Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Élménybeszámoló arrow Az utolsó felvonás

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Az utolsó felvonás Nyomtatás E-mail
Írta: Gotthárd Ferenc Alpár
2009. szeptember 25. péntek 12:27


Hazánkban szeptember közepén zárul a hegyi vizeken történő horgászat, ezért még egyszer, utoljára meglátogattam kedvenc pisztrángos patakocskámat, hisz hosszú időnek kell eltelnie, mire újra láthatjuk egymást. Reménykedtem, hogy még utoljára megörvendeztet egy pettyes halacskával, és néhány kellemes órát tölthetünk el együtt.


Áttörve a partot ölelő buja növényzetet, egy rejtett világ tárul a szemem elé. A vízirigók kőről-kőre repkedve kergetőznek, önfeledt szórakozásukat jelenlétemmel zavarom meg. Ideges farkbillegetéssel adják tudtomra nemtetszésüket. A kristálytiszta vízben fürge csellék riadoznak az elsuhanó árnyékom láttán. Teljesen kívülállónak érzem magam ebben a csodálatos környezetben.
Kapkodva rakom össze a kis pálcámat, hogy minél hamarabb a jéghideg vízben gázolhassak.


Halkan csobog a kis patak, mintha felróná hűtlenségemet, hetekig tartó távolmaradásomat. A csapadékmentes időjárás neki sem kegyelmezett, amúgy is csekély vízhozama jócskán csökkent a legutóbbi látogatásom óta.
Nyár végére, ősz elejére minden évben hasonló szituációk uralkodnak el, de az ívási időre kellően feljavulnak az állapotok, hogy fel tudjanak vonulni a szerelmeskedni óhajtó leopárdmintás halak.


Róluk szól itt minden.
Róluk szól itt minden.


Amennyire igyekeztem, hogy minél hamarabb a vízbe márthassam műcsalimat, épp annyira megfeledkezem magamról. Egyelőre eszembe sem jut horgászni, csak csodálom a nyüzsgő életet.


Veszélyes próbálkozás.
Veszélyes próbálkozás.


Ábrándozásomból a tenyerembe hasító erős égető érzés térített magamhoz…rámarkoltam egy csokor csalánra. Olyan érzésem támadt, mintha darázsfészekbe tenyereltem volna. A hideg vízben próbálom enyhíteni szenvedéseimen. Amint sikerül némileg megfeledkeznem a kellemetlen érzésről, eszembe jut, hogy miért is érkeztem valójában. Felcsatolok egy jól mozgó miniwobblert, és óvatos dobásokkal igyekszem előcsalogatni a kövek közt bujkáló halakat. Eléggé meddő próbálkozásnak tűnik kísérletezésem, egy gyanús árnyat sem látok csalim közelében. A tiszta víz miatt változtatnom kell a taktikámon, különben rejtve maradnak számomra a patak kincsei.


Csak a szükséges apróságokat hoztam magammal.
Csak a szükséges apróságokat hoztam magammal.


A hiúzt is megszégyenítő óvatossággal lépdelek a kövek közt, mindig igyekszem a bokrok takarásában maradni és lehetőleg elkerülni, hogy az árnyékom a vízre tévedjen. Egy vízbehajló bokor ágai alatt, gyanús vízgyűrűkön akad meg a szemem – valaki szedegeti a lepotyogó rovarokat. Óvatosan lendül a karom, halk csobbanással ér vizet aprócska műcsalim. Tekerek néhányat a hajtókaron, és máris éles koppanással tart kontrát az ott tevékenykedő piros pettyes halacska. Riadt ugrálással próbál menekülni a furcsa ellenfél elől. Egyoldalú küzdelem, esélytelen harc bontakozik ki. Nem egy súlycsoportban mozgunk. Igyekszem minél kíméletesebben bánni vele és gyors fotózás után útjára bocsátom.


Nem érti, hogy miért akarom bántani.
Nem érti, hogy miért akarom bántani.


Egy utolsó fotó.
Egy utolsó fotó.


Végre kezembe tarthattam egy hamisítatlan igazgyöngyöt, amit a kis patak nevelt. Hamar teljesült óhajom, megvolt a szezonbúcsúztató halacska. Ettől kezdve már nem dobálok oly sűrűn, csak ballagok a mederben, néhol megállok pár pillanat erejéig és próbálom jó mélyen magamba szívni az illatokat.


