Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Rablóhalazás arrow Wobblergyár, otthon

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Wobblergyár, otthon Nyomtatás E-mail
Írta: Murányi Antal
2008. augusztus 17. vasárnap 06:24

Dacára annak, hogy a gyári mûcsalik palettája egyre szélesedik, és ma már könnyedén beszerezhetõ a legkeresettebb darab is, még sokan megpróbálkozunk odahaza kedvenc mûcsalink legyártásával - legyen az körforgó, támolygó kanál vagy wobbler. Természetesen nem azért tesszük, mert nem óhajtunk többé a boltból vásárolni, hanem mert a barkácsolt darab tényleg a miénk, "kezünk munkája", és ez némi pluszt ad a sikeres pergetés örömeihez.

Bár sok hasznos wobblerkészítõ ötlet forog közkézen (egyes sporttársak már a nagy gyárak termékeivel is vetekedõ minõségû fahalakat készítenek), valószínûleg sokan lesznek, akik a fenti cím láttán legyintenek, és olyan megvalósíthatatlannak találják, mintha azt olvasnák, hogy "hogyan készítsünk Shimano orsót házilag"...

Bevallom, én is sokáig tépelõdtem, hogy egyáltalán érdemes-e wobbler készítésébe fognom. Egyszerûen nem hittem benne, hogy a belefektetett idõ, munka, netán pénz is megtérül. Nem térült meg. De az elkészült fahalak ma kollekcióm legféltettebb kincsei, és a próbahorgászatok során, eredményességben semmivel sem maradtak alul a gyári wobblerekkel szemben.

Az anyag

Korábban attól tartottam, hogy nem is a wobblerkészítés mûvelete, hanem a szükséges alapanyagok beszerzése jelenti majd a legnehezebb feladatot, de ma már bizton állíthatom, hogy minden fontos anyag könnyedén beszerezhetõ a környezetünkbõl, nem szükséges fogász laboratóriumban, ûrközpontban, vagy Rapala-gyárban dogozó ismerõssel rendelkeznünk.
  
Ha eldöntöttük, hogy milyen típusú fahalat szeretnénk fabrikálni, nem árt, ha beszerzünk egy gyári darabot, amelyet mintaként használhatunk - folyamatosan hozzámérve a készülõ fahalunk arányait. Kezdésnek az egyszerû felúszó típusokat javaslom (a "haladók" megpróbálkozhatnak a különbözõ merülõ wobblerek besúlyozásával, netán kétrészes, vagy törtcsõrû modellekkel is).
  
Köztudott, hogy a wobblerek nagy része balsafa testtel épül. Sürgõsen be is szereztem néhány balsafa lécet, de a vízparton gyûjthetõ uszadék fa utólag sokkal jobb testanyagnak bizonyult - mert nem szálkásodik, nem repedezik csiszolás közben, és az elkészült test a külsõ sérülésekkel szemben is sokkal ellenállóbb. Plusz érv, hogy az uszadék fa könnyedén beszerezhetõ a folyóvizek partján - bármilyen mennyiségben és méretben.

A test

A vízparton összeszedtem a kiázottabbnak tûnõ, partra vetett ágakat, és egy éles késsel "teszteltem" keménységüket. Amelyet eléggé puhának, és szújáratoktól mentesnek találtam, gyorsan szögletes léccé faragtam. Ajánlott az ágakat a vízparton "legyalulni", így megóvhatjuk mûhelyünket a térdig érõ forgácstól - sõt, ha az idõjárás engedte, a haltestek kifaragását és csiszolását is a szabadban végeztem, így nem került veszélybe a családi béke.
  
Elõbb a már fent is dicsért jó élû késsel nagyvonalakban kifaragtam a wobbler alakját, majd egy durvább smirglivel majdnem véglegesre simogattam. Már csiszolás közben bevágtam a drótváz sávját, ami egyúttal a helyes szimmetria kialakítását is segítette a továbbiak folyamán. Ezt követõen befûrészeltem a nyelv helyét is, majd egy finomabb papírral mindent elegyengettem. A kész haltestet rövid idõre színtelen lakkba merítettem, és kiakasztottam száradni.

