Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Rablóhalazás arrow Szerencse dolga

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Szerencse dolga Nyomtatás E-mail
Írta: Gotthárd Ferenc Alpár
2009. május 24. vasárnap 12:20

Pontyozásra vetemedtem. Pergetés közben gyönyörű potykákat láttam ugrani, és mikor már a harmadik átpergetett nap után harminc centinél nagyobb csukát csak fotón láttam, úgy döntöttem, hogy rápróbálok kicsit az ugrándozó pikkelyesekre. A bajszik hajkurászásában csatlakozott hozzám Szilárd barátom, ő is feni egy ideje a horgait rájuk.


Az első slukk levegő.
Az első slukk levegő.


Mindketten matchbotos horgászatra készültünk. Csupán a felszerelésünk különbözött némileg. Mindketten az általunk választott pályához legmegfelelőbbnek gondolt szereléket állítottuk össze. Barátom a parttól nem messze húzódó meder egyenetlenséget célozta meg, viszonylag nyílt terepen készült horgászni, akadó nem volt a közelben. Ennek megfelelően egy „könnyebb" 5-15 grammos 4,20 méteres Silver Match pálcával készült suhogtatni, rajta egy harmincas Ryobi Ecusimával. A dobra főzsinórnak 0,16-os damil volt csévélve, ami 0,14-es horogelőkével pont a célnak megfelelő volt.

A merítés már simán ment.
A merítés már simán ment.


Ehhez képest én igazi nehéztüzérséget állítottam össze, 5-30 grammos, 4,20-as Strong Carp Match. Hát igen, a neve is elárul mindent, amit érdemes tudni a botról. Orsóból egy harmincas Applause-t vettem igénybe, dobjára húszas mono került, erre kötöttem fel a horgot direktbe, lespóroltam az előkét. Az orsó igazából pergető túráimon a hű társam, de ebben a helyzetben is teljesen megfelelt. Nem volt szükségem a match orsókra jellemző nagyobb áttételre a gyorsasághoz, nem siettem sehova.
- És hogy miért ez a kemény szerkó?
– A bedőlt fák közt ugrándozó pontyokat szerettem volna mórestre tanítani.

 A horog jól akadt, nem mehetett sehova.
A horog jól akadt, nem mehetett sehova.


Etetésnek kevés szemes takarmányt lőttem, meg néhány gombóc pontyos hamit, amit Szilárd vedréből nyúltam le, természetesen az engedélyével. Nem kényeztettem el a halakat, egyék azt, ami a horgomon van és kész.
Bár az első néhány kapás nekem jutott, Fortuna nem fogadott igazán a kegyeibe, ezért az első halat barátom mutatta be a merítőnek. Óvatos kapással jelentkezett a bajszi, majd rohangált kicsit és végül belefeküdt a merítőbe. Nem volt ellenfél a szerelék számára, gyorsan lejátszott meccs volt.

Barátom tízkilós, ...izé, szűk kettes pontyával.
Barátom tízkilós, ...izé, szűk kettes pontyával.


Így már jobban mutat.
Így már jobban mutat.


Míg a fotózással voltunk elfoglalva, sunyi módon egy ponty behörpölte a csalimat. Mire ráeszméltem, hogy kapás van, már késő volt, halam átúszott néhány ágon, és a damillal fűrészeltünk. Természetesen szakítás lett a vége, szerencsétlen halat felöltöztettem a horoggal. A következő kapásnál már résen voltam, és időben állítottam meg a fa alá induló úszómat. Az eredmény egy tenyérnyi pontyocska volt. A következő hal sem volt nagyobb, rátévedt az óvoda az etetésre.

Van még mit nőnie.
Van még mit nőnie.


Az egy szem kukorica helyett két szemet tűztem fel, így már nem bírták a kis mohók behörpinteni a horgot, hamarosan odébb is ált a raj. Néhány szemet ráetettem, hogy az ifjoncok által felzabált mennyiséget pótoljam, ha megérkeznek a nagyszülők, akkor ne legyen üres az asztal.