Reflektorfényben a kedvencem.
Reflektorfényben a kedvencem.


Kósza dobásaim csak beleütköznek egy újabb harcosba. Némi lelkiismeret-furdalásom támad, hogy a békésen úszkáló halakat riogatom, de végtére is visszaengedem őket, és talán megbocsátják nekem azt a pár pillanatnyi kellemetlenséget, amit okozok.


Vannak még csodák.
Vannak még csodák.


Haragszik rám, hátat fordított.
Haragszik rám, hátat fordított.


A sebesen igyekvő patakocska mindent megadott, amire vágytam, már nem igen várok tőle semmit. Bóklászom a fák közt, nézegetem a helyeket. Eszembe jutnak a nyári emlékek. Meglesem a „tuti" tanyákat, hogy meggyőződjem, még mindig ott úszkálnak a korábban felfedezett halak. Próbálom húzni az időt, hogy minél tovább maradhassak és hallgathassam a hegyekből legördülő víz csobogását. Számomra mindig van mondanivalója ennek a víznek. Fecseg, csacsog, és csak az értheti, aki kellő időt tölt a partján, megtanulja szavakká, mondatokká összerakni a hangokat, képeket.

Elég csak becsuknom a szemem, máris látom, amint sebesen rohan, néhol lelassul, majdhogynem megáll, tükre teljesen kisimul, ráérősen nézelődik, vagy csak megpihen kicsit, mielőtt továbbrohan, mint akinek sürgős dolga akadt. Minden útjába kerülő kőben megbotlik, mint egy járni tanuló kisgyerek. Botlásai nyomán hol kisebb, hol nagyobb buborékok keletkeznek, amik a felszínre érve diszkrét pukkanással semmisülnek meg.


A tiszta víz csalóka. A mélyebb részeken derékig is ér a víz..
A tiszta víz csalóka. A mélyebb részeken derékig is ér a víz..


Ideális környezet a rejtőzködést kedvelő pisztrángok számára.
Ideális környezet a rejtőzködést kedvelő pisztrángok számára.


Már csak a legmélyebb, legzegzugosabb helyeken dobok néhányat a rend kedvéért. Az egyik ilyen helyen alig hiszek a szememnek. Akkora méretű pisztráng követi a csalimat, ami nagyobb folyású vizeknek is a becsületére válna. Nem akarja megtámadni, csak közelről megnézi, hogy ki mert betolakodni szentélyébe. Kikíséri a pár centis vízig, ahol már kilátszik a háta, onnan visszafordulva méltóságteljesen tovaúszik. Néhányszor még elkíséri a csalit, mint egy rendes házigazda, majd végleg eltűnik a szemem elől. Egész nyáron titkolta előlem a patak ezt a szépséget, és most az utolsó alkalommal megmutatja, hogy biztosan visszatérjek a következő esztendőben. Rejt még magában néhány titkot, és mikor már azt hiszem, hogy mindent tudok róla, képes meglepetéseket okozni.


Akad más látnivaló is.
Akad más látnivaló is.


Még kapaszkodik, de már nem bírja soká.
Még kapaszkodik, de már nem bírja soká.


Távozáskor még egyszer végigsimogatom szememmel az előttem csillogó víztükröt. Búcsúzóul odasúgom a parti növényzetnek, hogy jól rejtsék el ezt a gyöngyszemet az ártani akaró emberek elől. Vigyázzák meg a benne bujkáló pettyes halacskákat, hogy legyen miért „hazajöjjek".

Gotthárd Ferenc Alpár
Hozzászólások (4)
2009. szeptember 27. 00:03
1.
miklos szabolcs (Regisztrált tag) írta:
szep cikk,egy kolto veszet el benned:)
2009. szeptember 27. 10:46
2.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Ki mondja, hogy elveszett költő... 
hisz nem rég már a második verseskötete jelent meg :) 
Csak viccelek, tényleg jó a cikk!
2009. szeptember 28. 11:27
3.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
:) kösz.
2010. április 16. 10:08
4.
Cseh Attila (Regisztrált tag) írta:
de gondolom a tollat nem nyelte le es most onti utanna a tintat....a szeszet 
jo cikk, gratula
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web