Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Jó tudni

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Jó tudni
Vízi világ - A "keszkendős kígyó"
2010. március 11. csütörtök 13:26

Téves ismeretek, babona, kultúrtörténetek hatására alakult ki és maradt fenn egy oktalan félelem a kétéltűek és hüllők iránt. Sajnos így van ez a vízisikló (Natrix natrix) esetében is, mely  egyike a hasznos, méreg nélküli, ártalmatlan hüllőinknek.

Image 

Elterjedési területe Európára (É-Európa kivételével), É-Ny Afrikára és Nyugat Ázsiára tehető. Romániában Duna-deltában a leggyakoribb, de szinte bárhol előfordul, ahol megfelelő vízmennyiség és táplálék előfordul, egészen 1100 m-es magasságig.
 
Védett halaink - negyedik rész - A balin (Aspius aspius)
2010. március 04. csütörtök 19:23

A pontyfélék családjának egyik közkedvelt ragadozója a balin (Aspius aspius). Sokan ragadozó őnként, vagy őnhalként ismerik. Ezüstös színe, apró pikkelyei, karcsú izmos teste semmivel nem téveszthető össze. Alsó állkapcsa kampós, csúcsa kissé lefele hajlik és bár ragadozó, pontyféle lévén nincsenek fogak a szájában.

Image 

Nagy növésű hal, a szerencsésebb példányok elérhetik a 10 (vagy annál is nagyobb) kg-ot is. Romániában őshonos európai fajként van jelen, elterjedési területe a Rajnától az Urál hegységig tart.
 
Vízi világ - A vízirigó
2010. március 01. hétfő 08:52

A Csíki-medence jellegzetes hegyvidéki madara a vízirigó (Cinclus cinclus). Láthatjuk őt horgászat, természetjárás közben a tiszta patakok, folyók köveire kiülve és hallhatjuk már távolról gyönyörű énekét.

Image

Vízközeli életmódhoz alkalmazkodott, így a vizeink tisztasága az ő jelenlétét is befolyásolja...
 
Vízi világ - A jégmadár
2010. február 17. szerda 14:47

Egyike a legszínpompásabb madarunk a jégmadár (Alcedo atthis), amellyel horgászatok, természetjárások során találkozunk a Csíki-medence tiszta vízű patakjain. Elterjedése: Eurázsia, Észak-Afrika, Távol-Kelet. Északi populációi délre volnulnak.

Image

A jégmadár 16-17 cm testhosszú, rövid farkú, hosszú csőrű és nagyfejű, zömök madár. Szárnyfesztávolsága 24-26 cm, testtömege 34-46 gr. Igen színpompás, egzótikus madarakkal szállhat versenybe. Az öregek egész fejteteje és háti oldala fénylő zöldeskék.
 
Védett halaink - harmadik rész - A Réti csík (Misgurnus fossilis)
2010. február 13. szombat 05:34

Az édevízi halfaunánkból jogosan nevezhető “kétéltű barométernek” a réti csík (Misgurnus fossilis). Kevésbé feltűnő megjelenésű, talajlakó, rejtett életmódot folyató hal.

Image

Élőhelyét nagymértékben elvesztette, így állománya visszaszorult, csak foltokban maradt fenn. Már csak könyvekből, írásokból “csíkászhatunk”, de ha szerencsénk van még a természetben is találkozunk vele.
 
Védett halaink - második rész - A Menyhal (Lota lota)
2010. február 07. vasárnap 06:22

A kannibalizmus az állatvilágban a legkülönbözőbb fajoknál fordul elő. Ilyen jelenséget tapasztalhatunk a tőkehalfélék egyetlen hazai képvizelőjénél, a menyhalnál (Lota lota). A menyhal ősei a tengervízben éltek és rokonai most is ott élnek.

Image

Általánosan elterjedt az északi félteke hideg és mérsékelt égövi éghajlati öveiben. A Britt szigetek és a déli fészigetek kivételével Európában mindenhol megtalálható. Erdélyben is jelen van a nagy folyók árterében. A Csíki-medence is rejteget menyhalakat, az Oltban is és a befolyó patakokban jelen van mindenhol, ahol a víz megfelel neki.
 
Védett halaink - első rész - A Petényi-márna (Barbus meridionalis petényi)
2010. február 06. szombat 06:41

A Petényi-márna (Barbus meridionalis petényi) az egyetlen magyar emberről elnezevett halfaj (Petényi Salamon János természettudós, 1799-1855). Eltejedése az Odera, Visztula, Duna, Dnyeszter és Vardar vízrendszerében a hegyi patakok és dombvidéki folyók lakója.

Image

Romániában a hideg vízű hegyi patakok, folyók rendszeres lakója. A Csíki-medencében is előfordul a horgászok zsákmányaként, zsemlemárna néven ismert.
 
Halállomány felmérés a Maros forrásvidékén - hatodik rész
2009. december 12. szombat 20:08

A Maros a maga 725 km hosszával, amiből 48 km Magyaroroszág területére esik, Románia leghosszabb folyója. Sok megpróbáltatáson folyik át, amíg eléri a Tiszát és eggyé válik vele. A forrásvidéke szép, változatos élőhely.

Image

Horgászbeszámolókból ismerjük, hogy hegyvidéki halfajokban gazdag és testvére, az Olt irigykedve nézhet csak rá. El is szántuk magunkat néhányan, hogy felmérjük a forrásvidék különböző pontjain a halállományt. A csapatban részt vett Nagy András-Attila, Nagy Levente, Újvári Krisztián-Róbert és jómagam.
 
Halállomány felmérése az Olt felső szakaszán - ötödik rész
2009. december 03. csütörtök 09:42

Sok vitát keltett míg müködött a balánbányai rézbánya és még most is kelt, pedig már pár éve bezárták. Épp ezért szemeltük ki Imecs Istvánal mint következö felmérési helyszint, hogy lássuk milyen halakkal találkozunk az Olt ezen szakaszán, a város főlőtt, de főleg alatta.

Image
 
Balán város fölött található egy tiszta vizű víztározó, melyről Levente barátom is irt az oldalon egy korábbi írásban. Az elsö mérést a tározó fölött, 942 méter magasan, végeztük. Itt a megszokot pisztráng tájegység képviselőivel találkoztunk: sebes pisztráng és botos kölönte.
 
Szomorú hódtörténet
2009. október 21. szerda 09:36

Sikeres visszatelepítésnek köszönhetően újra láthatjuk országunk egyes vizein Európa legnagyobb rágcsálóját, az eurázsiai hódot (Castor fiber). A XIX. század végére szinte teljesen kipusztult faj, manapság több folyóvíz és patak partjain fogyasztja a puhafákat és a lágyszárú növényzetet.

Image

Egy ilyen hódok által lakott folyószakasz a Hargita megye déli részére eső Újtusnád – Tusnádfürdő Oltszakasz. Sajnálatos és szomorú történet segíségével fogom közelebb hozni és bemutatni a hódot, illetve részletezem annak életviteli sajátosságait.
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Találatok 1 - 20 / 23

 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web