Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Jó tudni arrow Védett halaink - negyedik rész - A balin (Aspius aspius)

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Védett halaink - negyedik rész - A balin (Aspius aspius) Nyomtatás E-mail
Írta: Imecs István
2010. március 04. csütörtök 19:23

A pontyfélék családjának egyik közkedvelt ragadozója a balin (Aspius aspius). Sokan ragadozó őnként, vagy őnhalként ismerik. Ezüstös színe, apró pikkelyei, karcsú izmos teste semmivel nem téveszthető össze. Alsó állkapcsa kampós, csúcsa kissé lefele hajlik és bár ragadozó, pontyféle lévén nincsenek fogak a szájában.

Nagy növésű hal, a szerencsésebb példányok elérhetik a 10 (vagy annál is nagyobb) kg-ot is. Romániában őshonos európai fajként van jelen, elterjedési területe a Rajnától az Urál hegységig tart.

Image
   
A nagyobb folyóvizek lakójaként tartják számon, ahol a márnazónától egészen a torkolatig megtalálható. Viszont kiváló alkalmazkodóképességét mutatja azonban, hogy megél a nagyobb tavakban, a holtágakban, sőt még a félsós tengeröblökben is. A kis folyóknak inkább csak az alsó, sügérzónájában él de a felsőbb szakaszokra is felmerészkedik.

Magányosan vagy néhány fős csapatokban keresi táplálékát, amely ivadék korában planktonszervezetekből, apró gerinctelen állatokból áll, majd áttér a halfogyasztásra de a békákat, apró emlősöket és vízimadár fiókákat sem veti meg. Nyíltvízi ragadozó lévén legfontosabb zsákmánya az ugyanott csapatosan élő küsz. Tiszta vízben megfigyelhető, amikor a balin rabol. Olyankor a küszraj szétbomlik és ahányan vannak, annyi irányba menekülnek.

Ívása március közepétől május elejéig tart. Ikráit a kemény, rendszerint sóderes aljzatra rakja, de megfelel számára a parti fák sűrű gyökérzete is. Az ikraszemek kb. 1,5 mm átmérőjűek, számuk 30 és 400 ezer között változik. Ivarérettségét 3-4 éves korban éri el.

A balin természetvédelmi értéke európai szintű, melyhez Románia is igyekszik felzárkózni, igaz egyelőre a védelmi intézkedések bölcsőjében élünk. Szerepel a Berni egyezmény (Bern Convention) III. mellékletében, mely Európa vadon élő növényeinek és állatainak, valamint azok természetes élőhelyeinek összehangolt védelmét bíztosítja. Ehhez az egyezményhez Románia az 1993-ban csatlakozott (Legea 13/1993), így azóta itt is érvényes.

Image

Ezen kívül a fenntartható fejlődés megvalósítása érdekében kiemelt jelentőséggel bír a balin az Élőhelyvédelmi Irányelv (Directiva Consiluilui Europei 92/43 EEC) II. mellékletében, ahova azok a fajok kerültek, melyek védelmére területek kijelőlése és kezelése szükséges. Ez a Natura 2000-es európai természetvédelmi területek hálózata keretén belül történik, amelyet a 2007-ben kiállított 57-es sürgösségi rendelet (Ord. de Urg. 57/2007) nyomatékosít. Itt valójában arról van szó, hogy több veszélyeztetett állat és növényfajt figyelembe véve, illetve egyes vízi és szárazföldi élőhelyeket megvizsgálva kijelölnek egy nagyobb területet, melyet a Natura 2000-es hálózat részének ajánlanak. Ha ezt elfogadják,  a területre egy szervezetet jelölnek ki kezelőnek. Ha most csak halakról beszélünk, akkor fontos megemlíteni, hogyha egy nagyobb területen egy bizonyos halfaj védettként van nyílvánítva, az nem azt jelenti, hogy a terület kezelői betiltják a horgászatot. Egyszerüen csak annyit jelent, hogy az adott faj horgászatát oly mértékben ellenőrzik és a törvényes eljárásokat úgy iktatják be, hogy „holnapra” is maradjon hal. Elsősorban a vizet és a halakat veszélyeztető szennyező forrásokat szüntetik meg, a környéken a mezőgazdasági, erdészeti és urbanisztikai munkálatok oly mértékben szabályozzák, hogy azok semmit se veszítsenek hatékonyságukból viszont az élővilággal harmoniában, arra semmiféle fenyegető veszélyt nem jelentve folytatódjanak.

