Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Élménybeszámoló arrow Paducozás a Maroson

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Paducozás a Maroson Nyomtatás E-mail
Írta: Zákonyi Botond, Nagy Levente
2009. január 29. csütörtök 07:27

Nagy Levente az erdélyi www.horgaszat-vadaszat.ro című honlap megalapítója és főszerkesztője. Még kora tavasszal a Fehován találkoztunk, ahol szóba került a Maros, annak halai és az ottani paducozás, melynek az erdélyi srácok köztudottan nagy mesterei. Már kifelé mentünk a nyárból, mire sikerült újra személyesen szót váltanunk.

Maros.
Maros


- Mesélj, kérlek egy kicsit a Marosról! Többször jártam már a partján, de alig tudok róla valamit. 

 - A Keleti-Kárpátokban, a Gyergyói-havasokban, Marosfő közelében ered és Szegednél torkollik a Tiszába. Hossza körülbelül 725 km, ebből a magyar szakasz 48 km. Romániában útvonalába esik többek között Marosvásárhely, Gyulafehérvár, Déva és Arad.
A forrástól északi irányba indulva felveszi a Heveder-, Békény-, Güdüc-, Orotva-, Toplica-patakokat. Maroshévízig mintegy 60 km hosszan folyik. A Gyergyói-medencében lassú a folyása, ezért mocsarak szegélyezik, fõleg Vasláb, Gyergyóalfalu és Gyergyóremete határában. Térségünkben áthalad  Marosfőn, Vaslábon, Gyergyóújfalun, Gyergyócsomafalván, Gyergyóalfalun, Gyergyóremetén. Vízbősége változó, legnagyobb vízhozama tavasszal és a nyár elején van.

- Milyen halai vannak?

-A Maros felső szakaszán (Marosfő, Vasláb, Újfalu) megtalálható a sebespisztráng, a pér, az alsó szakaszán (Gyergyóalfalu, Gyergyóremete, Várhegy) pedig a csuka, őnhal, menyhal, domolykó, sügér, paduc, márna és a vörösszárnyú keszeg.
Számos kisebb holtága van legjelentősebb a baktai, mely Gyergyóalfalutól 7 km-re található.  Az év bármely szakában horgászható, mert nem érvényes rá az évi általános tilalom. Itt az említett halfajok mellett még kárász is fogható. A Maroson horgászat szempontjából legjelentősebb a domolykó és a paduc állomány, melyek az évszaknak megfelelően választott csalival és módszerrel jól foghatók.

Délutáni paducozás
Délutáni paducozás


- Mielőtt belemennénk a Maroson való horgászatba, mesélj egy kicsit magadról.

- Gyergyószentmiklóson születtem, kisgyerekkorom óta sportolok, jelenleg az itteni jégkorong csapat tagja vagyok. Téli sportról lévén szó, jól megfér a horgászat és a jégkorong egymás mellett. A nyári hónapokat teljesen a horgászatnak, fotózásnak és az írásnak szentelem, hetente 3-4 alkalommal horgászom, többnyire a Maroson. Mostanában a vadvízi pergetés a kedvelt passzióm, de szívesen úsztatok is.

- Nyilvánvalónak tűnik, hogy a Maros a nagy szerelem. Hogy kezdődött?

- Az öregemtől (apámtól) kaptam az alapokat, az első csukámat 6 éves koromban sikerült megfognom, melynek körülményei viccesek voltak.
Akkoriban még apám mellett egy kis orosz bottal csapkodtam a vizet, kevés sikerrel. Egy ilyen haltalan napon az öregek kiküldtek a közeli mezőre szöcskét gyűjteni, mondván,- meglásd fiú,- azzal majd megfogod a domolykót. Közben az öregem jóvoltából tenyérnyi vörösszárnyú került a vízben maradt szerelékemre…
Fáradtan visszatérve a maréknyi szöcskével, rám szóltak hogy - fiú merül az úszód!- húzzál be neki! Behúztam neki, de a vörösszárnyú nem akart jönni, helyette egy kilós forma csuka dugta ki ráncos pofáját a vízből, melyet egyenesen a hátam mögötti bokorsorba küldtem. Horogba nem volt akadva, csak a vörösszárnyút szorította.  Aznap én tértem haza a legnagyobb és egyetlen csukával. Talán ettől a pillanattól váltam igazán horgásszá.
Azóta sok idő eltelt, számos módszert, horgászvizet kipróbáltam, de a Maros marad mindig a legkedvesebb folyóm, hisz az volt az iskolám, ma is odajárok legszívesebben horgászni.

Paducportré
Paducportré


- Úgy tudom, van a Marosnak egy szép legendája.

