Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Horgászvizeink arrow Horgászvizeink - Besenyői víztározó

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Horgászvizeink - Besenyői víztározó Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Levente
2010. január 31. vasárnap 15:46

A Besenyői víztározót, a 80-as években a bodoki hegyek mélyéből eredő kristálytiszta, erdei patak elzárásával hozták létre és akárcsak a Bözödi-tó ez is egyik maradványa a régi rendszer kommunista megnyilvánulásainak.

A völgy 1980-ra telt fel, létrehozva a 87 hektáros Besenyői víztározót, mely napjainkban népszerű kiránduló és horgászhelyként ismeretes az erdélyi emberek körében.

Image

Image

A víztározó a Rétyi-tó mellett Kovászna megye egyik legnagyobb tava, mely megközelíthető Sepsiszentgyörgy-Maksa útvonalon, Maksa község központjában letérve a 11-es országútról Besenyő irányába haladva.

A tópartot dombok, erdő, strandnak kijelölt hely és hétvégi házak övezik, mely között kiadó kulcsosházakra is találhatnak az ide érkező horgászok, pihenni, kikapcsolódni vágyók.

Image

Image

A víz minősége kiváló, ezt bizonyítja a tó gazdag rák és halállománya is.
Megtalálható benne a dévérkeszeg, bodorka, kárász, vörösszárnyú, süllő, csuka, sügér, vágódurbincs, domolykó, busa, ponty és amur, melyek közül kapitális példányok is kerültek már partra az ügyesebb horgászok jóvoltából.

Image

Image

Nem hivatalos tórekordként, csukából 9 kilósat, pontyból 18 és amurból 26 kilósat tartanak számon. Süllőből legnagyobb 7 kilósról van tudomás, de a gyakrabban oda látogató, helyi horgászok szerint, akik jól ismerik a víz adottságait, 10 kiló körüli példányok is lakhatják a tó akadóit.
Az átlagméret 2 kiló körülire tehető.

Ragadozó halakra: csukára, sűllőre, sügérre, az év bármely szakában érdemes próbálkozni, tavasztól őszig pergetve, fenekezve, úszós készséggel, csónakból vagy partról, műcsalival, élő vagy döglött kishallal.
Télen pedig lékről, ha a jégpáncél eléri a biztonságos vastagságot. Ilyenkor főként sügérre érdemes bevetni, a trágyagilisztával csalizott szereléket.
A gát körül, az erdő alatt tekintélyes méretű domolykók élnek, melyeket legyezve vagy pergetve egészen apró kis műcsalikkal lehet elkapni, de nagyon sok kitartást igényel, hisz nagyon óvatosak a parton zajongók és fürdőzők miatt.

Image

Image

A békés halak szerelmesei is eredményesen horgászhatnak partról, fenekezve, vagy csónakból úszós módszerrel, ez utóbbi főleg keszegre eredményes.
Pontyra a helyi horgászok a rengeteg fürdőző miatt inkább tavasszal és ősszel próbálkoznak vagy olyan napokon, mikor az időjárás nem kedvez a fürdőzőknek.
Egy több napra tervezett horgásztúra esetén, eredményes lehet a bojlis horgászat és akár 10 kiló fölötti amurok és pontyok is akadhatnak.

Jó haltartó helyek a volt patakmeder környéke, a sok víz alatti facsonk és bokor. Tudni kell, hogy a patak beömlése körüli nádas terület és a völgyzáró gát környéke kíméleti terület, ahol tilos a horgászat.

Image

Image

A tó mederviszonya és mélysége változatos, így a maksai oldalon 0,5m-től mélyül fokozatosan befele, míg a besenyei oldalon már néhány méter után hirtelen meder törés van, ahol 3-5 méteres vízmélység is található. A tó legmélyebb része a gátfejben van, ahol eléri a 10 métert is.

Engedélyt, napijegyet a halőrnél válthatunk, melynek ára 1500 forintnak megfelelő román lej és érvényes 1 hétig, de ha több időt töltünk a vidéken és több egymástól eltérő napon szeretnénk horgászni, akkor hónapos jegy is váltható melynek értéke 3500 forintnak megfelelő RON.

A tározó az ősszel gazdát cserélt ezért az árak, szabályok változhatnak, így jó, ha horgászat előtt betérünk a vizet kezelő sepsiszentgyörgyi horgászegyesület székhelyére, friss információkért.
Az egyesület címe: ORGANIZATIA DE VANATOARE SI PESCUIT SPORTIV ,,NATURA  SALBATICA" Dalnic, str.principala  nr.385/H, judetul Covasna, Sfantu Gheorghe.

