Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Horgászvizeink arrow Szomorú valóság - Az Olt forrásvidéke - Felcsík - első rész

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Szomorú valóság - Az Olt forrásvidéke - Felcsík - első rész Nyomtatás E-mail
Írta: Imecs István
2010. február 24. szerda 08:52

Az Olt Románia egyik leghosszabb és legfontosabb folyója. A Gyergyói-havasokban ered, a Magas-bükk (1416 m) nyugati oldalából.

Lassan, a mellékpatakok összegyűjtésével folyóvá növi magát és 7 megyén keresztül folyva, 615 km kanyargás után a Dunába ömlik. Igaz, napjainkban alig nevezhető folyónak, hisz folyása számtalan gáttal, duzzasztóval van felszabdalva.

Az első megye, amelyen átfolyik Hargita megye, melyet jogosan nevezhetünk szülőföldjének. Itt a csermelyből egészen a megye határáig, 10-15 m széles folyóvá növi ki magát. Nézzük hát meg, hogyan bánunk ezzel a folyóval útjának első 86 km-én és ő hogyan viszonozza ezt a bánásmódot.

Először Felcsík területén kövessük végig a folyót (itt még csak pataknak nevezhetjük) egészen Csíkszeredáig.
Balánbánya  fölött az Olt kis patak, fenyvesekkel körülvéve. Vize tiszta és folyása kanyargós. Ideális legyezésre és pergetésre is. Ha a víz alatti életet vizsgáljuk meg, hát elég szegényes lett napjainkra, elvétve 1-2 pisztráng, botos kölönték, fürge csellék és tenyészdéből szabadult pataki szajblingok.

Image

Image

Image

Ennek a mesébe illő tájnak hamar véget vet a baláni gát és maga a város, mely a nemrégiben bezárt bányája nyomait hordozza. Sajnos nemcsak a város, hanem az Olt is viseli ezeket a nyomokat. Bár a bánya be van zárva, de a vízbe nem akar az élet visszakerülni. És nemcsak hal, mas élő szervezet se marad meg benne, vize sárga és büdös, az aljzat iszapos és mértéktelen mennyiségű szemetet tárol.

Image

Image

Image

El kell távolodjunk Balánbányától egészen Csíszentdomokosig, hogy halakkal és tisztuló vízzel találkozzunk. Itt már találkozunk sujtásos küsz rajokkal, botos kölöntékkel, fürge csellével, ritkán sebes pisztránggal és elvétve menyhallal.
   
A legnagyobb szennyező forrása az Oltnak a kommunális hulladék, amit az emberek beledobnak a vízbe. Furcsamód az emberek mentalitása nem tűnik úgy, hogy változna, alakulna az idő előrehaladtával. Az éves adók egy részeként kötelező mindenki számára kifizetni a szemétadót is. Ebben benne van a minden héten elszállított szemét és a minden házhoz kapott szeméttároló is. Ennek ellenére az emberek nap-mint-nap a patakokba, folyóba öntik, dobják szemetüket. Nem is azzal a néhány palackkal van baj, ami a víz tetején elúszik majd valahol partot ér. Ezek csak esztétikailak szennyezik a vizet. A baj a palackok tartalmával van, a háztatrási szennyvízzel, a mosogatószerekkel, mezőgazdasági szenyvízzel és sorolhatnám. Ezek nem látszanak, csak a nyomát érezzük. Az Oltnak már nincs meg az eredeti alakja, szabályozva van szinte mindenhol. Nincs öngyógyító képessége a folyásának. És ezt még megtetőzi az emberek azon furcsa mentalitása, miszerint ha vízbe dobja szemetét, azt a víz elviszi és neki többet nem lesz baja vele. Márpedig jó belegondolni, hogy azok a halak, amelyek ellenállnak ennek a nyomásnak, szennyezésnek, felgyűjtik szervezetükben a toxikus anyagokat. Végső soron visszakerül minden az emberbe és az ördögi kör bezárul, az ember saját magát szennyezi. Ennek persze sokféle módja és ágazata van, előbb utóbb rájön mindenki, hogy oktalan szennyezése saját egészségét fogja károsítani.
   
Néhány képpel szeretném bemutatni az Olt medrének állapotát a felcsíki falvak környékén. Ezek nem gondosan összevállogatott képek, nem negatív reklám, hanem a valóság, melynek nem szabad hátat fordítani. Kész csoda, hogy itt még elvétve megélnek halak is. A téli időszakon kívül bármikor elmehet bárki és találkozhat ezzel a látvánnyal.
 
