Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Jó tudni arrow Védett halaink - második rész - A Menyhal (Lota lota)

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Védett halaink - második rész - A Menyhal (Lota lota) Nyomtatás E-mail
Írta: Imecs István (honline)
2010. február 07. vasárnap 06:22

A kannibalizmus az állatvilágban a legkülönbözőbb fajoknál fordul elő. Ilyen jelenséget tapasztalhatunk a tőkehalfélék egyetlen hazai képvizelőjénél, a menyhalnál (Lota lota). A menyhal ősei a tengervízben éltek és rokonai most is ott élnek.

Általánosan elterjedt az északi félteke hideg és mérsékelt égövi éghajlati öveiben. A Britt szigetek és a déli fészigetek kivételével Európában mindenhol megtalálható. Erdélyben is jelen van a nagy folyók árterében. A Csíki-medence is rejteget menyhalakat, az Oltban is és a befolyó patakokban jelen van mindenhol, ahol a víz megfelel neki.

Image

Harcsáéhoz emlékeztető testalakja, lapos feje, nagy szája és nyálkás teste jól elkülöníti a többi haltól. Általában 0.5-2 kg-os egyedei fordulnak elő, de nagyobbra is megnő. Egyedi jellege a álla közepén lefele lógó hosszú bajusszálla, mely szakállra emlékeztet. A két hátúszója közül a második és a farok alatti úszó a farokúszóig ér. A menyhal tipikus hidegvízi halfaj, kedveli a kevésbé szennyezett, hideg folyókat, patakokat, a mélyebb tavakat és víztározókat. A felmelegedő vizű tavakban nyári álmot alszik. Ilyenkor csapatostul vándorol a mélyebb, hűvösebb mederrészekre, táplálkozása szinte teljesen szünetel. Éjszakai életmódot folytató ragadozó, október-novemberben egész napos aktivitást mutatnak, amely elhúzódik az ívási időszakra. Az ívás decembertől februárig tart, köves vagy homokos medrű folyószakaszokon vagy a tavak mélyén lévő homokpadokon. Általában évről évre ugyanarra az ívóterületre vonulnak a nagy csapatba verődő menyhalak. Rendkívül hideg, 2-5˚C hőmérsékletű víz szükséges a menyhal ívásához.

Image

Image

Falánk és magányosan élő ragadozó. A fiatalabbak rovarlárvákkal, halikrával, kisebb halakkal, férgekkel, rákokkal, az idősebbek kizárólag halakkal táplálkoznak. Táplálékának több mint 60%-át a saját fajtársai teszik ki (kannibalizmus), emellett más halak, békák és gerinctelenek is jelen vannak. Állományukat veszélyeztetik a felmelegedő vizek, a vízszennyezés és a túlhalászás.

Image

Image

A menyhal az egyike azon ritka fajoknak, melyek horgászata tilos az év bármely időszakában Románia területén. Ezt a 2009-ben megjelent 84-es Rendelet (Ordin 85/2009), írja elő, bár kevés az aki be is tartja és nem is ellenőrzik nagyon. A 2007-ben megjelent 57-es Sürgösségi Rendelet (Ord. de Urg. 57/2007)  4B mellékletében szerepel, ahol a szigorú védelemre szoruló fajok vannak jelen.

Image

Ajánlott irodalom:
Bănărescu, P. (1964). Pisces-Osteichthyes. Fauna R.P.R., vol. XIII. Editura Academiei R.P.R. Bucureşti.
Gyurkó, I. (1972). Édesvízi halaink. “CERES” Könyvkiadó, Bukarest. p: 189
Pintér, K. (2002). Magyarország halai. Akadémiai Kiadó, Budapest. p: 222
Terofal, Fritz (2006). Édesvízi halak. Mérték kiadó Kft, Budapest. p: 287

Imecs István (honlineHozzászólások (13)
2010. február 07. 09:24
1.
forikaimre (Regisztrált tag) írta:
toveny nagyon jo aszt szeretnem tudni hogy ki tarcsa be it naluk nem igen tarcsak be  
 
en pelaul meg az olban nem talakoztam menyhalal pedig regi hoasz vagyok es jarom az oltot de viszont jo tudi hogy van de sajnos hogy sokan nem tarcsak be meg a meretet sem gorbulyon a bot.F.Imre
2010. február 10. 14:56
2.
Imecs Istvan (Regisztrált tag) írta:
Kedves Imre. Az Oltban van menyhal, nem sok de az altala kedvelt helyeken van belole. Sajnos nem az a problema, hogy a torvenyeket rendeleteket nem tartjak be, hanem az, hogy nincs aki ellenorizze es nincs aki a horgaszok tudomasara adja az ilyen megszoritasokat. Sajnos a menyhalat nay eloszeretettel fogdossak, szam vagy merethatarok nelkul..nem szeretnem megirni, hogy hol, de valojaban senki nem ellenorzni, igy meg is tehetik. Tisztelettel
2010. február 10. 19:48
3.
forikaimre (Regisztrált tag) írta:
kedes Istvan orvedek anak hogy enyiremeg vagy gyozodve arol hogy van menyhal az oltba es aba is hogy be tartyak a torvenyeket mi mint sport horgaszok igenis be tartyuk de vszont akinek meg havany goze sincs hogy mijen szine van az engedejnek azokat kelene joban fel ugyelni mert ha en szolk peldaulnekik akor az a valasz hogy akarsz furodni ezert kelene hogy nagyob legyen afelogyeles mert sajnos ez nagyon el van hanyagolva az iletekesek reszerol.tisztelettel!
2010. február 14. 16:30
4.
dombi csaba arpad (Regisztrált tag) írta:
Kedves Imecs ur 
 
