Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Jó tudni arrow Vízi világ - A jégmadár

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Vízi világ - A jégmadár Nyomtatás E-mail
Írta: Imecs István (honline)
2010. február 17. szerda 14:47

Egyike a legszínpompásabb madarunk a jégmadár (Alcedo atthis), amellyel horgászatok, természetjárások során találkozunk a Csíki-medence tiszta vízű patakjain. Elterjedése: Eurázsia, Észak-Afrika, Távol-Kelet. Északi populációi délre volnulnak.

A jégmadár 16-17 cm testhosszú, rövid farkú, hosszú csőrű és nagyfejű, zömök madár. Szárnyfesztávolsága 24-26 cm, testtömege 34-46 gr. Igen színpompás, egzótikus madarakkal szállhat versenybe. Az öregek egész fejteteje és háti oldala fénylő zöldeskék. A hát és a farokfedők csillogó azúrkékek, a farok sötétkék, így a ragadozó madarak számára megegyezik a víz színével felülről. A váll zöldes, az evezők feketék, kékes szegéllyel. A nyakoldalakon egy-egy kis fehér folt díszeleg. A torok szintén fehér. A hasoldal egészében vöröses fahéjszínű, így a halak számára ágnak, levélnek tűnik a vízből. A láb kárminvörös, két ujja előre, kettő hátrafele néz. A fiatalok színei tompábbak, a begytollakon szürke szegélyezés figyelhető meg. Gyors, egyenesvonalú röpte van, amit sikoltó hang kísér.

Image

Táplálékát jellemző módon szerzi. Víz fölé hajló ágakra, nádszálakra kiüll és órakig vár az áldozatára. Amikor megjelenik egy apró hal, akkor lecsap rá hegyes csőrével majd leshelyén megeszi. Emésztése nagyon gyors, a halszálkákat, pikkelyeket vissszöklendezi.  Főleg halivadékot fogyaszt, de ebből általában a gyengén fejlett vagy beteg példányokat fogdossa össze. Ezen kívül rákokat, rovarokat, lárvákat fogyaszt.

A tiszta vízű patakok, folyók, néha tavak mentén a partszakadásokba, löszfalakba vájja 1-1.5 m mély, csőszerű járattal ellátott fészkét. 5-7 hófehér gömbölyded tojást kiöklendezett emészthetetlen táplálékmaradványokra rakja, a folyósó kiöblösödő végébe. A hím és a tojó egyaránt 15-19 napig kotol a tojásokon. A fiókákat 4-5 hetes korukig etetik, még kirepülés után is. Évente csak egyszer költ viszont. Vándorló madár, nem feltétlenül ugyanott fészkel minden évben, de gyakran évek múlva ismét megjelenik korábbi költőhelyén.

A jégmadár populációit a vízszennyezés fenyegeti leginkább. Élőhelyének védelmét bíztosíva, a fajt is védeni tudjuk. Ezt írja elő az 57-es Sürgősségi Rendelet (Ord. de Urg. 57/2007), melynek 3. mellékletében szerepel. A Berni egyezményben (Bern Convention), melyhez Románia az 1993-ban csatlakozott (Legea 13/1993), a II. mellékletében szerepel, ahol a szigórúan védett fajok vannak. A vadászati törvények értelmében illegális vadászata, pusztítása és élőhelyének rongálása jelképes 10 RON értékű összeggel büntetendő (Legea 103/1996).

Ajánlott olvasmány:
Kelemen, A. (1978). Madaraskönyv. Kriterion Könyvkiadó Bukarest
Harrison, C. és Greensmith, A. (2008). A világ madarai. Taramix Kft. Budapest

Imecs István (honline)Hozzászólások (2)
2010. február 17. 14:56
1.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
De jó legyeket lehetne kötni belőle :) 
Csak viccelek! 
A Maroson is elég gyakran látni ezt a színponpás madarat.
2010. február 18. 16:21
2.
Kalman Hunor (Regisztrált tag) írta:
csessze meg milyen joo tollai vannak :)) levente a szambol vetted ki a szot. bele sem merek gondolni hogy nezne ki a tol egy sztrimeren, vagy nedvesen :O:O:O. mondjuk azert nem lenne szivem megfosztani egy ijen madarat a tollaitol :) tul szep ahhoz. egyebkent itt Sepsi kornyeken az olton es a tavak kornyeken en is latam parszor ijen joszagot.
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web