Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Élménybeszámoló arrow Az első padrók

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Az első padrók Nyomtatás E-mail
Írta: Nagy Levente
2009. március 15. vasárnap 16:38

Szüleim szerint olyan kisgyerek voltam, aki sokáig csak az őt körülvevő játékokat ismerte, de hamar ráérzett a horgászat és a természet ízére.
Viszonylag korán, már 6 éves koromban kaptam meg első horgászbotomat és már 8 éves koromban (szüleim belegyezése nélkül) egyedül vagy éppen barátaim társaságában kerestem a halakat a Maros folyóban...


A legemlékezetesebb gyermekkori emlékeim is a horgászathoz fűződnek, így gyakran jutnak horgászat közben eszembe a régmúlt felejthetetlen emlékei, melyeknek tanulságai a mai napig, minden horgászatra elkísérnek.
Tisztán emlékszem első csukám történetére, vagy arra, hogy horgászat után sosem mertük cimborámmal hazavinni a halakat, mivel szüleink csak a közeli patakra engedtek, ahol néhány apró fenékjáró küllőn meg, küszön kívül semmit sem lehetett fogni.
Gyanús lett volna, ha a kölykök egy haltartó keszeggel, sügérrel vagy éppen domolykóval érkeznek haza, azonnal fény derült volna a cselszövésre…
Így felnőtt fejjel visszagondolva bármi bajunk eshetett volna, hiszen még csak alig voltunk néhány évesek, de szerencsénk volt, ügyelt ránk a természet…

Hal a horgon!
Hal a horgon!


Elég babonás embernek tartom magam, ezért az első horgászatokra sosem viszek merítőt, (gondolván, hogy akkor nem fogok halat& történt egy párszor) így a halat, ha nem tudom kézzel kiemelni, kénytelen vagyok bottal partra tenni.
Elég babonás embernek tartom magam, ezért az első horgászatokra sosem viszek merítőt, (gondolván, hogy akkor nem fogok halat& történt egy párszor) így a halat, ha nem tudom kézzel kiemelni, kénytelen vagyok bottal partra tenni.


Felemelt fejjel adja meg magát.
Felemelt fejjel adja meg magát.


Egy ilyen gyerekkori emlék elevenedett fel bennem a minap, mikor cimborámmal sikerült az idei első padrókat megfogni. Szinte ugyanúgy örültünk, mint 20 esztendővel ezelőtt, mikor egy öregember tanácsait meghallgatva, néhány szép bocskorszájút kaptunk ajándékba a folyótól. Felemelő érzés volt, újra kicsit gyereknek érezhettük magunkat…
Bocskorszájú, vésett ajkú, görbe hátú, padró, mind ugyanazt a halat a paducot jelöli, mely vidékünkön (és nem csak) a folyóvízi horgászok körében nagy népszerűségnek örvend.  

Most törjön, szakadjon, vagy hajoljon...
Most törjön, szakadjon, vagy hajoljon...


Fárasztás közben - Riverado 500
Fárasztás közben - Riverado 500


Bírta a bot, bírta a horog és még a vékony 0, 10 mm vastag előke sem szakadt el.
Bírta a bot, bírta a horog és még a vékony 0, 10 mm vastag előke sem szakadt el.


Fogtam már nagyobbat is, de most ennek is nagyon örülök, hisz az idei első padró.
Fogtam már nagyobbat is, de most ennek is nagyon örülök, hisz az idei első padró.


Emlékszem gyerekkorunkban a nyári szünidő szinte minden napját a folyó partján töltöttük cimborámmal, ahol számos alkalommal találkoztunk egy hosszú szakállú, jó kedélyű öregemberrel. Az öreg a természet embere volt, aki a falutól mintegy 7 km-re magányosan élt (és él a mai napig) és ideje nagy részét horgászattal és vadászattal töltötte, aki ismerte a Maros összes kanyarulatát és az összes kanyargós utat a Gyergyói havasokban. A faluban csak akkor lehetett látni, amikor élelemre volt szüksége és bebiciklizett a falu boltjába.

8.foto Nem egy mindennapi ember… Az öreg a mai napig remeteként él a folyótól mintegy 100 méterre épített kunyhójában. Nála jobban senki nem ismeri a folyót…

Annak ellenére, hogy remeteként él, egy társaságot kedvelő ember, aki szeret hantázni és szereti túlbeszélni a dolgokat. A falu lakói hazug Pistának nevezték el, mert sokszor olyan történetekkel áll elő, hogy még ő maga sem hisz benne. A mai napig is ezen a néven szólítják az öreget és kevesen ismerik valódi nevét, én magam sem tudom, hogy hívják.

