Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Horgászvizeink arrow Horgászvizeink - Ér

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Horgászvizeink - Ér Nyomtatás E-mail
Írta: Galajda Sándor (sanya)
2010. január 12. kedd 07:01

Mindenkinek van egy listája a legkedveltebb horgász vizeivel, az én listámon az első helyen talán az Ér szerepel. A múltjáról annyit tudok hogy nagyjából száz éve egéssz másképp nézehetett ki .


A mostani meder valószinüleg nem létezett mert az Ér környékén kiterjedt vizfelület boritott mindent, a szomszéd faluba egyszerübb volt csónakkal átmenni mint szekérrel. Aztán pedig lecsapolták az egéssz területet s mára csak a neve - Érmellék - utal a hajdani állapotokra.
  
Öregek gyakran mesélik az akkori állapotokat, a halbőséget, ami minden holtágban, vagy patakban volt.Azóta sokminden változott. Még én is emlékszem gyerekkoromból, amikor utoljára kotorták a medret egy évig szinte halat sem lehetett fogni, ezt pedig minden évben 1-2 mérgezés tetézte melyeket az akkori Colectiv, Arovit és hasonlóak számlájára lehetett felirni.

Image

Az Ér forrásai még Szatmár megyében erednek de útján sok kis patak vizét felveszi. Ezek a patakok általában mind mesterséges tavakból jönnek, egyik legjelentősebb talán a helyiek által Selindi ároknak keresztelt patak.

Mára egéssz más a helyzet, a rendszerváltás után becsődölt szövetkezetek nem szennyezik a vizet. Halpusztulás is már nagyon régen volt, sőt a viz tisztaságát igazolandó szép nagy folyami rákok is vannak, melyeket néha akaratlanul is horogvégre kapnak a keszegezők. Halbőségről nem beszelnék, de ez a viz egyre többször meglep! Néha a teljes kihaltság jeleit mutatja, máskor pedig gyönyörü halakat ad. Egy éve csukára pergetve szemtanuja voltam a pontyok ivásának, vagy idén februárban a csukaivásnak.
Az előtt pedig szentül hittem hogy nincs benne vagy csak nagyon kevés mindegyikből.

Image

Horgászat szempontjából szinte bármelyik stilus űzhető. Legtöbben egy helyben ülnek és vagy a békés halakat, vagy a csukákat riogatják. Mások végig pergetik a szabad partszakaszt. Újabban pedig a helyiek nagy megrökönyödésére én tartok bemutatót mölegyező tudásomból. Egy kitűnő legyespálya szép nagy domikkal, melyeket szárazlegyekkel élvezet megfogni a viszonylag lassan folydogáló vízben. Legyezve szinte egész nap lehet halat fogni, és újabban bebizonyitottam magamnak, hogy legyezve a csuka is jön szépen.

Image

A meder változó, vannak egész sekély szakaszok(40-50cm) és vannak szakaszok, ahol meglepően mély a viz (1,5-1,7m), általában minden szakaszon van egy két gödör ahonnan valamikor régen sárga homokot termeltek ki, ezek 2-4 méter mélyek is lehetnek.
Legyeseknek mondom, hogy aki nem ismeri a medret az inkább a partról próbálkozzék mert bárhol lehetnek mélyebb gödrök amit a viz mosott ki vagy egy nagyobb ponty ásott.
Ilyen gödröket én is leltem a nyáron és a melles csizmám épp csak hogy nem merült meg. A mezitlábas gázolast csak azoknak ajánlom, akik nem félnek a piócáktól és attól hogy a tenyérnyi kagyló maradványok majd jól összevágják őket. Amúgy partról legyezni sokkal eredményesebb.

A növényzet elég jól fejlett mindkét parton, általában nádasok takarják az egyik oldalt, de van ahol mindkét oldalt kis beállókkal tarkitva, ez szerint lehet horgászhelyet keresni.
Legyeseknek mondom, hogy aki nem ismeri a medret az inkább a partról próbálkozzék mert bárhol lehetnek mélyebb gödrök amit a viz mosott ki vagy egy nagyobb ponty ásott.

