Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
Reklámlehetőség



MÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Rablóhalazás arrow Kedvenceim - nimfák

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Kedvenceim - nimfák Nyomtatás E-mail
Írta: Galajda Sándor
2009. szeptember 06. vasárnap 06:15


Ha visszagondolok pár éve még nagyon ódzkodtam a tungstenes nimfáktól, de ha ma megnézem a nimfás dobozomat szinte félig van tungstenesekkel, a pár éve használt típusokból pedig maximum 1-2 darab ha kallódik még a dobozban.
 
Az idei év ásza - nem tévedek ha azt mondom, hogy pisztráng gyilkos - egy egyszerű fácánfarok nimfa amit a nagyvilágban "polish nimph"- nek hívnak . Ez a nimfa a vizek réme lehetne ha lenne ilyen titulus, nem csak a pisztrángot de a pért, márnát és paducot is megbolondítja a hegyi vizeken.


Image


A kötése egyszerű, ezért - ha számításba veszem, hogy mennyi marad a kövek között - egy idő után unalmas is. Ezért én néha belecsempészek egy kis kreatívkodást a légybe és belekötök a hackle-val egyező színű, árnyalatú két kis biot szárnyat is, esetleg erősebb szinű dubbingal aládubbingolok a gallérnak. Azért egyező színűt mert itt két árnyalat van amit érdemes próbálni, az egyik a natúr PT , a másik az olívzöld.


Image

Image

Egy másik nimfa, melynek szintén több változatát ugyancsak több színben kötöm az a CDC-s tegzes. Ezt a nagyvilágban általában BH caddis - nak emlegetik. Nagyon sokfélét kötnek belőle, mert a tegzesek színe vizenként változó. Én is kötöm szürkében, világos krémszínben, barnában, hotspotosra és sima mezei tegzesnek is , CDC vagy akár Partridge hackle - val, sőt visítva, de még a vadkacsa is felhasználható gallérnak. A lényeg viszont az hogy, nem csak a színek számítanak hanem ezek a nimfák pumpálósak, az a bizonyos gallér végig míg süllyed a légy és vezetéskor is rezgéseket kelt ami mellet nem tudnak elúszni úgy a halak hogy meg ne kóstolják.


Image

Image


Ezekkel a legyekkel is fogtam már mindent, ami hegyi vízben úszik és fenéken is táplálkozik. A megkötésük nem nagy ördöngösség, talán a hackle körül van egy kis furfangosság.
 

Image

Image


Háromféle képpen lehet bekötni a gallért:
1. egyszerűen tollgerincestől
2. dubbingloopba sodorva
3. kettéválasztott légykötő cérnába sodorva
 

Image


A harmadik módszer a kedvencem, de nem lehet bármilyen cérnával megcsinálni, pl Uni-Thread nem jó erre de a Danvile Flymaster szétválasztható, jól lapuló cérna , amivel ha ügyesek vagyunk a végcsomóból semmi nem látszik (nem mintha számítana a halaknak, csak hát esztétikailag szemet gyönyörködtetőbb - az embernek)…  e két utolsó bekötéshez ajánlatos dubbingwaxot használni és ha nem is egy eredeti PetitJean cdc tool-t, de legalábbis egy eredeti Kínai iratkapocs elengedhetetlen.

Unalom űzőnek ilyeneket kötök mostanában.

Galajda Sándor



Hozzászólások (5)
2009. szeptember 07. 20:32
1.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
nagyon szépek ...:D.te _sanya valamit ami paduc és márna biztos tudsze ajánlani az öszre..elöre is kösz
2009. szeptember 08. 07:13
2.
_sanya (Regisztrált tag) írta:
az utolsot leszamitva minden fogtam paducot es marnat ... az utolso (stonefly) egy regebbi valtozataval aminek a potroha nem szines drot hanem fekete cerna ezustrezdrot bordazattal is fogtam marnakat ... de a legtobbet az elso es masodik kepen lathatoval fogtam ....
2009. szeptember 12. 17:02
3.
Fabian Laszlo (Regisztrált tag) írta:
@_sanya: szeretnek beszerezni nehany nimfat paducra meg marnara, van egy szep szakasz, rengeteg a paduc de eleg nehez oket megfogni, a helybeliek kenyerrel fogjak, de en szivesebben probalkoznek legyezve. Multkor probaltam nehany nimfaval de zero eredmeny, szarazal sikerul nehany kisebb balindot fogni.
2009. szeptember 14. 08:15
4.
_sanya (Regisztrált tag) írta:
sztem mostmar keso van ezekre a halakra nyomulni mert nem naon vannak "nimfak" a vizben ... bar a csonti szezon csak most kovetkezik de tavasszal es nyaron az igazi legyezni rajuk... igy osz tajan soha nem fogtam paducot vagy marnat hiaba vannak osszegyulve a halak ...
2009. szeptember 16. 11:18
5.
Fabian Laszlo (Regisztrált tag) írta:
@_sanya: lenne par kerdesem a legyezesel kapcsolatosa, tudnal adni egy email cimet, persze ha van idod ilyesmivel foglalkozni. fab_laci(at)yahoo.com
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web