Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Élménybeszámoló arrow Az elárasztott falu harcsái

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Az elárasztott falu harcsái Nyomtatás E-mail
Írta: Gotthárd Ferenc Alpár
2009. szeptember 26. szombat 11:25


Legutóbb azzal búcsúztam, hogy még visszatérek a bözödi víztározó harcsáival. Sajnos ez kissé tovább tartott, mint reméltem. Egy sajnálatos ballépésnek köszönhetően hosszabb időre kényszerpihenőre kényszerültem. Iszonyatos, hogy milyen gyötrelmeket képes okozni egy pár centis fadarab az ember talpában, pláne ha csak kisebb műtéttel lehet azt eltávolítani.

A gyógyulással töltött időm nagy részében azon agyaltam, hogy a tó mely részén keressem a bajszosokat, amikor ismét a parton lehetek. Folyamatosan csikorogtak a fogaskerekek az agyamban, módszereket, helyeket, csalikat próbáltam ki elméletben. A meglévő ismereteim alapján próbáltam kitalálni, hogy merre is mozoghatnak a táplálék után kutató harcsák az éjszaka leple alatt.

Lassan összeállt a kép, megvolt a bevetés pontos terve és már különösebb fájdalmak nélkül képes voltam lábra állni. Elérkezett az idő az indulásra.

A partra érve hatalmas csalódás ért, a legutóbbi látogatásom óta méterekkel húzódott vissza a víz. Teljesen szárazra kerültek a legígéretesebbnek vélt helyek, de ezzel egyidejűleg újabb jónak ígérkező akadók kerültek szem elé. A felállított teóriám azon nyomban összeomlott. Kezdhettem elölről mindent, vízmérések, akadók feltérképezése, nem unatkoztam.


A templom maradványa kopjafaként őrzi a kis székely falu emlékét. Az idősebb generáció még most is el-elcsukló hangon mesél szeretett falujáról, a kertben lévő gyümölcsfákról, és a fák árnyékában töltött boldog gyermekkorról.
A templom maradványa kopjafaként őrzi a kis székely falu emlékét. Az idősebb generáció még most is el-elcsukló hangon mesél szeretett falujáról, a kertben lévő gyümölcsfákról, és a fák árnyékában töltött boldog gyermekkorról.


A vízmérőként használt súly néha éles koppanással ért feneket. –Itt egy ház állt, és annak a romjai felett vagyunk – jegyeztem meg Szilárd barátomnak, aki elkísért a túrára.
Ilyenkor vegyes érzelmek kerítenek hatalmába, az öröm a sajnálattal párosul. Örülök, hogy horgászhatok, de ugyanakkor sajnálattal tölt el a tudat, hogy itt valaha emberek élték a mindenapjaikat, és az állam kilakoltatta őket, mondván, hogy kell a hely a víznek. Ezeknek az embereknek az egész addigi életüket ellepte a víz, mindent elölről kellett kezdjenek, és volt, akinek ez nem sikerült.

A „radarozás" után elfoglaltam az óhajtott partszakaszt és a botok felcicomázásába kezdtem. A felszereléssel nem viccelek. Orsó, zsinór, bot - mind bikaerős, a horgokat minden alkalommal tűhegyesre fenem, nem lehet egyetlen gyenge pont sem a szereléken, az esélyeimet igyekszem minél jobban növelni. Az éjszakai felszíni harcsázás előtt beültem egy kis késő délutáni kuttyogatásra.

Most ismerkedem ezzel a felettébb érdekes harcsázási módszerrel, most tanulom a helyes hangokat kicsalni a fából. Készletem igen csak szegényes, egy „bolti" és egy házilag gyártott hangszer állt a rendelkezésemre. Amint egyre közeledett az este úgy tisztultak az általam ütött hangok is, egyre kevesebb volt a felesleges pancsolás. A környező dombokon sokáig visszhangzottak a pukkanó hangok. Kapásom egyelőre nem akadt, de nem is érdekelt, az ütött hangok kielégítették óhajomat. A lényeg, hogy végre rendesen szólt a szerszám a kezemben, és a harcsa is megjön majd egyszer.


Velük próbáltam nógatni a harcsákat.
Velük próbáltam nógatni a harcsákat.


Kopp-kopp, van valaki odalent?
Kopp-kopp, van valaki odalent?


Még világosban beélesítettük barátommal a nehéztüzérséget, jókora csalihalak kelleték magukat a horgon. Egy dolgot megtanultam a harcsázással töltött évek során: a nagytestű, jól mozgó csali hamarabb kapásra ingerli az idősebb ragadozókat is. A botok folyamatosan jelezték, hogy halaink rendesen kitesznek magukért és rajtuk nem fog múlni a kapás.

Egy rendes méretű csalihal.
Egy rendes méretű csalihal.