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
   
Ahogy haladunk lefele a folyás irányában, megjelennek a fenékjáró küllők, kövi csík, vágó csík, küszrajok, kisebb fejes domolykók, pisztrángok. Azért viszont, hogy halat tudjunk fogni az Oltnak olyan szakaszait kell keresnünk, amely távolabb kanyarog a településektől. Ebből viszont kevés van, hisz szinte minden falun átfolyik az Olt és kevés szakasza nem érintett. De ha jól megkeressük, akkor találunk még olyan szakaszt is, ahol lehet legyezni, pergetni és pisztrángok, fejes domolykók és néha tenyészdékből szabadult szivárványosok is felbukkannak.

Image

Image

ImageAhogy a hegyekből lezúduló patakokat ősszegyűjti, kisebb folyó méretét veszi fel az Olt, amint eléri Csíkszeredát. Itt egy újabb megmérettetéssel találkozik, amely talán a legmélyebb nyomot hagyta az Alcsíki folyására, de ezt a következő rész fogja tárgyalni.

A fotók egy részét köszönöm Zsók Hunor-Tamásnak

Imecs IstvánHozzászólások (6)
2010. február 24. 09:10
1.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Legtöbbször a szépet mutatjuk meg másoknak pedig SAJNOS ilyen is van! 
A tavaj egy barátommal mi is meglátogattuk a fent említett folyószakaszt, hányinger ami ott van kb. 5 percet horgásztunk és halom kívül mindennel találkoztunk, ami egyszer az ember fantáziájába belefér. 
 
Nem hiába tartják az Oltot az ország egyik legszennyezettebb folyójának.
2010. február 24. 11:00
2.
Zsók Hunor-Tamás (Regisztrált tag) írta:
orszagunk egyik leggyonyorubb, leggazdagabb folyoja lehetne...a legtobb hallal...a legszebb helyekkel, halakkal...stb...csak sajnos az emberek ettol meg nagyon nagyon tavol allnak...s tenyleg abszurd...h idos bacsikakat, nenikeket kell belelogatni a vizbe(mert a jozan ervek mit sem ernek!!!), h minden este ne hordjak szekerekkel, taligaval -akar tobb kilometerre is- a rengeteg szemetet az Oltig/Oltba...eleg lenne ha csak a kapujaba kitenne, s maris elvinnek... de sajnos a kommunizmus itt is mely belyegeket hagyott elodeink eletebe...s a patkanyelet valoszinuleg sajnos csak generaciok valtasaval tunik el...ha eltunik... csak felo h nehogy keso legyen... gratula a cikkhez...szivszaggato...csak az a gond vele h realis...
2010. február 24. 12:54
3.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Szerencsére ez egy elég szélsőséges példa!
2010. február 25. 18:11
4.
Peter Geza (Regisztrált tag) írta:
A példa szélsőséges,de a probléma állandó és ez a szomorú!!! Bizony,ha egy öreg bácsitól azt látja unokája,h. a szemetet a vízbe kell önteni addig a probléma megmarad:(
2011. február 01. 09:30
5.
Sutka Pál (Regisztrált tag) írta:
A példa katasztrófális!!!! 
Madefalván a központban a templom mellett a hídról lemásztam és elindultam felfelé. Azt kell látni és érezni! a kőfalból 15-20-as csövekből ömlik a háztartási szenyvíz az Oltba. Ahány ház annyi vezeték. Ki ellenőrzi ezeket?Hát csak annyit, hogy háromszor jártam itt először, most és utoljára. És a sok szemét.Arra gondoltam, hogy a fotokat amit készítettem megírom  
CD-re és ünnepélyes keretek közt átadom a települések polgármestereinek. Kár, hogy a bűz nem rögzithető.
2011. november 21. 11:21
6.
Kedves Lehel-Pál (Regisztrált tag) írta:
Nagyon elszomorító ami történik hegyi vizeinkel.Én balánbányán éltem 27 évet és ismerem a környék minden kis csermelyét,forrását.Az Olt szennyezettsége katasztrófális.A gáteresek,favágók naponta beleeresztik a mosztot és mindenféle hulladékot.A moszt bemegy a halak kopoltyújába és megöli öket.A háztartási szemét is az Oltba kerül,nembeszélve az istállókból kieresztett szennyvízröl,ami különféle parazitákkal és férgekkel betegíti meg a szerencsétlen halakat.Nem mondhatnám hogy a románok jobban szennyezik a vizeket,mert a magyar falvak is ezt teszik.Szégyen ami történik.És ez csak a jéghegy csúcsa,a legnagyobb tolvalyság a gyönyörü fenyveserdök letarolása.És senki nem tesz semmit.Csak néha én meg a haverjaim amikor kiszúrjuk a fás kamionok gumijait egytöl egyig.És ez csak a kezdet,agresszívan szembe kell szállni a vizeket szennyezökkel,a gáteresekkel,az orvhalászokkal,másképp nem lesz változás soha!
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web