Nem egy mindennapi ember... Az öreg a mai napig remeteként él a folyótól mintegy 100 méterre épített kunyhójában. Nála jobban senki nem ismeri a folyót&
Nem egy mindennapi ember... Az öreg a mai napig remeteként él a folyótól mintegy 100 méterre épített kunyhójában. Nála jobban senki nem ismeri a folyót&


A vékony húsú Maruto horog könnyen átütötte a hal porcos pofáját. Nem hiába nevezik a paducot bocskorszájúnak.
A vékony húsú Maruto horog könnyen átütötte a hal porcos pofáját. Nem hiába nevezik a paducot bocskorszájúnak.


Paduc portré.
Paduc portré.


A Banax Atro dobján Profesional zsinór.
A Banax Atro dobján Profesional zsinór.


Az idei első padrók.
Az idei első padrók.


Az etetőanyagból a keszegek...
Az etetőanyagból a keszegek...


...meg a domolykók is kivették a részüket.
...meg a domolykók is kivették a részüket.


Ez az öregember mesélt először nekünk a paducok vándorlásáról, hogy minden tavasszal felhúzódnak a sekélyebb folyószakaszokra, patakokra (akár a lazacok), hogy ikrájukat a kövek közé lerakva biztosítsák a faj fennmaradását.
Az öreg mutatta meg az első helyeket, ahol érdemes rájuk próbálkozni és ugyancsak ő adta az első tanácsokat, hogy hogyan is kell megfogni…

Azóta rengeteg idő eltelt, apró gyerekekből felnőtt emberekké cseperedtünk, de azóta is rendszeresen járjuk a Maros partját, szinte minden ígéretesnek számító helyet meghorgászunk. Sokszor találkozunk első tanárunkkal, Pista bácsival, aki még ma is tud tanáccsal szolgálni és aki most is tud hihetetlen történetekkel mosolyt varázsolni az arra járó horgászemberek arcára.

Nagy LeventeHozzászólások (8)
2009. március 15. 19:16
1.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
Az irás nagyon tetszett mert köjökkori emlékeket ébresztett de a fotok ujabban anyira idegesitenek hogy már nincs kedvem elolvasni semmit mert tiszta reklám ...ez az oldal páratlan volt addig amig a kapitalista reklám szakma ki nem kezdte alkotoit... na de mind reklám nem nagyon álja a sarat mert valjuk be egy 30dkg-os paducal egy bolognai botot...hát szerényen mondva tiszta röhej..na de az irás csillagos 10-es
2009. március 15. 19:24
2.
Bekk Zoltán (Regisztrált tag) írta:
a Profesionál zsinorol csak anyit hogy páratlanul gyenge és itt szoljon más is hozza mit tudott kifogni evel a zsinorral
2009. március 15. 21:35
3.
Levente (Vendégként) írta:
Ami a reklámokat illeti igazad van, de ilyen világot élunk. Van akinek sajnos és van akinek nem... Csak nézzél rá egy haldorado.hu ra. Reklámok nélkül nehéz müködtetni 
 
Ami a cikket, cikkeket illeti van aki eltudja választani a reklámtól. 
Vannak olyanok akiket érdekel hogy mivel horgászunk. 
És vannak olyanok mint jómagad, akinek kimondottan zavaró. 
 
 
Horgászbot. Sehol nem irtam hogy a legjobb bot mert Nem az! Nem is annak szánta a gyártó. Vannak csúcskategóriás botok is de azok méregdrágák.  
Ezek a termékek amik a cikkben vannak olyan termékek amelyek az átlag kispénzű horgászokat célozzák meg. Itt pénz és érték arányról beszélek. 
 
Hogy nevetséges e hogy egy 30-40 dekás paducot emelgetek a bottal. Nevetséges lehet egy olyan horgásznak aki még nem emelt halat. A fárasztás és az emelés nem egy, nem egyformán veszi igényba a horgászbotot. 
Hidd el egy ekkora hallal is ellehet törni a carbont.  
 
Néhány napja mesengeren egy horgászcimbora aki nem rég kezdett bele a horgászatba véleményt kért tőlem a zsinórral kapcsolatban és én a következőket irtam neki. 
 
Ismerek 100 jobb zsinor de 100 rosszabbat is mint a Profeszionál. 
 
Nem állítom hogy a legjobb zsinór és megálná helyét pl. a versenyhorgászatba, nem tudom, viszont annyit tudok hogy amikor feltekertem az orsóra akkor tudtam hogy mire fogom használni és kb. mekkora halakra számíthatok. így nem csalódtam benne. 
Itt megint csak a pénz érték arány jön be a képbe. 
Mért fizessek 25 vagy 30 RON-t egy tekerés zsinorért mikor kapok 5 ért is olyat amivel a célhalat jelen esetben a paducot megtudom fogni. 
Ha mondjuk harcsára horgásznék akkor valószínű sőt biztos hogy nem ebböl a zsinórbol kötném az előkét. 
 
