Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Élménybeszámoló arrow Tavaszi pillanatok a Duna-deltából

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Tavaszi pillanatok a Duna-deltából Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Levente
2008. július 29. kedd 04:46

Az egész már tavaly decemberben kezdõdött, amikor meghívást kaptunk Pintyó Lajos barátunktól egy tavaszi Duna-deltai horgásztúrára a Szulina ágon, Gorgova halászfaluban lévõ kis tanyájára. A meghívást nagy örömmel fogadtuk, így következett egy három hónapos kegyetlen várakozás, melyet csak a hazai vizek vallatásával sikerült némileg könnyebbé tenni...

Számos sikeres-sikertelen hazai vízen eltöltött óra után, végre ránk virradt a várva várt nap, mely kezdetét jelentette a nyolc naposra tervezett Duna-deltai horgásztúrának...
Szokásos menetrend: élelmiszervásárlás, pakolás, tankolás, egy 12 órás autóút, engedélyváltás, egy-két kompolás, némi várakozással fûszerezve és már üdvözölhettük is a házigazdákat, kik elõkészítve kis szállásunkat meleg étellel fogadtak...

Rendezett udvaron, kis nádfedeles házikók fogadják a vendégeket.
Rendezett udvaron, kis nádfedeles házikók fogadják a vendégeket.

 
...Néhány szót azért váltottunk... aztán fordultunk is el a kert sarkánál, hisz nehéz ilyenkor az embernek megállnia, annyira fel van villanyozva. Azonnal dobnia kell néhányat, így a meleg ételt egy pár órára odébb toltuk, és még jóformán be sem költöztünk ideiglenes otthonunkba, már kint találtuk magunkat a kert végében elhúzódó csatorna partján.
Mozgást kerestünk, halmozgást, rablást, burványló vizet, bármit, ami ragadozó jelenlétére utal. De egyelõre semmi, csak néhány madár, mely fészkét igazgatta a partszéli nádasban, meg néhány apró vörösszárnyú, mely a víz felszínérõl szedegette a balesetet szenvedõ rovarokat.

   Hagytuk is másnapra a csatorna vallatását, már eléggé fáradtak voltunk egy ide-oda játékhoz, inkább nekifeszültünk az ásó nyelének és egy esti pár órás harcsázásra elegendõ gilisztát gyûjtöttünk, majd néhány órára kiültünk a tanyához közeli csónakkikötõ stégjére, elmélkedni és megtervezni a heti programot.
"Az elsõ néhány napot a csukáknak szenteljük, majd a pontyoknak is beáztatunk egy-két véka kukoricát, de Ferenc kedvenceit, a bajszosakat sem hanyagoljuk el, sajnos a vízállás és a víz színe miatt a süllõket elfelejthettük". Nem volt probléma hisz mindhárman így gondolkodtunk, csak a sorrendet kellett egyeztetni...

Aztán sokáig nem is tartott az esti fellángolás, hisz a fáradtság hamar felülkerekedett rajtunk, így nem sokkal sötétedés után, most már fellélegezve, hogy végre a Deltában vagyunk, visszaballagtunk a tanyára és egy jó alvással felkészítettük magunkat a másnap izgalmaira.

Lassan ideje nyugovóra térni, hisz hosszú volt a nap, mire végére jártunk.
Lassan ideje nyugovóra térni, hisz hosszú volt a nap, mire végére jártunk.

 
Elsõ nap...

Reggel csodálatos napsütésre ébredtünk, pont amilyen kell egy jó pergetéshez.
Gyorsan ettünk egy keveset, majd irány a ház háta mögötti kis csatorna, melyet az este már szemrevételeztünk.

Az egy-két órás dobálás után sajnos egyre világosabbá kezdett válni, hogy az újonnan és spéci a deltára összeállított csukás szerkó (EnergoTeam Classic Pike Trio) felavatása elhúzódik még, valameddig. A kérdés csak az volt, hogy meddig, hisz az egész napos dobálás és keresgélés után sem sikerült, egyetlen csukát sem rábírni, hogy feláldozza magát a messzirõl érkezõ horgászoknak.
Egyedüli vigaszunk, ha más kára vigasz lehet, hogy senkinek sem sikerült a napokban csukát ejtenie, még a helyi halászok hálójában is csak elvétve került egy-két kisebb példány. Ezt a magas vízállással, meg a velejáró változásokkal magyarázták.

Csodálatosan szép napra ébredtünk.
Csodálatosan szép napra ébredtünk.

 
Következõ nap...

