Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Horgászvizeink arrow Horgászvizeink - Erdélyi vizeken - Homoródszentpáli horgásztó, halgazdaság

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Horgászvizeink - Erdélyi vizeken - Homoródszentpáli horgásztó, halgazdaság Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Levente
2009. július 07. kedd 14:50

Székelyudvarhelytől 16 km-re délkelet irányba haladva, a 131-es és 134-es megyei utak kereszteződésénél, találjuk a mindössze 500 lelket számláló kis székely települést Homoródszentpált, melynek határában terül el Székelyföld, Hargita megye egyik legismertebb halgazdasága, horgásztava.


Ahogy elhagyjuk Székelyudvarhelyt és beérünk Felsőboldogfalvára tábla jelzi a letérőt.
Ahogy elhagyjuk Székelyudvarhelyt és beérünk Felsőboldogfalvára tábla jelzi a letérőt.


A közel 200 hektáros, mocsaras vízterületet 1982 és 1984 közötti időszakban 5 nagyobb és 10 kisebb tóból álló állami halgazdasággá alakította át a román kormány. A kialakítás ötlete onnan ered, hogy a terület évszázadokon át mocsaras jellegű volt, mivel geológiai talajszerkezete alapján alsó Kréta kori mészkő és sólap találkozásánál levő vízzáró rétege közel a felszínhez helyezkedik el.
A sós mocsár eltűnésével és a halastavak megjelenésével a terület élőhelyekben gazdagodott és élővilága az idő múlásával egyre színesebbé vált.
Azóta a terület egy kisebb részét (10 hektárt) madárvédelmi területnek nyilvánították mivel az 1940-es évektől kezdődően napjainkig 257 madárfaj előfordulását jegyezték az ornitológusok.
Az 1940-es években Dr. Horváth Lajos és Dr. Vasváry Miklós végzett rendszeres madártani megfigyeléseket a területen.

A Homoródszentpáli halastavak, horgásztó.
A Homoródszentpáli halastavak, horgásztó.


A halgazdaság igazi fejlődése 2003-ban indult, amikor a privatizálási folyamatok révén az AGROPISC KFT. tulajdonába került.
A vállalat édesvízi halak, főként ponty extenzív tenyésztésébe kezdett és azóta is igyekszik minőségi halfajokkal ellátni a környék horgászegyesületeit, halastógazdáit, kiskereskedelmi és vendéglátó egységeit.
A halgazdaság mellett, a vállalat egy 14 hektáros intenzíven telepített horgásztavat is működtet, mely színes és gazdag halállományával jó horgászati feltételeket biztosít a helyi és a távolból érkező sporthorgászoknak.

A tó bejáratánál hatalmas nádas terül el.
A tó bejáratánál hatalmas nádas terül el.


Az ide látogató horgászok a finomszerelékes és fenekező (match, rakós, spicc feeder)  módszerek mellett, pergetéssel is próbálkozhatnak, hisz a tóban a ponty, amur, kárász, és dévérkeszeg mellett ragadozókat is telepítettek.
Főleg ősszel és tavasszal, ívás után akár 3-4 kilós csukákat is horogra csalhatnak a kitartóbb pergető horgászok. Erre legnagyobb eséllyel a tó bejáratánál elterülő nádas közelében, a sekélyebb tórészen pályázhatnak.
Legeredményesebbek a felszín közelében húzható floating wobblerek és a személyes tapasztalatok alapján azok közül is nagyobb sikert hoznak az erősebb veretésű két részes modellek.
A tóban a csuka mellett kisebb számú süllő és harcsa is jelen van.

A versenyhorgászok körében is kedvelt a horgásztó.
A versenyhorgászok körében is kedvelt a horgásztó.


A tó nagyon kedvelt a versenyhorgászok körében is, bizonyítja ezt, hogy az elmúlt esztendőkben számos amatőr és rangosabb versenyt is szerveztek a tó nyugati oldalán kialakított versenypályáján. A tó adottságai lehetőséget biztosítanak akár 40 fős versenyek lebonyolítására is, melyre a közelmúltban számos példa volt. 