Az alapvető elképzelése ennek a fajta természetvédelmi intézkedésnek az, hogy a még természetközeli élőhelyeket megőrizzük és ezáltal azokat a fajokat is, amelyek ott élnek.

Image

Azon halakról, melyek fogását országos szinten tiltják, illetve szabályozzák a 2009-ben kiállított 84-es számú Rendeletben olvashatunk (Ordin nr. 84/2009).

Végül újra meg kell említenem a Csíki-medencét, ahol én őshonos vagyok. Sajnos a kommunális nyomás, a folyamatos szennyezések és az élőhelyrombolás következtében rejtelmes módon teljesen hiányzik a balin. Mellette más értékes sporthalak is, mint például a pénzes pér. Ezzel szemben az alig néhány kilóméterre lévő gyergyói medencéről ez nem mondható el. A Marosban jelen van mindkét faj. Ezuttal is gratulálok mindenkinek aki hozzásegített a vízfolyás az egészséges életéhez illetve ennek fenntartható fejlődéséhez. Igazán példamutató. A nagyobb balinállomány kialakítása hasznos lenne vizeinkben, hisz nagyon jó sporthal és fontos része a vízi életnek. Vannak halszaporító és ivadéknevelő gazdaságok, (nálunkfele ez még nem jellemző) melyek arra törekednek, hogy a balin eljusson olyan horgászvizekbe, ahol eddig nékülözték ezen értékes ragadozókat. De amíg ez bekövetkezik nálunk is addig az a feladatunk, hogy megvédjük azt ami most rendelkezésünkre áll.

Image
 
Ajánlott olvasmány:

Bănărescu, P. (1964). Pisces-Osteichthyes. Fauna R.P.R., vol. XIII. Editura Academiei R.P.R. Bucureşti.
Deckert, K. (1974). Urania Állatvilág – Halak, kétéltűek, hüllők. Gondolat Kiadó. p: 495
Gyurkó, I. (1972). Édesvízi halaink. “CERES” Könyvkiadó, Bukarest. p: 189
Harka, Á. és Sallai, Z. (2004). Magyarország halfaunája, Nimfea T. E. Kiadó, Szarvas. p:  269
Hermann, O. (1887). A magyar halászat könyve I-II kötet. Homonnai és Társa Kiadó, 2008-as kiadás, p:  874
Pintér, K. (2002). Magyarország halai. Akadémiai Kiadó, Budapest. p: 222