Szeretnek egy listat az osszes vedett halrol es ketelturol Romania teruleten,hogy ne erjen meglepetes,ha veletlenul vedett halra vagy hallal horgaszok 
Tisztelettel Csaba
2010. február 14. 17:06
5.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Az, hogy védett halfaj nem feltétlenül azt jelenti, hogy nem szabad rá horgászni.  
A menyhalra nem, de a petényi márna horgászatát ha jol tudom nem tiltja semmilyen törvény.
2010. február 18. 13:36
6.
dombi csaba arpad (Regisztrált tag) írta:
Szeretnem tudni a magyar elnevezeset a kov.3 halfajnak: 
novac 
salonta  
coregon 
elore is kosz. D Csaba
2010. február 19. 17:49
7.
Imecs Istvan (Regisztrált tag) írta:
Kedves Imre: 
Teljesen igaya van, ami a felugzelest es ay ellenorzest illeti. Nekem amiota egyesuletnel kivaltott engedelyem van soha senki meg csak meg se kerdezte h vane...pedig annak mar jonehany eve es amikor csak tehetem megyek horgaszni. A menyhalakrol meg csak a csiki medence teruleterol beszelhetek mert azt ismerem, patakokat, az Oltot.. 
Levente: 
ermeszetesen igazad van, a vedettseg nem azt jelenti, hogy nem szabad fogni, hanem azt, hogy meg kell teremteni a vedelemre kijelolt teruleteken azokat a korulmenyeket, melyekkel biztositjuk a faj fennmaradasat. Lehet horgaszni ra. Ha egy teruletet kijelolnek a Natura 2000 halozat kereten belul es annak lesz kezeloje, akkor vannak vedelmi programok minden fajra ami alapjan kijeloltek a teruletet,halak, madarak, novenyek, elohelyek...pl. a halak eseteben a meg kell szuntetni minden karos forrast ami a halakat veszelyezteti, szennyvizek, mederkotras, mezogazdasagi szennyezes, orvhalaszat stb. sajnos orszagunk igen keves teruleten mukodnek ezek a dolgok meg gordulekenyen.
2010. február 19. 18:32
8.
Imecs Istvan (Regisztrált tag) írta:
Kedves Dombi Csaba! 
A halakrol es keteltuekrol szolo torvenyeket, rendeleteket szivesen atkuldom, Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. cimre kell irni es valaszolok. Emellett termeszetesen barmien veluk kapcsolatos termeszetvedelmi kerdesre is. Amugy, amint emlitette az, hogy egy faj vedett nem azt jelenti, hogy nem szabad horgaszni ra vagy csalikent hasznalni. Csak a faj altal kijelolt Natura 2000 teruleteken belul vannak bizonyos eloirasok amiket be kell tartani de az nem korlatoz a horgaszatban, ha az torvenyes uton tortenik. Ennek a vedelemnek a celja az, hogy azokon a helyeken ahol a faj meg jelen van ott probaljuk fenntartani az allomanyat. Azt hogy mely fajokat nem szabad fogni az orszag teruleten azt a 2009-ben megjelent 84-es Rendelet (Ordin 85/2009) írja elő, termeszetesen ez is, mint szinte minden cask elmelet. 
A fajokkal kapcsolatban azt hiszem kellene meg 1 kicsi segitseg, talan hogy mely csaladba tartoznak. Pl. a coregon eseteben gondolom a marenakrol van szo, melyek lazacfelek es ket fajuk ismeretesebb Romaniaban: 
nagy maréna vagy vándormaréna (Coregonus lavaretus) es a 
törpemaréna (Coregonus albula). Tisztelettel
2010. február 20. 18:31
9.
dombi csaba arpad (Regisztrált tag) írta:
Kedves Imecs ur! 
koszonom a valaszat,ha tudna segitni a masik ket hal magyar elnevezesen: 
a novac es a salonta,ezekrol a Pescuitul.ro-n olvastam,gozom se volt,hogy mik azok. 
koszonettel D Csaba.
2010. február 20. 20:08
10.
Ujvari Krisztian-Robert (Regisztrált tag) írta:
A novac a petyes busa; a salonta meg egy ponty fajta, amit a romanok a borpontyra hasznalyak.
2010. február 23. 17:19
11.
dombi csaba arpad (Regisztrált tag) írta:
Koszonom Ujvari urnak is a valaszat 
udv D Csaba
2011. május 24. 17:10
12.
Kedves Lehel-Pál (Regisztrált tag) írta:
Láttam hogy Csíkszentdomokoson is fogtatok menyhalat,ami nagyon megleppett,mert én eddig csak pisztrángot fogtam ott.Elmondanád hogy lehet kifogni?Mivel?Én sosem fogtam még menyhalat :( .
2011. május 24. 17:11
13.
Kedves Lehel-Pál (Regisztrált tag) írta:
*helyesbítek: ,,meglepett,, :D
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web