Image

Image

Szálláslehetőségek a közeli falvakban vagy Sepsiszentgyörgyön találhatók, ahol barátságosan, otthonosan berendezett kulcsosházak, szállodák, panziók várják a vendégeket.

A tó szomszédos északkeleti oldalán Maksa községgel, és délnyugati oldalán Besenyő faluval, melyek hasonlóan a környékbeli településekhez színes helytörténettel rendelkeznek, melynek maradványai közül ma is megtalálhat néhányat az arra látogató. Egy többnapos horgászat esetén mindenképp érdemes ezekre is szánni néhány órát, és nem kell félni kérdezni, hisz a környéket többnyire magyar ajkú barátságos emberek lakják, kik szívesen segítnek az arra látogatóknak.

Image

Image

Maksa községet először 1332-ben Moya néven említik, melynek református vártemploma 13. századi eredetű, azonban a 15. század végén gótikus stílusban átépítették majd 1893-ban lebontották és helyébe 1894 és 1900 között újat építették. Erőd jellegére már csak a középkori harangtorony emlékeztet, melynek szomszédságában az egykori várfal csekély nyomai látszanak.
Az 1940-es földrengés a templomot súlyosan megrongálta. A toronyban egy 1531-ben készült harang található Soli Deo Gloria felirattal, rajta emberfejeket ábrázoló érmékkel.

Image

Image

A régi templom falát a Szent László legendát ábrázoló falfreskó díszítette, erről Huszka József színes akvarell másolatot készített 1892-ben. Ez a Magyar Néprajzi Múzeumban található.

Besenyő neve is már 1332-ben Besenczsed alakban szerepel.

Látnivalók:

Szent Mártonnak szentelt templomát a 13. században építették, a 15. században gótikus stílusban átépítették, mai formáját az 1887-es átépítéssel nyerte el. Régi freskóinak nagy része az átépítéskor elpusztult. A Szent László-legendakörhöz kapcsolódó falfestményeket Orbán Balázs még látta.

A Babos-udvarház 1825-ben épült.

Image


Besenyő megközelítése Magyarországról


1. Budapestről a 4-es úton Szolnok, Püspökladány fele, majd a 42-es úton Ártánd-Bors határátkelőnél, Nagyváradot érintve – Kolozsvár – Marosvásárhely -  Erdőszentgyörgy - Korond, Székelyudvarhely – Csíkszereda – Sepsiszentgyörgy -  Maksa majd Besenyő (hosszabb útvonal)

2. Budapestről a 4-es úton Szolnok, Püspökladány fele, majd a 42-es úton Ártánd-Bors határátkelőnél, Nagyváradot érintve - Kolozsvár, Marosvásárhely - Brassó Sepsiszentgyörgy - Maksa majd Besenyő.

Image


Információk:

Az egyesület címe: ORGANIZATIA DE VANATOARE SI PESCUIT SPORTIV ,,NATURA  SALBATICA" Dalnic, str.principala  nr.385/H,judetul Covasna.
Horgászboltok:
LAMACARP TEX SRL, Sfantu Gheorghe, STR.CAMPULUI NR.31, Tel: 0751-127111      
FINTA EQUIPAMENT, Sfantu Gheorghe, Str. Lacramioarei, nr. 13, bl. 40, sc. C, ap. 1 Tel: 0745/074620,F 0267/311955      
LAMACARP TEX SRL, Sfantu Gheorghe, Str. Ciucului, nr. 21, Tel: 0722 516 022
Információk, szállás, horgászatszervezés: www.horgaszat-vadaszat.ro
E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. , Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.


Image

Köszönet a fotókért és információkért Borbándi Béla, Gyenge-Arany Hunor és Katona Zoltán horgászoknak. 

Végezetül egy kis süllő roston, egészben sütve az erdélyi konyhából.
 
Hozzávalók: 4 db süllő, 8 dkg zsemlemorzsa, 2 dl olaj, 10 dkg citrom, 2 dkg só.
Elkészítése: A megtisztított, kizsigerelt süllőről uszonyait levagdaljuk. Két oldalán, - nem túl mélyen, - a húst beirdaljuk, és kívül-belül megsózzuk. Még a sütés előtt a hal gerincét megtörjük, és kifli alakúra hajlítjuk. A szájába tisztított nyers burgonyát helyezünk. Szitált zsemlemorzsába, vagy paprikás lisztbe forgatjuk, és forró olajba téve szép pirosra sütjük. Tálaláskor úgy helyezzük el, hogy feje és farokrésze felfelé ívelt formát adjon.
Szájába a burgonya helyett citromgerezdet teszünk, és velesült burgonyát kínálunk mellé. A ropogósra sült halhús ízes tartármártást kíván.