Imecs István
Fotók:  Nagy Levente
Hozzászólások (29)
2010. március 04. 20:21
1.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
Na és most mi követkekezik a madzagfaszu ejtöernyös békalábu cseresznye amit az OLÁH törvény véd s akkor mi van..?
2010. március 04. 20:23
2.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
Annyi van belöle mind a sár csak tudni kel miko mivel hol
2010. március 04. 20:28
3.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
Ha egy szintájon fogtam balint meg pisztrángot ako meiket érdemes védni...?
2010. március 04. 21:17
4.
Imecs Istvan (Regisztrált tag) írta:
Kedves Zoltan...eloszor is szeretnem kiemelni, hogy a balint nem "olah" torvenyek vedik hanem a Natura2000 halozat torvenyei ami az Europai Unio teljes teruletere ervenyesek es mivel Romania is resze ennek igy itt is at kellett venni, betartani. Kozbe jelzem h ezeket nem en talaltam ki, en csak informaciot, tenyeket kozlok. Az "olah" torveny amibe a szemed beleakadt, azt azert tettem be, hogy kihangsulyozzam a balin fogasa NEM TILOS, felreertes ne essen (termeszetesen ha az megfelelo idoben es merethatar folott tortent). Az teljesen mas mese hogy "annyi van belole mint a sar", lehet hogy mas orszagban nincs de attol europai erteket kepvisel es egyforman figyelmet szentelnek ra.
2010. március 04. 21:37
5.
Imecs Istvan (Regisztrált tag) írta:
Tovabb menve, ugy latom, hogy az jott le az irasbol, es az elobbiekbol is ezek szerint, hogy a \"vedett halak\" azok azt jelentik, hogy nem lehet oket fogni es hogy a vedelem egyfajta fenyegetes vagy ellensege a pecasoknak...es az a kerdes hogy \"meiket erdemes vedeni?\" akkor talalna valaszra ha nem csak azt nezned meg hogy abban a 10-20 nem tom hany patakban ahol oket egyutt fogtad mennyi sok van beloluk, hanem azt hogy orszagos szintem mien tendenciat mutat az oket fenyegeto mesterseges szennyezes = az emberek hatasa. Ujra visszaterve az objektivitashoz, a helyzet a kovetkezo: bar meg gyerekcipoben jar, de a halak vedelme elsosorban a horgaszoknak lenne az erdeke, es az hogy megfelelo korulmenyeket biztositsunk nekik azert hogy a jovo generacionak is maradjon es mi se nelkulozzunk. Erre talaltak ki a Natura 2000et, vannak teruletek kijelolve es kezelve mindenfele, barmien informaciot megosztok barkivel akit erdekel...halakra is vannak kezelesi tervek es van ahol gyakorlatba is hasznaljak, csak sajnos nalunk meg gyerekcipo es keves a penz de van sok pozitiv pelda az orszagban. A lenyeg (ahogy az irasban is kozoltem) az lenne, hogy olyan modon szabalyozzuk a termeszetre gyakorolt hatasunkat, hogy az ne karositsa a halak termeszetes elohelyet es szaporulatat. Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad fogni (foleg ott ahol annyi van mint a sar es foleg ha tudod miko mivel hol) sot ez egy horgaszbarat jelenseg amit fel kellene karolni es promovalni. A halak lsodleges veszelyezteto tenyezoje nem a horgaszok, hanem a szabalyozas, szennyezes, elohelyrombolas, urban szennyvizes stb. Erre jott letre az efajta vedelem, nem a horgaszok ellen. Es ha van olyan hely ahol fogtal balint es pisztrangot akkor azt a helyet kell vedeni es azaltal a halak is vedve lesznek...ez a recept. Tisztelettel
2010. március 05. 07:12
6.
Misi (Regisztrált tag) írta:
Az ilyen irasok inkabb azoknak kene szoljon, akik 10-15cm-s onoket, csukakat, sulloket, paducokat satobbi villogtatnak a forumon, furdokadban, kagyloban, satobbi.
2010. március 05. 13:45
7.
Zsók Hunor-Tamás (Regisztrált tag) írta:
Kedves Begyi! Igazán és őszintén nem értelek!  
Ahelyett hogy örülnél, mert napirendre kerülünk, méltatlankodva csóválod a fejed... A cikk tényeket közöl, s nem többet! s ha figyelmesen olvasod, akkor kiderül, h épp azokat a dolgokat világítja meg amelyekre mindnyájunknak szüksége van!  
Teljesen félre értetted az egészet, hisz az érveléseid épp szépen ki vannak fejtve a cikkben, csak valahogy kulturáltabban! Vagyis h nem eltilt a horgászattól, hanem figyelmesen késztet ez a törvény a megőrzésre, fejlődésre! MEGŐRZÉS & FEJLŐDÉS! mert sajnos az a mentalitás ami eddig dominált, s ami mellett pártoskodni próbálsz vezetett a teljes összeomlásig, s több ezer faj kipusztulásáig!  
mert ugye valamikor mindenből annyi volt mint a "sár"... Csak ugye az emberi mohóságnak nincs határa, s jajj milyen nagyot bődül, ordít ha netán "oláh"(de jelen esetben EUs) törvényt hoznak fel a tisztánlátás végett!  
Ezek a törvények nem ellened szólnak! Hanem épp melletted! Hogy még tudjál horgászni! S ha annyira jó dolog, akkor még az unokáid, s dédunokáid is fő szórakozása lehessen! Mert ugye milyen szomorú, s felkavart az ember, ha most az idősektől azt hallja, h milyen sok-sok hal volt régen!...  
De most miért is nincs annyi mint a sár? Épp azért mert régen nem becsülték meg, s most se rózsásabb a helyzet!!! S most is ez a mentalitás tombol: csak nekem legyen jó s más nem érdekel&!!!  
De ezek a torvények sajnos kismiskák eme mentalitás megváltoztatására, rombolására! Oda más dolog kellene...(a román kedves mondás ilyenkor mindig eszembe jut: cei 7ani de acasa!) 
Kedves Misi! Ha elolvasod a cikket, akkor rájössz h ezek az írások igenis mindnyájunknak valók, s mindenkihez szólnak! Mert épp az általad említett kategória az a réteg, amelynek úgyis annyi mint halottnak a csók!hisz az ilyet sem ember sem Isten nem érdekli, csak h a maga részéhez hozzájusson!!! 
A cikkben leírtak úgymond hírek, tények, obijektív megvilágításban! És erre mindnyájunknak szüksége van, h naprakészek lehessünk, FEJLŐDNI tudjunk! 
 
