Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Horgászvizeink arrow Horgászvizeink - Keresztúri horgásztavak

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Horgászvizeink - Keresztúri horgásztavak Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Levente
2010. március 29. hétfő 15:23

Budapestről a 4-es úton Szolnok, Püspökladány fele, majd a 42-es úton Ártánd-Bors határátkelőnél, Nagyváradot érintve – Kolozsvár – Marosvásárhely útvonalon érhetjük el Székelykeresztúrt, Székelyföld egyik jelentős települését, ahonnan már könnyen megközelíthetők a Keresztúri horgásztavak.

A Keresztúri-tavakat valójában nem is Székelykeresztúron találjuk, hanem attól 5 kilométernyire észak-nyugati irányba a mintegy 350 lelket számláló Nagysólymos falucska közelében, melyről érdekességként elmondható, hogy egykor a székely fejedelmi solymászok faluja volt és a trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Székelykeresztúri járásához tartozott.

Image

Image

Az árvízvédelmi céllal létrehozott tópáros (egy kisebb és egy nagyobb tó) mintegy 30 évvel ezelőtt született a Nagysolymos-patak völgyének gáttal történő elzárásakor.

A tó különlegesnek mondható Székelyföldön, hisz egyike azon kevés vizeinknek, melyben nem csak jól érzi magát, de természetes módon is szaporodik a szürkeharcsa.
Kezdetben csak békés halakat telepítettek a tavakba, de a helyi horgászok később, nem hivatalos módon kis harcsákat is hoztak a közeli Nagy-Küküllőből, melyek a tó adottságainak köszönhetően kitűnő életfeltételekre találtak és gyors ütemben szaporodtak. Ennek köszönhető, hogy ma már Székelyföld legjelentősebb állóvízi harcsapopulációját találjuk a Keresztúri tavakban.

Image

Image

A két egymást követő tó egy festői környezetben fekszik, ezért az év minden szakában szívesen látogatják, úgy a környékbeli, mint a messzebbről érkező horgászok is.

Az ide látogatók nagy része elsősorban a pontyot és a kárászt veszi célul, hagyományos fenekezős felszereléssel.
Pontyból 6-8-10 kilós, de akár ezen felüli példányok is előfordulnak, melyeket bojlis módszerrel lehet a legkönnyebben horogra csalni.

Image

Image

De szívesen járnak ide rablóhalas horgászok is, őket főleg a 10-20 kilós harcsák és a 2-3 kiló körüli süllők vonzzák a vízpartra.
A harcsát főként éjszaka fogják élő csalival (kishal, lóbogár, harmatgiliszta) fenekező vagy különböző úszós módszerekkel, míg az utóbbit késő délután, alkonyatkor akár műcsalival pergetve vagy élő kishallal, esetleg halszelettel.

Image

Image

A finomszerelékes horgászoknak is van mit keresniük, hisz az elmúlt években több alkalommal is telepítettek dévérkeszeget, kisebb pontyokat, de van itt szépszámmal vörösszárnyú is, mely jó helyválasztással, egy kis etetéssel szépen fogható.

Image

Image

Az 1989-es rendszerváltást követő privatizációs hullám nem kerülte el a Keresztúri tavakat sem, esetében azonban szerencsésebb kimenetelű magánosításról lehet beszámolni.
Többszöri tulajdonosváltás után, a tavak használati jogát egy hosszabb időre a székelykeresztúri Hubertus Vadász- és Sporthorgásztársulat szerezte meg, amely intenzív halasításba kezdett, a tó később magánkézbe került és több tulajdonosváltáson ment át.
A jelenlegi állás szerint a tó kétévenként bérlőt cserél.
Jelenlegi bérlő Fazakas Attila.

Image

Image

A magánosításnak köszönhetően a korábbi években süllő, amur, busa is került a tavakba, és állományuk ma már elérte a horgászhatósági szintet, sőt egyes halfajokból már székelyföldi viszonylatban kapitálisnak mondható példányok is foghatók.

Image

Azt is illik megemlíteni, hogy a telepítésekkel egyidejűleg a vízpart gondozására is figyelmet fordítottak az akkori egyesületek, tógazdák. Kis faházak és stégek épültek a tó körül, melyek az ott horgászni kívánók kényelmét hívatott szolgálni.

Egy kis horgászat után mindenképp érdemes néhány órát, esetleg napot szánni a környékbeli települések felfedezésére, hisz sok szép látnivalót, és érdekes helytörténetet kínál a környék az ide látogatóknak.

Image

Image

Székelykeresztúr

A város Székelyudvarhelytől 26 km-re nyugatra, a Gagy és a Fehér-Nyikó vizének a Nagy-Küküllőbe torkollásánál fekszik.
Nevét onnan kapta, hogy templomát a Szent Kereszt tiszteletére emelték. (1333: de Sancta Cruce, 1459: Keresthwr, 1630: Székely Keresztur).
A megkülönböztető szerepű Székely-előtag a Székelyföldre utal.

