Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Rablóhalazás arrow A lékes peca varázsa

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


A lékes peca varázsa Nyomtatás E-mail
Írta: Gotthárd Ferenc Alpár
2009. január 07. szerda 07:15

Amint a vizek háta megkeményedik, következik az a horgászat, amelyet a horgászok döntõ többsége egy kézlegyintéssel elintéz – értelmetlen fagyoskodás a jég hátán, kevés hal – mondják. Aztán vagyunk páran, amolyan megszállottak, akik a téli idõben is dacolnak a hóval, jéggel, csak horgászhassanak néhány órát ebben a nehéz idõszakban is.

Lássuk elõször is a fontosabbakat… Mi is szükséges a léki horgászathoz? A legfontosabb: öltözzünk minél melegebben, termo-ruha, termo-bakancs jöhet! Aztán szükség lesz egy éles lékfúróra, vagy egy hosszabb nyelû fejszére, amivel kivághatjuk a lékeket. Természetesen néhány alkalomhoz illõ horgászbot is kelleni fog – olykor megfelelnek a két-három részes botok nyéltagjai is, amelyiken legalább egy gyûrû található, de ezekkel a vaskos bottagokkal szinte semmit nem érezhetünk a fárasztás alatt, és máris oda az érzés, amiért kijöttünk… Így hát legszívesebben a rövid lékes botokat használom: az ENERGO TEAM botcsalád ICE BASS és ICE PIKE botjai jelen vannak majdnem minden lékes akciómon!

A finom kis BASS pálcával a kisebb halak horgászata is nagy élmény!
A finom kis BASS pálcával a kisebb halak horgászata is nagy élmény!


A lékes horgászat általában az úszós horgászathoz áll közelebb, de olykor sikereink lehetnek a különbözõ vertikális mûcsalikkal is – de errõl majd a késõbbiekben.
Gondoljunk arra, hogy elméletileg ebben az idõszakban is majdnem minden halat megfoghatunk, amire nyáron számíthatunk – persze a ragadozókkal való találkozásra nagyobb esélyeink vannak. Én úgy vagyok vele, hogy ha már kint lehetek a jégen és leshetem az úszómat a lékben, már az is örömmel tölt el…Ha meg fogok néhány keszeget, esetleg süllõt is, vagy sügért, az csak tovább fényezi a téli kalandot.


Téli sügérportré.
Téli sügérportré.


A legnagyobb dilemmát talán az jelenti, hogy hová is fúrjunk léket… Hol lehetnek a téli idõszakban halaink? A süllõket általában a mélyebb részeken, a meder egyenetlenségei, a törések közelében találjuk, míg a csukák az egészen sekély részeken: egy-egy bedõlt fa ágai, vagy a nádtorzsák közt is jól érzik magukat. A lényeg, hogy olyan helyen próbálkozzunk, ahol rejtekhelyet találhatnak a halak maguknak, mivel ilyenkor kevésbé aktívak és nem úsznak be olyan nagy területeket az élelem után kutatva – így hát közvetlenül az orruk elõtt kell felkínálnunk csalinkat!

Igazán érdekes látvány, amint a lékben bukdácsoló úszó a víz alá merül… Ilyenkor nagyobb türelemmel legyünk a bevágásnál, mint nyáron, mert a halak a hideg miatt jelentõsen lassabbak, ráadásul óvatosabbak is!

Izgalmas esemény a lékben történõ fárasztás is. Képzeljük el, amint a damilunk meredeken fúródik a vízbe, a másik végén meg elevenen rugdalózik a megakasztott hal, és mindez szó szerint a talpunk alatt történik! Ez az a pillanat, ami kárpótol minden egyes jégen töltött fagyos óráért!

Legszívesebben elõ csalikkal horgászom a téli idõszakban. Süllõre és csukára kishalat, míg más halfajokra szúnyoglárvát használok. Nálam kishalból csak a jól mozgó virgonc halacskák jöhetnek számításba, amit akár a testesebb sügerek és domolykók is szívesen elkaphatnak.

A kishalas cájg beélesítve, már csak egy éhes hal hiányzik...
A kishalas cájg beélesítve, már csak egy éhes hal hiányzik...


A süllőknek szánt csalira ez a domolykó is kedvet kapott.
A süllőknek szánt csalira ez a domolykó is kedvet kapott.


Jókora sügér támadt a kishalra.
Jókora sügér támadt a kishalra.


Volt olyan eset, hogy a jégen még nem volt hó, és teljesen átlátszó volt a páncél – a majdnem kétméteres kristálytiszta vízben könnyen észrevehetõek voltak a halak. Érdekes látvány volt, amint alattam úszkáltak a kisebb nagyobb halrajok – olyan érzésem volt mintha egy üveglapon sétáltam volna, ami egy akváriumra van helyezve... Ilyen látványra nyáron semmi esélyünk nincs!

Télen az átlagnál is óvatosabbak a halak, ezért különösen ügyelek arra, hogy a damilt akadály nélkül tudja maga után húzni a kapó hal. Mivel nem kézben tartott bottal horgászom, az orsó felkapó karját mindig nyitva hagyom, és a botot úgy állítom be, hogy a spicc közvetlen a lék felett legyen, így sehol nem tud elakadni a damil.