Gyakran rendeznek itt versenyeket is.
Gyakran rendeznek itt versenyeket is.


Az utóbbi néhány esztendőben a környék pontyhorgászai (bojlisok) is felfedezték a tó kínálta lehetőségeket, hisz ezzel a módszerrel az évszak szinte bármely szakában (kivéve mikor befagy) jól fogható a ponty, esetenként amur.
Átlagméret 4-5 kg, de gyakran akad horogra 8-10 kg-os ponty is, és fogtak már nem egy 13-14 kg-os példányokat is. Sajnos az éjszakai horgászat nem engedélyezett így a többnapos horgászat csak ki-be cuccolással oldható meg.
A tó átlagmélysége 1,5-2 méter, de egyes részeken akár 3-4 méteres mélységgel is találkozni, mely a téli hónapokban a halaknak vermelő helyet biztosít.

Három órás horgászat eredménye.
Három órás horgászat eredménye.


Tavasszal, ahogy a víz melegedni kezd inkább a sekély, a nádasok közelében lévő tórész termékenyebb, míg ősszel pont fordítva: a halak a mélyebb gödrök közelében tartózkodnak, készülve a vermelésre.
A tóban temérdek mennyiségű a kárász, melyet könnyű 2-3 m-es spiccbottal a tó szinte bármely részén megtalálni.
 
Horgászrend

- A horgászvendég bejelentkezése a szolgálatos horgász-felügyelőnél (a bejáratnál), személyazonossági igazolvány alapján történik.
- A horgásznak rendelkeznie kell műanyag (nem fém!) éltetőhálóval, a halak sérülésmentes tárolása érdekében.
- Kötelező a TILOS zónákra érvényes szabályokat betartani!
- A zsákmány megmérése a kapunál történik a szolgálatos horgászfelügyelő jelenlétében.
- A nap folyamán haltartó hálóban tárolt zsákmány, kötelezően kifizetendő. TILOS, ezen halak visszahelyezése a horgásztóba, a horgászat befejeztével!
- Éjszakai horgászat nem engedélyezett!

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bojlizás is.
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bojlizás is.


Napijegy árak


- 15 RON (1000 FT), ezért a vendég nem vihet el egyetlen halat sem (kivéve a kárászt).
- 20 RON (1250 FT), ezért a vendég 1 kg pontyot, csukát vagy amurt vihet el.
- Félnapi jegy 10 RON ( 700 FT), ezért a horgász nem vihet el halat és csak 15:00 óra után igényelhető.
- A nyugdíjas vendégek 25 %-os árengedményben részesülnek.  
- A többletmennyiséget a halfajonként meghatározott áron kell kifizetni, ezek a következőképpen változnak:
Ponty, Amur  - 12 RON/KG azaz 825 FT/KG
Csuka, Süllő, Harcsa - 17 RON/KG azaz 1170 FT/KG
A kárász bármilyen mennyiségben díjmentesen elvihető!

Bojlival becsapott pontyka.
Bojlival becsapott pontyka.


Mivel a környező falvakban nem találni egyetlen horgászboltot sem, a horgászathoz szükséges felszerelést, etetőanyagot, csalit jó a legközelebbi városban Székelyudvarhelyen beszerezni.
A horgászbolt címe: Székelyudvarhely Gábor Áron 1. szám. Itt a szükséges felszerelések, etetők és csalik mellett, naprakész információkat is megtudhatnak az adott horgászfeltételekről, körülményekről, halmozgásról. 

A tóban jól fogható a dévérkeszeg is.
A tóban jól fogható a dévérkeszeg is.

         
Fontos tudni, hogy a horgásztó a szomszédos településről, Homoródszentpálról kapta nevét, melynek történelme egészen a római birodalom idejére visszanyúlik, ezt bizonyítják az ásatások során előkerült korabeli régészeti tárgyak: szerszámok, harci fegyverek, edények stb.
A római birodalom idején egyfajta katonai erőd is épült itt, aminek a feladata az akkor működő Homoród melléki sósbányák és a Hévízről oda vezető hadút ellenőrzése volt.
A település nevét Szent Pál tiszteletére szentelt középkori templomról kapta. A 15. századi gótikus templomot a 19. században újjáépítették és ma a település unitárius közösségét szolgálja.