Image

A halálomány elég szines a keszegféléket nem is sorolom, de van itt kárasz, ponty, compó, domolykó, süger, csuka. Régen szép nagy szürke harcsák is voltak benne de már rég nem hallik hogy fogtak volna belőlle, néha úgy hirlik hogy fognak egy egy balint vagy süllőt is, de én személyesen még nem láttam soha. Nyáron feléled a viz és a hinárszőnyeg alól ki-ki, bukkan egy nagyobb hal is, ami általában a cájggal együtt vissza is megy.

Horgászni a Diószeg-Székelyhid-Adony- Szalacs szakaszon érdemes, de mivel AGVPS fennhatóság alatt van az engedéllyel vagy napijeggyel rendelkezők az egéssz megye területén csordogáló szakaszt horgászhatják.

Galajda Sándor (sanya)Hozzászólások (7)
2010. január 13. 12:03
1.
Szabó Ákos (Regisztrált tag) írta:
Sanya, azt nem tudod, hogy magyar állampolgárok válthatnak-e jegyet az Érre, s ha igen, hol, mennyiért? (Szerencsére arrafelé is van rokonságom. :D )Köszi!
2010. január 14. 07:41
2.
_sanya (Regisztrált tag) írta:
jelen pillanatban meg azt sem lehet tudni hogy roman allampolgarok 2010-ben hogyan fognak torvenyesen horgaszni ... nincs torveny ra, nincs allami engedely stb stb ... ha megtudok valamit majd a CEEFF-n megirom A-tol Z-ig mi van , de most semmi konkret ...
2010. január 15. 13:35
3.
Szabó Ákos (Regisztrált tag) írta:
OK, köszi! 
Tavaly se tudtam engedélyt váltani, alig találtam meg az irodát, s ott egy flegma pasas először vmi tóra akart küldeni, hogy kárászozzak, mondtam, hogy nem, én a patakra akarok menni, s hogy van pénzem, s akarok is váltani jegyet, intézzen valamit, mert nem akarok engedély nélkül pecázni. Erre ennyit mondott, hogy ne is, mert ha megfog, megb*sz (szó szerint így!) Nem mondtam, hogy inkább az asszonyt, s engem csak büntessen meg, pedig a nyelvem hegyén volt. Végül nagy nehezen telefonált egyet, s mondta, hogy nem válthatok jegyet, úgyhogy három napig "rapsickodtam" 5X tippettel s szakáll nélküli 12-es horgokkal, C&R persze. Remélem, lesz vmi előrelépés, mert ez így nem ér egy kucsma fost, rengeteg kiaknázatlan lehetőség van az erdélyi vizekben, mehetne úgy ott is, mint Szlovákiában vagy Szlovéniában.
2010. január 18. 07:47
4.
_sanya (Regisztrált tag) írta:
Legyeztel az Er-en ?! akkor jol megnezhettek tegedet is :D amugy nem egy kezdo palya ... 
napijegyet azert nem adhattak mert tavaly siman csak allamival lehett horgaszni az Eren , Berettyon,a Sebes es fekete korosokon is ... csak allamit meg egyesuletek nem adnak... csak napijegy az egyesulettol meg nem ervenyes (az Erhez meg amugy se volt semmi kozuk az egyesuleteknek) ... szal ez van /volt ....
2010. január 18. 11:57
5.
Szabó Ákos (Regisztrált tag) írta:
Nem, ez lent Barót mellett volt, az első érmelléki pecát idénre tervezem. Ott is megnéztek, aszongya az egyik gyerek: "Ez ugye tóra való felszerelés, me erőssen vastag a nájlon?" :D Nem álltam neki magyarázni, épp akkor voltam frissen a medvés sokk után, úgyhogy nem voltam beszélgetős kedvemben (s a tetejébe a legjobb helyen idétlenkedtek). :D
2010. január 18. 14:04
6.
_sanya (Regisztrált tag) írta:
majd irj mielott az ER-re mennel pecalni mert tavaly pl nem volt aradas ...pedig ha van aradas akkor utanna tomve van domival balinnal csukaval meg pontyal ... de aradas nelkul meg nem nagyon van benne hal mert osszel lemennek a halak ... ha iden se lessz aradas akkor erdemesebb talan raprobalni a Berettyora vagy a Sebes Korosre ...
2010. június 20. 19:53
7.
dombi csaba arpad (Regisztrált tag) írta:
Ha tudtok egy par jo horgasz 
tavat Szilagy megyeben,kerlek 
irjatok meg.Elore is kosz 
D Csaba
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web