Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Pergető horgászat arrow Az elveszett pisztrángok nyomában

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Az elveszett pisztrángok nyomában Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Levente
2010. július 31. szombat 08:37

Az elmúlt néhány esztendőben, ha pisztránghorgászatról esett szó, egyre több negatív, lehangoló véleményt halottam pisztrángos vizeink állapotáról.


Ez nem véletlen, hisz természetes vizeink egyre nagyobb megpróbáltatásnak vannak kitéve. Szennyezés, erdőkitermelések, orvhalászat… ezek mind olyan problémák, melyek megnehezítik vízben élő barátaink életét.

Különösen pisztrángjaink vannak nagy veszélyben, hisz ezek a legérzékenyebbek a vizek minőségére, és környezetük gyors változására.
Ismerek olyan vizeket, melyekben néhány éve még szép számban volt jelen a sebes pisztráng, mostanra viszont szinte teljesen kivesztek vagy elvándoroltak belőle.

Azért szerencsére még akadnak Erdélyben, a fenyvesek között olyan háborítatlan vizek, ahol jól érzik magukat ezek a kis színpompás ragadozók.

Egy ilyen kis patakra látogattunk el cimborámmal a minap, mely távol esik a civilizáció hangos zajától, ahol még nyugodt körülmények között szaporodhatnak és növekedhetnek pisztrángjaink.

Az igazság az, hogy nem szívesen nevezem meg ezeket a vizeket, hisz féltem lakóit. Féltem azok elől, kik törvénytelen módszerekkel zsákmányolják ki ezeket a vizeket…

Az  elveszett pisztrángok nyomában...
Az elveszett pisztrángok nyomában...


Ez a kristálytiszta patak tökéletes életteret biztosít pisztrángjainknak.
Ez a kristálytiszta patak tökéletes életteret biztosít pisztrángjainknak.


Vargánya...
Vargánya...


Bármely kő mögött, hol a víz egy kicsit megfordul, ott lehet a pisztráng, melyet keresünk.
Bármely kő mögött, hol a víz egy kicsit megfordul, ott lehet a pisztráng, melyet keresünk.


Megtalálni a patakot nem volt egyszerű. Autóval az út járhatatlan, így a horgászatot egy közel másfél órás gyaloglás előzte meg, melynek végén ott várt bennünket a szinte érintetlen természet, kristálytiszta patak és benne a remélt vad pisztrángok.

Mielőtt belekezdenék a tulajdonképpeni élménybeszámolóba néhány szót ejtenék a felszerelésről és magáról a módszerről, mellyel eredményesen lehet horgászni ezekben a kis vizekben.

A hosszú gyaloglás után jól esik egy kis forrásvíz.
A hosszú gyaloglás után jól esik egy kis forrásvíz.


A legyezés a helyszűke miatt csak helyenként kínál lehetőségeket, így a legeredményesebb módszernek a könnyűpergetést tartom ezekben a kis, fákkal, bokrokkal benőtt vizekben.

Rövid 1, 8-2, 1 méteres ultralight pergetőbot, egy 1-2 ezres orsó, rajta  0, 18-0, 22  mm vastag monofil zsinór, néhány apró műcsali elegendő, hogy ezen kis ragadozók nyomába eredjünk.

E.T PERCH BLADE UL és E.T EXCALIBUR FD.
E.T PERCH BLADE UL és E.T EXCALIBUR FD.


Műcsalik közül elsősorban a körforgók bizonyulnak fogósnak és véleményem szerint ezek azok a műcsalik, melyeket a gyors vízben, rövid vontatási távon a legeredményesebben lehet “megszólaltatni”.

Fontos hogy a körforgóknak meglegyen a kellő súlyuk és, hogy jól pörögjenek még akkor is, ha a víz folyási irányával egyazon irányba vontatjuk.
A színeknek is van jelentősége, viszont általános szabályokat nem lehet hozni, hogy mikor mi működik. Mindig más a nyerő, ezért jó, ha van az ember tarsolyában néhány szín, néhány modell és mérettípus, melyeket váltogatva megtalálhatja azt, amit éppen akkor a hal szeret.

Mivel ezekben a vizekben a halak átlagmérete valahová a 20 és 25 centi közé tehető, a körforgók méretét is ehhez kell igazítani. A 0 és az 1-es méret, ami a legmegfelelőbb!

Aki nem akar kísérletezni a márkanevekkel, és olyan körforgót szeretne vásárolni, ami minden körülmények között megállja a helyét, annak bátran ajánlom a MOSCA illetve az E.T WIZARD körforgókat, melyeket a legtöbb pergetőhorgász dicsérő szavakkal illet.

E.T TURBO LONG - kiválóan működik gyors folyású vízben is.
E.T TURBO LONG - kiválóan működik gyors folyású vízben is.


Azt hiszem a MOSCA körforgókat nem kell senkinek bemutatni.
Azt hiszem a MOSCA körforgókat nem kell senkinek bemutatni.


