Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Lékhorgászat arrow Jégbe zárt világ

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Jégbe zárt világ Nyomtatás E-mail
Írta: Gotthárd Ferenc
2010. február 23. kedd 09:31

A szokatlanul enyhe téli időjárásnak köszönhetően sokáig szabad vízfelületeknek örvendhettünk, de a téli mínuszok csak beköszöntöttek, és vastagon lepadolták a vizeket. A feledés homályába merült lékhorgász felszerelésemet előkotortam és elindultam, hogy fényt derítsek a jég alatt rejtőző halak étvágyára.

Még nappal sem kúszott a hőmérő higanyszála mínusz hat fok fölé, ezért a kora reggeli indulást nem is fontolgattam. Kényelmesen elvégeztem reggeli teendőimet és csak dél körül szántam rá magam, hogy elinduljak. Útközben felvettem Szilárd barátomat is, így már ketten közeledtünk a végcél felé. Mivel egy árva csalihalam sem volt és a vertikális csalijaimat is otthon felejtettem, ezért kizárásos alapon a békés halak becserkészése maradt. Barátom két virgonc kishalat hozott magával, amit előző nap keserves munkával fogott. Számomra is felajánlott egyet, de nem tartottam illendőnek, hogy elfogadjam.

Az általunk legjobbnak vélt helyekre percek alatt kifúrtuk a lékeket, és nemsokára a felcsalizott horgok is a helyükön voltak. A téli időszakot általában kevés hal jellemzi, ezért nem is vártam sokat a horgászattól.

A megfelelő csali.
A megfelelő csali.


A horgászat kezdeti fázisában volt egy elég kellemetlen tényező. A hőmérséklet hatására folyamatosan hasadt, csattogott, morajlott a jég, és mivel ez volt az első lékhorgász expedíciónk, nem voltunk hozzászokva ezekhez az ijesztő hangokhoz. Néha bizony összeszorult a gyomrunk egy-egy komolyabb hanghatás hallatán. Amint telt az idő, egyre jobban megbarátkoztunk ezekkel a zajokkal és a nap végére már teljesen megszokottá váltak.

Az első órát egyetlen soványka kapás jellemezte, amit természetesen nem sikerült megfognom. A kudarc arra ösztönzött, hogy minél több lyukat vágjak a jégbe, és ezáltal előbb-utóbb valahol csak ráakadok a halakra. Mindenfelé próbálkoztunk, de jó ideig a fogott halak száma a nullával volt egyenlő.
Hosszas keresgélés után, sikerült fúrnom egy léket a halak tartózkodási helyére is. Rövid várakozás után, a kis pálcámat majdnem a vízbe rántotta valami félelmetes jószág. Sietve markoltam meg a nyelet. Már bevágnom sem kellett, agresszíven cibálta az érzékeny botvéget a tettes. Néhány mozdulattal a jégre penderítettem egy tenyeres kárászt. Végre megvolt az első bíztató jel.

Szilárd a frissen vágott léket tisztogatja...
Szilárd a frissen vágott léket tisztogatja...


...ami meghálálja a fáradozást.
...ami meghálálja a fáradozást.


 Bizony nekik is lehet örülni télen.
Bizony nekik is lehet örülni télen.


A csokorba tűzött szúnyoglárvának nem tudott ellenállni.
A csokorba tűzött szúnyoglárvának nem tudott ellenállni.


Elkezdtek csipegetni a halak, hol az egyik, hol a másik úszó antennája merült a víz alá. Néhányan oly agresszíven kaptak, hogy minden akadály nélkül a lékbe rándították a botok spiccét, de ennek ellenére igen kevés volt az akadás. A lárvákat pillanatok alatt lecsipegették, és ha nem voltunk résen, akkor csak a csupasz horgot emelhettük ki a jég alól. Néha az is előfordult, hogy egyszerre mindkét botomon kapás volt. Mintegy fél órán keresztül szórakoztattak bennünket a pikkelyesek, aztán mintha vészharangot kongattak volna, egyik pillanatról a másikra elinalt a raj.

Egy becsapott karesz.
Egy becsapott karesz.


Csendélet.
Csendélet.


Rendületlenül áll a parányi úszó.
Rendületlenül áll a parányi úszó.


Barátom, ugrásra készen.
Barátom, ugrásra készen.


Mint az egérlyuk előtt várakozó macska, oly kitartóan lestük a lékeket, csakhogy nem volt semmi mozgás bennük. Arra kényszerültünk, hogy újra a halak nyomába eredjünk. A szélrózsa összes irányában meglékeltük a jégpáncélt, lassan egy aknamezőre kezdett emlékeztetni a terep, mindenütt lyukak tátongtak. A hosszas keresgélés végül meghozta az eredményt. Barátom úszója tétován megindult, majd zutty, elmerült a feketén tátongó lékben. Nemsokára az én úszóm is életre kelt és sebesen tűnt el a jég alatt. Újabb kárászok örvendeztettek meg bennünket.

Egy egészséges halacska.
Egy egészséges halacska.


Ezúttal nem volt szükség többkilós halakra, velük is beértük.
Ezúttal nem volt szükség többkilós halakra, velük is beértük.


Apró mozdításokkal igyekeztem kapásra bírni az uszonyosokat...
Apró mozdításokkal igyekeztem kapásra bírni az uszonyosokat...


...ami néha sikerült is.
...ami néha sikerült is.


Egy újabb karcsi a horgon.
Egy újabb karcsi a horgon.


Csukatámadás jeleit őrzi ez a feketés példány.
Csukatámadás jeleit őrzi ez a feketés példány.


Ezüstösök.
Ezüstösök.


Összesen mintegy négy órát töltöttünk a jégen, és megkaptunk mindent, amit az első lékhorgászattól elvárhattunk. Tavaszig minden bizonnyal még rengeteg alkalmunk nyílik szerencsét próbálni, és talán lesznek olyan napok is, amikor több sikerrel járunk, és valószínűleg olyan alkalmak is adódnak, mikor sikerül átvészelnünk a horgászatot egyetlen hal nélkül, de mindez a téli horgászat velejárója.

Gotthárd FerencCsak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web