Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Horgászvizeink arrow Horgászvizeink - Nyárád

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Horgászvizeink - Nyárád Nyomtatás E-mail
Írta: Erdélyi Horgász
2010. január 25. hétfő 23:00

A Nyárád mente Vármezőtől Nyárádtőig húzódó, közel 75 km hosszú tájegység, amelyen teljes hosszában végigvonul a sokszor szőke és rakoncátlan Nyárád vize, e vidék névadója. A Nagy-Nyárád Vármező felett indul, a Mezőhavas nyugati oldalából, Nyárádszeredánál felveszi kisebbik testvérét, a Nyárádmagyarós felett eredő Kis-Nyárádot.

Image

E szerény , sokhelyen patakszerü folyócska azonban nagy árat követelt a vidék lakóitól, tavasszal sok esetben pusztítóárrá változik, elsodorva lakóházat , vízimalmot, gazdasági épületeket.
  
A Görgényi-havasokban ered, 1239 m magasan a hegy szívében. Hossza mindössze 82 kilométer, vízkörnyéke pedig 651 négyzetkilométer. A legfontosabb telepűlés, melyen áthalad, Nyárádszereda. Legfontosabb mellékvizei: Kis Nyárád, Hodos, Tirirmia. Rövid útja után Nyárádtőnél a Marosba ömlik és annak vizét gazdagítja.

Image Image

A folyóban megtalálható halfajok: Mivel a Maros egyik jelentős mellékfolyója megtalálható benne a: paduc, márna, petényi márna, domolykó, balin és számos keszegféle.
   
Horgászat szempontjából nem a leglátogatottabb víznek számít Maros megyében de a helybéli horgászok egyik legkedveltebb vize. A folyó halállománya igen gazdag és változatos annak ellenére, hogy igen gyakori a nem sportszerű módszerekkel való horgászat a nem megfelelő halőrzés miatt.

Image Image
   
Engedély: A folyó a Marosvásárhelyi Sporthorgász Egyesülethez tartozik, és az itt kiváltott éves síkvízre érvényes engedéllyel bárki horgászhat.
   
A folyóra érvényes az éves, országos síkvízre vonatkozó tilalom.

Erdélyi HorgászHozzászólások (16)
2010. január 26. 14:40
1.
Misi (Regisztrált tag) írta:
Valoban...Legszebb gyerekkori horgaszkalandjaim helye a Nyarad felso szakasza. Micsoda idok voltak....Akkoriban nem volt ritka a termetesebb marna, domi...paduc... 
Minel tobb figyelem kene e kisebb folyoknak.
2010. január 27. 14:35
2.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Gyerkkoromban én is horgásztam a Nzárádban Nzárádsyereda mellett. 
Nagyszüleimnél nyaraltam Nyárádsyeredától néhány kilóméterre egy kis faluban és mikor az öregek mentek a piacra vagy vásárba már nem emlékszem rá akkor mi gyerekekül mentünk horgászni.  
Emléksyem a piac vagy a vásár közel volt a Nyárád partjához... hú de rég volt! 
 
A nyáron szánok rá majd egy napot ésmeglátogatoma vizet.  
 