Közvetlenül az akadó előtt figyel az úszóm.
Közvetlenül az akadó előtt figyel az úszóm.


Közben barátomnak odalett a horga egy bevágást követően, néha a csukák is befalják a csonticsokrot és megtréfálják az embert.
Pár perccel később nekem ment egy halam ismét az ágak közé, túl erős volt ahhoz, hogy meg tudjam tartani a húszas madzaggal és szépen besétált az akadóba. Elhatároztam, hogy csontra húzom az orsóm fékjét, és az elkövetkezőkben hajtókarból fárasztok majd. Az elgondolás szép volt, de a hal másképp gondolta. Olyan erővel indult meg, hogy elpattant a zsinórom.
- Igazán jöhetne egy olyan példány, ami nem most jött az edzőteremből – morgolódtam félhangosan.

A következő kapásnál félve nyúltam a bot után, de ezúttal könnyedén elfordítottam ellenfelemet a meredező ágak elől. Futott néhány tiszteletkört, majd megadóan csusszant a merítő fölé. Még köszönő viszonyban sem volt előző társai erejéhez, méretéhez.

Épp, hogy akadt a horog.
Épp, hogy akadt a horog.


 Nyugodtan viseli a fotózást.
Nyugodtan viseli a fotózást.


Vajon mi járhat a fejében?
Vajon mi járhat a fejében?


Ha nagyobb lenne, azt sem bánnám.
Ha nagyobb lenne, azt sem bánnám.


A siker után rögtön kudarc következett. Rövid fárasztás után kiakadt a horog és én ismét kimondhatatlanul pechesnek éreztem magam. Barátomnak is meglépett fárasztás közben két hala, mire végül sikerült szákba terelni egyet.
Az igazat megvallva ez volt a nap utolsó hala, a sorozatos kudarc elvette mindkettőnk kedvét a folytatástól. Talán egy más alkalommal, némileg több szerencsével, majd „revánsot" veszünk.

A sok iszapturkálástól megbarnult a száj környéke.
A sok iszapturkálástól megbarnult a száj környéke.


A pikkelyeket rendesen lespórolták róla.
A pikkelyeket rendesen lespórolták róla.


Menj haza, mi is azt tesszük.
Menj haza, mi is azt tesszük.