És ha már márkanevek is szóba kerültek, megemlíteném a horgászbotom nevét is, mely még ismeretlenül cseng a pergetőhorgászok fülének, hisz az idei újdonságok közül való.

Elöljáróban annyit a horgászbotról, hogy mind, ahogy a neve is sugallja (E.T PERCH BLADE ULTRA LIGHT) elsősorban sügér, domolykó, pisztráng, azaz az apróbb testű ragadozók pergetésére van kifejlesztve.
Amiben eltér a hasonló kategóriájú UL társaitól az, hogy IM 12 carbon teste vékony üvegszál hegyben végződik, mely kellően érzékennyé és ugyanakkor erőssé teszi a horgászbotot.

Első horgászat után csak dicsérő szavakkal tudom illetni a botot, átfogóbb véleményt azonban, majd a későbbiekben, egy másik írásomban fogok formálni róla, mikor már túl leszek néhány horgászaton…

Az első kis pettyes.
Az első kis pettyes.


Micsoda színek!
Micsoda színek!


Gyors fotózás aztán ment is vissza.
Gyors fotózás aztán ment is vissza.


Kicsit nehezen tért magához.
Kicsit nehezen tért magához.


Egy ígéretesnek tűnő hely.
Egy ígéretesnek tűnő hely.


Visszatérve a horgászat izgalmasabb feléhez magához az élményekhez, a horgászat első néhány perce már biztató jeleket mutatott a későbbiekre nézve.

Rögtön az első dobásnál egy kis alig 10 centis sebes követte le a fél méteren vontatott körforgót.

A pisztrángra úgy általában nem jellemző, hogy egyetlen szűk helyen többen is csoportosuljanak, viszont ezekben a kis vizekben elég kevés az igazi haltartó hely, így ha találunk egy kisebb zúgót, mélyebb gödröt érdemes többször beejteni a műcsalit, hisz tapasztalatom szerint akár több pettyes is rejtőzhet benne.

Így volt ez mindjárt az első megállónál is, hisz rögtön két pisztrángot is sikerült kipergetni a kristálytiszta vízből, egy kis zúgó mosta gödörből.
A második hal után a hely már nem adott többet, így fennebb haladva a patakon újabb helyeket próbáltunk…

Egy újabb sebes.
Egy újabb sebes.


Sötét színe arra utal, hogy árnyékos, sötét helyen él.
Sötét színe arra utal, hogy árnyékos, sötét helyen él.


Méretre ugyan nem nagyok, de annál nagyobb értéket képviselnek!
Méretre ugyan nem nagyok, de annál nagyobb értéket képviselnek!


Fontos, hogy a körforgó akkor is jól forogjon, ha a víz folyásával egyazon irányban vontassuk! Ennek nagy jelentősége van, hisz tapasztalataim szerint sokkal eredményesebb, ha felfele haladva dobálunk.
Ezt azzal tudom magyarázni, hogy a pisztrángok a folyással szembe fordulva várják a víz hozta táplálékot és ha a patakon lefele haladunk akkor valószínű, hogy a kristálytiszta vízben a pisztráng hamarabb kiszúr bennünket, mint ahogy azt mi gondolnánk.

Aznapi legnagyobb.
Aznapi legnagyobb.


Nem könnyű becsapni őket, hisz a legapróbb jelre is, ami eltér a számukra megszokottól, gyanakvóvá válnak, és inkább választják a biztonságot nyújtó ágakat, köveket, minthogy fejüket vesztve rárontsanak az általunk vezetett műcsalira.

Több alkalommal is szemtanúja voltam olyan helyzetnek, amikor csak lekövették az apró körforgót, de eszük ágában sem volt ahhoz hozzáérni. Persze ez a jelenség minden ragadozó halunknál előfordul, viszont a pisztráng különösen óvatos hal, így ezt nekünk horgászoknak is szem előtt kell tartanunk, mikor üldözőbe vesszük őket…

Az utolsó, melyet aznap sikerült fognunk...
Az utolsó, melyet aznap sikerült fognunk...


A rendelkezésünkre álló szűk három órában több helyet is kipróbáltunk és szinte mindegyikükben találtunk néhány halat.
Összesen 7 pisztrángot sikerült fognunk, melyeknek átlagmérete 22-25 centi volt. 

Aznap legfogósabb műcsalik az 1-es méretszámú, 2 gramm súlyú arany színű, piros (fekete)  pöttyökkel díszített MOSCA körforgók voltak, melyeknek a korábbiakban is sok szép halat köszönhetünk...

Irány haza...
Irány haza...


Hazafele menet a vacsora is összekerült...
Hazafele menet a vacsora is összekerült...


Rövid volt a patakparton eltöltött idő, viszont felejthetetlen élmény és megnyugtató érzés hogy vannak még vidékünkön olyan vizek, melyek még nem fertőződtek meg.
Remélem a közeljövőben sikerül még ehhez hasonló vizet találni és hasonló jó érzéssel folytatni ezen sorokat.