Esetleg valami friss híreka folyórol...?
2010. január 27. 16:51
3.
Fabian Laszlo (Regisztrált tag) írta:
En tavaly voltam nehanyszor, egyszer probaltam paducot fogni, az nem sikerult, latni lattam benne kisebb peldanyokat de nem akadtak horogra. Azutan inkabb legyeztem(vagyis probalkoztam) nehany kisebb domit es kuszt sikerult fogni. 
Mivel van egy hatalmas gat Nyaradszereda elott, nem jutnak fel halak a Marosbol. Ennek ellenere vannak felreeso helyek, kevesbe "latogatott" szakaszok, en szivesen megyek a jovoben is arrafele.
2010. január 27. 19:23
4.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
A nyáron legyezni meg pergetni én is elmegyek.
2010. január 28. 08:07
5.
Zsók Hunor-Tamás (Regisztrált tag) írta:
mit fednek a keszegfelek? me nalunk meg a sujtasosra is ramondjak naon hibasan, holott nincs semmi iesfajta besorolas...mert ezek a "keszegfelek" pontyfelek (Cyprinidae) csaladjaba tartoznak :)s igy is hivjak oket :)... ez a hivatalos, tudomanyos elnevezes...s tenyleg nem tom h mit sorolnak ide a "keszegfelekhez" s mi alapjan... :D aminek a neveben szerepel a "keszeg"?ami pl hasonlit a deverre?v a szilvaorrura?a kuszoket is?stb mert neztem itt ien oan oldalakat, s eleg meresz leirasokat talaltam:)) me pl sok helyt a paduc is keszegfele...de pl akko mie nem az a domi, v a nyuldomi? kivancsi vok:)
2010. január 28. 09:33
6.
Fabian Laszlo (Regisztrált tag) írta:
Levente, ha van kedved majd szoljal, szivesen csatlakozom. Tudok egy igeretes szakaszt :)
2010. január 28. 10:13
7.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Úgy lessz, szólok!
2010. február 02. 19:24
8.
Cristian Claudiu (Regisztrált tag) írta:
Az engedély kérdése... Tudtommal már 2009-ben (kizárólagosan)az ANPA (Országos Halászati Hatóság)engedélye volt érvényes. A Marosvásárhelyi Sporthorgász Egyesület csag tagságot ad, engedéyt nem. Mivel engedélyt csak az ANPA (vagy, hogy fogják nevezni az idén...) adhat, ezért egyesülettől függetlenül bárki is rendelkezik vele, horgászhat a Nyárádon (vagy bármelyik más vizen, akár hegyi-, akár síkvíz). Kivételt ez alól csak azok a vizek képehetnek, amelyek jogilag tisztázott körülmények között az egyesületek adminisztrációjában vannak (haltelepítés, napijegy stb...)
2010. április 30. 17:30
9.
Incze Szabo Laszlo (Regisztrált tag) írta:
A horgaszat mellett, szeretni es vedeni kellene ezt a kis folyot, sok szepet igero, gyonyoru hely. Vigyazzunk ra fiuk!
2010. június 20. 09:59
10.
Boloni Ors (Regisztrált tag) írta:
Valaki megtudna mondani hogy erdemes e horgaszni nyaradszeredan alol,vannak helyek meg halak?az a helyzet hogy a felso szakaszon mar nagyon elvannak romolva a helyek,amig regebb meg voltak kisebb gatak addig meg volt hol horgaszni,a domolyko is kezd eltunni,regebb meg fogtam 0,5-1 kilosakat de 3 eve nagyon nem is lattam meg a vizben sem,paduc horgaszatahoz itt szerintem kulon tudomany kell mivel nem konnyu egy helyben tartani oket,petenyi marna meg pirka az meg szep szamban van,lehet fogni meg karaszt,es ritkan pisztrangot is tavasszal.
2010. június 20. 16:04
11.
toth barna (Regisztrált tag) írta:
sajnos ma mar nagyon szenyezet a nyarad.Aikor megno a nyarad varmezotol szeredaig ami szemetet beledobnak a nyaradba azt a gat mind felfogja na iljenkor erdemes a gatnal megalni es megnezni menyire vigyazunk a nyaradra a rengeteg szemet lattan.Valamikor a 80 anas evek vegen ezt else tudtam volna kepzelni hogy a nyaradot szemetdombnak kepzelik egyesek.
2010. december 09. 08:18
12.
incze zalán csaba (Regisztrált tag) írta:
sziasztok,gyerekkorunkban Nyárádszeredában még pisztrángot is fogtunk,most szoljon valaki ha fogott.nem kéne autót mosni benne,döglött lovat tárolni benne mert erre is volt példa de az az igazsssság ha az embert nem ölik meg ö megöli magát,a kisnyárádból meg lassan pocsoja lessz
2011. március 17. 12:14
13.
Miklós Miklós (Regisztrált tag) írta:
Sziasztok! 
Bár régen,kb. 15 éve horgásztam a Nyárádon, de akkor még volt benne pisztráng, sQt nem is kevés. A szovátai erdészet kezelésébe tartozott mint hegyi víz, az erdészet telepítette, szerintem. Rengeteg kis, 10-12 cm-es pisztráng volt a patakban, fogta is egy-két helybéli, idézem a "macskának"-:(((. De ezt hagyjuk is. Természetesen akadtak nagyobbak, 20 cm felettiek, bár igazi megpróbáltatás volt ezeket megfogni. De pont ezért volt csodás. Ha valakinek esetleg van friss infója a kis zavaros folyócska pisztrángjairól kérem írja meg. Jó lenne ismét felkeresni a helyet. köszi
2011. július 11. 13:27
14.
Kovacs Istvan (Regisztrált tag) írta:
Sziasztok! 
április 2.án voltam utoljára, Nyárádszereda alatt, amolyan tilalom előtti élménypecán. Temérdek küsz között jött két darab +20 as pataki szajbling, 
arra talán már ráfoghatnánk hogy pisztráng :) (ránézésre szivárványos, csak a hátán van egy cikk-cakkos sárga vonal ami a szivárványoson nem kellene ott legyen) 
 
Hétvégén lehet lesz update, megint arra megyünk, talán kicsit fentebb.  
 
üdv 
Kpista
2011. július 11. 15:17
15.
baricz ervin (Regisztrált tag) írta:
Én 25-éve horgászom a nyárádon de sajnos egyre romlik a halálomány és a vizpart szennyezése is.Igazábol paducászni szoktam de ha nem vigyázunk akkor az sem lesz benne.Többet kellene törödni nekünk horgászoknak és a Nyárádmenti egyesűletnek is vizeinkel és halainkal egyaránt.
2012. január 18. 13:54
16.
mezei szabolcs attila (Regisztrált tag) írta:
hat igen a Nyarad egy igen szep kis folyocska volt de az orvhalaszoknak meg a sok szenyezesnek koszonhetoen igen csak eltuno felben vannak a hlak belole. Mivelhogy en amiota hogaszom rajta soha nem lattam elenort, nem talalkoztam vele. 
De en ugy gondolom ha egy kicsit nagyobb hangsujt forditananak ra es nagy birsagokat akkor lenne gy kis valtozas. 
Amugy a halak oly mertekben meg vannak zaklatva az orvhalaszok alltal hogy ha mozgast eslelnek a parton "hanyat homlok" menekulnek!ez szomoru! 
En a nyar fojaman tobbsor is probalkoztam halat fogni rajta de csak kis peldanyokat sikerult elejenem amik persze viszanyrtek szabadsagukat.
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web