A Siculus panzió.
A Siculus panzió.


Orbán Balázs a Székelyföld leírása című művében ekképpen ír a településről:
„Recsenyéd alól negyed órára van Homoródszentpál, minden szent neve mellett derék unitárius község. Klasszikus földet taposunk itt is, hol meg kell állapodnunk; mert ezen falu régi nagyság romjaira épült…
Szent Pál mellett igen gazdag só telepek vannak. Homoródnak itten kiszélesedő tere egészen só sziklákon nyugszik. Csak néhány lábnyi földterület borítja azt, s azon alul már tömör kősó jön elő. … Hogy a rómaiak ezen sót aknázták, annak csalhatatlan jelei vannak. De még a nemzeti fejedelem alatt is művelet alatt voltak, több magánosnak lévén itten szabadalmazott sóaknája. Hogy 1614-ben Bethlen Gábor alatt még használatban volt itt a só vágás, kitetszik neve fejedelemnek egy rendeletéből…
Szentpáltól keletre vannak a sóbányáknak felhagyott, de azért féltékenyen őrzött öblei, és egy nagy térség, melyet egészen a veres színű, kövér levelű só növény borit, minek a nép gerafű nevet adott.„

A panzió udvarán kis faházak várják a vendégeket.
A panzió udvarán kis faházak várják a vendégeket.


Amint Orbán Balázs soraiból is kiderül, Szentpál híres volt a falut körülvevő sóaknáiról, ahol felszíni só fejtéssel termelték ki a kősót. Ma a só jelenlétét csak a fennmaradt sós kutak és a sós életkörülményekhez alkalmazkodott növények jelzik.

Szentpálon és a környék településein bőven akad látnivaló is.

 - A Nagy – Homoród szentpáli hídja, a régi sóbányák közelében sóskút található, ahonnan a lakósság régóta hordja a sósvizet.
- A falu felső végén találhatók a 12. századi eredetű Béla bán várának maradványai, amely a középkori magyar határvédelmi rendszer része volt.
- A 15. századból eredő Kornisudvarházat a 16. század végén göncz-ruszki gróf Korni Mihály és Farkas alakította át várkastéllyá. A 19. században pusztult el, helyére a TSZ gazdasági épületei kerültek, csak csekély maradványai láthatók a falu déli részén.

Egy délutáni feederezés és pergetés eredménye.
Egy délutáni feederezés és pergetés eredménye.


Annak ellenére, hogy Székelyföldön nincsenek akkora hagyományai a halételek elkészítésének, mint Magyarországon, a helyi horgászkonyha mégis tud tanácsot adni néhány úgymond székelyes halétel elkészítéséhez. Ilyen például a Székely tormás csuka.

Nádból pergetett csuka.
Nádból pergetett csuka.

 
Hozzávalók: 1 közepes csuka (1,5 -2 kg), 1 szál torma, 2 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, szemes bors, só.
Elkészítése: A megtisztított csukát alaposan besózzuk, és állni hagyjuk. A vöröshagymát és a vegyes zöldséget felszeleteljük, és sós vízben félpuhára főzzük. Beletesszük a halat, és néhány szem egész borsot. Lassú tűzön addig főzzük, míg a hal megpuhul, akkor a halat szúrókanállal tálra tesszük, és melegen tartjuk. Teflonedényben az olvasztott vajra tesszük a reszelt tormát, meghintjük a liszttel, majd felöntjük a hal főzőlevével. Mártás sűrűségűre forraljuk, és a halra öntve tálaljuk. 

Nagy élmény vízben gázolva, a nádasok között dobálni.
Nagy élmény vízben gázolva, a nádasok között dobálni.


Szálláslehetőséget a környék szinte bármely településén találni.
A tóhoz legközelebb Oklandon (az első település az Oklandi tető fele) a Sikulus panzióban találunk, mely szépen rendezett és csendes környezetével minden igényt kielégítő pihenési lehetőséget biztosít az oda látogató vendégeknek. 
Előző egyeztetések alapján a panzió akár nagyobb csoport fogadására is alkalmas.
A panzió hátánál kisebb faházak is rendelkezésükre állnak a vendégeknek, de udvarán akár sátorozási lehetőséget is biztosítanak a házigazdák.