Az első éjszaka különösebb események nélkül zajlott le, néhány denevér okozta álkapáson kívül nem történt semmi. Rablást alig lehetett hallani, de ami buffant az a rendesebbek közül szólt. Hajnal felé mély álomba szenderültem, a forrón tűző napsugarak ébresztettek. Gyorsan megszabadultam a vastag ruhadaraboktól és egy fa árnyékában kinyúlva próbáltam szunyálni, hogy éjszaka toppon legyek.


Este friss voltam, mint a zacskós tej. Ismét kuttyogatni indultam, de ezúttal már teljes sötétben. Az éjszakai csendben még hangosabbnak hatottak a kuttyogató hangok, hosszú másodpercekig pattogtak a tavat körülölelő dombokon a pukkanó hangok. Egy-egy hang oly hangosra sikerült, hogy magam is elcsodálkoztam, hogy egy ilyen kis darab fával mit lehet művelni. Épp indítottam egy ütést mikor hirtelen lerándult az úszóm, de olyan elemi erővel, hogy majd eldobtam a fát a meglepetéstől. Mire sikerült megmarkolnom a bot nyelét már ismét a helyén billegett a dugó. A csalinak használt jókora dévérről letépte a pikkelyeket, de a horog nem akadt. A rontott kapás után még próbálkoztam egy darabig, de nem volt újabb vállalkozó kedvű hari. Kieveztem a partra, hogy barátom se unatkozzon egyedül, így ketten lestük tovább a kishalas cájgokat.


Hajnal felé elsült az egyik botom, de halam akadóba úszott. Gyorsan csónakba pattantunk és nyomás utána. Sikeresen kihúztam a fák közül és néhány kör után a csónakba emeltem. Örömöm nagy volt, végre megvolt az első.


Mindkét horog a torokban, az egyes horog száráról rendre letépik a szelepgumit.
Mindkét horog a torokban, az egyes horog száráról rendre letépik a szelepgumit.


Kikötöttem egy csutakhoz, hogy a nappali fényeknél jobban meg tudjam örökíteni a nagybajszút. Óráknak tűntek a percek mire feljött a nap, és a sugarak elárasztották a völgyet.
 

Teljes életnagyságban.
Teljes életnagyságban.


Az óriásantenna, és aki fennakadt rajta.
Az óriásantenna, és aki fennakadt rajta.


Pancsi-pancsi.
Pancsi-pancsi.


A siker megadta a lökést a folytatáshoz, már nem számított a kapás nélküli időszak. Képzeletben már a következő harcsa nyálkás testét simogattam, cirógattam a bajszát. Minden akadóban halat véltem. Lelki szemeimmel láttam, amint az ágakon mozdulatlanul pihen, lassan mozgatja bajuszait, néha meglebbenti elefántfülre hasonlító uszonyait, várja, hogy leszálljon a sötétség, és portyára indulhat.


Kitartásom nem volt hiábavaló. A termetes kárászt a felszín közeléből ragadta el, de mikor nem tudott a fenékre törni, tudatosult benne, hogy hibázott, de már késő volt… Pillanatok alatt ott termettem a csónakkal, nem volt esély a menekvésre. Rövid küzdelem után a csónak alján pihegett.


Hajnalodik a dombok felett.
Hajnalodik a dombok felett.


A kitartás és a virrasztás jutalma.
A kitartás és a virrasztás jutalma.


Jajj a partszélben bóklászó kishalaknak.
Jajj a partszélben bóklászó kishalaknak.


Most itt ülök a gép előtt és a billentyűket nyomogatom, de gondolatban ismét a harcsák nyomában járok. Amint lehetőségem lesz, horgászbotot ragadok, és a tóparton talál az éjszaka, hisz valahol ott úszkál álmaim hala.

Hajnali pillanatkép.
Hajnali pillanatkép.

Gotthárd Ferenc AlpárHozzászólások (20)
2009. szeptember 26. 21:08
1.
Lukacs Levente (Regisztrált tag) írta:
Biztos szép lehetett! Gratula a halakhoz ;)
2009. szeptember 28. 11:27
2.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Az volt, kösz.
2009. szeptember 28. 16:11
3.
Csernák Zoltán (Regisztrált tag) írta:
Gratulálok a harcsádhoz. Én Magyarországon kuttyogatok, és pár éve versenyezgetek is, Szerbiában és itthbon. Zoltán http://picasaweb.google.com/csernak.zoltanka/KuttyogatoVersenyek?authkey=Gv1sRgCIG3746xme-r1AE&feat=directlink
2009. szeptember 29. 18:33
4.
Veres Attila (Regisztrált tag) írta:
Gratula. Mikkor voltal utoljara en most nem reg voltam de igazabbol nem fogtam anyit mint amenyit szeretem volna de Bozodon szerintem maz a is eredmeny ha hallat fog az ember.
2009. szeptember 29. 19:24
5.
Szabó István (Regisztrált tag) írta:
Gratulálok a halaidhoz, igen szép darabok.A cikk elején leírt helyzetet sajnos én is tapasztaltam saját magamon,több mint három hónapot gipszbe volt a bal karom,csekély kis csuklótörés miatt.Ez egy pergető horgász részére kész katasztrófa,de még így is sikerült fognom két halat,egy süllőt meg egy balint.Egy kérdésem is lenne:nagyon rég nem voltam Bözödön,engedélyezve van az éjjeli horgászat? Válaszodat előre is köszönve, még egyszer gratula a harikhoz.
2009. szeptember 30. 20:34
6.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Csernák Zoltán, én csak az idén kezdtem jobban megismerni a kuttyogatást, de máris megkedveltem, végül is minden módszert kedvelek ami a harcsázáshoz fűződik. Néztem a fotókat, élőben is megnéztem volna, biztos lett volna mit tanulni. 
 