Nagy LeventeHozzászólások (39)
2010. július 31. 10:25
1.
Hunyadi (Regisztrált tag) írta:
Ismerem a helyet,nagyon szep erintetlen terulet ahogy a cikkben si olvasshatjuk.En is fogtam mar pisztrangokat szep szammall habar a pegovel meg nem probaltam hanem a termeszetes csalit a szoccsket hasznaltamamit ugynacsak nagyon szaretnek.
2010. augusztus 01. 11:38
2.
Mărmureanu-Biró Leonard (Regisztrált tag) írta:
Természetes csalit a hegyvizeken? Biztos, hogy szeretik a pisztrángok, de vajon szabad használni? Legalább ne dicsekednél vele ember! Ja és a büntetés az 600-1.000 lejig + 90 napra az engedélyedet elveszik (art. 59, b bekezdés a 317-es horgászati törvényből)
2010. augusztus 01. 12:10
3.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Ez igy igaz!
2010. augusztus 01. 12:16
4.
Kémenes Árpád (Regisztrált tag) írta:
Örvendek, hogy vannak még igazi SPORT horgászok, akik elítélik Ez az oldal nem a dicsekvőké, akik nem horgásszák a halat, hanem IRTJÁK Az ilyeneknek, nem lenne szabad engedélyt adni, és szigorúan kellene alkalmazni a törvényeket
2010. augusztus 01. 12:40
5.
Hunyadi (Regisztrált tag) írta:
Ezt nem tudtam...Es nem dicskevesnek szantam...
2010. augusztus 01. 13:11
6.
Hunyadi (Regisztrált tag) írta:
Aki a Maros felso szakaszan gilisztaval,vagy cserebogarral halaszik az mind szabalytalan??
2010. augusztus 01. 13:12
7.
Hunyadi (Regisztrált tag) írta:
Mert ott meg senkit sem lattam pergetni vagy legyezni netan..
2010. augusztus 01. 20:02
8.
Vargyas Kalman (Regisztrált tag) írta:
Hegyi patakokban csak a mucsalival torteno horgaszat engedelyezett, igy a Borzonti hidtol felfele a maroson is csak ilyen csalit szabad hasznalni, a hidtol a Maros is hegyi pataknak szamit.
2010. augusztus 01. 21:09
9.
szabo andras (Regisztrált tag) írta:
Nagyon durva baki volt. 
Ideje lenni megjegyezni mar, hogy hegyi vizekben kizarolag MUCSALIVAL szabad - Sot, ILLIK - pecalni!!! 
Ez persze lelkiismereti kerdes is.
2010. augusztus 01. 21:12
10.
Hunyadi (Regisztrált tag) írta:
Azt tudtam hogy hegyi pataknak van nyilvanitva de azt nem ohgy scak a mucsalis horgaszta engedelyezett.Koszonom a Tajekoztatast ezentul tudni fogom hogyan pezzam a hegyivizekben...;)
2010. augusztus 02. 08:38
11.
Lukács Levente (Regisztrált tag) írta:
Meg a szakáll nélküli horgok kötelezővé tétele sem ártana, mert elég kényes jószág a pisztráng.
2010. augusztus 03. 07:44
12.
Fazakas Attila (Regisztrált tag) írta:
Én pl. nem vagyok ilyen nagy fanatikus rajongója ezeknek a műcsalis törvényeknek meg műcsaliknak, még ha meg is köveztek érte. Sőt! Ebben jóadag sznobériát látok, mert a horgászetika véleményem szerint nem ezeken a külsőségeken múlik (még ha nagyon is értem a törvényes bevezetésük okát), hanem a lelkiismeretemen. Ha van. Mert ez a legfontosabb. Nem a törvények köré épitett wobbler- és körforgóipar. Persze, törvény mindig oda kell, ahol lelkiismeret nincs vagy nem is volt. Én jobban szeretem, ha a lelkiismeretm igazgat, mint külső törvények, mert azok mindig a szabadságból vesznek vissza. Én pedig szabadságérzetek miatt is látogatok a víz mellé. Igenis követendőnek tartom viszont (iratlan szabály!) azt, hogy az ember ne zsákmányszerzés céljából látogassa a vizpartot; mert szerintem ez a legfontosabb kitétel. Wobblerrel, körforgóval fogott ujjnyi pisztrángot is szákba lehet rakni, nem csak azt, amit sáskával, gilisztával fog meg az ember. Én jó világnak tartom azt, ahol lehet még természetes csalival horgászni, de ismétlem: az élővilágnak kijáró megbecsüléssel, tisztelettel.
2010. augusztus 03. 09:20
13.
gyorfi zsolt (Regisztrált tag) írta:
na de azert kell a szabaly,pl a hegyivizen mucsalival valo horgaszat,mert aki azert megy ki a viz melle hogy halat fogjon es mindet haza vigye az konnyebben halat fog.viszont nem gondolom hogy egy torveny,szabaly a szabadsagbol vesz vissza.a megfelelo mucsali hasznalataval is eredmenyes lehet az ember.es ez nalunk fejletebb orszagokban is mukodik.
2010. augusztus 03. 10:36
14.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Attila, aki azért horgászik, hogy kielégítse szenvedélyét (és itt nem a halzsákmányolásra gondolok) és a szenvedélye a műcsalis horgászatban merül ki, az már sznob? Aki jobban szereti érezni a műcsalit megtámadó hal kapását, mintsem figyelni a bukdácsoló úszót, vagy a szélben himbálódzó kapásjelzőt, az már sznob? Aki a rendelkezésére álló időt nem akarja csalihalfogással, trágyadombtúrással giliszták miatt, vagy sáskagyűjtögetéssel stb. tölteni az már sznob? Aki betartja a hegyi vizekre szóló törvényt, az már sznob? Szerintem azt kijelenteni, hogy a műcsalikkal történő horgászat sznobizmus, az dőreség. Biztos akad, aki túllihegi a dolgokat, és a wobblereire felíratja a nevét, vagy nagy hivalkodó betűkkel az egyénileg gyártatott horgászbotjára ráíratja a nevét, és ezzel felvág, azt lehet sznobnak nevezni esetleg, de nem kell általánosítani. Csupán ennyit szerettem volna a sznobizmusról kifejteni. 
 
