Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Élménybeszámoló arrow Önfeledt szórakozás

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Önfeledt szórakozás Nyomtatás E-mail
Írta: Gotthárd Ferenc
2009. december 22. kedd 09:25

A balin horgászata az egyik legsportosabb, legmunkásabb és talán a legszórakoztatóbb horgászat is egyben. Ennek ellenére igencsak megosztja a horgászok táborát ez a folyton izgő-mozgó, habzsoló halfajta. Sokan méltánytalanul lenézik, mivel horgászatát nem tartják sokra, és gasztronómiailag sem nyújt különösebb élvezetet az igencsak szálkás rabló…még szerencse!

Minden Delta túrámon különös hangsúlyt fektetek a horgászatára. Néhány horgászcimborám csodálkozva nézi lelkesedésemet, amint egy-egy jobb rablás láttán megszállottan hajkurászom őket. Egy hasonlóan balinőrült barátomat egyenesen lehülyéztek, mikor szedte a horgonyt és folyamatosan kapó pontyokat maga mögött hagyva elindult, hogy a kora esti órákban habzsoló őnökön élje ki horgászszenvedélyét.

Örökösen lázba hoz a snecik menekülésének látványa a harsányan csattanó balinszájak elől. Vannak időszakok, mikor annyira pofátlanul hajtják, űzik az aprónépet, hogy a parton álló horgászt is lespriccelik. Sokszor látni, hogy a kishalak a szárazra ugranak az ijedtségtől. Gondoljunk csak bele, ha a természet ősatyja a harcsáéval vetekedő mérettel áldotta volna meg őket, valószínűleg mi sem mernénk bemerészkedni a vízbe.

Uszonyai, akár a kifeszített vitorlavásznak .
Uszonyai, akár a kifeszített vitorlavásznak .


Vaskos, izmos száj, nincs szüksége fogakra.
Vaskos, izmos száj, nincs szüksége fogakra.


Partról is szépen lehet fogni őket, de én leginkább a csónakos csorgó horgászatot kedvelem, a jobb helyeken lehorgonyozva hosszabb-rövidebb ideig. Többnyire a part felé dobálok. Az öblöknek, visszaforgóknak, bedőlt fák környékének kiemelt figyelmet szentelek. Ahol nagyobb számban bandáznak a kishalak, mindenütt ott vannak ők is. Jelentős sikereket szokott még hozni az árral megegyező irányban történő csalivezetés. Számtalan jó halat fogtam a bedőlt fák ágai alól. Ezekben az esetekben nagyon pontos dobásokkal juttattam csalimat az ágak közé, majd gyors tempóban igyekeztem kikormányozni onnan, ami általában már az első méteren kapást eredményezett. Néha megesett, hogy egész a csónak széléig követték, és ott vágtak oda iszonyatos erővel.

Még a déli órákban is agresszívan támadnak, de az igazi mégis a reggeli, késő délutáni időszak. Ilyenkor megbolondultak. Nemegyszer megtörtént, hogy egy behúzás alatt több halat is akasztottam.

Igazi harcosok.
Igazi harcosok.


A kisebbek is mohón vetik magukat a csalira.
A kisebbek is mohón vetik magukat a csalira.


A deltai kalandozásaim alatt volt alkalmam kilesni szokásaikat és egy igen érdekes jelenségre figyeltem fel.

Ügyesen kihasználják a csónakok, hajók által keltett hullámokat, amik összezavarják az apróhalakat pár perc erejéig. A küszöket össze-vissza dobálják a partról visszacsapódó hullámok. Ilyenkor nincs kímélet, mindenfelé harsannak a rablások rövid ideig. Ezekben a helyzetekben nyitott kapókarral állok lesben, és a legméretesebb loccsanásokat célzom meg. Általában elég jó eredménnyel.

A nagyobb hajók hullámai nem csak a kis halakat zavarják meg, néha a csónakot is partra dobják. A hajózó ágban mindenképp érdemes odafigyelni ezekre a vízi járművekre.
A nagyobb hajók hullámai nem csak a kis halakat zavarják meg, néha a csónakot is partra dobják. A hajózó ágban mindenképp érdemes odafigyelni ezekre a vízi járművekre.Egy-egy jobb példány rendesen meg tudja recsegtetni az orsó fékjét, és szépen perecbe hajlítja a botot. Ha már orsóról és horgászbotról esett szó, hadd jegyezzem meg, hogy a kis 2000-es EXCALIBUR FD orsóm és a 2,10 méteres BANAX STRATOS pálcám mára már összenőttek balinhorgászataim alkalmával, lassan szét sem tudom választani őket. A horgászbotról már korábban is tettem említést, de csupán kis csatornás botként mutattam be akkor. Viszont a csónakos, esetleg parti, nagyobb dobásokat igénylő helyzetekben is jól megállja a helyét.

Az EXCALIBUR dobjára 0,12 –es PENN fonott zsinórt használok. Ezzel a vékony, de ugyanakkor erős zsinórral jócskán megnőttek a dobástávolságaim. Ez a kis összeállítás már régóta szépen muzsikál együtt.

Legyőzve.
Legyőzve.


A fenekeszegek, vagy, ahogy az egyik barátom nevezi őket „a villámkeszegek" legtöbb esetben oly vadul vetették magukat a felkínált csalira, hogy majd kitépték a botot a kezemből, valósággal mintha villám csapott volna a karomba. Egyes esetekben a kapást követően a levegőbe is kiugrott néhány megakasztott halam. A kapás pillanata meghatározó szerepet játszik abban, hogy ennyire szeretek rájuk horgászni.

Egy jobbacska példány védekezik a horgon .
Egy jobbacska példány védekezik a horgon .


Bosszúsan forgolódik.
Bosszúsan forgolódik.


Nem aprózta el, rendesen befalta.
Nem aprózta el, rendesen befalta.


A Duna-deltában gyakran lehet ilyen példányokba botlani.
A Duna-deltában gyakran lehet ilyen példányokba botlani.


Ahhoz, hogy teljes legyen a kép, még meg kell említenem a kedvenc őncsalimat, a mára már fogalommá vált SALMO THRILL-t. Ez a balinólom és wobbler keresztezéséből született csalit az elmúlt évek egyik legnagyobb durranásának tartom. Jól dobható, és megtévesztésig hasonlít a kishalakra. A nyári melegebb hónapokban, mikor a felszín harsog a rablásoktól, akkor elég csak eldobnom és őrült tempóban tekernem. Amikor meg semmi jele a felszíni mozgásnak, csupán annyi a dolgom, hogy hagyom süllyedni a wobblert és a mélyebb rétegekben vezetem. Ilyen „egyszerű" az egész.

Az újonc és a veterán találkozik .
Az újonc és a veterán találkozik .


A család többi tagja.
A család többi tagja.


Horgásztanya Gorgován, a Szulina ágon: www.dunadelta.ro
Gotthárd FerencCsak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web