A drót

A testben végighúzott acéldrót beszerzése sokáig megoldhatatlan problémának látszott, már-már elakasztotta a lelkes fabrikálás folyamatát, míg végül egy barkácsáruházban rábukkantam a megfelelõ keménységû és átmérõjû huzalra (ugyanitt tettem kosárba többféle erõsségû dörzspapírt is).
  
A jól választott huzalnak valahol félúton kell elhelyezkednie az acélos keménység, és a könnyen alakítható lágyság között (pl. a gémkapocs anyagát tartom nagyon jónak - kár, hogy ez kiegyengetve is túl rövid).
  
Elõbb deszkába vert szegekkel egy sablont készítettem a mûvelet megkönnyítése érdekében, de utólag egy szál fogóval is pont olyan jól boldogultam. Ha szükségesnek látjuk, össze is forraszthatjuk a drótvégeket, de az esetek többségében a pillanatragasztóval vagy kétkomponensû mûgyantaragasztóval testbe tuszkolt drótot már szerszámokkal is alig lehet kitépni.

A fólia

A festés megkezdése elõtt ezüstszínû fóliával borítottam a testeket. Egyszerû háztartási alufóliáról van szó, amelyet csíkokra vágtam, majd a csíkokat egy reszelõre simogatva tettem pikkelymintássá.
  
A fólia ragasztásához többféle ragasztót kipróbáltam: legnagyobb problémát a ragasztók csomósódása jelentette, mert ez kisebb-nagyobb dudorok formájában jelentkezett a fóliázott haltesten. Végül a színtelen körömlakk bizonyult megfelelõnek a fólia rögzítésére, majd egy kis ollóval óvatosan körbevágtam a borítást a haltest széleinél, és finoman elsimogattam. Megfigyelhetõ, hogy a háztartási alufóliának két különbözõ oldala van: egy fényesebb és egy fehéresen matt - egyéni elképzelés kérdése, hogy ki melyiket használja. A fóliázást többrendbeli lakkozás követte.

A lakk

Válasszunk több rétegben felvihetõ, nagy keménységû, színtelen lakkot. Úgy tapasztaltam, hogy egyes lakkok száradás után könnyen lepattognak a fóliáról, azaz igen rosszul tartanak rajta - célszerû ezt idõ elõtt kipróbálni.
  
Két lakkozás között ajánlatos a régi felületet némileg átcsiszolni a legfinomabb dörzspapírral. Természetesen minden réteg lakknak biztosítanunk kell a megfelelõ száradási idõt, és amikor elég vastagnak ítéljük meg a lakkréteget, jöhet a tulajdonképpeni festés.

A festék

A különbözõ színekrõl, mintázatokról nagyon hosszan lehetne értekezni, de akár rövidre is foghatjuk a dolgot: az egyszerûbb modellek festése rendszerint két-három festékkel megoldható. Mivel nem rendelkeztem kisméretû festékszóróval (és nem is kívántam hirtelen beruházni), eleve a festék-sprayek alkalmazásában bíztam.
  
Az alaposan felrázott festékspraybõl minél nagyobb távolságról szórjuk a festéket, majd óvatosan közelítsük a munkadarabhoz - legyünk résen, mert nagyon gyorsan "túlfesthetjük" a halat! Jó, ha festés közben (egy fogóval vagy ércsipesszel) függõlegesen tartjuk a haltestet, megakadályozva ezzel a festék rossz irányú elcsorgását.
  
Elõbb a hátrészt fújtam fekete (sárga vagy narancs) színûre, majd száradás után hófehér sávot festettem a hasi részre. Annak érdekében, hogy a fehér sáv minél egyenletesebb legyen, egy lapos edénybe töltöttem ki a fehér festéket, majd a fahalak hasát a kellõ szintig óvatosan belemártottam.