A kishalak elrakása, legyen az műcsalival fogott vagy természetes csalival, nem helyénvaló. Ez mindenkinek a lelkiismeretére van bízva (sajnos!). Viszont a törvény azt hivatott elősegíteni, hogy minél több hal túlélje a horgászokkal való találkozást. A gilisztával vagy sáskával csalizott horgot az esetek döntő többségében lenyelik a kis mohók. Ha el szeretné engedni a lelkiismeretes horgász úgysincs esélye a halnak. Kitéped a mélyre nyelt horgot? Úgyis elpusztul! Belevágod, hogy majd idővel csak kilöki a szervezete? Nem fog kilökődni, azelőtt elpusztul! A műcsalikkal fogott halak esetén ez a veszély nem ál fent, nem tudják mélyre nyelni a csalit, és bátran szabadon lehet engedni őket. Tehát kell feleslegesen szenvednie kedvenceinknek? Szerintem nem. 
Tehát a törvény nem azért van, hogy egyes emberek lelkiismeretére hasson (ha gyerekkorban nem úgy nevelték, akkor törvénnyel nem fogod megváltoztatni), vagy a csaligyártó ipart lendítse (ennyitől se nem lesz több termelés, és be sem bukik), hanem azért hogy valamit megvédjen az utókornak. 
 