Mivel az elõzõ nap egész napos dobálása sem hozott eredményt és az idõjárás is kezdte a rosszabbik arcát mutatni, a második napra egy csónakos harcsázást ütemeztünk be Ferenc barátunk nagy örömére.

"Sajnos" csak az apró max. 2 kilós harcsabocsok érdeklõdtek az általunk felkínált gilisztára, de az elõzõ eseménytelen horgászat után ezekkel is jól szórakoztunk. És ahogy Ferenc barátom szájából többször is elhangzott, a nap bármely percében benne van a nagy hal esélye.
Közben megtudtuk, hogy ugyancsak Erdélybõl érkezõ horgászok elõttünk néhány nappal több 10-es feletti harcsát is zsákmányoltak a Sulina ágon, Gorgova közelében, közöttük egy 36 kilósat. Persze ez erõt és reményt adott a továbbiakban, és az elkövetkezõ néhány napban a harcsáké, a rájuk való horgászaté volt a fõszerep.

Csak dobtunk és dobtunk és...
Csak dobtunk és dobtunk és...

 
Ezekért néhány év múlva már érdemes visszajönni.
Ezekért néhány év múlva már érdemes visszajönni.

 
Valamikor a héten...

A borongós, szeles idõjárás ellenére jól telt az a pár harcsákra szánt nap, de nagyon bosszantott, hogy a vadonatúj pergetõ cuccokat pihentetni kell.
Egy-két telefon jobbra-balra a Deltába tartózkodó ismerõsöknek és már megoldódni látszódott a probléma. Valakik nagy önöket fogtak Criºan falu közelében! Ennek érdemes utánajárni!
Másnap reggel már korán csónakban voltunk, hisz közel 2 órás ringatózás várt ránk Criºanig, ahol azokat az állítólagos balinokat fogják.

Max. 2 kilósig jutottunk.
Max. 2 kilósig jutottunk.

   
Valahol itt fogták azokat az...
Valahol itt fogták azokat az...

 
Az információk biz nem voltak hamisak, hisz szinte dobásra lehettet akasztani a feles és kiló közötti ragadozókat. Habár nekünk nem sikerült a kilós átlagot magasabbra tolni, volt akció bõven, és végre az EnergoTeam Classic Pike Trio három méteres pergetõ pálcám is megtudta, hogy milyen mikor egy 90 kilós óriás a nyelébe kapaszkodva ráncigál egy kiló körüli szakadatlanul ugráló és hánykolódó élõlényt. Most már tudja, hogy mért is jött a világra.

Második dobás és megvan az első.
Második dobás és megvan az első.
 
 
Nem egy rekordlistás példány, de első hala az új összeállításnak.
Nem egy rekordlistás példány, de első hala az új összeállításnak.

 
Utolsó nap...

Elérkezett az utolsó horgászattal eltölthetõ nap is.. Szótlanul szereltük össze az utolsó napra betervezett pontyozásra beállított felszerelést, illetve szerelték a többiek, én inkább a partot választottam, ahonnan kényelmesen rátudtam dobni egy-két harcsát sejtetõ helyre. Az utolsó napra is a harcsák mellett maradtam, hisz nagyon szeget ütött Ferenc barátom korábbi beszólása miszerint "minden percben benne van a nagy hal esélye"
Benne bizony, hisz az utolsó órákra jutott a hét legnagyobb hala is, ami bõven elmaradt a rekordlistás méretektõl, ám mégis ez volt a legnagyobb halunk a héten.

Ezt a példányt egy Salmo Fanatikkal sikerült becsapni.
Ezt a példányt egy Salmo Fanatikkal sikerült becsapni.

   
Nem adja könnyen magát.
Nem adja könnyen magát.
 
 
Hát sajnos ezzel zártuk is az egy hetes tavaszi Duna-deltai túrát, melynek a kedvezõtlen idõjárás és vízállás ellenére is voltak felejthetetlen percei és reméljük, hogy néhány hónap múlva visszatérünk, hisz itt minden percben benne van a nagy hal lehetõsége.
 
Még 45 kiló kellene, és már közel járna az 50-hez.
Még 45 kiló kellene, és már közel járna az 50-hez.

 
Horgászat a Duna-deltában

A Szulina ágon, Gorgova halászfalu közelében kis horgásztanyánk 5 házikóval várja a horgászni és szórakozni vágyó vendégeket.
Érdeklõdni: Pintyó Lajosnál a 0040-744-876-214 telefonszámon.

Web: www.dunadelta.ro

Nagy LeventeCsak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web