A nyelv

Terelõlapkáim anyagául én is a már bevált mûanyag palackot választottam - szemben az CD lemezzel, kazetta tokkal stb. Egyrészt mert kellõen rugalmas és alakítható, másrészt az ebbõl vágott nyelv már eleve némi homorúsággal rendelkezik, amit az esetek többségében nem is kell módosítani. A visszaváltható palack oldalából vágott nyelv nagyszerû mozgást adott a legtöbb felúszó modellnek, de a palack különbözõ részeibõl más és más görbületû nyelv faragható ki. Melegvízben nagyszerûen formázhatunk ebbõl az anyagból akár törtcsõrû wobblerekbe illõ nyelvet is. A kész terelõlapot pillanatragasztóval enyhén (!) rögzítettem a haltestbe, majd próbaúszásra vittem halaimat.

A próba

Figyeltem arra, hogy halaim erõs behúzás mellett se "oldalazzanak", és túl lomhák se legyenek. Ha a hal nem veret eléggé, valószínûleg egy nagyobb nyelvet kell faragni bele. Korábbi félelmeimmel ellentétben, tíz halból kilenc abszolút kifogástalanul úszott. Megszárítottam õket, majd a nyelveket kitörve, jóval erõsebb mûgyantaragasztóval ragasztottam vissza - immár véglegesen.

Gyors kötésû, kétkomponensû, színtelen mûgyantaragasztót választottam, és a végleges megszilárdulás öt percében még jól beállíthattam a nyelveket. Fontos, hogy a nyelv nagyon pontosan és szimmetrikusan álljon a helyén, ezzel elkerülhetjük a wobbler aberrált mozgását.

A szem

Legvégül készítettem el a szemeket, amelyek legyártására többféle metódus létezik, de a biztos siker érdekében itt is a könnyebb utat javaslom. Viszonylag egyszerûnek tûnik egy sárga festékcsepp ejtése a szem helyére, majd ebbe egy fekete, és kész a szem, de a valóságban ez egy igen veszélyes mûvelet: az elfolyó festékek könnyen elrondíthatják a majdnem kész halunkat. Biztonságosabbnak találtam, ha egy fényes sárga papírra csepegtetek fekete festéket, majd száradás után kisollóval szépen körbevágom. Az így elkészült szemet rálakkoztam a megfelelõ helyre. (Nagyszerû sárga papírt fedeztem fel egy ismert bank szórólapjaiban).

Utószó

Ha wobblereink olykor szakasztott olyanok, mint egyik-másik híres modell, ez csak a nagy nevek iránti tisztelet jele... Szó sincs rosszindulatról. Késõbb természetesen egyéni modellek fabrikálásával is próbálkozhatunk, de kezdetben jó, ha végig kezünk ügyében tartjuk a lemásolandó darabot, folyton ellenõrizve a helyes arányokat, a nyelv méretét, dõlésszögét stb.
  
A kész fahalat pedig ne lankadjunk tesztelni, hiszen jól tudjuk, hogy többnyire azok a fogós mûcsalik, amelyeket a leggyakrabban használunk!
 
Meztelenül...
Meztelenül...

 
Csak teljesen száraz faanyaggal dolgozzunk!
Csak teljesen száraz faanyaggal dolgozzunk!

   
A végső forma kialakítása előtt vágjuk be a drótváz és a terelő nyelv helyét.
A végső forma kialakítása előtt vágjuk be a drótváz és a terelő nyelv helyét.

    
A drótváz akár egy fogóval is könnyen kialakítható.
A drótváz akár egy fogóval is könnyen kialakítható.

    
A megmaradt résekbe vékony balsafa csíkokat ragasztottam, majd elcsiszoltam a felületet.
A megmaradt résekbe vékony balsafa csíkokat ragasztottam, majd elcsiszoltam a felületet.