Jó világ??? Amíg három óra alatt, 4 gilisztázó horgásszal találkozom hegyi vízen, vacsoraszerzés céljából, és a nincs kímélet elvet űzik.., amíg ez idő alatt az orrom előtt két zsákot, és egy veder szemetet borítanak a patakba.., amíg értetlenül néznek, hogy miért engedem el a halat, addig ne várj jó világot.
2010. augusztus 03. 13:39
15.
Fazakas Attila (Regisztrált tag) írta:
Sejtettem, hogy dörreni fog a puska. Nézd, Ferenc, értem én a visszakérdezés-hadjáratod energóját, csak nem találom jogosnak. Én (ha jól olvasom, amit írok) nem azt állítottam és állítom most sem, hogy aki inkább a wobblerre, körforgóra vagy egyéb műcsalikra szavaz, az ex chatedra: sznob lenne. Azt mondtam, igen, azt mondtam, hogy sznobériát látok abban, amikor az, hogy mivel horgászhatok és mivel nem, ez az ügy kizárólagossá válik! Erről beszélek: valaminek a kizárásáról egy másvalami ellenében. Arról beszélek, amikor valami körül van dumálva, hogy miért használhatatlan, rossz stb., és ennek mindenki szó nélkül bedől, holott ezt az egészet nem látom minden esetben visszaigazolódni a valós tapasztalatban. Nem, nem hiszem, hogy sznobok lennétek, távolról sem, abban viszont valahogy nem tudok egyetérteni veled, hogy bizonyos természetes csalik kizárása a palettáról ne tenne jót a műcsaliiparnak. Mert szerintem jót tesz. De ez másik ügy, messzire visz. Nem arról beszélek, hogy én magam ezért nem kötnék esetleg villantót (mert igenis, kötök), csak azért, hogy az iparágnak keresztbe tegyek (jó vicc!); nekem, ha érted amit mondok: az ideológia nem jön be, ami azt mondja, hogy ha kimentél a víz mellé, ezt kötöd fel, ilyen-amolyan horgot használsz, úszó ekkora, pálca akkora stb. Én úgy gondolom, hogy ha egy gyenge minőségű horgászbottal (legyen az akár a gyermekkori nosztalgia-mogyoró) jó alapokat tanul meg az ember, akkor egy gilisztával felcsalizott pálcával is lehet tisztességes, becsületes horgásznak lenni. Szerintem lehet. Mellesleg, és nem azért, hogy mindenáron ellentmondjak neked, hanem azért, mert tapasztaltam: több pergetve fogott domolykót sajnáltam meg valósággal (ha mondhat egyáltalán ilyensmit egy horgász, mondhat...), amikor a wobbler hármashorogjai kívül-belül, szembe-kopoltyúba akadtak, és onnan kellett kiszedegetni őket. Még egyszer: a jó világ nálam a víz mellett eltöltött szép szabadságot jelentette, jelentené, jelenti. Nem a pusztításban, a bemocskolásban vagyok szabad (a többség így fordítja le ezt az ügyet), hanem hogy abban az örömben részesültem, hogy megtanultam és megértettem a vízi világ saját, belső (nem kívülről megírt, ellenőrzött), élő törvényeit. Az viszont tiszta sor, hogy ettől mi, a közhangulatot tekintve, fényévekre állunk. Törvénykezés egyébként pontosan ezért ilyen ügyekben előbb-utóbb lesz.
2010. augusztus 03. 14:03
16.
Fazakas Attila (Regisztrált tag) írta:
Nézd csak meg egyébként: Hunyadi beszólt, hogy sáskával fogott pisztrángot. Rögtön a másik ráripakodik, hogy "IRTJA" a halakat. Azonnal ő lett az "ilyenek". Látni nem látta senki, hogy mekkorát, mennyit, de ha sáska, giliszta, akkor azonnal jöhet a billog. Ezt tartom én hamis ideológiának. Ha villanóm van, akkor az okés, angyali, törvényes (mint a fejlődő országokban). Mintha azzal nem lehetne pusztítani (jaj, dehogy nem!, jó pár személyes környezetemben hallott esetről tudok). De ha sáska, az már totál gyanús. Az csak gyilok lehet, semmi más. Ez a bedumálás, amiből (tudjuk) törvény lett. És én, hülye(!), bár nem értek vele egyet, betartom.
2010. augusztus 03. 14:27
17.
Fabian Laszlo (Regisztrált tag) írta:
Nem birom ki, hogy ne szoljak hozza :) 
Eloszor is par szot a cikkben megjelent orsorol, tervezesi hiba a elso fek csavarja, gyakran ratekeredik a zsinor, neha meg alaja is bekerul, ezen lehet enyhiteni ha az ember lecsiszolja es lesullyeszti de nem lesz tokeletes. 
Kedves Hunyadi, a \"zold konyvecskebe\" eleg egyertelmuen irja a torvenyt, viszont reszben egyetertek Attilaval, kolyokkoromban en is pecaztam hegyivizen termeszetes csalival, habar tudtam hogy nem szabad, de mas nem volt, nem volt ra sem penzem sem aki megmutassa a mucsalizast, szerintem azert van leszukitve csak mucsali hasznalatara mert azok nem olyan hatekonyak, ennyi az egesz, persze ha az ember kitanulja akkor neha meg hatekonyabb is. 
Na de kedves Alpar amikor lattad hogy gilisztaznak micsinaltal? Szerintem semmit de lehet tevedek, konnyu szovegelni a forumon, de mikor tetekrol van szo, hoppa sehol senki ott van elibereazapestele.ro fogjunk ossze csinaljunk valamit, ne csak osszuk az eszt es nyomjuk a reklamot...
2010. augusztus 03. 17:57
18.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Attila bizonyos dolgokban egyetértek veled. Természetesen megesik, hogy a műcsali horgai rossz helyre akadnak, de ennek sokkal kevesebb a valószínűsége, mint annak, hogy a természetes csalit mélyre nyeli. Szerintem ez a hegyi vizes törvény nem befolyásolja pl. a Rapala wobblereket, ahogy a Mepps körforgók (és még lehetne sorolni)gyártását sem. Nem képez ez a felület akkora vásárlási mennyiséget, hogy ez nagyban érintené a műcsali gyártás folyamatát. Most, hogy a másik téma is érintve legyen, mindegy, hogy ki mit mond, ír bizonyos felszerelésekről, vagy, hogy ezt és ezt a botot, orsót stb. használd, ha én nem akarom nem teszem. Vagy ha szeretném, de nincs rá anyagi keretem, akkor szintén nem teszem. Hiába szeretném a Daiwa egyik pergető orsóját már évek óta, nincs rá keretem és csak sóvárgok. Tehát a ki, mit, mivel dologról ez a véleményem. 
Te abban a kivételes helyzetben vagy, amiben sajnos csak kevesen, tiszteled a természetet és az élővilágát, de hányan vannak akik, pont \"leszarják\" csak fogjanak valamit a serpenyőbe. Az ilyen embereknek kellenek a törvények, hogy ne gyilkoljanak le mindent, ezért van a méretkorlátozás stb. Ha azon filózunk, hogy mi okoz sérülést a halnak, akkor minden módszer egyértelműen káros. Nos azt kell mérlegelni, hogy melyik a kisebb rossz. És, ha nem hegyi vízen horgászik az illető, akkor szíve joga bármilyen módszer, én nem kardoskodom egyetlen módszer mellett sem, mindenkit azt használja, amelyiket tudja, szereti. Ez a törvény nem mai, tehát nem lehet azt mondani, hogy a mai felgyorsult tempójú marketinget akarta szolgálni. Remélem nem sértettelek meg semelyik gondolatommal, nem ez volt a szándékom, én annak örülnék, ha csak olyan horgászok járnák a vízpartot mind te.
2010. augusztus 03. 18:20
19.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Kedves Fábián László, nem tudom ki vagy, de, hogy nem ismersz engem az biztos! 
 
