Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Jó tudni arrow Az éltető víz

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Az éltető víz Nyomtatás E-mail
Írta: Lázár Hajnal
2008. október 03. péntek 04:51

Környezetszennyezés. Mindenki tudja mit jelent ez a szó, naponta hallunk róla, mivel divatos lett erről beszélni, igen aktuális téma. Azonban ha komolyabban foglalkozunk vele, rádöbbenünk, hogy nagyon kevés azoknak az embereknek a száma, akik tesznek is valamit annak érdekében, hogy megfékezzék a folyamatot, melyet e fogalom fed. A szennyezéshez sajnos mindannyian hozzájárulunk valamivel: eldobáljuk a műanyagdobozokat, autónkat a patak vizében mossuk meg, rengeteg szemetet termelünk, melyet azután elégetünk, gyáraink káros anyagokkal teli füstjét kiengedjük a levegőbe stb.

Tudósok véleménye szerint mindenféle, a természetre káros tevékenységünk közül a levegő- és vízszennyezés fog a legnagyobb problémát okozni a jövőben. Saját létünket, az emberiség és minden élőlény jövőjét veszélyeztetjük és közben még csak nem is érezzük hibásnak magunkat.

A Föld népességének növekedésével, a rohamos fejlődéssel a vízigények egyre csak nőnek a világ minden részén. A nagymértékű vízhasználat azonban értelemszerűen a víz nagymértékű szennyezését is jelenti. A szennyeződés többféleképpen történik:
•    Az urbanizáció hatására egyre nő a kommunális szennyvizek mennyisége. Itt fontos megjegyezni azt, hogy a háztartási szennyvizek a kevésbé károsak közé tartoznak.
•    A nagymértékű iparosodás következtében a számtalan gyár és üzem hatalmas mennyiségű szennyvizet termel, melyet azonban nem tisztít meg mielőtt kilökné magából a természetbe.
•    A mezőgazdaságban történő kemizálás miatt rengeteg veszélyes vegyszer jut a talajba és onnan a vizekbe.
•    A radioaktív anyagok, melyek geotermikus kutakból, atomerőművekből, egészségügyi intézményekből, ipari és kutatólaboratóriumokból kerülhetnek a felszíni vizekbe szintén nagyon károsak.
•    A hőszennyezést is megkell említeni, ami a víz természetes hőmérsékletének mesterséges úton történő növelését jelenti.

Mindezek nagyon sok következménnyel járnak.
A vegyi anyagok, savak, a toxikus hatású szervetlen szennyezők (cianidok,  kénhidrogén, ammónia) valamint más az iparban és mezőgazdaságban használt anyagok a vízbe kerülve megmérgezik a hasznos víziállatokat és a vízből ivókat is. Ez hatalmas szenvedést okoz az állatoknak. A halak esetében a mérgezés hatására a kopoltyúban a légzőhám elpusztul, a kopoltyún vérzés tapasztalható, az izmokban, úszókban, remegő görcsök jelentkeznek. A mérgező anyagok azáltal is gyorsítják a halállomány csökkenésének folyamatát, hogy elpusztítják az ikrát, valamint elvándorlásra késztetik a halakat a szennyezett vízből. Vannak olyan anyagok is (foszfor, nitrogén), melyek közvetlenül nem okoznak pusztulást, de előidézik az algák, gyomok sűrű növekedését és ezáltal a víz ízének, szagának romlását.

Az ember is veszélyeztetve van a szennyezett vizek által. Az ivóvízen keresztül rengeteg fertőzést, betegséget összeszedhetünk, éppúgy, mint a szennyezett vízzel öntözött növények elfogyasztásával vagy a káros anyagokkal telített vízben való fürdés által. A radioaktív anyagok például születési rendellenességet, rákos megbetegedéseket és genetikai károsodást eredményezhetnek, akárcsak az egyes kémiai anyagok.

Ezek szerint nem az a fő kérdés: Miért nem vigyázunk környezetünkre?
hanem ez: Miért nem vigyázunk magunkra?

Számos olyan esetet tudunk, amikor emberek haltak meg a szennyezett víz miatt, vagy amikor elpusztult halak százai hevertek a folyó parton és tudjuk azt is, hogy gyerekek ezrei szenvednek ma is iható víz hiányában. Úgy vélem minden egyes embernek nemcsak feladata, hanem kötelessége lenne a környezet és ezen belül a vizek védelme, saját maga, családja és gyerekei érdekében. A horgászok még komolyabban kell vegyék ezt a feladatot, mert ők azok, akik igazán felismerik e rejtélyes világ értékét. Védeni kell a vizet a szennyezéstől, de magukat a halakat is óvni kell: a méreten aluliakat vissza kell dobni, hogy megnőhessenek, kifejlődhessenek és lehetőleg az ivási időszak alatt nem kell horgászni, hogy a halak szaporodása biztosítva legyen. Sajnos napjainkban nagyon sok orvhalász létezik, akik semmibe vesznek minden törvényt és szabályozást, nem gondolnak arra, hogy tevékenységükkel veszélyeztethetik egy-egy faj létét.

A mai modern, demokratikus világban az emberek nem szívesen ismerik be, de még mindig igen erősen él bennük az uralkodás ösztöne. Leigázzák, uralmuk alá hajtják környezetüket és elvárják, hogy az maradéktalanul kiszolgálja őket. Azonban vigyázni kellene, mert a szolga előbb vagy utóbb fellázad és megtagadja az engedelmességet.

Lázár HajnalCsak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web