Isti erősen gratulálok a cikkhez/cikkekhez! Még sok-sok ilyet, és ehhez hasonlót! Csak így tovább!
2010. március 05. 13:55
8.
Tamas Csaba (Regisztrált tag) írta:
Teljesen egyetertek veled Huni, tokeletesen megirtad. Epp en is velemenyt akartam nyilvanitani de latom meg akad nehany joerzesu intelligens ember errefele.
2010. március 05. 16:14
9.
gyorfi zsolt (Regisztrált tag) írta:
ahogy mondod hunor az ember moho. annyira hogy olyan dolgokara is igenyt tart amit esetleg soha nem hasznal.de azert legyen (:
2010. március 05. 17:22
10.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
A nagyobb folyóvizek lakójaként tartják számon, ahol a márnazónától egészen a torkolatig megtalálható.- ako te miért is keresed a Csiki medencébe..? ne álszentkedjünk anyi ijen meg ojan szépnevü szervezet van itt,ott ujságokban meg netten olvasni rolluk csak a parton egész más a helyzet ott senki se veri a téglát a tökihez hogy ö menyire zöld vagy ujjabban méregzöld..
2010. március 05. 17:22
11.
Imecs Istvan (Regisztrált tag) írta:
Koszonom Huni! Nemsokara kovetkezik majd egy iras, ami picit tisztazza a jelenlegi termeszetvedelmi helyzetet es erteket a halaknak Romaniaban es az Unioban egyarant. Valoban, az emberi mohosag, pazarlas, az hogy azert elunk hogy egyunk (nem pedig azert eszunk, hogy eljuk - ahogy minden allat es noveny) vezetett oda, hogy ne legyen annyi hal, mint a "sar"...minden jot
2010. március 05. 17:31
12.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
-ezt hogy egy ojan halat akartok a Csiki medencébe védeni ami nincs is egy kicsit röhejes már ne haragudj de mért nem azt véditek amiböl van felétek pl.pisztrángot.És többé ne reklámold a hires Natura 2000 nem áll jol hidd el
2010. március 05. 18:30
13.
Imecs Istvan (Regisztrált tag) írta:
En nem tudom hova irtam azt, hogy valaki akaja vedeni a Csiki medenceben a balint...es azt sem tudom, hogy miert baj, hogy a Natura 2000-rol irok. El kellene hallgatni, vagy titkolni kellene azt hogy letezik? hidd el nem akartam senkinek rosszat ezekkel az irasokkal, de ha tobben ugy velekednek ahogy te, akkor termeszetesen tobbe nem irok, vagy akar ezeket is letoroli majd Levente, hogy ne zavarjon. Nem azert irok es toltom az idom azzal, hogy osszegyujtsem az informaciokat es atadjam azoknak akik elolvassak es erdekli oket, mert "jol all" vagy nem...egyszeruen azert, mert mindenkinek tudni kell rola es felkarolni a jelenseget mivel talan ez jelenti az egyik jovojet sok eltuno felben levo halfajnak. Ha szemelyes problemad van velem azt akkor jelezd es talan meg tudjuk beszelni, de nem itt mert az olyasminek ninc helye ezen az oldalon. Masreszt nem hiszem, hogy te engem ki kellene oktassal barmirol is. Amiket kozoltem tiszta informacio, osszegyujtve, le lehet ellenorizni oket, velemenyt lehet formalni, utana lehet jarni...nem reklam es legjobb szivvel irtam es orulok ha elolvassak az emberek. Tisztelettel
2010. március 05. 19:32
14.
Kovács Szabolcs (Regisztrált tag) írta:
István, az lenne a legnagyobb hülyeség, hgy többet nem írsz egy pár akadékoskodó, mindenben hibát kereső "nagyokos" miatt. Engem érdekelne a cikkeid. És olyat meg senki ne állitson Tisztelt Imecs IStván nem mondott nem állított! Az inkább menjen és a folyó-patakpartról takarítson el onnan egy bizonyos mennyíségő szemetet, és majd miután jópár folyó teljes hosszát végigtakarította, azután merjen akadékoskodni!
2010. március 05. 20:14
