Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Jó tudni arrow Érdekes esetek

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Érdekes esetek Nyomtatás E-mail
Írta: Gotthárd Ferenc Alpár
2008. szeptember 28. vasárnap 14:49

Pergetőhorgászként, néha találkozok érdekes fogásokkal a horgászataim során. Ha az ember sokat van a vízparton, előbb-utóbb történnek vele szokatlan események. Az idei évben is volt már pár furcsa, nem hétköznapinak mondható fogásom. Ezekből állítottam össze egy kisebb csokorra valót

Gondolom már több sporttárssal megesett, hogy kisebb wobblerekkel, néhanapján meg-megfogott egy-két küszt. Ez önmagában nem lenne olyan furcsa dolog, hisz a kis műcsalik többsége rovart imitál. Ezekkel a csalikkal nappal dobálva többször van enyhe érintős kapásunk, amit ezeknek a kis halaknak a rovására írhatunk. Ritkán ugyan de megakadnak a kis szerencsétlenek a számukra nagyméretű drillingeken. Az ilyen esetek nappal természetesek is, de ha már éjszaka történik az némiképp furcsán hat.

Az ide szezonkezdéskor a zetelaki víztározón kísértettem a szerencsémet. A sötétség beállta után néhány élénk színű illetve fluoreszkáló wobblerrel folytattam a horgászatot. Kisebb-nagyobb domolykók díjazták a kitartásomat. Nagyon élveztem a sötétben való horgászatot, az éjszakai süllőzések hangulatát idézte, csak kisebb volt a várható zsákmány. Több tenyérnyi domit is fogtam, ezért mikor az egyik bevágás után enyhe ellenállást éreztem, ismételten egy ilyen apróságra gyanakodtam. A meglepetés a fejlámpa felkapcsolásával ért. Egy szélhajtó küsz szorongatta a kisméretű wobblert. Nem tudom, hogy milyen nemű táplálékot vélt felfedezni benne, de az biztos hogy odavágott neki.

Furcsa éjszakai zsákmány.
Furcsa éjszakai zsákmány.


Köztudott dolog, hogy a csuka falánk ragadozó, még akkor is képes rárontani a műcsalira, mikor még a szájában van előző zsákmánya. Történt már hogy a kifogás után, egészen friss, vagy félig emésztett halakat öklendezett vissza némelyik krokodilpofájú. Náluk ez már nem meglepő, de egy alig fél kilós pisztránggnál, már érdekes jelenség.

Esős, nyálkás időben pergettem a Nagyküküllőn. Az egyik forgóban kemény, agresszív rávágást kaptam. Érezni lehetett a vehemenciájából, hogy nem csak megsimogatni akarta a csalit, hanem el akarta pusztítani. Rövid fárasztás után egy szépséges pisztrángot tarthattam a kezeim közt. Míg előkapartam a fotógépemet, hogy megörökítsem a pettyest, addig egy teljesen ép, nászruhás fürge csele jelent meg a szájában. Pár pillanat múlva még kiöklendezett két halacskát. Megtapogattam a gyomrát, mert még elég pocakosnak tűnt a kiöklendezett halak után is. Még két darab, jól kitapintható kishal volt a gyomrában. Sosem gondoltam volna, hogy egy ekkorácska méretű pisztráng, öt kifejlett csele után még képes nekirontani egy nem éppen aprócska wobblernek.

Portrék.
Portrék.


Még jól láthatón feszül a gyomra.
Még jól láthatón feszül a gyomra.


A következő történet a közeli Ócfalván esett meg velem. A nyár közepén csukákra fájt a fogam. Sikerült kipergetnem a zavarosnak mondható vízből két jónak mondható krokit. A tóban a csukák mellett még pontyok, amurok, kárászok, busák és afrikai harcsák találtak otthonra. Ez a harcsa, a hazájában nem veti meg a kishalat sem, de a folyamatos tenyésztéseknek köszönhetően a mi vizeinkben élő egyedekre, már nem jellemző annyira a ragadozó életmód. Ezért ért meglepetésként, mikor a csukáknak szánt csalira egy ilyen bajszi mozdult rá. Azt meg kell hagyni, keményen tud harcolni, ezért nem csökkentette a fárasztás élményét, hogy nem csuka fickándozott a zsinór végén. A halőr is elcsodálkozott, mert a tóban ez volt az első „wobbleres” fogás. Talán csak kíváncsiságból nyúlt hozzá, de a végeredményen nem változtatott.