Régebb olvastam egy cikbben egy mondatot, ami sokszor eszembe jut mikor halat vesztek fárasztás közben. 
Nem a hal tépi el a zsinórt hanem mi horgászok hisz a mi kezünkben van a bot. 
Érdemes ezen elgondolkodni. Amúgy az előke 0,10 mm vastag volt. 
 
Végezetül meg annyit hogy a horgászat is mint minden más sportág egyfajta divattá vált ami dizájnos és drága felszereléseket igényel. 
 
Egy példa hogy értsed mit akarok ezzel mondani. Sokszor találkoztam olyan horgászokkal a vízparton akik azt dicsekedték egymásnak hogy ki mennyit költ horgászcuccra és mennyivel jobb a botja mint másoknak. Mikor azonban horgászni kezdtek akkor látszot hogy kik valójában, vastag pénztálcájú emberek, akik megengedhetik maguknak a több millós botot de horgászat végén halat vettek a szomszéd horgásztól aki egy árában sokkal kevesebbet érő bottal 10 szer annyi halat tudott fogni. 
 
 
Mielőtt az ember kijelentene valamit azelőtt mérlegelni kell, ár és érték arányt. 
Remélem ezzel nem sértettelek meg .
2009. március 16. 14:52
4.
Toth Ferenc (Regisztrált tag) írta:
Ismeretlenul probalok velemenyt formalni es kozze tenni. A horgaszoldalrol.... Van. Hal' Istennek..Targyilagos, fenykepekkel kelloen alatamasztott irasokat kozol.Sajnos, par szemelytol eltekintve,nagyon kevesen probalnak irni benne.Mar reg figyelem az oldal tevekenyseget. Kolozsvar mellett elek, de Levente irasai visszavezetnek nagyon szep emlekek helyszinere.A Maros Alfalutol Galocasig nekem is ismeros.Orommel varok es olvasok minden uj irast.A reklamrol csak annyit,hogy egy megbocsajthato, szukseges rosz.Remelem, nem bantottam meg senkit a velemenyemmel.Csak igy tovabb.A cimem ott van a saccolok kozt.
2009. március 17. 19:50
5.
Kali (Vendégként) írta:
Hahaha' kell rohogjem Pista bacsit, nagy kope az oreg, radioban is szerepelt, ujsagokban is volt mar:))) Annyit tud hazudni hogy haromkotetes regenyt tudna irni belolle,csak nincs ideje. Emlekszem gyerekek voltunk es jol megtepete egy haverom fulet, es meg par pofot is adott mert meghalotta hogy Hazug Pistanak nevezte:))) Lehet egyedul fogott annyi halat eleteben, mint mi osszesen, Gyergyo kornyeki horgaszok.
2009. április 17. 17:50
6.
Vida Jozsef (Vendégként) írta:
Csak annyit szeretnék a horgászfelszereléssel kapcsolatosan,hogy Keresztúron volt egy Tuti Feri nevezetű horgásztársunk akinek volt egy 2 részes bambuszbotja 25-30m.bogos damilja de annyi paducot fogott vele hogy mindenikűnkettulszárnyalt vele.Ezzel csak azt akarom kifejezni hogy paducozni kell érzés jo reflex jo szem nem minden a cuccos szerelés .S ajnos ez a cigany gyerek meghalt.278
2010. június 23. 10:54
7.
takács árpád (Regisztrált tag) írta:
sziasztok!üdv.levente.!még annak ideén 1987ben indult horgászéletem a maroson..pirkát fogtam és azóta is emlékszem minden egyes részletétére..sok szép emlék van mint amikor anyu kente a zsíroskenyeret vágta a hagymát a nap már krzdett lemenni és apu(öregtakiaszaki)egymásután fárasztotta a bestelennagy paducokat...dögivel volt benne..nagyon büszke voltam rá..és magamban csak arra tudtam gondolni egy nap én is akarok olyat fogni...sajnos erre 20évvel késöbb került csak sor..de már nem voltak olyan bestelenek sem..csupán sodrik jöttek abbol is csak néhány és csupán egy két óra hosszáig volt aktivitás...na most valaki megtudná é mondani,vannak e még paducok a marosban,vagy a küküllöben??apu is már vagy öt éve panaszkodik..nem megy a hal...vagy csak kopott már a reflexe?a látása?sajna én csak évente egyszer tudok hazamenni (vásárhelyre)jövöhéten megyek...érdemes vásárhelykörnyékén megpróbálni?mint pl.udvarfalván..vagy körtefáján,szentannán..vagy a inkább a küküllőgyulakuta??várom válaszotokat mihamarabb..nagyon kiéheztem már egy igazi horgászatra,a már unalmasnak mondható agyontelepített pocsolyák pontyozása után..üdv kicsitaki
2010. június 30. 07:06
8.
Kovacs Zoltan (Regisztrált tag) írta:
A maroson egyelore paducozni nem lehet ,borzasztoan nagy ... inkabb keritest ,bokrot gerendat lehet fogni ....
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web