\"Na de kedves Alpar amikor lattad hogy gilisztaznak micsinaltal? Szerintem semmit de lehet tevedek, konnyu szovegelni a forumon, de mikor tetekrol van szo, hoppa sehol senki ott van elibereazapestele.ro fogjunk ossze csinaljunk valamit, ne csak osszuk az eszt es nyomjuk a reklamot...\" 
 
Mikor láttam, hogy gilisztáznak illedelmesen, mondom illedelmesen szóltam, hogy fejezzék be és mutassanak egy engedélyt. Engedély nuku, ekkor megkértem, hogy legközelebb a törvényeknek megfelelően engedéllyel legyenek a vízparton. A négy személyből kettő normálisan válaszolt és még más témákról is normális hangsúlyban beszéltünk. Volt viszont a másik két illető, akik elég harciasan reagáltak kérésemre, de végül csak eltakarodtak. A szemetelővel szintén összementem, nagyon hangos beszélgetés lett belőle annak ellenére, hogy alig 150 méterre lakunk egymástól és ismerjük is egymást. Álmomban nem gondoltam, hogy az illető erre képes. Szerintem, az ilyen atrocitásoknak köszönhetően, senkinek nincs annyi haragosa a vízparton mint nekem, mert ki merek állni a vizek mellett és nem csak utólagosan ugatok. Számtalan ellenőrzésen részt vettem önkéntesként, ezért többször is a rendőrségen zártam a napot az elfogott illetők ellen tanúskodva, jegyzőkönyvet írva. Valamint olyan okokból, hogy ellenőrzés közben elgázolt az autóval és még lehetne sorolni. Rengeteg szabálysértőt lefotóztam, utána a náluk talált halakat is, és nem az elibereazapestele.ro, vagy akárhol dumálok a levegőbe, hanem a vízparton a testi épsége, valamint az autóm épségét veszélyeztetve próbálok tenni valamit azért, hogy jobb legyen.Tehát nagyon nem díjazom, hogy vádaskodsz, anélkül, hogy ismernél, hogy semmit nem teszek és osztom az észt ilyen és ilyen fórumon. Gyere el velem néhányszor, és miután túl leszel néhány fenyegetésen, verekedésen, rendőrségen, akkor újra megbeszéljük ezeket a dolgokat. 
Tehát mikor azt írod,\" micsinaltal? Szerintem semmit de lehet tevedek\", nos akkor biztos, hogy tévedsz. 
 
