Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Fenekező horgászat arrow Tapogatott ragadozók

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Tapogatott ragadozók Nyomtatás E-mail
Írta: Gotthárd Ferenc
2010. január 11. hétfő 09:30

Legszívesebben műcsalikkal horgászom a ragadozókra, de néha előállnak olyan helyzetek, mikor az élő kishallal történő horgászat több eredményhez vezet. Igaz, hogy ritkán folyamodom ehhez a szükségmegoldáshoz, de ha pergetve nem sikerül kapást kicsikarni, akkor nem idegenkedek más módszertől sem.


Az aktív horgászat kedvelője vagyok, nem bírok egy helyben sokat dekkolni a botok mellet, ezért ha kishallal horgászom, legyen az élő vagy holt, akkor is a mozgalmasságra törekszem. A mártogatás, tapogatás, azon technikák közé tartozik, amik követelnek némi aktivitást és általában eredményesebbek, mint a letett botos fenekezés. Ezeknél a módszereknél is a kezemben érzem a kapást, akárcsak a műcsalis horgászatok alkalmával, és ez is fontos számomra.

Legutóbbi Delta túrámon is volt néhány nap, mikor a ragadozók ügyet sem vetettek a legjobb műcsalikra, viszont tapogatva kapásra lehetett ingerelni őket.
Egy ZOOM FEEDER névre keresztelt horgászbot volt a leghűbb társam ezekben a napokban.

Egyszerű megoldás, de hatásos.
Egyszerű megoldás, de hatásos.


Elsőre, módosítható hosszával nyerte el a tetszésemet. Mérete 3,60 és 4,20 méter között változik egy rövid tag közbeiktatásával, ami sok helyzetre megoldást jelenthet.

Néha olyan csatornákon horgásztam, ahol partról lehetett legjobban megmatatni a haltartó helyeket, de a közlekedést nagyban gátolta a sűrű növényzet. A 3,60 méteres hossznak köszönhetően viszonylagos könnyedséggel tudtam bujkálni a kusza szederindák közt, és pont ott tudtam felkínálni a csalimat, ahol a legnagyobb hatást értem el vele. Itt egy 4,20 –as bottal nagyban meggyűlt volna a bajom. Csónakból történő horgászataim alkalmával is a rövidebbik méretben használtam, ahol a növényzet szélét, illetve az iszapos, agyagos aljzatú meder egyenetlenségeit kellett áttapogatni.
Ha bedőlt fák ágai közt, vagy a Duna kövekkel, vándorkagylókkal borított alján kellett a csalit illegetni, akkor a hosszabb 4,20-as méret volt a kézenfekvőbb az elakadások elkerülése végett. A nagyobb méret használatával a zsinórom meredekebben állt és így kisebb volt az esélye, hogy a kagylókon, köveken súrlódva elszakad, vagy netán beakad egy fába.

Egy 4000-es EXCALIBUR RD orsóval egészítettem ki felszerelésemet. 0,25 –ös CARP EXPERT damil pihent az orsó dobján. Ez a vastagság egyaránt megfelelő volt a Dunában úszkáló süllőkre, valamint a csatornákban megbúvó csukákra is. Extrém helyzetekre elő volt készítve egy 0,30 -as madzaggal ellátott pótdob, de erre nem igazán volt szükség.

Zoom Feeder, kettő az egyben horgászbot.
Zoom Feeder, kettő az egyben horgászbot.


A végszerelék összeállításánál az egyszerűségre törekedtem. Csupán egy kis darab szelepgumi ütközőt fűztem a főzsinórra, ettől mintegy két araszra egy megfelelő méretű egyágú horgot kötöttem, így csak egyetlen csomó gyengítette a szereléket. Nehezéknek pálcaólmot használtam, ami nehezebben akad el, mint más alakú társai. Az ólmot a főzsinórnál vékonyabb előkével rögzítettem, az üközőnek használt szelepgumi fölé. A vékonyabb ólomelőkére azért volt szükség, ha fárasztás közben mégis elakadna, akkor az szakadjon, és így nem veszítem el a halat csupán az ólmot. Ha csukára készültem, akkor közbeiktattam egy wolframelőkét a gyakori zsinórelharapások elkerülése érdekében.

Ha szerencsénk van, a damilt sem harapják el.
Ha szerencsénk van, a damilt sem harapják el.


Süllőzés közben fogott ifjú csuka.
Süllőzés közben fogott ifjú csuka.


Nem csak halakkal találkoztunk.
Nem csak halakkal találkoztunk.


A csukák után nyomozva olyan vizeket kerestünk fel, ahol bőségesen volt rejtekhely és csekély áramlással rendelkeztek. A kisebb-nagyobb csatornák, tavak torkolatai mind megfeleltek ezeknek a követelményeknek.

Klasszikus csukás pálya.
Klasszikus csukás pálya.


Érdekes módon a krokik zöme nem a növényzetben rejtőzve lesett áldozatra, hanem a mélyebb részeken a törések, csutakok mellett lapult. A kis csukák a fajtájukra jellemző, agresszív-cibálós kapással jelentkeztek. A méretesebb egyedek viszont alig érezhető enyhe maszatolással adták tudtomra szándékukat. Sok esetben azt hittem, hogy növénybe akadtam és azt húzom, a felszín közelében egyszer csak elkezdett oldalazni a madzagom, de ilyenkor már késő volt. Igazi kihívás volt rájuk horgászni.

Miniragadozó.
Miniragadozó.


Ez a majd öt kilós egyed, alig mozdított pár centit az érzékeny botspiccen.
Ez a majd öt kilós egyed, alig mozdított pár centit az érzékeny botspiccen.


A süllőkel egyszerűbb volt a dolgom, ha lehet ilyet mondani. A mellékágakon egy-egy bedőlt fa, vagy örvénylő mélyebb vízoszloppal rendelkező szakasz, mind rejtegetett süllőt. A Dunán is a klasszikusnak mondható helyeken, a töréseken, kövezéseken voltak fellelhetők a tüskéshátúak.
Csali terén a taposott kishal, vagy a vékonyra vágott oldalszelet volt a nyerő. Az elő kishalra valamiért jóval kevesebb érdeklődő támadt.

Deltai fogas.
Deltai fogas.


Verőfényes napsütésben jelentkezett.
Verőfényes napsütésben jelentkezett.


Félelmetes kapófogak.
Félelmetes kapófogak.


Fiatal versenyző.
Fiatal versenyző.


Ússz békével.
Ússz békével.


A kora reggeli kapások elmaradtak, csak a délelőtti órákban, sőt inkább dél felé jelentkeztek az első koppintások.
A késő délutáni, kora esti, szürkületi órák hozták a megszokott eredményeket, de a legtöbb kapás a sötétedés idejére esett. Az ezt követő éjszakai órák már a pergetés szellemében teltek, de erről majd legközelebb.

Horgásztanya Gorgován, a Szulina ágon: www.dunadelta.ro

Gotthárd FerencHozzászólások (1)
2010. október 08. 09:30
1.
Kassay Miklós (Regisztrált tag) írta:
Ez tényleg jó módszer én úgy szoktam hogy csinálok egy nagy hurkot kb 60 cm és kettévágom úgy hogy egyik fele lessz úgy 90 cm és a másik 40 és erre kötöm az olmot egy gyenge kötéssel ami könnyebben szakad és akkor ebben az esetben nem kell előke de így is jó. 
Görböljön továbrais.
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web