Csak bámult a meglepetéstől.
Csak bámult a meglepetéstől.


Egy ága akadt a horognak, az is csak szájszélben.
Egy ága akadt a horognak, az is csak szájszélben.


A helyszín ismét a Nagyküküllő volt. A vadiúj orsómat avattam épp. Jó pár domolykó és néhány pisztráng áldozatul esett az avatásnak már. Mindvégig „fahalacskákkal” dobáltam, mígnem egy körforgót találtam az egyik fa ágán. Felcsatoltam a kis pörgőt és dobálni kezdtem vele. Nemsokára éles koppanás, majd egy kis pancsolás és meg is volt egy halacska. Az első pillanatban, mikor a vízben megvillant, tenyészetből szökött szajblingnak véltem, de hamarosan felismertem. Egy pér rabolt rá a kisméretű csalira. Már hallottam kósza híreket, hogy nagy ritkán fognak pergetve belőlük, de számomra ez volt az első eset.

Pergetett pér.
Pergetett pér.


Ijedten néz a nagy szemével.
Ijedten néz a nagy szemével.


Visszatérhet az otthonába.
Visszatérhet az otthonába.


Zetelaki víztározón, verőfényes időben, Miklós barátommal csaptuk a vizet. Óvatosan csipegettek a halak, ezért kisméretű wobblerrel pásztáztuk a kristálytiszta tavat. A parttal párhuzamosan vontatott csalira éles rávágást kaptam. A hal furcsán oldalazva menekült befelé. Nem tudtam mire vélni a dolgot a furcsa védekezési stílus miatt. A domolykók másképp védekeznek, a pisztráng ugrott volna, testesebb sügérre gyanakodtam, amit szóvá is tettem barátomnak. Hamarosan lehullt a lepel a rejtélyről. Egy aranyló kárász jelent meg a felszín alatt. Mindketten tágra nyílt szemekkel bámultuk a furcsa vendéget.
– Hát ezt is megértem, pergethetek kárászra – jegyeztem meg hangos nevetés közepette.

Nem tudom ki volt jobban meglepődve, a hal, vagy én?
Nem tudom ki volt jobban meglepődve, a hal, vagy én?


Nem szokványos kárászozó csali.
Nem szokványos kárászozó csali.


A legutóbbi eset nemrég esett meg Szentpálon. A hírtelen beköszöntött hidegek miatt csukázásra adtam a fejem. Kedvenc helyemen a kedvenc csalijaimmal kergettem a ragadozókat. Sajnos elég reménytelennek tűnt a helyzetem. Hosszas dobálás után csak egy másfeles csukát tudtam felmutatni. Mivel a napot nekik szántam, ezért lelkesen cserélgettem a csalikat és ostoroztam a vizet. A beeső wobbler egy örvénnyel eltűnt a felszínről. Bevágtam egy rendeset, hogy a horgok a csontos szájban rendesen akadhassanak. Abban a pillanatban felcsapott a megakasztott hal és nem tarka volt, hanem sárga.
- Ponty! – kiáltottam fel félhangosan… Régebb fogtam már körforgóval kétkilós potykát, de wobblerrel ez volt az első. Szaporán rótta a köröket, de nem volt menekvés. Egy tarkófogással az enyém volt, míg visszavettem a csalimat. Az idősebb pontyok előszeretettel fogyasztják el a kisebb elhullott vagy élő halakat is, de ezt a példányt valószínűleg a csali színe téveszthette meg.

A zöld szín lehet a rejtély kulcsa.
A zöld szín lehet a rejtély kulcsa.


A csukázó előke sem zavarta.
A csukázó előke sem zavarta.Mivel én többnyire pergetek, ezért nem tudok beszámolni kukoricával fogott csukákról, vagy kenyérgyurmával fogott harcsákról, de már ilyen történeteket is hallottam. Az ilyen és ehhez hasonló esetek teszik még színesebbé a horgászatokat, ezért sosem bánom, ha hasonló eseményekkel találom szembe magam.