Nem mindennapi teríték.
Nem mindennapi teríték.


Székelyudvarhely megközelítése Magyarországról.

Budapestről a 4-es úton Szolnok, Püspökladány fele, majd a 42-es úton Ártánd-Bors határátkelőnél, Nagyváradot érintve, Kolozsvár, Marosvásárhely, Szováta, majd Korondon, áthaladva érkezünk meg Székelyudvarhelyre.

Megközelíthetőség a környező városokból.
1. Székelyudvarhelyről - Felsőboldogfalva DJ 131/132 B – Homoródszentmárton – Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 20 km
2. Segesvárról – Héjjasfalva DJ 137 – Székelykeresztúr – Felsőboldogfalva DJ 131/132 B – Homoródszentmárton – Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 55 km
3. Szovátáról DJ 13 A – Parajd – Korond – Székelyudvarhely – Felsőboldogfalva DJ 131/132 B – Homoródszentmárton – Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 75 km
4. Csíkszeredából DJ 13 A – Szentegyháza DJ 132 – Lövéte – Homoródalmás – Karácsonyfalva – Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 70 km
5.  Csíkszeredából DJ 13 A – Szentegyháza – Homoródfürdő – Székelyudvarhely – Felsőboldogfalva DJ 131/132 B - Homoródszentmárton – Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 78 km
6. Brassóból  E574 - Sepsiszentgyörgy  - Mikfalva - Barót - Oklánd - Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 100 km
7. Szebenből - Medgyes - Segesvár - Héjjasfalva DJ 137 - Székelykeresztúr - Felsőboldogfalva - Homoródszentmárton - Homoródszentpál. Hozzávetőlegesen 150 km

Horgászbolt: Székelyudvarhely, Gábor Áron 1.
Információ: www.horgaszat-vadaszat.ro, www.agropisc.ro
E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. , Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.