Nagy Levente
A cikk megjelent a Sikeres Sporthorgász februári számábanHozzászólások (13)
2010. február 01. 14:41
1.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
A 2010-re érvényes tudnivalok..az éves engedély 400 ron..a honapos engedély 150 ron..a napijegy ára pedig 30ron lett. Nem hivatalos informácioim alapján én ugy tudom a 400 ron-os éves jegy csak az elsö 1000-horgászra és csak Februárban megvásárloknak jut...Február után 800 ron lesz álitolag az éves ...:D..ez azért szerintem egy kicsit büvös szám .
2010. február 02. 08:46
2.
Ujvari Krisztian-Robert (Regisztrált tag) írta:
Nem büvös hanem "büdös", mármint ojan értelembe hogy valami büzlik vele. Még a 400 is el van tulozva!
2010. február 02. 10:40
3.
Lukács Levente (Regisztrált tag) írta:
Amúgy eddig a szentgyörgyi horgászegyesület kezelésében volt? És h váltott gazdát? Nem szimpatikus ez a NATURA SALBATICA társaság :) és a bérlet mellett kell még napijegyet váltani? mert volt rá preceden bizonyos vizeken
2010. február 02. 14:15
4.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
A tavaly azt monták hogy lesz telepitva mielött lefagy 20tonna...az idén már szükült a büdzsé mert 15 tonárol hallotam.. a végén még az is meglehet sött ..,szerintem több mint valoszinü ,hogy nem tesz belle semmit ..sako mi van igy lehet meggazdagodni ebbe a kibaszot cigány országba nem de?
2010. február 02. 14:19
5.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
Meg hát amilyen nyugtát adtak a tavaly az kész röhej... se indigo se nyuktaszám illetve volt egy szám rajta de ép pixel volt irva egy fényképszerü kartonlapra ..no szerintem ott már az adohivatal is lenne mit keresen nem csak a horgász ..
2010. február 02. 20:04
6.
Lukács Levente (Regisztrált tag) írta:
És ez a Natura Salbatica egyesulet ez a sepsiszentgyörgyi horgászegyesület? a tavaly kinek a kezelésében volt a víz?
2010. február 02. 20:28
7.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
a tavaj az AJVPS volt az ur de csak anyi mert halat ök se tettek bele ...vagyis inkább csak papiron meg hát az jo ismerösök ingyen pecáztak a prolik meg fizetek mint a barom ráadásul a protekcios milkosok mindig belekötek azokba akik épen jogosan horgásztak olyan indokkal hogy ök csinálták a séget meg minden az övék ott te nincs is mit keres itt stb szal nem ép egy leány álom a Besenyö ...nyáron ott a sok barom oláhh aki hát mit halgat maximumon MANELET te meg mehec a faxba mert nincs kinek szolni
2010. február 02. 21:11
8.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
Azért mindenkép meg kell látogatni mert egy gyönyörü hely ... sajnos Levente kihagyott egy igen ivaziv és roppant kártékony fajt a látnivalok közül..a Brasso-i oláht... Ez a faj képes a bokorba szarni majd nincs hely alapon mellete az árnyékba nyugodtan enni..a röhej hogy jol is érzi magát..egyszoval nyáron annak aki valoba horgászni kinvánkozik az jobb ha még szétnéz a térképen más vizekért mielött rosz véleményel távozik a mi vidékünkröl..ugyanis itt nem ezek az eszkimok laják a környéket ..az a mérgesitö ,hogy mi már mindjárt nem tudunk ithon othon lenni
2010. február 02. 22:23
9.
Lukács Levente (Regisztrált tag) írta:
Nagyon igazad van. Tényleg a nagyrészük kultúrálatlan, és akárki akármit mondd ilyen a faj...neveltetéssel és taníttatással sem lehet jó irányba terelni ennek az ócska marha rétegnek a nagy hányadát. Van kivétel, de ez a bunkó kiránduló rétegben vhogy nem láttam még soha. Én is voltam süllőzni 1szer, a másik a jet-sky-vel úgy sepert el mellettem, hogy azt hittem felborulok csónakostul, káromkodtam is rá torkamszakadtából de annyi. És szentpálon is rengeteg a kultúrálatlanul horgászó. Igaz ott tiltott a zene, meg a bokorba sem szarnak mert az meg nem sok van. Én szerintem az a megoldás, hogy 1 komoly befektető kivegye koncesszióba a tavat és környékét,saját szabályokat vezessen be, azaz az lett volna, hogyha nem vásároltak volna tóparti telkeket. Ha jól tudom így történt nem? van 1 jo roman mondas h "frumoasa-i tara noastra, pacat ca-i locuita". meg a keresztúri tóra is voltunk tavalyelott...vasarnap hajnalban érkeztünk és már akkor, hajnali 6kor eresztették a manelet, szerencsére kiürült a tópart délre. Besenyő tényleg nagyon szép hely és bizos h krva nagy halak élnek benne. jobban kellen vigyázni a környezetére, mert így a külföldi kultúrált réteg nagy ívben elkerüli.