Gotthárd Ferenc AlpárHozzászólások (17)
2008. szeptember 28. 18:49
1.
benedek jozsef (Regisztrált tag) írta:
Én is fogtam a zetelaki viztározón kárászt egy 6 cm es woblerrel,de mindenki csak a fejét csóválta hitetlenkedve,mert nem volt fényképem róla.
2008. szeptember 29. 06:30
2.
Levente (Vendégként) írta:
Persze sok horgásszal megtörténnek ehhez hasonló esetek, nekem is volt egy két furcsa pergetve fogott halam. 
Szélhajtó küsz, pér...
2008. október 01. 12:22
3.
Csabi (Vendégként) írta:
Én márnákat fogtam pergetve, de többet is, kicsit nagyot eggyaránt. 
240cm 10-20g dobósúlyú bottal a 2,5kg márna igen meglepett. Élmény az biztos! Üdv
2008. október 01. 18:55
4.
Levente (Vendégként) írta:
A márna köztudott, hogy fogyaszt kisebb halakat is így akár a wobblert is elragadja. 
Jó máránás vizeken nem ritkák a pergetett márnák. 
Lásd Magyarországon a Dunát
2008. október 20. 07:13
5.
Somodi Tibor (Regisztrált tag) írta:
a kiskukulloben, szovatatol 15 km-re leazon, 2-es sz. mepps agliaval - 0,5 kg paducot fogtam...
2008. november 21. 12:52
6.
Szabó Ákos (Regisztrált tag) írta:
Én egy tenyeres dévért fogtam tavaly a Marosból négyes SR Hornet-tel, két-három éve pedig nekem is volt egy sujtásos küszöm apró körforgóra.
2008. november 21. 16:20
7.
Misi (Regisztrált tag) írta:
7cm-s gumikkal fogtuk a vorosszarnyuakat a Deltaba:D
2009. március 05. 19:30
8.
Márton Istvan SZabolcs (Regisztrált tag) írta:
en paducot fogtam halfarokal
2009. március 05. 20:42
9.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Látom akadnak még érdekes fogások :D
2009. március 09. 14:26
10.
fsandor (Vendégként) írta:
Márnát én is fogtam wobblerrel, többször is, a legdurvább, amit élőben láttam: a haver fogott egy vízimadarat (szárcsa?), jól berántott neki, kitekerte a vízfelszínre, majd a madár felrepült, úgy kellett lehúzni a levegőből, hogy kiszabadítsuk. Szerencsére nem lett nagy baja a kis szárnyasnak, csak az ijedség. 
 
Más: a toldalagi tóból fogtam gumihallal egy ... taxislámpát. Nem vicc, olyan kocsitetőre szerelhető lámpa, sárga műanyag részekkel, TAXI felirattal. Volt vagy 3 kiló (tele vízzel). :))
2009. március 09. 19:21
11.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
A halak Taxiztak :))
2009. március 09. 19:41
12.
Szabó István (Regisztrált tag) írta:
Minden évben fogok egy pár márnát pergetve a Dunán de 2007-be július végén egy csukás helyen csoda történt: 9 ( kilenc )gyönyörű halat fogtam,mind márna.Közülük 8 egy kis Salmo-ra jött,egyet pedig egy nagy SEBILE evidence wobblerrel sikerült kapásra bírni.Hármat megtartottam a fotókhoz,ha sikerül, felteszem a portálra.  
És egy vicces fogásom is volt: valakinek a megunt tussoló tálcáját fogtam ki,még szerencse hogy éppen fonottal csináltam.Gyönyörű érzés volt fárasztani a víz alatt.A mai napig is ott van a parti bozótban.
2009. március 09. 20:15
13.
Szabó István (Regisztrált tag) írta:
Sajnos harmadszorra sem sikerült feltenni képeimet,vagy talán csak én nem látom őket,hát az biztos hogy a pecához jobban értek mint a billentyűkhöz.Még próbálkozom mert " a remény hal meg utoljára "
2009. március 09. 21:52
14.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Kis méretben próbáld pl:600x800,ne eredeti méretben és figyelj,h válaszd ki a galériát ahová akarod mert hanem nem tölti fel. Én meg fogtam csukázás közben napernyőt is, volt öt műcsali benne :)
2010. március 29. 11:00
15.
Belenyessy Sandor (Regisztrált tag) írta:
En fogtam korforgoval paducot, kuszt kenyerbellel sugert de szerintem a legerdekesebb az szilvaorru keszeg volt voblerre.
2012. március 03. 16:53
16.
Puskás Zoltán (Regisztrált tag) írta:
f.sandornak ! Ha a Faragoi toban horgaszol horgazd ki a csaladi napernyőnket. Nekem nem sikerült.
2012. március 27. 13:10
17.
Kedves Lehel-Pál (Regisztrált tag) írta:
Nagyon jó cikk,érdekelnek az ilyen különleges történetek.Nagyon szépek a fotók.Én is fogtam vörösszárnyút körforgóval:) .Görbüljön a bot!
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web