Nagy Levente
A cikk megjelent a Sikeres Sporthorgász júliusi számában
Hozzászólások (20)
2009. július 07. 19:33
1.
Krátki János (Regisztrált tag) írta:
Hello! Kerjetek mar az energoteamtol egy pontymatracot! Ha mar nem vesztek egyet!
2009. július 08. 00:35
2.
Szabó Ákos (Regisztrált tag) írta:
Ha valaki csak és kizárólag C&R horgászik, akkor is rendelkeznie kell vödörrel? Csak mert ha arra járnék, és pergetnék vagy legyeznék egy sort mellesben gázolva, úgy, hogy minden fogott halat rögtön visszaengednék, biztosan nem cipelném magammal a teljesen fölösleges vödröt. Viszont az se a homlokomra, se a személyimbe nincs beleírva, hogy "Only C&R"...
2009. július 08. 01:06
3.
Szabó Ákos (Regisztrált tag) írta:
...vagyis nem vödörrel, haltartó hálóval, na. :D
2009. július 08. 03:30
4.
Lukacs Levente (Regisztrált tag) írta:
Tőlem pl nem szokták kérni, hogyha tudják hogy azonnal visszaengeded és persze 15 lejes jegyet vettél akkor nem kérik.
2009. július 08. 08:38
5.
Szabó Ákos (Regisztrált tag) írta:
Értem. Köszi! Tetszik nagyon a víz amúgy, főleg a nád mellett gázlós rész, egyszer szerintem meglátogatom.
2009. július 09. 06:46
6.
Lukacs Levente (Regisztrált tag) írta:
Hétvégén sokan vannak, sőt rengetegen, sz.tem ajánlatos idejében ott lenni, kb.fél 6-kor. Habár a jegyvásárlásnál igy is sokszor későre kerül sorra az ember és mire beér lehet h vki befészkelte magát az áhitott helyre. Az úttal szemben levő parszakastól kb 40-50 méterre sok a horogmarasztaló, arra vigyázzál.
2009. július 09. 13:51
7.
Szabó Ákos (Regisztrált tag) írta:
Cserkelő horgászatnál, bokorugró legyeket húzva ezek a problémák annyira nem vészesek, de azért köszi! :)
2009. július 09. 19:54
8.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Ákos, nem annyira az akadóktól kell félj, hanem inkább attól, hogy nem kapsz legyezésre, pergetésre alkalmas vizet, zavaros lesz. Vagy a másik nagy csalódás ,ami érhet sajnos az ősszel le akarják halászni a tavat és a nagy csukákat kivenni, mert ritkítják a pontyocskákat. Ez nekem nagyon fáj, ugyanis nem lesz a közelemben olyan hely, ahol esélyem lehet ekkora csukák megfogására. Tehát ha akarsz rendesebb hallal randizni akkor mindenképp a lehalászás előtt gyere, és feltétlen legyen pergető cucc nálad, mert elég gyakori, hogy a krokik bent vannak a mélyebb részeken.
2009. július 09. 23:24
9.
Szabó Ákos (Regisztrált tag) írta:
Erre inkább nem írok semmit... a második részre, a ritkításra; de ha ez tényleg igaz, egy banit nem fognak tőlem látni, az biztos, inkább megyek másfelé lengetni. 
Alpár, azért nagyon köszi az infókat!
2009. július 10. 12:58
10.
lajos attila (Regisztrált tag) írta:
Voltam mar a tavon horgaszni,jol lehet fogni,ponty a leggyakoribb zsakmany 1.5,2 kg kozot mozognak csak sajnos. Arra viszont vigyazni hogy olyan helyeken horgasszunk,ahol kedves horgasztarsaink nem tudnak keresztbe dobni .A kerdesem pedig az ,ha valaki tudna ra valaszt adni,hogy fel van tuntetve(a neten)- az elo csali hasznalata tilos,es megis soknal lattam hasznaltak(most lehet v nem lehet?)elo csalival horgaszni a tavon?
2009. július 10. 13:25
11.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Az élőcsali használatát, a kishalas csukázásra értik, giliszta, csonti meg ehhez hasonlók mehetnek.
2010. február 10. 19:00
12.
Mihály Károly (Regisztrált tag) írta:
Jó tó de azért mondják ,hogy el lehet vinni ingyen a karit mert nincsen csak kevés tapasztaltam de mondák már akik meletem horgásztak is.
2010. március 02. 11:24
13.
Tusa Szilard (Regisztrált tag) írta:
Ami a karaszt illeti ritkan de azert lehet fogni belole jocskan Pelda erre az "Ember tervez" cimu cikk
2010. március 04. 11:31
14.
Veres Attila (Regisztrált tag) írta:
A karasz valoban ingyen van es egy egesznapos peca alkalmaval egesz szep menyiseget ossze lehet szedni beloluk egy jo spicc botal folyamatos etetes elo anyag
2010. március 04. 11:43
15.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
A kárász valóban szépen fogható viszont nagyon aprók!
2010. június 26. 11:23
16.
egyed lehel (Regisztrált tag) írta:
Hali valaki nem tudja,hogy pl egyetemistáknak,vagy iskolásoknak vane valami kedvezmény?elöre is kösz az infot.
2010. június 26. 13:59
17.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Nincs kedvezmény az én tudtom szerint
2010. június 26. 18:48
18.
Lukács Levente (Regisztrált tag) írta:
Nyugdíjasoknak van 1edül kedvezmény. Amúgy szerintem, ilyen halsűrűség és környezet mellett a napi 15 lejes, halat nem tartalmazó jegy, országos szinten benne van a legelsők között. Egyszerű fenekező horgászattal a műltkor 1ik haver 26 ponytot fogott, ezenkívül 5 elment. Ár-érték arányban azért verhetetlen.
2012. július 27. 13:40
19.
Gabos Gyula (Regisztrált tag) írta:
Szerintem meg eri el menni egyet jot karaszozni vagy deverezni en a mutkor 1 kg felet fogtam devert es karaszt !!
2012. augusztus 17. 13:06
20.
Fekete István (Regisztrált tag) írta:
Rég volt friss infó a tóról.Ha valaki tud valamit irjon. A jövő héten oda szeretnék menni .
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web