Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Jó tudni arrow Szomorú hódtörténet

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Szomorú hódtörténet Nyomtatás E-mail
Írta: Imecs István
2009. október 21. szerda 09:36

Sikeres visszatelepítésnek köszönhetően újra láthatjuk országunk egyes vizein Európa legnagyobb rágcsálóját, az eurázsiai hódot (Castor fiber). A XIX. század végére szinte teljesen kipusztult faj, manapság több folyóvíz és patak partjain fogyasztja a puhafákat és a lágyszárú növényzetet.

Egy ilyen hódok által lakott folyószakasz a Hargita megye déli részére eső Újtusnád – Tusnádfürdő Oltszakasz. Sajnálatos és szomorú történet segíségével fogom közelebb hozni és bemutatni a hódot, illetve részletezem annak életviteli sajátosságait.

Az élettel nem szabad játszani.
Az élettel nem szabad játszani.


Április közepén, pontosabban 18.-án, a román Húsvét szombatján, egy váratlan esemény következett be. Tusnádfürdői lakós révén sok horgásszal találkozok és én is gyakran horgászok. Nem beszélve arról, hogy az Olt folyó a várost szeli ketté, így gyakran találkozhatunk horgászokkal és hallhatunk tőlük különböző történetet. Ezen a napon is egy horgász jelzett valami különöset egy természetbarát ismerősömnek, kinek lakása közelében horgászott (tilalmi időszakban persze). Az ismerősöm azonnal szolt nekem, hisz tudta, hogy az eset hamar felkelti érdeklődésemet. A horgász szavait hallva azonnal tudtam miről van szó. Nehézkesen mesélte el amit látott és ha idéznem kellene akkor annyit írhatnék, hogy “egy  bárány nagyságú állat fekszik döglötten a parton, nagy sárga fogai vannak és nagy lapos farka”. Na hát ez egyértelműen csakis hód lehet. Szomorú volt hallani, hogy egy olyan horgász aki gyakran jár erre a szakaszra, abszolút nem ismeri ezt az állatot. Bár ez a telepítési és promoválási projektek hibája és hiányossága, hogy nem vitték a lakosság tudatáshoz közel az állatot. Minden esetre bíztató volt a horgász ismeretének hiányossága azért is, mert így megbizonyosodtunk az általa látottak hitelességéről és nem hiába indultunk neki a néhány kilóméteres útnak, hogy az elpusztult hód nyomára akadjunk.

Tavasszal a gyorsan növő füz gyakori táplálék.
Tavasszal a gyorsan növő füz gyakori táplálék.

   
Gyorsan haladtunk felfele az Olt folyása mentén, a horgász leírásából ítélve nem téveszthettük szem elől a parton fekvő állatot. Ahogy közeledtünk egyre több és több rágásnyomot találtunk. Nem is csoda, hiszen kora tavasszal még lágyszárú növényzet, fűfélék nincsenek, így a legtöbb és leggyakoribb táplálék a puhafa, melyek közül a fűzfélék vannak az első helyen. A hely, ahová közeledtünk általam jól ismert volt. Már többször jártam hosszan itt, hódnyomok után kutatva. Azt is tudtam, hogy ahol a leírt tetem lesz, azzal szinte szemben, az ellenkező oldalon van egy kotorék, mely valószínű gyakori lakó- és menedékhelyként szolgál számukra. Ez így is volt. Nagyjából 2 kilóméter után megláttuk a parton fekvő állatot, számunkra teljesen érthetetlen pozícióban és nagy távolságra a víztől.

Rejtélyes pozició és állapot.
Rejtélyes pozició és állapot.

   
A hódokról tudjuk, hogy a part közelében táplálkozik és nem merészkedik távolabb 10-20 m-nél, mivel nincs szüksége rá és nehézkes szárazföldi mozgása miatt ragadozók veszélyének van kitéve. Mivel teljesen vízhez adaptálódott, úszása nagyon jó és vízben szinte nincs természetes ellensége, így csak a parton képes más vad rátámadni és elpusztítani. Ez a hód a képen látható furcsa pozícióban és kb. 20 m-re a víztől feküdt, és ez csak az első bizonytalan jelenség volt.

Sok fa volt a méretes metszőfogak áldozata.
Sok fa volt a méretes metszőfogak áldozata.

