Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Horgászvizeink arrow Horgászvizeink - Nagy-Küküllő

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Horgászvizeink - Nagy-Küküllő Nyomtatás E-mail
Írta: Erdélyi Horgász
2008. október 05. vasárnap 06:34
 
Udvarhelyszék legjelentősebb folyóvize a Hargita hegységből, a Nagy-Somlyó hegy tövéből ered, majd Székelyudvarhely várost elérve, hegyvidéki jellegből dombvidéki jellegbe vált változatos horgászlehetőségeket biztosítva ezzel az itt élők számára. A Nagy-Küküllő Balázsfalvánál egyesül a Sóvidékről érkező Kis-Küküllővel, majd együtt folytatják útjukat a Maros folyóig.
  
A fent említett okok miatt a Küküllő halfaunája roppant változatos: a hegyvidéki Varság falu és Székelyudvarhely között nagy számban találunk benne pénzes pért, fejes domolykót, paducot, de ma még sebes pisztráng, pataki szajbling és petényi márna is van benne. Korábban jelentős rózsás márna populációval is büszkélkedhetett a folyó, de egyelőre még nem tisztázott hatások következtében ez a halfaj lehúzódott a folyó legalsó szakaszaira mondhatnánk azt is, hogy kipusztult a felső szakaszokról. Egyes vélemények szerint a folyóra épített Zetelaki-tározó okozott drasztikus lehulést a Nagy-Küküllő vizében, és ez nem kedvezett a dombvidéki jelleget kedvelő márnának. Pozitívum viszont, hogy a lehűlés következtében jelentős területeket vettek birtokba a pénzes pérek és pisztrángok így ma már akár Székelyudvarhely központjában is látni szedegető péreket, vagy lesben álló termetes sebes pisztrángot.

Image

Engedély: A Nagy-Küküllő hegyvidéki szakasza, Fenyéd településig a Homoród Állami Erdészet kezelésébe tartozik, napijegyet az erdészet székhelyén válthatunk. A Fenyédtől Betfalváig terjedő tetemes szakaszt a székelyudvarhelyi Nagy-Küküllo Vadász- és Sporthorgász Társulat bérli, ettől lefele pedig a Segesvári Horgásztársulat őrzi a folyót.
   
A kelet-európai szinten általánossá vált folyóvíz-szennyezések nem kerülték el a Nagy-Küküllőt sem: immár három nagyobb mértékű ipari mérgezés történt a Székelyudvarhely alatti szakaszon. A kisebb lakossági szennyezéseket egyelőre még elbírja a folyó. A lakossági mentalitás-váltás kérdése viszont a Nagy-Küküllő mentén is egyre sürgetőbbé válik.
   
A Küküllő dombvidéki szakasza ma már nagyságrendekkel szegényebb, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt. A harcsa-populáció lassan legendává válik, a folyóvízi csukák is egyre ritkábbak, a jól számon tartott paduc-nyájakat pedig a helybéliek rendesen tizedelik, ahol csak lehet. Ha tiszta vizet találunk, leginkább domolykókra számíthatunk, amelyek jól viselik a változásokat. A tavak környékén, zsilipen át megszökött kárászokkal, pontyokkal is találkozhatunk, de ezekre célzottan horgászni fölösleges. A kora és késő őszi vízállás nyújtja legjobb horgászlehetőségeket, ilyenkor szinte minden halfajra nagyobb eséllyel horgászhatunk.

Erdélyi HorgászCsak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web