Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow Élménybeszámoló arrow Alkonyattól pirkadatig

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Alkonyattól pirkadatig Nyomtatás E-mail
Írta: Gotthárd Ferenc Alpár
2009. augusztus 15. szombat 10:20

Abban a kivételes szerencsében volt részem, hogy éjszaka is kérdőre vonhattam az ócfalvi tavakban úszkáló pikkelyeseket. Az éjjeli horgászatnak van egy különös zamata számomra. Sok-sok évvel ezelőtt rabul ejtett ez a varázslat, és mindig hatalmába kerít ez a különös érzés, mikor a csillagos égbolt alatt lesem a kapásjelzők rezdülését. Ilyenkor másképp élek meg minden kapást és fárasztást. Megszűnik létezni a külvilág, a sötétben csak én vagyok és a halak.


A kora esti órákban érkeztem meg a vízpartra. A teljes sötétig elegendő idő állt rendelkezésemre, hogy összeállítsam a szerelékeket és beszórjam az etetésnek szánt magvakat. Nem spóroltam az anyaggal: kétféle kukorica, tigrismogyoró és pellet alkotta az alapot. Két helyre szórtam be az elemózsiát. Az egyik terülj-terülj asztalkám az erdős partrész közvetlen közelében volt, a másik a tó közepére került.

A lényeg.
A lényeg.


Így könnyebb nagyobb távra eljuttatni a szemes takarmányt.
Így könnyebb nagyobb távra eljuttatni a szemes takarmányt.


A végszerelékeket is kényelmesen összeállítottam, majd az egyre halványuló fényeknél végeztem néhány próbadobást, hogy a sötétben pontosan tudjam megdobni a helyet. Szilárd barátom is befutott. Közösen terveztük a bevetést, de a munkahelyi kötelezettségei miatt ő csak később tudott jönni.
Beélesítettük a cuccokat, az utolsó horog is a helyére került, a többi már csak a halakon múlott. Kényelmesen elhelyezkedtünk a parton és csendben vártuk az eseményeket.

A sötétség nesztelenül körénk lopakodott, és egyre inkább csak sejtettük a túlpartot, mintsem láttuk. Rejtelmes hangok szűrődtek ki az erdőből, néha baglyok huhogása törte meg a csendet. Egy-két őz riasztása hallatszott a távolból. A falu felől kutyák ugatására lettünk figyelmesek, talán egy macska rossz helyen kóricált. Egerek cincogása hallatszott a fűből, a horgászok által parton felejtett élelem után kutattak. Egy jókora hal csobbanása törte meg az amúgy szokványos éjszakai hangok sorozatát.
- Az etetés környékén ugrott – súgtam oda társamnak, de nem jött válasz. Közelebb léptem és újra tudtára adtam az ugrás vélt helyét, de csak egyenletes mély szuszogás jött barátomtól.

Éjfél fele járt az idő, én is egyre laposabbakat pillogtattam. Egyik ilyen pár másodperces kihagyásomból felocsúdva kapást észleltem az egyik botomon. A bevágás ült és ereztem, hogy jobb hal védekezik a horgon. Szépen görbítgette a botot. Próbáltam füttyel, szólítgatással, majd kiabálással kiverni az álmot Szilárd szeméből, de nem reagált semmire. Brutálisabb megoldást választottam: az egyik vizes flakont a feje mellé dobtam, hatásos volt. Pár perce tartott a buli, mikor furcsán elnehezedett a szerelék és nem tudtam közelebb húzni a halat. Közben a másik botom kapást jelzett és barátom pálcája is elindult a víz felé. Mi van itt? – kiáltottam fel a meglepetéstől. Én egy centit nem tudtam közelebb csalni halamat, míg társam pontya rendesen húzta a madzagot az orsójáról.
-Tehát nem ugyanazt a halat próbáljuk megfogni– nyugtáztam. Mindkét botommal egyszerre próbáltam húzni, de egy centit sem sikerült. Tompa rugdalózást éreztem a karomban, majd megkönnyebbült a cucc. Mindkét zsinór elszakadt. Egy betépett cájgban akadhatott le a pontyom és az összecsavarodott zsinórok, elvágták egymást.