   
Figyeljünk, hogy a nyelv helye mindig tiszta és egyértelmű legyen!
Figyeljünk, hogy a nyelv helye mindig tiszta és egyértelmű legyen!

  
Izgalmasan alakul... Jöhet a lakkozás!
Izgalmasan alakul... Jöhet a lakkozás!

   
Minden réteg lakknak adjuk meg a szükséges száradási időt.
Minden réteg lakknak adjuk meg a szükséges száradási időt.
 
 
Az alufóliát reszelő segítségével tehetjük pikkelymintássá.
Az alufóliát reszelő segítségével tehetjük pikkelymintássá.

 
A fóliázott haltestet óvatosan kezeljük, hogy ne sértsük fel!
A fóliázott haltestet óvatosan kezeljük, hogy ne sértsük fel!

 
Az egyszerűbb modellek festéséhez néhány szín is elegendő.
Az egyszerűbb modellek festéséhez néhány szín is elegendő.

   
Óvakodjunk attól, hogy nagyon eltérő alapú festékeket vigyünk fel egymásra (pl. akril az olajra) - sőt jobb, ha mindenekelőtt egy tesztdarabon megvizsgáljuk, hogy a különböző festékek hogyan tűrik meg egymást.
Óvakodjunk attól, hogy nagyon eltérő alapú festékeket vigyünk fel egymásra (pl. akril az olajra) - sőt jobb, ha mindenekelőtt egy tesztdarabon megvizsgáljuk, hogy a különböző festékek hogyan tűrik meg egymást.

     
A nyelv kialakítása ollóval.
A nyelv kialakítása ollóval.

      
A festék száradása után, óvatosan tegyük tisztává a nyelv vájatát.
A festék száradása után, óvatosan tegyük tisztává a nyelv vájatát.

   

    
Próbaúsztatás előtt csak ideiglenesen rögzítsük a terelőlapot, hogy később könnyen módosíthassunk, ha szükséges.
Próbaúsztatás előtt csak ideiglenesen rögzítsük a terelőlapot, hogy később könnyen módosíthassunk, ha szükséges.

       
Figyeljünk a véglegesen ragasztott nyelv precíz beállítására.
Figyeljünk a véglegesen ragasztott nyelv precíz beállítására.

        
A szem sárga papírból készült. Ragasztás után lakozzuk rá a testre!
A szem sárga papírból készült. Ragasztás után lakozzuk rá a testre!

    
A kishalak vöröslő szivárványíveit egy vízálló filctollal is megfesthetjük.
A kishalak vöröslő szivárványíveit egy vízálló filctollal is megfesthetjük.