A várost 1333-ban S. Cruce néven említik először. A mai város a központi Székelykeresztúrból, Keresztúrfalvából és Timafalvából alakult ki és később hozzájuk csatlakozott Fiatfalva és Betfalva is.
A Sóskút melletti Melegvölgyben 8. századi telep nyomaira bukkantak és már a XI. – XII. században volt román stílusú temploma.
1395-ben Zsigmond király moldvai hadjáratakor több oklevelet keltezett itt.
A Híres szitakészítőiről korábban Szitáskeresztúrnak is hívták. 1459-ben már mezőváros volt, ezt a rangját egészen 1886-ig megőrizte.
1559-ben Izabella királyné kiváltságlevelet adományozott a városnak.
A Gyárfás udvarházban töltötte a segesvári csata előtti utolsó éjszakát 1849. július 30-án Petőfi, melynek tiszteletére emléktáblát is avattak 1928-ban. A kertben álló körtefa alatt írta utolsó versét.
A trianoni békeszerződésig Udvarhely vármegye Székelykeresztúri járásához tartozott. 1956-óta ismét város. 2002-ben 9672 lakosából 9201 magyar, 239 cigány 220 román és 12 német volt.

Látnivalók Székelykeresztúron

Római katolikus temploma 15. századi gótikus stílusú, szentélyén 1458-as évszám áll, de ekkor valószínűleg csak a korábbi, 12. századi templomot építették át. Az 1904-es átépítéskor a 12. századi templomból származó freskótöredékeket találtak. Tornya 1779 és 1821 között épült. 1929-ben renoválták és bővítették.

Unitárius temploma 1781 és 1792-ben épült, gimnáziuma 1793-ban nyílt meg.

Református temploma 1822 és 1834 között épült, az 1632 és 1644 között épített korábbi templom helyére, tornyát 1866-ban magasították.

A Berde Mózes Unitárius Gimnáziumot 1793-ban alapították.

Ortodox temploma 1938-ban épült.

A Molnár István Múzeum a térség tájmúzeuma, történeti és néprajzi gyűjteménnyel.

A várostól délre fekvő Sóskút a város gyógyfürdőtelepe.

Általános információk

Megközelíthetőség, útvonal: Budapestről a 4-es úton Szolnok, Püspökladány fele, majd a 42-es úton Ártánd-Bors határátkelőnél, Nagyváradot érintve – Kolozsvár – Marosvásárhely – Székelykeresztúr - Keresztúri Horgásztavak.

Szállás lehetőségek: A tópart alkalmas akár egy több napos sátorozásra is, de aki panzióban, vendégházban szeretne megszállni, az bő választékot talál ezekből a környékbeli falvakban, Székelykeresztúron.

Naprakész információk, napijegyek, szabályzat: Mivel a tó elég gyakran cserél bérlőt, így naprakész információkat az adott árakról, szabályokról a www.horgaszat-vadaszat.ro Erdélyi Horgászportálon találni, vagy az alábbi elérhetőségek egyikén.
Email: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. , Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
Tel: Fazakas Attila (jelenlegi tógazda, bérlő): 0040744243242


Nagy Levente
Fotók: Nagy Levente, 
Gotthárd Ferenc
www.sport-horgasz.huHozzászólások (10)
2010. március 29. 21:33
1.
Serban Tibor (Regisztrált tag) írta:
azt szeretnem megtudni hogy lesz-e tilalom es a napi jegy ara menyi
2010. március 31. 06:38
2.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Hivd ezt a számot 
0744243242
2010. június 22. 12:48
3.
Zakariás Szabolcs (Regisztrált tag) írta:
Most is ezt a szamot kell hivni infoert??? Nemtudsz napi jegy arat mondani?
2010. augusztus 11. 20:14
4.
Gabor Attila (Regisztrált tag) írta:
hali ha valaki jart mostansag irjon nekem egy ket infot lehete fogni valamit ,sokan jarjak e? meg ilyenek elore is koszi
2010. augusztus 23. 15:19
5.
sandorlaszlo (Regisztrált tag) írta:
na helo én voltam kb kéthete és semi hozásem nyultak egész nap
2011. május 08. 14:41
6.
Mihály Károly (Regisztrált tag) írta:
Hali valaki megmondaná hogy mennyi a napi jegy és most mire lehet menni .Valamelyik hétvégén ki szeretnék menni.Előre is kösz
2011. május 24. 16:57
7.
ilutadrian (Regisztrált tag) írta:
20 lej a napijegy. Dever,suger,harcsa,sullo ezekre erdemes horgaszni. Ponty is van de keves. Sok szerencse kell a pontyhoz. Azon kivul nagyon iszapos legalabb fel meteres iszap van.A harcsa a legbisztosabb vannak 15-20 kg koruliek. Ha ejjel probalod kishallal akkor csuka vagy sullo megy ra de az legalabb 2-3 kg koruli.Eleg jo to.
2011. június 11. 12:33
8.
Veres Attila (Regisztrált tag) írta:
Az Amurokrol lehet tudni vallamit??
2011. június 29. 11:22
9.
Varga Gábor (Regisztrált tag) írta:
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy mennyire hinaras a tó és hogy hány bottal lehet horgászni? Napijegyet hol tudok venni Keresztúron? Előre is köszi! Üdv: Gábor
2011. július 15. 10:33
10.
Zakariás Szabolcs (Regisztrált tag) írta:
En megyek szombaton majd beszamolok neked. Enis kivancsi vagyok h milyen lett a to a tavaly arvizek ota nemjartam arrafele.
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web