Gotthárd Ferenc AlpárHozzászólások (15)
2009. május 24. 13:31
1.
Kalman Hunor (Regisztrált tag) írta:
hali. talán nem ide kellene irjak, de mégis csak peca téma :D nos, kérdésem az, hogy a tilalom 1-től szabadul? hallottam barátaimtól ilyesmit, és állitólag az újság is ezt irta. :S
2009. május 24. 16:33
2.
Krátki János (Regisztrált tag) írta:
Hello hol fogtatok ezeket a halacskakat?
2009. május 24. 19:42
3.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
János, a halakat Ócfalván fogtuk.
2009. május 24. 19:57
4.
F. Attila (Vendégként) írta:
Valóban, nem tudok valami pontos információt a halásztilalom feloldásáról? Itt, a Kis-Küküllő felső vidékén már rég lezajlott a paducok ívása, a domolykó később ívik, nem látom sok értelmét ennek a hosszú ideig tartó tilalmi időszaknak. Ha jól láttam, a Hivatalos Közlönyben az áll, hogy júni 11-ig (bezárólag) tart a tilalmi idő. Közben van mindenféle szóbeszéd arról, hogy ezt a dátumot módosították volna. Ferenc, ti tudtok valami okosabbat erről?
2009. május 24. 19:58
5.
F. Attila (Vendégként) írta:
...tudtok stb.
2009. május 24. 20:04
6.
F. Attila (Vendégként) írta:
Egyébként csakugyan: szép halak, jó fotók, plussz korrekt horgászok. Többen is mesterséget tanulhatnának.
2009. május 25. 16:37
7.
Balazsi Oszkar (Regisztrált tag) írta:
Szep halak vannak Ócfalván ,csak sajnos nagyon sok tele van haltetuvel,harom hete kb. egyet haza hoztam,es mikor el kezdtem pucolni tele volt sebbel a pikkelyek alatt.
2009. május 25. 19:08
8.
Peter Szilard (Regisztrált tag) írta:
Hunor igerem hogyha tudunk valamit akkor azonnal szolunk. En szemelyszerint nem tudom hogy mikor szabadul. Oszkar hogyha tetvesek akkor kell szolni a tulajnak lehet ha nem tapasztalta meg a tulaj. Mondjuk en nem vettem eszre, hogy tetvesek lennenek, mar csak abbol itelve hogy ha en haltetu lennek a fiatalokat reszesitenem elonybe.
2009. május 25. 19:11
9.
Peter Szilard (Regisztrált tag) írta:
Koszonjuk szepen Attila, probalkozunk. Probalkozunk. :D
2009. május 26. 08:31
10.
Kalman Hunor (Regisztrált tag) írta:
van egy másik kérdésem is :D mégpedig az hogy valaki tudna-e ajánlani valami jó matchbotot, nem kell profi legyen, és az ára se legyen túl borsos. köszi. esetleg a cikkben használtakról tudhatunk valamit?
2009. május 26. 19:13
11.
Peter Szilard (Regisztrált tag) írta:
Eloszor is te mire akarod hasznalni a botot, vagyis mekora waglereket akarsz dobni veluk ezt kell figyelembe vedd ha lesulyesztessel 35-40 meter eleg neked azt a tavot egy ilyen Silverrel 16-18 gr-os Cralussoval siman megdobod es helyben is tartod, de amint Goci baratom a cikkben is megirta nehez tuzerseget azert vetette be mert akadoban horgaszot es onnan biza ki kell venni a halat hanem befut valami. Ilyen botokat az Energo nagyon jo arban arulja, nem ugy van mint regebb hogy elrhetetlen az aruk egy ilyen egyszeru ember is mint en megengethetem magamanak a Silvert. Roviden ennyi. Ja en paducaszni is matchet hasznalok. En meg is szoktam a matchet es szeretem is. Ha kerdesed van meg csak batran en valaszolok :)
2009. május 26. 21:18
12.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Nah fiuk, ha jók az infóim, akkor 13- án szabad a pálya csak, addig még böjtölni kell. Hunor, az Energonak az oldalán kicsit nézz szét a matchek közt ott biztos találsz a zsebednek megfelelőt. A strong Carpot csak azért nem ajánlom, mert szerintem nem igazán tudod kihasználni. Én többnyire nádban meg akadóban nyomom vele, ahol tépni kell az ellenfelet, oda teljesen jó, de hétköznapi pecára kicsit szigorú.
2009. május 27. 12:41
13.
Kalman Hunor (Regisztrált tag) írta:
Köszi az infókat. hát ha úgy adódik hogy veszek egy ilyen pálcát, akkor mindenképpen én is ki szeretném próbálni az Olton is, nemcsak tavon. Szerintem is elég lenne nekem az ilyen kisebb waglerekhez, nincs nagyon miért nagyot tegyek. köszi mégegyszer. Görbüljön
2009. május 28. 12:45
14.
Attila (Vendégként) írta:
Egy nappal azért korábban el lehet indulni. Legalábbis ezek szerint: Monitorul Oficial partea I,Nr.147/9.III.2009 
ORDIN PRIVIND PROHIBITIA PESCUITULUI 
SECŢIUNEA 1 
Zone şi perioade de prohibiţie 
Art.1. (1) - Se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în apele maritime interioare şi în apele continentale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 13 aprilie - 11 iunie inclusiv, şi în apele care constituie frontieră de stat, în perioada 15 aprilie - 29 mai inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.
2009. június 06. 18:06
15.
maci (Vendégként) írta:
juni 12 szabad a horgászat
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web