Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁMREKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Csukakaland Nyomtatás E-mail
Írta: Gotthárd Ferenc Alpár
2008. november 06. csütörtök 05:22

Vége van a nyárnak, és egyre beljebb megyünk az oszben is, errol tanúskodnak a fák sárguló levelei és a huvös párás reggelek is, szomorú tény, de sajnos, ezen a helyzeten mi nem változtathatunk. Ilyenkor a legtöbb horgász, igyekszik minden lehetséges alkalmat megragadni a horgászatra, hogy elég élményt halmozzon fel a téli szukösebbnek ígérkezo hónapokra, ezzel én is hasonlóképpen vagyok.


A téli hónapokban is aktívan horgászom, ha az idojárás elég kegyes hozzám, és nem tombol hóvihar. Sajnos a legkedveltebb módszeremnek nem tudok hódolni télen - ami nem más, mint a pergetés -, ezért az osz, nálam e horgászmódszerrel telik. A huvös ido beköszöntével, horgászataim fo célpontjai a csukák, amibol sajnos egyre kevesebb van környékünkön, ezért messzebbre kell utazgatnom, ha e nemes ragadozóval szeretnék találkozni. Az idom sajnos ezt nem engedte az elmúlt hetekben, ezen egyszeru okból nem is horgásztam rájuk, emiatt az elvonás kóros tünetei kezdtek jelentkezni rajtam, ami azzal járt, hogy már éjjel álmomban is horgásztam.

Az egyik ilyen éjszakai almomból felriadva, el is határoztam, hogy reggel horgászbotot ragadok, és bármi legyen, csukát keresek. Elszánt tervem a közelben lévo ócfalvi tavacskákon akartam kivitelezni, ahová alig két éve, hogy csukaivadékokat telepítettek, ezért nem is számítottam nagy egyedsúlyra, de bármekkorával beérem, csak már csukát láthassak.
Ez a kis csukázás, remek alkalomnak bizonyult, hogy új szerzeményeimet is kipróbálhassam.

Sufix Performance Braid, kedvenc zsinórom, nemcsak a színe miatt.
Sufix Performance Braid, kedvenc zsinórom, nemcsak a színe miatt.


Vadonatúj SPIN BLADE 30 – 80 grammos 2, 70 méteres pergeto botomra, egy szintén új 4000 – es RYOBI ZAUBER elsofékes orsó került. Sok jót hallottam már az orsóról ezért elérkezettnek láttam az idot, hogy én is beszerezzek egyet magamnak. Már elso ránézésre elnyerte tetszésemet az orsó igényes kivitelezése, a három fém dob (ami különösen tetszett), na meg persze a kitunoen muködo elso fék. Az orsó dobjára a SUFIX PERFORMANCE BRAID 0, 18 mm – es fonott zsinór került. A zsinórt már ismertem régebbrol és használtam is 0, 36 mm – es változatban harcsapergetésre, ahol sikeresen vizsgázott. Színe miatt, még gyenge látási viszonyok mellett is jól látható, hogy merre is jár a mucsalink, ez nálam fontos tényezo, hogy tudjam csalim pontos helyét, és kopásállóságában sem találtam kivetni valót. Röviden összefoglalva mindent tud, amit egy pergeto zsinórnak tudni kell.

Végre a tóparton kuporogtam, és mucsalik közt turkáltam, hogy kiválasszam a csukáknak is tetszetos darabot, végül egy felúszó 6 centis SALMO MINNOW mellet adtam le a voksomat, pontosabban M6F-RR. Azért esett rá a választásom, mert hasonló méretu kishalak úszkáltak a felszínen, és valószínuleg a csukák is ezt a generációt fogyasztják, hiszen ebbol van most a legtöbb.

Csalimmal a part menti részt pásztázom, itt láttam a legtöbb csukára utaló jelet.
Csalimmal a part menti részt pásztázom, itt láttam a legtöbb csukára utaló jelet.


Tízpercnyi eredménytelen dobálás után már a wobbler cserén gondolkodtam, mikor furcsán elnehezült kezemben a bot, pár pillanatig azt hittem, hogy valami elkorhadt vízinövénybe akadhattam bele, de lassan folyamatos húzást éreztem, és tudatosult bennem, hogy az biz nem növény lesz, hanem hal, ezért én sem voltam rest, tisztességesen odadörgöltem neki. Nem kis meglepetésemre komoly ellenállásba ütköztem, eloször még azt hittem, hogy egy pontyot fogtam meg kabátban, de nemsokára a csukákra oly jellemzo kirohanásokat éreztem botomon, majd megtört a felszín is és hatalmas szaltókkal próbált szabadulni a meglepett csuka. Ekkor láttam, hogy mekkora is valójában, sosem gondoltam, hogy alig két év alatt képes ekkorára megnoni.

Ideges fejrázásokkal próbált szabadulni csukám a horogtól, de a kis Salmo horgai jól tartották.
Ideges fejrázásokkal próbált szabadulni csukám a horogtól, de a kis Salmo horgai jól tartották.


Csak a wolfram eloke kandikált ki a szájából, a wobbler teljesen eltunt a fogak közt.
Csak a wolfram eloke kandikált ki a szájából, a wobbler teljesen eltunt a fogak közt.