Szia Veres, sajna rég nem voltam, egy deltai út miatt maradt ki, de ha időm engedi ismét megyek, ezután a süllőkre koncentrálok. 
 
Szabó István, az éjszakai horgászat szerencsére engedélyezett. 
 
Kösz a gratulációkat mindenkinek.
2009. október 01. 16:52
7.
Csernák Zoltán (Regisztrált tag) írta:
Gotthárd Ferenc, A képek nagyrésze Szerbiában a Tekijai Aranykuttyogató versenyen készült, 2007-2008. évben. Amúgy, a Tiszán kuttyogatok rendszeresen, hozzám ez van a legközelebb.  
Tekiján nem ritka a 4-800 kg-os fogás sem a versenyen. No meg a táj eszméletlen szép, és az emberek barátságosak. Ha van kedved, jövőre csatlakozz hozzánk. Remélem, hogy addigra megoldódnak a helyi problémák a verseny körül : http://www.vandorhorgasz.hu/index.php?/irasok/irasok/bekuldott-irsok/aranykuttyogato/menuazonosito-59 
Tervezzük, hogy felkeressük a vizedet harcsaügyben. Üdv Zoltán
2009. október 01. 16:56
8.
Csernák Zoltán (Regisztrált tag) írta:
skype: villanybringás
2009. október 03. 19:47
9.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Zoltán, mindenképp tudassátok, mikor jönnétek, és ha időm engedi akkor ott leszek én is :D. 
 
Skype-ra felveszlek, csak ritkán vagyok fent. Inkább mail, ezt naponta ellenörzöm: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
2010. február 18. 13:25
10.
dombi csaba arpad (Regisztrált tag) írta:
Azt szeretnem tudni,hogy szabad-e ejszaka horgaszni a termeszetes vizeken Romania teruleten 2010-ben? 
Egyesek szerint szabad csak legyel kivilagitva,masok szerint nem szabad. 
elore is kosz. D Csaba
2010. február 19. 06:33
11.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Én úgy tudom, hogy szabad éjszaka horgászni kivilágított helyen, viszont a menyhal horgászata tilos!
2010. február 20. 17:22
12.
bauer attila (Regisztrált tag) írta:
ejszaka szabad horgaszni de ki kell legyel vilagitva
2010. február 26. 16:48
13.
dombi csaba arpad (Regisztrált tag) írta:
Koszonom a valaszokat,de szeretnem a torveny szamat amelyik ezt szabalyazza. 
yisztelettel D Csaba
2010. március 03. 17:17
14.
dombi csaba arpad (Regisztrált tag) írta:
Mi az amit latok a karasz hatan,talan egy bordarab,hogy ne akadjon ki a horog? nagyon okos megoldas.
2010. március 03. 18:11
15.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Az nem bőr, gumiból vágott darab :), de a célját eltaláltad :)
2010. március 09. 14:57
16.
sandor imre (Regisztrált tag) írta:
Az osz vegen volta Parajdon as kineztunk vagy ket delutan a tora de nem volt semmi fogas ,csak ejel van kapas,KOSZ.
2010. március 09. 16:41
17.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Én a harcsáimat mind éjszaka fogtam, napközben csak a süllőket riogattam.
2010. április 09. 19:31
18.
nemes dénes (Regisztrált tag) írta:
Sziasztok,meg szeretném tudni hogy mi a helyzet a bőződi tóval,most kihez tartozik és mik a szabályok az idén ott? És tudna valaki kabannát kiadot a hétvégékre kőzvetlen a tóparton.  
Előre is kőszőnőm az infokat.
2010. április 10. 09:55
19.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Ha jol tudom tilalom van!
2010. július 05. 21:27
20.
Szocs Gabor Levente (Regisztrált tag) írta:
Szerintem is szep volt , es rendkivuli volt az az erzes mikor erezted hogy horogra akadt a harcsa :) 
 
Enis a Bozodi ton Majus 1.-en fogtam egy 8kilogramos harcsat! kep: http://h.imagehost.org/t/0445/DSCI1084.jpg
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web