Közben Szilárd partközelbe pumpálta az ellenfelét, másodjára sikerült is alátolnom a merítőt.

Egy formásabb potyka.
Egy formásabb potyka.


Feladat teljesítve, mehetsz.
Feladat teljesítve, mehetsz.


Újraszereltem megcsúfolt pálcáimat, friss pelletek kerültek felfűzésre és repültek a horgok az etetés irányába. Mintegy fél órát kellett várnom a kapásra. A bevágás után kb. egy másodpercig éreztem halat, majd ellenállás nélkül csőröltem ki az ólmot. Mintegy öt centi zsinórt és a horgot vitte magával. A mai napig rejtély számomra, hogy mi történhetett, hisz akkor kötöttem új horgot és nem volt sérült az előkém.
Morcosan újraszereltem, immár másodjára. Megcéloztam a túlpartot, és útjára engedtem a végszereléket, de ezt szó szerint tettem...Titokzatos módon elakadt a zsinórom és hatalmas csattanással szakadt el a harmincas monofil. Az ólom ágyúgolyóként zúgott tova az éjszakában. Harmadszor is újraszereltem, ezúttal kétszer is leellenőriztem mindent a dobás előtt.

Ismét csend telepedett a környékre, a semmittevés percei óráknak tűntek. Néha felugrott egy-két hal, de a kapásjelzők mozdulatlanul lógtak a madzagon. A telefonomra pillantottam – két óra. Halk koppanás jelezte, hogy kapásom van. A bevágás ült. Gyengécske ellenállást tapasztaltam. Pillanatok alatt átvontattam a tettest a túlpartról. Egy suhanc ponty szippantotta fel a csalit.

A merítés simán ment.
A merítés simán ment.


Gyere csak közelebb...
Gyere csak közelebb...


...egy fotó erejéig.
...egy fotó erejéig.


Csalódottságomat növelte a tény, hogy az újabb halam csak jóindulattal volt pontynak nevezhető.

Sikerült a legkisebb potykát kifognom a tóból.
Sikerült a legkisebb potykát kifognom a tóból.


Mindkét botot újracsaliztam, friss pelletek kellették magukat a horogra fűzve. Három óra körül, egyre gyorsuló tempóban emelkedni kezdett a jobb oldali kapásjelző, hogy a bothoz ragadva ne mozduljon többé. A bevágást követően furcsa védekezést tapasztaltam. Egy helyben pumpált, majd tétován jobbra-ballra úszkált, majd ismét egy helyben állva próbált a horogtól szabadulni. Mivel a tóban elég szépen van afrikai harcsa, őrá gyanakodtam. A szimatom nem csalt, egy bajszos jelent meg a lámpa fényénél. Végső kísérletként próbált a part menti karók közé menekülni, de nem adtam lehetőséget rá. Sűrű fejcsóválások közepette csusszant a merítőbe. A horog makacsul tartott a száj sarkában, esélye sem volt.

Gyere, csak gyere.
Gyere, csak gyere.


A halas

Sehol egy sérülés, jó erőben volt.
Sehol egy sérülés, jó erőben volt.


A fárasztás közben keletkezett hullámok lassan elsimultak a víztükrön. Egyre vastagabb pára kezdett a környékre telepedni, néha igazi horrorfilmes hangulata volt a helynek, csupán a vízi szörny hiányzott a képből. A kapásjelzők ismét néma csendben álltak, mintha sztrájkba fogtak volna. A sötétség fokozatosan derengésbe ment át. A parti bokrok sziluettje is egyre tisztábban kivehető volt. A távolból kakaskukorékolás harsant, hajnalodott.
Lépésről lépésre egyre világosabb lett, már a túlparti erdőt is jól lehetett látni. A tervek szerint maradunk, míg teljesen fel nem kel a nap, aztán, uzsgyi haza.

Enyhén megemelkedett az egyik kapásjelző, majd lassú tempóban süllyedni kezdett. A bevágást követően pillanatok alatt partra szánkáztattam egy kis potykát.

Tiltakozás nélkül hagyja beteljesedni sorsát.
Tiltakozás nélkül hagyja beteljesedni sorsát.