2010. február 10. 22:36
10.
Vajna Zoltan (Regisztrált tag) írta:
Hát sajnos nyáron főleg hétvégén tényleg ellepik a brassóiak, de amúgy a helybeliek se épp művelt emberek sajnos, mindenki zenél üvölt, szóval nyáron hétvégén tanácsos kihagyni. Hállistenek héköznap és tavasszal és ősszel kicsivel jöbb a helyzet sőt ha nincs üdülőidő akkor egész elviselhető... 
Nem tudom ti hogy vagytok de ém irtózok kivenni az engedélyt 400 lejért is nemhogy 800ért, mert van egy olyan érzesem h nem változik semmi, ugyanaz lesz a helyzet mint eddig vagyis h az emberek fele ingyé horgászik... és azt sem hiszem h 4 hónap alatt minden le van zárva a bíróságon... ennél milliószor kissebb ügyeket évekig húznak a bíróságon szal nem tudom mit csinaljak...  
Vélemények?
2010. február 17. 18:43
11.
Nagy Istvan (Regisztrált tag) írta:
A Besenyei věztározó valóban szép helyen fekszik. Elmondható, hogy frissvěz utánpótlása állandó és ez a havasokból érkezik. 
Nagyon sok halnak és vizi madárnak ad otthont és más vizet kedvelő állatoknak vagy kétéltűnek. Elmondhatom, hogy 25 éve ismerem a věztározót és 15 féle halat fogtam már ebbő a vězből. 
Sok kellemes és kellemetlen időt töltöttem már ezen a helyen, de még mindig a kedvelt horgászhelynek tartom. 
Kovászna-megye legértékesebb vize lenne, ha lenne, aki értékelje. 
Mert eddig, akik uralták, csak azt nézték, hogy minél több hasznot tudjanak kivenni belőle anyagilag. Tépték jelképesen a vizet, a partot, a halakot meg a tó fenekét. 
Mert hát itt mindegyiknek külön gazdája van.  
S az egésznek a levét az itta ki, aki azért ment oda, mert csupán csak horgászni szeretett volna. Lehetett engedélyed, bérleted vagy napijegyed, ami itt nemszámětott soha! Ezenkěvül fizess az autódért, a sátradért még volt idő, amikor személy szerint is kértek. 
Aztán, hogy tudtál-e horgászni, vagy éppen valaki részegen a botjaidon parkolt éjféltájt, az mindegy volt. 
A mostani helyzetet ugy látom, hogy még nemis vettek, de már szeretnének aratni. Nem kellene árakat szabni addig, amig nincs feltétel, mert az, aki a 21.században csipkésdróttal kerět be egy ilyen gyönyörű helyet, az továbbra is a MANELET fogja imádni és azok, akik hallgatják, azoknak jó a csipkésdrót is!!! 
Ha valaki ugy gondolja, hogy horgászvizet csinál a Besenyei tározóból.., hát csináljon  de ha jövedelmet nézi, akkor hěvja azokat, akik kivágnak minden élő fát és ne telepětsen halat, hagyják ugy, ahogy van, mert az igéretekből már volt elég!!!
2010. június 09. 15:34
12.
Nagy Istvan (Regisztrált tag) írta:
JÓ IDEJE NAGY A CSEND a Besenyői viztározon a kérdésem az ,hogy a vadonat új gazda MIÉRT nem teszi itt közzé milyenek a feltételek a horgászat területén ?MENNYI HALAT TELEPITETT és milyen jogod van mint horgásznak ?Más társulat is ezt teszi .NE CSAK REKLÁMOZZ HIRVERÉSSEL IRD KI MINT ÚJ HATALOM MIT VALOSITOTTÁL MEG ,HOGY LÁSSA ITT MINDENKI ! NE CSAK VÉGY HANEM ADJÁL IS !!!
2010. június 09. 23:33
13.
szb (Regisztrált tag) írta:
Hat a tudtom szerint 400 ember esett csobe, annyian valtottak ki a berletet, koztuk en is. Eleg szep summa gyult ossze, abbol futta volna par KG halra, telepitesre. 
Ha tudta volna az ember elore, hogy semmit nem telepitnek, semmivel nem foglalkoznak, akkor azt a penzt se dobja ki az ablakon. 
Na de igy kell penzhez jutni, konnyeden:)
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web