   
Első látásra 20-25 kg-os állatnak bizonyult, melyen nem látszott semmiféle külső sérülés. Az orrától a farka tövéig mért hossza 86 cm volt és a farka hossza pedig 33 cm. Megfigyelhetjük az első lábait, melyeken aránylag nagy karmok vannak. Ezek első sorban a táplálkozásban és az üregek ásásánál segítik őt de a betolakodók elleni harcokban és a meredek partok esetében, a mászásoknál is hasznos segítség. Ezek mellett a hód legfeltünőbb jellegzetessége a nagy lapos, pikkelyes farka. Ezzel tud nagyszerűen kormányozni és úszni a vízben. Amikor veszély fenyegeti a családot, riasztó jelzésként, ezzel a lapos farkával nagyokat nagyokat csap a vízre, így hamar medéket keresnek a családtagok.

A vízban való úszás és egyensúlyozás eszköze.
A vízban való úszás és egyensúlyozás eszköze.


Első lábakon a nagy karmok sokban segítik a hódot.
Első lábakon a nagy karmok sokban segítik a hódot.

   
Fontos kiemelni, és nem győzöm elég sokszor hangsúlyozni, hogy a hódok rágcsálók, növényevők. Így nem szabad abba a tévhitbe esni, hogy halat esznek. Erre az óriási, 3-4 cm hosszú, folyamatosan növekvő metszőfogak a jó bizonyíték. A ragadozóknak a szemfoguk növekedett nagyra és hegyesre, mivel azt használják a táplálék megfogására és eltépésére. A rágcsálóknak a metszőfoguk nőtt nagyra és élesre, hogy a növényi táplálékot azzal aprítsák. A képen láthatóak a nagy sárga metszőfogak, melyekkel sok fát és lágyszárú növény elfogyasztott már. Emelett arra is szolgálnak, hogy a vízen, úszás közben ágakat szállítsanak és néha rivalizációban, védekezésben is hasznos fegyver. A másik jellegzetes testrésze a hódoknak a hátsó, úszóhártyás lábuk. Ezek teljes mértékben az úszáshoz alkalmazkodtak és az úszóhártyák segítségével nagy hajtóerőt képesek kifejteni.

Az állandóan növő metszőfogakat rágással kell féken tartani.
Az állandóan növő metszőfogakat rágással kell féken tartani.


Úszáshoz alkalmazkodott hátsó lábak.
Úszáshoz alkalmazkodott hátsó lábak.

   
Miután a hódot közelről is megfigyeltük és megvizsgáltuk jellegzetes testrészeit, szerettük volna tudni elpuszulásának okát. Külső sérülése nem volt, a bundája nem volt felszakítva és kilyukasztva sem, ami golyó álatali pusztulásra adna okot. Friss volt az állat, így bátran megfordítottuk a hasára, az ő megszokott pozíciójába. A hátán se találtunk külső sérülést, így szinte ki is zárhattuk a ragadozók általi elejtést. Ami feltünk számunkra az az volt, hogy a hátának jobb oldalán a bordák be voltak törve. Emelett a másik fontos támpont az orrából és szájüregéből kifolyó vér, ami talán már több órája folydogált.

Látszik a vér nyoma az orránál és a szájüregnél.
Látszik a vér nyoma az orránál és a szájüregnél.

   
Sajnos nem sikrült kideríteni, hogy milyen okból került ilyen helyzetbe ez a hód. Ennél még sajnálatosabb az, hogy szombat és román Húsvét révén, még a rá következő hétfőn se tudta volna senki hivatalos szerv megvizsgálni az állatot. Nekem pedig nem volt lehetőségem elszállítani és lefagyasztani a hódot, így kénytelenek voltunk ott hagyni a parton. Persze, ahogy azt várni lehetett, néhany nap múlva már a medvék eltakarították onnan. Azonnal jelentettem a megfelelő természetvedelmi szerveknek az esetet, a megfelelő vizsgálati intézkedések végrehajtásának reményében.

Imecs IstvánHozzászólások (1)
2011. február 02. 14:19
1.
Kovacs Attila (Regisztrált tag) írta:
A tavaly majus elejen mi is talalkoztunk Hod "nyomokkal" ragasokkal a vargyas vizen, a szurdok folotti reszen. Aztan augusztusban megtalaltun ,mar bomlo allapotban.kivancsi vagyok az iden talalunke fris nyomotak, ragasokat.
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web