A nyomjuk a reklámot dologról meg csak annyit, hogy ha egy termékgyártó cég megbíz, hogy az általa adott felszerelésekkel horgássz, azokról tégy említést az írásaidban, és ezért netán még fizet is, akkor gondolom te is örvendenél neki, hogy a hobbidnak élhetsz. Gondolom van munkahelyed, vagy majd lesz és akkor megérted, hogy ahhoz, hogy legyen valamid, tenned is kell valamit.
2010. augusztus 03. 23:16
20.
Fazakas Attila (Regisztrált tag) írta:
Hát, nem tudtam, hogy ilyen keményen belemásztál ezekbe a vízparti partizán- és hivatalos akciókba& De hogy is van ez? Egyik horgász igazoltathatja a másikat a víz mellett? (Németországban úgy hallottam, ez így van.) Vagy van külön felhatalmazásod erre? (Egy horgásztársam érkezett haza Svédországból, ő számolt be az ottani folyóvízi állapotokról; az elmondottak szerint lovas csendőrök igazoltatnak, műcsali kötelező és a horogméret is szabályozva van. Halat eltenni a horgászott szakaszon nem volt szabad. Egyébként tavon süllőzés, csukára való horgászat során sem volt ismert ott az élő- vagy taposott halas módszer. Nem a módszer engedélyezéséről beszélek, hanem az ismertségéről. A nagy sterilitás sem jó, de nálunk a fele, na jó, a másfele ennek a szigornak elkelne.) De visszatérve a Levente cikkére, fotóira, ez a környezet már-már gyanúsan rendben van, tényleg úgy néz ki, mintha nem is e kies Romániában készültek
2010. augusztus 03. 23:17
21.
Fazakas Attila (Regisztrált tag) írta:
volna a fotók. Vagy előzőleg ki volt takarítva a környék? (Gombára engedély?!)
2010. augusztus 04. 06:11
22.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Hü ha fiuk, nagyon kiborult a bili :) 
Amúgy a műcsalis törvényt nem hiába hozták!
2010. augusztus 04. 09:06
23.
Fabian Laszlo (Regisztrált tag) írta:
Alpar, en nem vadaskodtam csak felteteleztem valamit, ugy latszik tevedtem, elnezest is kerek. Munkahelyem az van szerencsere, ismerem en is a kapitalista vilag torvenyeit, nem ma szaltam le a falvedorol :) 
Na de a lenyeg az, hogy amig csak forumokon szollal fel par ember addig nem lesz torveny modositas, sem szigoritas, egy osszehangolt megmozdulas kell ahhoz. A masik oldala a dolognak hogy amig a falvakba szegenyseg van es sok az "etnikailag ketes szarmazasu" ember addig csak lopkodas lesz, amig persze nem lesz kokemeny ellenorzes es buntetes.
2010. augusztus 04. 09:30
24.
gyorfi zsolt (Regisztrált tag) írta:
nemetorszagrol annyit hogy falu kozott egy tiszta vizu patakban hidrol tizesivel lattam kilo korulli, es feletti sebeseket,kissebeket is(nallunk a max meret egy ekkora vizhozamu patakban 30 cm) es itt horgaszhato vizrol beszelek.nem hittem mikor lattam.mi ettol a szintol nagyon messze vagyunk.
2010. augusztus 04. 11:46
25.
Tamas Csaba (Regisztrált tag) írta:
Az ellenorzesekrol csak annyit hogy en vagy 8 eve horgaszom erdelyi folyovizeken es eddig osszesen egyszer kertek az engedelyt. Amugy Nemetorszagba milyen arba van az engedely, es en mint roman allampolgar (januartol remelem magyar is) valthatok ki egyaltalan ott engedelyt?
2010. augusztus 04. 15:06
26.
Imecs Istvan (Regisztrált tag) írta:
Kénytelen vagyok folyatni Tamás Csaba hosszászólását, hisz jómagam is 8 éve horgászok vadvizeken de ezidáig egyszer se kérdezte tőlem senki, hogy vane engedélyem (lehet abból a meggondolásból, hogy ha nincs telepítés vadvizekbe, akkor ne is legyen ellenőrzés, de ez a fennebb leírt jelenségeket eredményezni és meg a hálózásokról stb. nem is beszéltünk). A külföldi "csodákról" és is beszámolnék, nemrég Montenegróban voltam (ami jelzem egy jóval "balkánabb" ország kéne legyen elméletileg, hisz tőlunk délebbre van) és az egyik hegyi folyó (80 km hosszú) partján érdeklődtem a halakról. Nem beszélve arról, hogy 1 szem szotyihéj, még annyi se volt a folyó teljes hosszának partján eldobva, a folyóban pisztráng, pér melett 15-25 kg-os galócák nem voltak ritkák. És ezt nem turisztikai látványosságként mesélték, hanem hétköznapi dolog volt nekik. Ja, és a folyó bármelyik szakaszán lehet inni a vízből, neve Tara folyó, de ez nem az egyedüli ilyen. Mentalitás, nevelés stb. Minden jót
2010. augusztus 05. 09:32
27.
szabo andras (Regisztrált tag) írta:
Remélem itt ezen a fórumon legalább egy közös van bennünk, hogy szeretünk horgászni! 
De ahhoz, hogy a jövőben ez így is maradjon, \"vízparti partizán\" akciókba kell keveredjünk. Vagyis:  
jobban kell tiszteljük és becsüljük halainkat, vizeinket, környezetünket, EGYMÁST, az egyesületeket (Ők minket), vízparti partizánjainkat- akik írásaikkal szórakoztatnak, nevelnek és tanácsokat adnak- , a törvényt- melynek néhány cikkelye elavult, rossz, és magát a horgász etikát- ami mindent magában foglal.
2010. augusztus 08. 11:42
28.
Janosi Laszlo (Regisztrált tag) írta:
Gyerunk ,jojjunk ra mindannyian ,h a pisztrang egy nebancsvirag egy genetikailag nagyon erzekeny halfaj ,konnyen elpusztul ha sebzik ,nem csuka,nem harcsa nem marna; Szoval ha foleg csak zsinor vegere biggyesztunk egy barmilyen kis meretu horgot ,ami tilos!! ,akkor a hal benyeli es nem a szaj peremebe ami porcos es borfedett reszbol all ,hanem a jol vererezett garatba ,na ha a jol verellatott garatba akad a horog akkor hagyom ,h kitalaljatok mi tortenik ,sikerult? :)) elmetszi az ereket es a hal elverzik ,legjobb esetben befertozik es utolag csak hassal felfele vegzi !! 
Nem mindegy ,h fulcsit akasztunk az orraba ,vagy szetvagjuk a garatjat !! tanuljunk meg pergetni ,probalni kell ,gyakorolni es egy nagyon szep elmenyt nyujt ,kesz halvadaszat ,ha jol csinaljuk ,ne legyunk onfejuek es makacsok a korforgo sem simogassa de nem akad melyen es csak orr-fulcsit kap halunk :)) 
Ne legyunk tul hagyomanyosak ,tiszteljuk oseinket az osi magyar vert es szokasaikat ,de figyeljunk kornyezetunkre:)
2010. augusztus 12. 11:48
29.
_sanya (Regisztrált tag) írta:
igeeeen probaljatok meg megtanulni pergetni :) adnek is egy tippet http://pescarmona.blogspot.com/2010_07_01_archive.html es ha nem fazekba megy vissza a hal akkor az egyhorgos pergoket eroltessetek ;)
2010. augusztus 31. 16:29
30.
Kiss Gergo (Regisztrált tag) írta:
Lenne egy kerdesem.. 
Jovoheten 5 napig leszek Varmezoben, ott van egy pisztrangaszat..elegge hires, alatta ugygondolom hogy lehet eltevedve egy ket pisztrang..es megszeretnem probalni ugyanilyen meretu kis forgokkal. 
Azt hallottam hogy pisztrangok vannak es lattak nem egyszer pisztrangot..az en kerdesem az lenne hogy erdemes megprobalni, vagy inkabb ne? 
 