15.
benkö zsolt (Regisztrált tag) írta:
Kedves Imecs Istvan,en nagyon ertekelem az irasaidat,meg se forduljon a fejedben hogy többet nem irsz,nagyon hasznosak es ertekes informaciok amit eddig is tudtunk viszont közel se voltunk tisztaban vele.Nekem nagyon tetszenek es biztos hogy meg sok masnak is.Begyi,te pedig hatalmasat estél a szememben,no comment,nagyon sajnallak.
2010. március 05. 21:17
16.
Bavarian Motor Werken (Regisztrált tag) írta:
Szep jo estet Mindenkinek! 
Hadd fuzek hozza nehany mondatott enek a sotet embernek en is (BEGYI)-nek! 
Baratom ekkor .egg dugot a fold meg nemtart mint te, gondolom evvel sajat magad is tisztaban vagy! 
Szerinted minek jo, ez a folyamatos beszolasaid mindenkinek? 
Te mint aki nem vagy tisztaban a torvenyekkel,miert szekalsz egy olyan valakit akinek az irasai valamenyiunket erdekel? 
Hazank szegyene vagy, es a vilag kilencedik csodalya... 
...KÉS & FILEZ -ez a TE jeled... 
Gratula az irashoz IMECS ISTVAN 
csak igy tovabb megtobb ilyet... 
Tisztelettel B.M.W
2010. március 05. 21:50
17.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Hajajaj, már hogyne kellenének az ilyen jellegű írások, örülök (örülnünk kéne), hogy valaki a természet ezen oldaláról is jelentet meg írásokat. Nem szabad abbahagyni őket István. Én mindeniket rendszeresen elolvasom, még ha nem is kommentelem őket, de most írok és a cikkek mellett kampányolok. Komolyan, ez kell, hanem sokkal szegényebbek lennénk. Értékelem, hogy időt nem sajnálva összeállítod nekünk ezeket az írásokat, így nem mi kell kutassunk a neten az infók után. Hajrá továbbra is!
2010. március 06. 08:53
18.
Imecs Istvan (Regisztrált tag) írta:
Koszonom szepen. Hamarosan jonnek meg irasaim, mar kesz van nehany beloluk. 
Minden jot:)
2010. március 06. 09:12
19.
Kovács Szabolcs (Regisztrált tag) írta:
Wow. Már alig várom! Minél hamarabb, annál jobb:D
2010. március 06. 09:21
20.
cosmina roth (Regisztrált tag) írta:
Kedves fiuk, nagyon jokat irtok orvendek, h ilyeneket is lehet olvasni! 
Kedves BEGYI ezeket a devians viselkedeseket hagyd mashol,Kezdi-citybe, vagy talan ezen az oldalon bontakozol ki??Oruletesen nagy szegyen vagy a horgaszokra nezve, en a helyedbe a szabadidodben magyarul tanulnek.....es utanna egy jo cikkel villognek....UDV CINDY....
2010. március 06. 13:00
21.
Pletl Istvan (Regisztrált tag) írta:
Hagyjatok Begyit.minden evben megkezdi januar elejen.meg nem vettetek eszre? altalaban hamarabb be szokta fejezni.remeljuk hamarosan megjon a tavasz es horgaszni megy inkabb es nem veszekszik itten ertelmetlenul,nem ertekelve mas munkajat.udv
2010. március 06. 22:16
22.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
Hu ha ..de szégyelem magam..sokan vagytok beismerem csak ép a parton más a hejzet ott a Bajor auto mükedvelö ép a tavaly lebaszot egész éjjel rusnyán vihogo párja kiséretében mert ép visza mertem engedni egy folyami rákot a Szörcsei toba.Ezt csak azért irtam le hogy tiszta legyen én nem viszek méreten aluli halat haza söt aki ismer az tudja ,hogy be is merek szolni mindenkinek aki törvénytelenkedik.Ezt a piros Matizos Bajor auto mükedvelö sportársnak is megtettem mert ugye nem mindenki jár ugy pecácni mid te DOCÉ hogy a horgászhelyet egy nappal korábban foglalják olyan emberek akik igazábol csak a rosz hirét vitték a tonak..s MOST HOGY TISZTA LEGYEN ÉN CSAK AZ AKARTAM NEHEZMÉNYEZNI HOGY KÖZBE ODA KELL FIGYELI KI TILT ..? MIT..?MERT EBBE A CIGÁNY VILÁGBA KÖNYEN MEGTÖRTÉNHET HOGY AMI NEKEM TILOS AZ A PIROS MATIZOS FIUKNAK ÉPPEN NEM
