) írta:
Ahogy elmegy a jég azonnal megyek. Majd szólok neked is
2009. március 31. 07:47
8.
szatmári miklos (Vendégként) írta:
a műtavakbani horgászat is művi
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web