Az akadás tökéletes, csak a hal kicsi.
Az akadás tökéletes, csak a hal kicsi.


Azért lehet örülni neki is.
Azért lehet örülni neki is.


Ráérősen ballagott a napkorong a horizont felé. Az első napsugarak behatoltak az erdő fái közé. A levelekről hangos koppanással hulltak alá a hajnali párától keletkezett vízcseppek. Helyenként halak ugrottak, nagyok, kicsik, még kisebbek. A horgászat a vége felé közeledett. Az utolsó perceket kihasználva akadt a horgomra a búcsúhal. Szép köröket futott, mielőtt sikerült a szákba terelnem. Erőtől duzzadó egészséges potyka volt.

Zsupsz bele a hálóba.
Zsupsz bele a hálóba.


Szúrós falat volt.
Szúrós falat volt.


Legnagyobb és egyben legutolsó halam.
Legnagyobb és egyben legutolsó halam.


Adios!
Adios!


Annak ellenére, hogy a halfogásban nem domborítottunk igazán maradandót mégis azt kell mondanom, hogy kellemes kis horgászat volt. Nem csak a halak tudják széppé tenni az ilyen éjszakai kirándulásokat. A csend már félig kárpótol is a kint töltött percekért. Az, hogy nem ordít a szomszéd horgásznál a „zene” és az ital hatása alatt lévő „sporik” nem üvöltenek, mint a sakál. Ezek mind olyan luxusélvezetek lettek, amit mára már sajnos egyre kevesebb vízen lehet tapasztalni. Az ilyen éjszakai pecák ezeket a kellemetlen élményeket is hivatottak kárpótolni.

Gotthárd Ferenc AlpárHozzászólások (9)
2009. augusztus 15. 19:24
1.
Peter Szilard (Regisztrált tag) írta:
ejnye-bejnye Goci...Hat igen a faradtsagtol konnyen elalszik az ember. De jo kis horgasz kaland volt ezzel a kis elalvassal egyutt. Szepen megirtad ezt is. Csak gratulalni tudok.
2009. augusztus 16. 10:17
2.
Kalman Hunor (Regisztrált tag) írta:
Üdv. Ferenc 
nekem is nagyon tetszett a cikk, szép hely, szép halak stb. kiváncsi lennék a pelletre és a horog fajtájára amit használtál. meg lehet tudni róluk valamit? előre is köszi
2009. augusztus 16. 10:19
3.
Kalman Hunor (Regisztrált tag) írta:
még valami :D nem tudja valaki hogy hol lehet beszerezni kendert? olyanra gondoltam amit utólag kell megfelelőre elkésziteni. takarmányboltra gondoltam, talán van ott, de viszont a kendert más célra is használják és ez miatt lehet hogy nem is árulnak úgy ahogy nekem kellene.
2009. augusztus 16. 11:17
4.
Ujvari Krisztian-Robert (Regisztrált tag) írta:
Szia Hunor, Orosz Attilanak az uzletjeben (Csikszereda)van fel kilos kiszerelesben, de szerintem hobby uzletekben is kapsz, mert madar elesegnek is hasznaljak.
2009. augusztus 16. 19:55
5.
Kalman Hunor (Regisztrált tag) írta:
köszi szépen az infókat.
2009. augusztus 18. 10:24
6.
Ujvari Krisztian-Robert (Regisztrált tag) írta:
Nincs mit, de volt hogy en is a takarmany boltban vasaroltam mert mashol nem kaptam. 
Apropo Ferenc a cikk nevet a Tarantino film ihletete???
2009. augusztus 22. 08:17
7.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Szia Hunor, bocs, hogy csak most válaszolok, de nem voltam itthon. A horog Maruto, és ezzel a kóddal kereshetsz utána 988BD-DN, A pellet Carp Zoom halibutos horogpellet. 
 
Krisztián beletrafáltál, Tarantino :D
2009. augusztus 22. 13:12
8.
Kalman Hunor (Regisztrált tag) írta:
köszi a választ Ferenc, az lenne még a kérdésem hogy hányas a horog? köszi a választ
2009. augusztus 28. 12:21
9.
Gotthárd Ferenc Alpár (Regisztrált tag) írta:
Hunor, a horog méret hatos.
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web