 
Murányi Antal Hozzászólások (15)
2009. október 01. 19:16
1.
Peter (Regisztrált tag) írta:
http://pecalista.rulez.org/FaHal2/JapanFaHal.htm
2009. október 01. 19:23
2.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Ez jó! 
Egyre többen vannak akik saját készjtésű wobblerrel dobják. 
Kiváncsi lennék egy-két ilyen ezermester munkájára...
2010. január 14. 20:58
3.
Molnár Zoltán (Regisztrált tag) írta:
nagyszerű elfoglaltság a afahal készítés téli estéken. Nem reklámozni akarok, de a Haldorado oldalán még részletesebben mutatják be a fahal készítést.
2010. március 17. 18:07
4.
Bencze Sandor (Regisztrált tag) írta:
ez mind szép és jó,de valamit hiányolok, súlyt nem tettek bele....szerintem kell egy kis suly az aljába!
2010. március 18. 09:13
5.
B. Edy (Regisztrált tag) írta:
Ezt én is megkérdezném, hogy súly?
2010. március 18. 09:17
6.
B. Edy (Regisztrált tag) írta:
Egyébként gratulálok az írásért(okért). Hasznos és mókás is egyben.
2010. március 19. 16:21
7.
Kalman Hunor (Regisztrált tag) írta:
nekem is vannak ojanok amikbe nincsen suly es azok is mozognak.viszont vannak egyes modellek amiknel tenyleg fontos a sulyzas. velemenyem szerint az uszo, hosszuko alaku wobblereknel(pl. salmo minnow.) a ket horog sulya eleg ahhoz hogy a csalit megfelelo allapotba tartsa. lehet hulyeseget mondok, ha igy van javitsatok ki, de a sulyzasnak az IS lenyege, hogy a testet megfelelo helyzetbe tartsa a vontatas soran. vagyis, ha az elmeleti kozepvonal alatt van suly akkor az egesz test sulypontra az also reszre esik. ez lenne a megfelelo.ez utan marcsak a terelolap dolgozik, az kelti a mozgast, de ha nincsen eleg suly, akkor vontataskor a csali sulypontja nem a hasi oldalra esik, es a wobbler korkoros mozgast is vegezhet, ami nem jo, de en fogtam ossze-vissza uszkalo woblerrel csukat.lehet kicsit erthetetlen amit irtam, de ha valaki nem erti, es erdekli akkor leirom maskeppen.
2010. március 27. 19:11
8.
Bencze Sandor (Regisztrált tag) írta:
nos az a problémám a súly nélküli wobblerrel ,hogy nehezebb dobni mert nincs súlya,főleg ha vastag zsinórt használunk
2010. június 24. 18:27
9.
Bencze Sandor (Regisztrált tag) írta:
nos az igazság,hogy suly nélkül le se merül
2010. július 06. 19:34
10.
Koncsag Tamas (Regisztrált tag) írta:
En is nekifogtam kossz az otletet!
2010. október 06. 21:11
11.
Fodor Sandor (Regisztrált tag) írta:
Sziasztok...volna egy keresem...ha tudnatok segiteni,enis csinaltam egy muhalat csak nemtudom h milyen nyelvet tegyek neki,mert csak akkor mozog ha eleg jo tempoba huzom,es ahogy nezem szerintem az tul gyors....
2010. október 07. 12:47
12.
Nagy László (Regisztrált tag) írta:
Szia/ 
Növeld a terelőlapát területét, vagy tört terelőlapátot tegyél bele (90 fokban 1X1 cm a törés). Majdnem minden csalihoz jó. Sokszor a wobbler gyors rángatásával is felkelthető a halak figyelme.
2010. október 16. 21:28
13.
Nagy László (Regisztrált tag) írta:
Sziasztok! 
 
Néhány egyedi készítésű wobblerről az alábbi linken láthattok képet: 
http://kepfeltoltes.hu/101016/099_www.kepfeltoltes.hu_.jpg 
 
Üdv 
Laci
2011. február 04. 16:24
14.
fejer menyhart bator csaba (Regisztrált tag) írta:
jopofa rovat,probalkozoknak a figyelmebe ajanlanam a ketkomponenses epoxi lakot a vobler lakozasara egy reteg elegendo,rugalmas es nagyon eros kotesu,igaz egy baja van nagyon lassan szarad de a perfekt melohoz lehet venni egy mikrohulamu sutonek a talcaforgato motrat kb 40.ron de 7rpm a sebesege es nagyon megkonyiti a melot,jo munkat mindenkinek!
2013. február 02. 22:42
15.
Bocz Gyula (Regisztrált tag) írta:
készitetem néhányat ,nagyon sokat kisérleteztem mig megfeleöre betudtam állitani a nyelv merüléshez szükséges ivet az or és a szem közt ,jobeállitás a fontos -20 cm vizet is meglehet horgászni anélkül hogy növényzetet szedne magára,sujzot nemhasznállok egyáltalán az also iv tömege haladja meg a közép vonalmenti felsö részt,nem fog oldalra dölni,egymaga a beépittet huzal sokat segit meg a két hármashorog mely a fenék fele néz,ez mind a sujzás érdeklödés iránt
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web