Süllőifjonc a lékben, visszaengedés után.
Süllőifjonc a lékben, visszaengedés után.


Egy eredményes horgászat utáni teríték, a sügér is meghaladta a fél kilót.
Egy eredményes horgászat utáni teríték, a sügér is meghaladta a fél kilót.


Ne feledkezzünk meg a lékes pergetésrõl sem, ilyen a mormiskázás, vagy a különbözõ vertikális mûcsalikkal történõ, úgymond „emelgetõs” horgászat. Az aktív horgászatot kedvelõknek ajánlom ezt a módszert. Õszintén bevallom, hogy sokáig nem hittem e módszerek eredményességében, de mivel kíváncsi típus vagyok, elkerülhetetlen volt, hogy kipróbáljam ezt a részét a léki pecázásnak.

Többféle csalit is kipróbáltam, de sajnos egy ideig semmi eredményt nem sikerült elérnem velük. Már-már lassan elérkeztem ahhoz a ponthoz, hogy feladni készültem a jég alatti mûcsalis horgászatot – hiszen ott voltak az élõcsalis sikereim...

Azon voltam, hogy elajándékozom a lékes-mûcsalis készletemet, amikor megtörtént a csoda és egy SALMO CHUBBY DARTER-el megfogtam az elsõ lékes-pergetett halamat. Ettõl kezdve újabb halakat is fogtam a kis Salmóval, és mai napig szívesen használom lékrõl a Chubbykat.

A 4,5 centis, kis Chubby és egy megtévesztett domolykó.
A 4,5 centis, kis Chubby és egy megtévesztett domolykó.


A nyerő összeállítás és a zsákmány.
A nyerő összeállítás és a zsákmány.


Néhány a kedvencek közül: CD4 RR, CD4 LOD, CD4 D, CD4 HP.
Néhány a kedvencek közül: CD4 RR, CD4 LOD, CD4 D, CD4 HP.


Ahhoz, hogy nyugodtan élvezhessük a lékes horgászat által nyújtott élményeket, oda kell figyelnünk néhány dologra a biztonságunk érdekében. Elsõsorban mindig figyeljünk a jég vastagságára, hogy legalább a 10 centimétert haladja meg, ezért soha ne rohanjunk ész nélkül a jégre!

A horgászat alkalmával vágott lékeket jelöljük meg néhány nádszállal a horgászat befejezése után. És senki nem lép majd bele a vékonyan fagyott lékbe.

Ugyanakkor figyelnünk kell az úgynevezett „gázlyukakra” is, ezek ott keletkeznek, ahol az iszapból feltörõ gázok nem engedik, hogy rendesen befagyjon a víz, az ilyen helyeken csupán pár centis a jég vastagsága, még tartós hidegek mellett is. Ezeknek a lyukaknak az átmérõje extrém esetekben meghaladhatja az 50 centis átmérõt is, és ha egy ilyen lyukba lépünk, könnyen a halak szemszögébõl nézhetjük a világot…

Egy kisebb gázlyuk.
Egy kisebb gázlyuk.


És végül néhány szót a segédeszközökrõl. Jó, ha van nálunk egy hosszabb kötél, amivel szükség esetén kihúzhatjuk bajba jutott társunkat, ha netán beszakadt alatta a jég. Az sem árt, ha váltóruhát viszünk magunkkal, amit azonnal felvehetünk, ha szükséges.

Ha mindezekre odafigyelünk, igazán varázslatos léki horgászatokat tudhatunk majd magunk mögött!

