Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁMREKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Első lépések Nyomtatás E-mail
Írta: Tusa Szilárd
2010. március 09. kedd 19:13

Nagyon rég figyelem azokat a horgászokat, akik rakósbottal horgásznak, de egyelőre csak a figyeléssel maradtam.

Nagyon szerettem volna, hogy nekem is legyen egy rakósbotom, de az anyagiak nem engedték. Lassan elszántam magam és megvásároltam az első Laserfish RP0235 névre hallgató 11,5 méter hosszú rakóst, arra gondolván, hogy kezdőként megfelel nekem.

Reggel...
Reggel...

   
Teltek múltak a napok, de nem tudtam, hogy hol is tudnám kipróbálni…
Levente barátom által megismertem egy versenyhorgászt, Újvári Krisztián személyében, aki sokkal többet tud a rakózásról, mint én. Rövid egyeztetés után, el is döntöttük, hogy a szentpáli tó egy alkalmas hely lesz a botom kipróbálására, és tanulni is tudok tőle nagyon sok dolgot...

Végre élesben...
Végre élesben...


Az első rakóssal fogott pontyom.
Az első rakóssal fogott pontyom.

   
Reggel korán érkeztünk a tóhoz, de mégsem elég korán, mert nagyon sokan voltak már előttünk. Gyors helyfoglalás után, készítettük a szerelékünket, illetve szereltem volna én, csak azt sem tudtam, hogy kezdjek neki. Nagy segítség volt számomra, hogy ott volt mellettem egy tapasztalt horgász.

Krisztián szákol...
Krisztián szákol...


Megvan...
Megvan...

   
A halak felénk csalogatása érdekében 2 kg Benzar Mix  Special Concurs etetőanyagot választottam, ami mellé édeskukoricát és csontit kevertem... Az etetés után jöhetett a mélység beállítása és várni a halak kapását.

Nem kellett sokat várni az első halra... Egy szépecske dévér volt az első, aki próbára tette a botomat. Amikor a gumi kiszaladt a bot spiccébol, nem tudtam a számat összefogni,  annyira örültem az első rakóssal fogott halamnak. Közben csontit és kukoricát lőttem az úszó köré. Nagyon reménykedtem abban, hogy egy ponty is akad, ami megmutatja nekem igazán a gumi működését.  Így is történt, amint megakasztottam az első méretes pontyot, az volt az első reakcióm, hogy kiáltottam Krisztiánnak, hogy “Nyúlik a gumi” (6-8 méterre nyúlt ki). Szerencsésen sikerült a hálóba terelni őméltoságát.

...íme...
...íme...


Nagyon örvendtem annak, hogy megláttam miként is működik a bot egy közepesnek mondható ponttyal a végén.
Ahogy telt az idő, egyre több dévért és kárászt fogtunk, de a jelentkezők között volt kisebb-nagyobb méretű ponty is. Megtapasztalhattam azt is milyen érzés halat veszíteni fárasztás közben, szerencsémre felhívta az oktatóm a figyelmemet arra, ha netán szakadna a szerelék, nagyon figyeljek, hogy a gumi hirtelen visszaugorhat és arcon találhat.

Az első rakósbotos horgászat eredménye.
Az első rakósbotos horgászat eredménye.
 

A nap végére nagyon jól éreztem magam, szinte úgy gondoltam, hogy mindent tudok már a rakósbotos horgászatról, de azért még sok mindent meg kell tanulni és gyakorlatba ültetni.
Természetesen a fotózás után a halak elnyerték szabadságukat, hogy mást is meg tudjanak örvendeztetni.

Tusa SzilárdHozzászólások (4)
2010. március 10. 11:15
1.
Fall Sándor (Regisztrált tag) írta:
Soha nem használtam rakósbotot, de a horgásztévében láttam, hogy a rakós horgászoknak van egy bottámasztójuk. Nem hiszem, hogy feltétlenül Shimano márkájút kell venni százmilliárd tallérért, házilag el lehet készíteni: egy vízszintes rúd(kb. 30 centis), aminek van két földbe szúrható lába. A rudat pedig be lehet vonni csőburkoló szivaccsal, a Praktikerben lehet kapni. 
További jó rakós horgászatot. :)
2010. március 10. 12:28
2.
Ujvari Krisztian-Robert (Regisztrált tag) írta:
Hát görgöket tényleg nem csak a Shimano gyárt/forgalmaz. De ha már rászánja magát a rakozásra valaki, az vásárolhat egy eredeti görgöt (100 lejért már lehet kapni), különben ugy jár mint én az elsö versenyemen melyen rakost használtam. Még nem volt nekem sem görgö, de ahogy Te is mondod, házilag egyett barkácsoltam, csak én festő hengereket használtam. Hát azt látni kellet volna a vigyorgást a többi horgász arcán hogy kiült mikor én ezzel kesztem zakatolni! Hallat fogni lehet mogyoro veszővel is, de azért többségünk karbon vagy üvegszálast használ.
2010. március 10. 12:37
3.
Tusa Szilard (Regisztrált tag) írta:
Kicsidenkent megprobalok beszerezni minden olyan kelleket ami elengedhetetlenul fontos a rakozashoz csak az anyagi ido nem engedi meg hogy egyszerre mindent megvegyek, de lassan kialakul.
2010. március 11. 15:32
4.
borbat laszlo (Regisztrált tag) írta:
nekem is Laserfish rakospm van es meg vagyok elegedve vele.Szerintem a gargot ne barkacsoljuk otthon mert azert eleg nagy szerepe van a rakosbotos horgaszat kozben!!
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web