Lassan – lassan elkészült erejével ellenfelem, és egy alkalmas pillanatban tarkón ragadtam, ekkor már mozdulatlanul turte kényszeru rabságát. Kíváncsiságomtól vezérelve hamar elokerült mérlegem is, ekkor ért az igazi meglepetés, a mérés során a csuka 2, 10 kilógrammosnak bizonyult, mondjuk nem egy csukaóriás, de fiatal kora ellenére, igen – igen jó súlyban van.

A hat centis kishal színu Minnow  ot teljesen torokra vette a mohó csuka.
A hat centis kishal színu Minnow  ot teljesen torokra vette a mohó csuka.


Örömteli pillanat, közös fotó a becsapott csukával.
Örömteli pillanat, közös fotó a becsapott csukával.


Micsoda kezdet, soha rosszabbat, pár pillanatig gyönyörködöm még kecses ellenfelemben, aztán gyorsan visszahelyeztem a vízbe haltartó hálóval együtt, a rabsága csak pár órát tart majd, végul úgy is visszaengedem, de ha lesz oly szerencsém, hogy egy hasonló méretu társat sikerül fognom még melléje akkor készítek róluk egy csoportképet és utána, mehet mindenki a saját elképzelései szerint. Hiu ábrándok nemde? - de sosem lehet tudni, az emberben mindég ott van a remény.

Egyre nagyobb elszántsággal kezdtem dobálni Salmómat újabb kapások reményében, a kezdo lökés már megvolt csak a szerencse el ne pártoljon mellolem. Lassan már fél órája szuröm a vizet a nyertes Minnow -val de semmi érdeklodo nem akadt, talán megérett az ido arra, hogy más wobblerket is pályára küldjek a csukák ellen. Legalább tízféle csalit kipróbálok, nádas elott húzva, akadók környékén, nyílt vízen, de még a legapróbb pöccintést sem ikerült kicsikarnom, talán elrejtoztek a csukák elolem. Lassan a szél is fújdogálni kezdett, némi esofelhoket hozva, a meteorológusok által jósolt ido csak megérkezik az oszi szello hátán. Talán ezért is kussoltak el úgy a csukeszek?

Lágy oszi szél borzolja a tavacska felszínét.
Lágy oszi szél borzolja a tavacska felszínét.


A kisördög nem hagy nyugodni, ismét felcsatolom a Minnow – t, talán vannak még csodák es nekem is részem lesz ma benne. A kis muhalacska, halk csobbanás közepette ér vizet egy kisebb nádcsomó elott, alig tekerek néhányat a Zauber hajtókarján, máris éles ütést kapok, de a bevágás nem ül, újból sikerül a csalimat a nád elé pottyantanom, de ezt már a csuka sem turi, ki meri zavarni szentéje csendjét? – agresszíven vág oda ismét, de ezúttal meg is akad a kis útonálló. Alig van túl a fél kilón és máris milyen agresszív a kicsike, mehet is vissza azonnal, hogy tovább riogassa a kis tavacska halacskáit.

Az agresszív ifjonc, reggel még o sem gondolta, hogy fotómodell lesz belole.
Az agresszív ifjonc, reggel még o sem gondolta, hogy fotómodell lesz belole.


Minnow  ok a terítéken.
Minnow  ok a terítéken.


Újabb dobások következtek, de érdeklodo nem volt csali iránt egyelore, talán kampánycsendet tartottak a halak. Lassan kezdtem lemondani a halfogásról, mert az én idom is véges, és nagyon csak a végéhez közeledik, meg egyre inkább lóg az eso lába is, ideje összekapnom magam. Alig futottak végig fejemben ezek a gondolatok, egy agresszív kapás ránt vissza a valóságba, és már vinné is a zsinórt az orsó dobjáról, de az nem olyan egyszeru ám, a Zauber keményen ellenáll minden kirohanásnak és csak akkor enged egy kis zsinórt, ha az feltétlen szükséges. Boszen görbítgeti a csuka a botom hegyét, de esélye sem lehet a jó felszerelés ellen, néhány pillanat és máris a parton hever a legelso csukám testvére. Mégis érdemes volt reménykedni benne

A wobbler épp csak szájszélben akadt, jobban szeretem, mert könnyebb a horogszabadítás így.
A wobbler épp csak szájszélben akadt, jobban szeretem, mert könnyebb a horogszabadítás így.


Egy közös fotó a nap elsŐ csukájával és mindketten mehetnek vissza élteto elemükbe, én meg haza.
Egy közös fotó a nap elsŐ csukájával és mindketten mehetnek vissza élteto elemükbe, én meg haza.


Gotthard FerencHozzászólások (5)
2008. november 11. 11:24
1.
domcsi (Vendégként) írta:
Gratula, szép halak! Ez a 30-80g-s bot nem túl durva egy ilyen kis fínom műcsalihoz? Én 10-30-as bottal szoktam 5-6 cm-s Minnowokat dobálni. 
 
D
2008. november 12. 16:47
2.
Laszlo (Vendégként) írta:
szia meg szretnem kerdezni hogy hol van ez a to elore is koszi :)
2008. november 15. 06:59
3.
Levente (Vendégként) írta:
Udvrhelztől néhánz km-re Keresytúr fele.
2008. november 17. 08:03
4.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
A 30-80 grammos bot természetesen kemény ekkora csalikhoz, de aznap nem is arra készültem, hogy velük dobálok. De ember tervez, csuka végez, erre volt gusztusuk, mert többnyire ezt a méretű kishalat zabálták.
2009. február 28. 10:24
5.
Peter Szilard (Regisztrált tag) írta:
:)
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web