- Balánbánya fölött magas hegy mered az ég felé. Tarkő a neve ... A tündérvilág idejében, amikor még mesebeli lények lakták Erdély földjét, ott élt a szépséges Tarkő tündér, akinek gyermekeit Marosnak és Oltnak hívták. Mindene volt, aranya, ezüstje, gyémántja, mégsem volt boldog, mert az urát a tündérek királya a Fekete-tengerbe száműzte, gyermekei meg mindig versengtek, veszekedtek egymással.
Egy napon gyermekei megkérdezték, miért olyan szomorú?
- Két oka van annak, az egyik, hogy nem szeretitek egymást, a másik, hogy édesapátokat száműzték a Fekete-tengerbe s én soha többé nem láthatom őt ...
- Nekünk sem szabad meglátogatni?
- Hogyne szabadna! Ha folyóvízzé változtatnálak benneteket, akkor egyesült erővel eljuthatnátok édesapátokhoz. Akarjátok, hogy folyóvízzé változtassalak benneteket?
- Akarjuk! - kiáltotta lelkesen Maros és Olt.
- Mielőtt átváltoztatnálak benneteket, elmondom, hogy csak akkor juthattok el édesapátokhoz, ha egyesítitek erőiteket, s úgy vágtok neki a hosszú útnak. Külön-külön nem juttok oda. Ha balra mentek, kevesebb erővel juttok célotokhoz, ha a másik irányt választjátok, akkor óriás hegyeken, sziklákon kell áttörnötök.
- Jó, jó édesanyám...- mondta Maros és Olt türelmetlenül.
Amíg Tarkő a varázspálcáját kereste, hogy átváltoztassa a két testvért, addig azok összevesztek, hogy ha egyesülnek, kinek a neve alatt haladjanak. Végül elhatározták, hogy külön indulnak.
A Maros szép csendesen, lassan haladt, Olt viszont gyorsan és dühösen. Maros balra ment, mezőkön haladt, virágok csókolgatták habjait, kevés hegyet kellett átszelnie, de a hosszú kerülőutak megtétele után nagyon elfáradt. Olt a rövidebb utat választotta: fenyveseket, tölgyeseket, kopár hegyeket, bérceket mosott el, s óriási szirteket szakított ketté, utat törve magának. A sok töréstől és zúzástól annyira elfáradt, hogy már szinte megállt, és sírni kezdett.
- Egyszer csak nagy zúgásra lett figyelmes, látja ám, hogy közeledik egy erős folyó. Ez a folyó nem volt más, mint a Duna, aki jó szívvel fogadta be Marost (a Tisza jóvoltából), s most Olt felé közeledett. Mikor Olt meglátta, hogy testvérét a nagy folyó magába fogadta, ő is örömmel csatlakozott, s együtt mentek apjukhoz, aki a Fekete-tengerben már várta őket.
Nagy volt az öröm, mikor meglátták egymást. Sírtak örömükben, s egymás nyakába borulva tűntek el a Fekete-tenger kéklő habjai között…

- Kedves történet volt, de térjünk vissza a mai Maroshoz és kezdjük a tavasszal!

- A hegyekből érkező nagy mennyiségű hólé megnöveli a Maros szintjét, gyakran árvizeket okoz a Maros menti településeken. A tilalom előtti hónapokban, márciusban és áprilisban a halak ívásra készülődnek, szükségük van a fehérjére. Ehhez igazodva az élő csali, a friss trágyagiliszta a legeredményesebb, melyet úszós módszerrel partközelben szívesen felvesz a vörösszárnyú, a domolykó és esetenként a paduc is.
Sajnos ez igen rövid időszak, hisz április 10.-től beköszönt a síkvizekre vonatkozó éves általános tilalom. Erre az időszakra esik a hegyi vizekre vonatkozó általános tilalom is, mely kinyúlik május első napjáig.
Ekkor jön el a magántavak, holtágak ideje. Régebben több száz kilométert voltunk kénytelenek utazni néhány apró kárászért, egy-két szebbecske pontyért. Ma már másképp van.

Fárasztás
Fárasztás


Szákolás
Szákolás


- Ha jól tudom, június 10.-én véget ér a tilalmi időszak.