Gotthárd Ferenc AlpárHozzászólások (21)
2009. január 11. 18:03
1.
Kali (Vendégként) írta:
Nagyon jó cikk, profi fotókkal, rendesen megjött a kedvem a léki pecához. Honnan szerezted be a botot?
2009. január 11. 18:22
2.
Attila (Vendégként) írta:
Ez a horgászakció az idén zajlott, vagy csak most lett feltéve ide a cikk? (Az energofish-portálon is mintha olvastam volna.)
2009. január 12. 12:19
3.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Az energónál is most jelent meg, és a tavalyi lékes horgászat utolsó napjairól származnak a fotók. Ezeket a botokat Udvarhelyen, Benzár Zsolt üzletében lehet még kapni.
2009. január 12. 16:49
4.
attila b (Vendégként) írta:
jo a cikk, szep a teritek jok a fotok ,sajnos nalunk, szatmar nemetiben nagyon ritka az ilyen teritek, meg tavaszal vagy nyaron is, ezert nem gyakorlom a leki horgaszatot,mert szinte remenytelen.
2009. január 12. 16:51
5.
attila b (Vendégként) írta:
jo a cikk, szep a teritek jok a fotok ,sajnos nalunk, szatmar nemetiben nagyon ritka az ilyen teritek, meg tavaszal vagy nyaron is, ezert nem gyakorlom a leki horgaszatot,mert szinte remenytelen.
2009. január 12. 21:49
6.
Attila (Vendégként) írta:
A cikkel valóban semmi gond nincsen, csak talán jó lenne az is, hogyha aktuális, idei téli események/fotók is felkerülnének.  
Vagy az idén lezsirozva pihentek a botok?
2009. január 13. 06:19
7.
Eszter (Vendégként) írta:
Nekem is az a meglatasom hogy a frissebb elmenyek hianyoznak mert az nekunk is egy jo irany ado lenne hogy ezen a telen hol es mit lehet fogni termeszetes hogy a regebbi beszamolokat is ertekeljuk es megkoszonom ezuttal hogy megosztja ezt egy par ember velunk es ugyanakkor jo lenne ha minel tobben megosztanak az elmenyeiket mert itt van ez a jo lehetoseg ez a forum es megis ritkan lehet uj dolgot talalni.
2009. január 13. 06:34
8.
(Vendégként) írta:
Tetszett ahogy leirtad a seged eszkozoket is es hogy mire figyeljunk telen a lekes horgaszatnal az nagyon jo volna ha horgaszat utan megjelolnuk a kivagott lekek helyet mert igy elkerulheto lenne a kellemetlenseg mert en a hetvegen bele is leptem egy kivagott lekbe ugyanis rahavazott es szerencsemre csak sarokkal mert ha maskepp tortenik indulhattunk is volna haza horgaszat nelkul mivel valto ruha sem volt nalunk.
2009. január 13. 06:37
9.
Eszter (Vendégként) írta:
A 8 as hozzaszolast is en irtam csak valami elallitodott kozbe es azert nem a nevvel jott le.
2009. január 17. 12:44
10.
faqkac (Vendégként) írta:
tetszik az írás, gratulálok!! 
kérdésem az lenne ahhoz aki tudja, hogy a halradar használható jégen is?? 
meder felderítésre!!!csak is....,hogy ne fúrogassunk hiába.És miként, hogyan?
2009. január 17. 12:48
11.
faqkac (Vendégként) írta:
...ja és még a baltázás, mennyire hatnak a hangok a halakra? nem menekülnek világgá?
2009. január 17. 14:39
12.
Levente (Vendégként) írta:
A tavaj télen egyik barátommal próbáltuk a halradart a Csíkszépvízi víztározón. Jól működött, eszméletlen mélységeket, gödröket fedeztünk fel vele. 
Ami a baltázást illetni... megoszlanak a vélemények de a személyes tapasztalataim szerint nem zavarja. 
Számtalanszor volt olyan, hogy a lék kivágása után, rögtön fogtam is az első halat.
2009. január 17. 16:52
13.
faqkac (Vendégként) írta:
köszi a választ...,bocs de van még "idióta" kérdésem: 
ha motoros fűrészel vágjuk a léket, nem vágja agyon a gépet a víz? tudom nem verem mennyiséget termelek ki, de..sajnálnám ha ez tenné tönkre.
2009. január 18. 15:29
14.
b_ jozsef (Regisztrált tag) írta:
A halradar a csónak alján keresztül is működik,úgyhogy a jégen keresztül is.
2009. január 19. 07:44
15.
Levente (Vendégként) írta:
Én soha nem vágtam láncfűrésszel léklet de szerintem ha nem nyomod olyan mélyre hogy vizet érjen akkor semmi baja. 
Amúgy gőzöm sincs!!!
2009. január 19. 16:43
16.
faqkac (Vendégként) írta:
tegnap előszedtem faggatóra egy régi ismerősömet, aki kifejezetten benzinmotoros kisgépeket szervizel + csónakmotorokat is. elmondása szerint nem tesz benne kárt a víz csak legyen rendesen lánc olajozás jó minőségű anyaggal. ajánlotta ha sokat vágunk léket érdemes "egykezes" masinát venni ami csak kb. 2,5 kg. ezt könnyű kicipelni is makitáék gyártják!!
2009. január 19. 16:47
17.
faqkac (Vendégként) írta:
a legnagyobb bibi, hogy melegszik az idő és olvad a jég...kezd veszélyes lenni.
2009. január 19. 16:53
18.
Levente (Vendégként) írta:
Szerintem még lesznek hidegek ez csak egy pár nap.
2009. január 20. 06:36
19.
Ujvari Krisztian-Robert (Regisztrált tag) írta:
Szerintem meg már elég volt a hidegből...amugyis hogy rakosozak lekről?!?!
2009. január 20. 12:34
20.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
A láncfűrészes megoldásról csak annyit, hogy nem egy környezetbarát módszer a lékvágásra. Egy lékfúró sokkal olcsóbb és könnyebb is.
2009. január 21. 06:48
21.
faqkac (Vendégként) írta:
Igaz! De a netet böngészve 10-50 ezer forint között mozog a tekerő fúró. A fűrészt másra és máskor is használható.:) Ötvenért egy jobb minőségű is már kapható. Valaha 4-5 között kapható volt a fúró. Gondolkodom egy 30-as fúrószár és egy használt fűnyírókés összebarkácsolásán!!
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web