2010. március 06. 22:32
23.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
JAH ÉS A BAJOR AUTO MÜKEDVELÖ SPORTÁRSNAK ÜZENEM ÉN TUDOM A TÖRVÉNYT KIVÜLRÖL NEM TUDOM Ö MENYIRE ISMERI MERT TUDTOM SZERINT A HELYEKET ERKEZÉSI SORENDBE FOGLALJUK NEM PEDIG FOGLALTATJUK A MÁR OT LÉVÖKKEL
2010. március 07. 11:48
24.
Peter Geza (Regisztrált tag) írta:
Tisztelt Zoltan!Eddig csak figyeltem es nem szoltam kozbe a fenti vitakba.Ertem a problemadat,hogy keves a vedenivalo sok a torvenyserto es ez azert van mert nincsen aki betartassa vagy ha van is rosszul vegzi!Teljesen igazad van,de ha megdobnad a szervezetet egy jo osszeggel,lehet hogy lennenek hozzaerto szakemberek is csak,hogy nincs osszeg ugy-e?Maskulonben KERLEK A FENTI CIKKET MEG EGYSZER OLVASD EL ES ERTELMEZD HOGY A SZERZOJE MIT AKART TUDATNI VELUNK ES VELED. MEGGONDOLATLANUL NEM SZABAD VADASKODNI HISZ O EZT A CIKKET TAJEKOZTATASBOL JO CELBOL KESZITETTE,ES NEM O FOGJA BETARTATNI A TORVENYEKET!! 
Remelem letisztul benned minden es talan egy bocsanat szo is kijon az ujjaidbol!Tisztelettel!
2010. március 07. 19:32
25.
Bavarian Motor Werken (Regisztrált tag) írta:
Tisztelt SOTET EMBER, ( BEGYI ), fogalmam sincs miket suketelsz ossze-vissza, nem tudom kirol beszelhetsz es azt sem ertem, hogy milyen jogon vadolsz valakit cedula nelkul. Ha valakivel rossz elmenyed volt elso sorban vele kene tisztazni, szerintem, es nem egy ilyen oldalon. Gondolom veszed a lapot es visszafogod magad.  
Amugy nagyon eros a szoveged, esetleg nem csipi a szad....????? 
Udvozlettel B.M.W
2010. március 07. 19:33
26.
Bavarian Motor Werken (Regisztrált tag) írta:
Koszonom hogy vegig olvastad.....
2010. március 26. 05:55
27.
onodi attila (Regisztrált tag) írta:
ugy tünik kisebb vitát váltott ki a téma 
annyit én is hozatenék hogy van a csiki medencében balin és nem is kis példányok, de kevés és nem az Oltba kell őket keresni. A védelmet pedig igenis megérdemlik egy nagyon jó sporthal mig a kis balinok könnyen foghatóak a nagyokat sokat látott példányokat nem könnyű horogra csalni. Azt szeretném kérdezni ,hogy ki tudja hogy szoktak Buldo-val (vizesdugó) balinra orgászni mert azt hallottam hogy nem rossz módszer ha valaki válaszól kérdésemre elöre is köszönöm
2010. április 07. 19:51
28.
Gyorgy attila (Regisztrált tag) írta:
Imecs Istvannak igaza van. Elsosorban nekunk kel vedenunk a halat ,hozaszolas Bekk Zoltán kritikajahoz, ha anyi a hal mint a sar akor vedje meg oket mert egy szempilantas es mar nincsenek is ott
2011. február 24. 14:31
29.
Szolosi Arpad-Attila (Regisztrált tag) írta:
Egyet ertek minden minden kedves halasz tarsammal aki ugy latja hogy valoban vednunk kell a halalomanyt mert sajnos ahogy telik az ido egyre kevesebb a halmenyiseg a vizeinkben, koszonhetoen a rengeteg szenyezodesnek es a sok tudatlan moho halasznak aki barmekkora is az a hal hazaviszi mert -" azt mondva: nem baj ez is jo halkonzervnek-szardenianak"- de arra nem gondol egy ilyen horgasz se ha vissza engednem 2-3-4 ev mulva de szep darabos kis hal kerulnea szakomba. Na mind1 nem akarok en egy orhalasz lelkere se beszelni, csak arra kerek minden becsuletes sporthorgasz tarsamat hogy vedjuk es vigyazzuk mi amenyire csak lehet vizeinkre es halainkra. Koszonom
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web