- Így van. Ilyenkor fogható legjobban a paduc.
Mielőtt a technikáról és az itteni szokásokról beszélnék, a horgászokat két csoportra osztanám. Idősebbekre és fiatalokra, mert mindkét tábornak megvannak a saját módszerei.
Az idősebb generáció ragaszkodik a régi megszokott dolgokhoz, melyek az évek során kiválóan működtek.
Vegyük mindjárt a paduchorgászatot. Etetőanyagként mindenki kukoricalisztből főzött málét, azaz ahogy nálunk mondják, puliszkát használ. Azt kell mondanom, hogy mi még a puliszka korát éljük. Az öregek többsége 4-5 m-es bolognait és házilag készített úszót használ.
Az etetés egyszerű: 4-5 gombóc keményre főzött puliszka, melybe csemegeként házilag keltetett légylárva, azaz csonti kerül. Az idősebbek szeretnek mindent házilag megoldani.
Tőlünk 30-40 kilométerre, Maroshévíz környékén, ahol szélesebb a Maros, de átlagmélysége alacsonyabb, ott ágakból készített, úgymond pihentetőket raknak. Ez lelassítja a víz sebességét, lehetővé téve az úszóval történő horgászatot.
Erre nálunk, Gyergyó környékén nincs szükség, mert viszonylag lassú a vízfolyás, az átlagmélység is elegendő az úszós horgászathoz.
Mi, a fiatalabb generáció, már „divatozunk”! Puliszka, mint etetőanyag, szinte teljesen kimarad, helyette különféle etetőanyagokat használunk. Egyre több fiatal tér át bolognairól a hosszú, 7-8 m-es spiccbotokra, remekül beváltak a Benzár Pole spiccbotok. A szereléket is a végtelenségig lefinomítjuk.

- Folyóvízi horgászat lévén, gondolom nehezíteni kell az etetőanyagot.

- Ez így van. Vannak régiók, ahol a vakondtúrás a használatos, mi a parton összeszedett tojás nagyságú kavicsok köré gyúrjuk a gombócot, így érünk el pontos etetést. Többet etetünk, és nem sajnáljuk belőle az élő csontit.  Emiatt van is egy kis ellentét a két tábor között, mert azt tartják az idősebbek, hogy „elrontjuk a halak száját” a jó minőségű etetőanyagokkal, aztán ők képtelenek megfogni. Ami tény, hogy a legeredményesebb időszakok a délutáni órák.

- Érdekes, amit mondasz, nálunk az egyik legfogósabb paduc csali a horogra tűzött friss kenyérrózsa.

- Ma már én is használom. Egyik alkalommal nem kaptam csontit a boltban, kényszerből tűztem kenyérrózsát a horogra. Emlékezetes délután volt. Néhány úsztatás után a 8 méteres bothosszt egy bottag kivételével, másfél méterrel rövidítettem. Így gyorsabb lett a bot, amit a villámszerű paduckapások meg is követeltek. Az egy grammos, piros antennás Dinó úszót 0,8 grammos főólommal és egy 0,2 grammos jelzőólommal súlyoztam ki. A főzsinór 0, 12-es mm-es Sufix Super Fine (ezt különben a gyártó előkezsinórnak ajánlja) volt, az előke 0.11 mm-es a végén 12-es horoggal. Friss kenyérszeletek közé köveket tettem, cérnával átkötöttem őket, és alapozó etetésként 4-5 darabot szórtam a Marosba. A pontos jól célzott etetés alapkövetelmény, azután már csak horogra kell tűzni a kenyérrózsát.

Paducok
Paducok


- Mesélj az őszi horgászatról!

- Az a rablóhalazás, a gyümölcsök meg a kukorica ideje. A víz lehűlésével a paducok lassan kezdenek visszahúzódni a mélyebb folyószakaszokra (húznak lefele). Ehhez igazodva a horgászok is inkább a domolykóra koncentrálnak. A folyóvízi úsztatás csalija ebben az időszakban a konzervkukorica, a meggy, és a szőlő. Csuka is szépen fogható élő kishallal.
A pergetés egyelőre nem divat nálunk, páran pergetünk csak rendszeresen. Ezért most még ez az egyik legeredményesebb módszer…

- Mit csináltok télen?

- Az a léki horgászat ideje. Vannak telek, mikor a Maros vizén a jégtakaró akár 60 cm-re is hízik. Ezekben az időszakokban apróhal, keszegfélék és a domolykó fogható főleg szúnyoglárvával. 

- Melyik egyesületben horgászol?

- Húsz éve már, hogy az éves engedélyt a gyergyószentmiklósi Horgász - Vadász Társaságnál váltom ki.

Egy délutáni paducozás eredménye
Egy délutáni paducozás eredménye


- Mennyi az éves engedély a Marosra?

- A felnőtt éves engedély 100 RON, ami 7000 Ft-nak felel meg. Gyerekek és nyugdíjasok a legtöbb egyesületnél félárban válthatnak engedélyt.

- Milyen szabályok érvényesek nálatok?