Kossz elore is. 
 
Gergo
2010. szeptember 01. 09:30
31.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Gergő, ha szeretsz horgászni, akkor olyan nincs, hogy érdemes-e, hanem csak egyszerűen kimész és horgászol, majd te eldöntöd,hogy érdemes volt-e.
2010. szeptember 01. 11:53
32.
Kiss Gergo (Regisztrált tag) írta:
:D 
igazad van. 
csak erdeklodom..soha eletemben nemfogtam pisztrangot..igaz nem volt alkalmam ra hogy megprobaljam..de most itt az ido. 
korgorgoval fogom megprobalni, oszt hatha sikerul valamit osszehozni, jo lenne. 
 
azert erdeklodom igy hogy tudjam, hogy vannak e pisztrangok arrafele? esetleg egy ket jo tippet szivesen elfogadnak. akar Yahoo'n is elerheto vagyok ezen a cimen: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.  
 
kossz.
2011. február 08. 13:22
33.
Varszegi Robert (Regisztrált tag) írta:
Hello 
Szerintem a cikk nagyon jo volt,igazan klassz tippeket kaptam a holnapi pisztrang horgaszatomhoz,igaz egy kicsit messzebb toletek Peru Lima koszi es majd kuldok nehany foto Robesz
2011. március 16. 15:31
34.
Miklós Miklós (Regisztrált tag) írta:
Sziasztok! 
Kiss Gergotol kérdezném, hogy Vármezo alatt sikerült-e pisztrángot fognia, vagy esetleg látott vagy hallott arról, hogy van pisztráng a patakban? Ugyanis, bár elég régen voltam arra, de akkor még volt benne pirsopettyes. Remélem ez ma is így van.
2011. március 19. 14:35
35.
Kiss Gergo (Regisztrált tag) írta:
Szia Miklós, most vettem észre, hogy irtál. 
Igen arra horgásztam, csak kis mepps kőrforgókkal próbálltam de sajnos eredménytelenül, viszont Deményháza környékén egyik barátom kis Salmo Tinykkal fogott pár szép domolykót. 
 
Meg ami Vármezőt illeti, bátran meglehet próbállni..sosem tudhatod mi akad horogra. 
 
C&R  
 
Gergő 
 
jaaj, és kérlek irj ha valami akad, kössz. ( Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. )
2011. április 29. 00:14
36.
Tóth Gábor (Regisztrált tag) írta:
Hello Levente! 
 
Egy fotós cimborámmal ki szeretnénk menni Erdélybe menni, pont az ilyen kis patakok miatt, fotoózni és pergetni. 
 
Tudnál adni egy email címet, hogy feltegyek pár kérdést? 
 
Köszi: 
 
Gábor
2011. április 29. 10:37
37.
kovacs istvan (Regisztrált tag) írta:
Kedves Gabor ,mivel most mar kt portal is a van nekunk szekely horgaszoknak, esetleg ha erdekel ra nezhetsz a vizpart .ro portalra is ilyen tipusu vizeket talalhatsz ott is.
2011. április 29. 14:58
38.
gyorfi zsolt (Regisztrált tag) írta:
és van egy pár darab belőle.
2011. június 11. 16:51
39.
Péter Orsolya (Regisztrált tag) írta:
En lassan 20 eve horgaszom hegyi vizen, kimondottan egy patakban...eloszor mogyoro bottal es gombostuvel gyerekkent ,aztan kerult horgaszbot, es mindig szocskevel, hernyoval, mert nem volt mas...fogtam evente 2-5 halat(oriasi elmeny volt ). Mostmar ismerve a torvenyeket felszerelkeztem mucsalikkal. Es azota egy nap fogok 5 halat(persze ritkan van idom). Mindenesetre nagy meglepetes, h mennyivel konnyebb mucsalival, es bevallom oszinten, nemis esik olyan jol, tul konnyu. Dehat mind masok vagyunk es mas a tapasztalatunk, en csak leirtam, h azert nem mindegy, h evete fogsz 5 halat, vagy naponta.
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web