- Romániában a sporthorgászat - a szükséges engedély birtokában - - csak napkeltétől (egyes vizeken ma már engedélyezett az éjszakai horgászat is) napnyugtáig engedélyezett a következő feltételek mellett:
- A hegyvidéki álló és folyóvizekben csak egy bottal, és legfeljebb két horoggal, vagy egy halutánzattal, azon két hármashoroggal.
- Síkvizeken (Maros) legfeljebb két bottal, mindegyiken két-két horoggal
- Télen horgászhatunk jégrõl is, kivéve azokon a vizeken, ahol a telelő halakat külön szabály védi.
- Lazacfélék horgászata (sebes pisztráng) a hegyi vizekben csak műcsalival engedélyezett.
- Tilalmi időszakok: Sík víz: április 11.-től június 9-ig. Hegyi víz: szeptember 15.-től május 1.-ig

- Mit teszel a kifogott hallal? Sütöd, főzöd?

- Ma már útjára engedem az összes kifogott halat. Csupán a fotózás kedvéért kerülnek haltartóba. Tíz évvel ezelőtt még sajnáltam egy félkilós domolykót elengedni, ma már természetes, hogy visszaengedem.

- Nagyon jó kis írásokat olvasok tőled a honlapotokon.

- Örülök, ha tetszik. Az írást négy éve kezdtem, amikor néhány barátommal létrehoztuk első internetes horgászoldalunkat, ahol főleg élménybeszámolókat közöltünk. Ahogy telt az idő, egyre többen kezdték megismerni az oldalt, egyben az erdélyi és azon belül a székelyföldi horgászati lehetőségeket, körülményeket, szokásokat. Az oldal közel fél éves működése után már látszott, hogy van értelme a munkámnak (munkánknak). 2007 tavaszára sikerült egy színvonalas, erdélyi horgászattal foglalkozó internetes oldalt az olvasóközönség elé tárni.

- Egyik teszthorgásza lettél az Energofish Kft.-nek.

- Murányi Tóni barátom ajánlott be az Energofish Kft.-nél, akiknek éppen hozzám hasonló megszállott horgászokra volt szükségük. Lassan egy éve, hogy teszthorgászként tevékenykedek az Energofish portáján. Büszke vagyok, hogy az idén közös erővel sikerült egy amatőr horgászversenyt is szerveznünk, melynek a Székelyudvarhely melletti Homoródszentpáli Horgásztó adott otthont.

Image Image

Zákonyi Botond                            Nagy Levente

A cikk megjelent a

2008 októberi számában.
2008 októberi számában.
Hozzászólások (7)
2009. január 29. 14:29
1.
ESZTER (Vendégként) írta:
A beszamolod erdekes es ertekes volt kosz az informaciokat .Sok sikert kivanok a folytatashoz.
2009. január 29. 16:01
2.
Ilyes Andras (Regisztrált tag) írta:
Sok sikert a tovabbiakban es halban gazdag evet kivanok neked..
2009. január 30. 05:49
3.
Levente (Vendégként) írta:
Köszönöm
2009. január 30. 20:20
4.
Kali (Vendégként) írta:
Komoly he, Zákonyi Botond egyik kedvenc horgász iróm a Magyarországiak közül. Amugy meg most esett le hogy te a Progymos Nagy Levente vagy :))) na jó szűk latókörű lettem. :) hahaha, az első oldal az a " horgasz.go.ro" ?
2009. január 30. 20:31
5.
Kali (Vendégként) írta:
Amugy meg tetszik hogy egyre jobban fejlodik az oldal es ezzel egyutt az Erdelyi horgaszat is fellendul vegre, legalabbis ugy latom. Jo hogy itt ossze tudtal/tudtattok hozni sok horgaszt. Akik meg nem szeretik a cikkekben szereplo markaneveket es/vagy reklamokat, azoknak csak azt szeretnem mondani, hogy sztm orulhetunk, hogy vegre olyan reklammozott cuccokrol olvashatunk amelyek segitsegevel a mi tajainkon, altalunk ismert, es kozeli emberek fognak halakat. Konnyu nekunk kivulrol szemlelodonek hibat talalni a keszbe. Tehat becsuljuk meg sporttarsaink aldozatos munkajat, amit ertunk Erdelyi horgaszokert tesznek. Sok sikert kivanunk a szerkesztosegnek.
2009. január 31. 17:35
6.
ALEX (Vendégként) írta:
elso alkalommal talalkozok ilyen irassal a paduc horgaSZATAROL amit nagyon ertekelek es en is csak most jottem ra hogy te ki vagy KOSZI
2012. április 08. 13:45
7.
gyorgy norbert (Regisztrált tag) írta:
es szerintetek hol horgaszam a marosba mien hejen valahol gyergyoalfaluban ha lehet mert az van a legkozelebb
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web