Horgászat
Főoldal
Pergető horgászat
Finomszerelékes horgászat
Legyező horgászat
Fenekező horgászat
Lékhorgászat
Rablóhalazás
Ötletek praktikák
Élménybeszámoló
Horgászvizeink
A Duna-Deltában
Távoli vizeken
Versenybeszámoló
Teszthorgászat
Hírek
Szállások
Adok-Veszek
Jó tudni
Gasztronómia
Galéria
Fórum
Elérhetőség
ReklámlehetőségMÉDIAPARTNER
Vízpart.ro

MÉDIAPARTNER
PVTV - horgászcsatorna pecásoknak és vadászoknak

REKLÁM
Energofish

REKLÁM


Főoldal arrow A Duna-Deltában arrow Újra a Duna-Deltában 2009

REKLÁM

REKLÁM
Horgászbolt Gyergyószentmiklós
 
Hírek »


Újra a Duna-Deltában 2009 Nyomtatás E-mail
Írta: Sánta Mihály
2010. január 13. szerda 17:48

Immár másodszorra tervezzük az év legizgalmasabb, legszórakoztatóbb eseményét, a deltai pecát. Nem mintha az itthoni, marosi pecatúrák nem lennének szépek, eredményesek, de a Duna-deltát, én személyesen, a horgászok Mekkájának tekintem, ahova minden igazi pecás, legyen az pontyozó, feederező, pergető, legyező, jerkelő és még sorolhatnám… eletében egyszer el kell látogasson.
   
A tavalyelőtti túra, habár nem volt fogásokban gazdag, élményekben feledhetetlen volt. Ezt az élményt kívántuk újból feleleveníteni, érezni a csukák agresszív támadását, amint rávetik magukat az általunk vontatott műcsalikra.
   
Ez a második pecatúra a Deltában, 2009 őszén, pontosabban október utolsó hetében vált valóra, mikor is szerencsésen parkoltuk autóinkat a Hotel Delta parkolójában, és kiszállva az autóból magunkba szívhattuk a Duna “leheletét”. Pár telefon, és már burrogtunk is a kis hajókával a Sulina ágon levő Crisan faluba, ahol viszontláthattuk házigazdánkat, Nelu bácsit.
   
Persze, nem lehet ilyenkor az emberrel bírni, elönti a láz, úgyhogy elfoglaltuk helyünket házigazdánknál, és utána igyekeztünk a közeli csatornára, de az igazi peca az csak másnap kezdődött…
   
Másnap reggel nem kellett az óra csengessen, mindenki ébren volt, és indultunk is a tóra. Nagy nap lesz a mai, gondoltam... Jobban mondva, minden nap ezt gondoltam, erősen bíztam magamban, hogy ez a horgászat sokkal jobban fog zárulni, mint az előző évben lebonyolított.
   
Az optimizmus meg is hozta gyümölcsét, az első órákban már jöttek a csukák, először az apraja, aztán meg a nagyobbja… másfelesek, kettesek, no meg egy bő hármas is becsúszott a “zöldfülű” Csabi barátomnak, aki aznap vitte a rekordot a nap legnagyobb, illetve legkisebb halával.

Nem volt szükség itt féket alkalmazni...
Nem volt szükség itt féket alkalmazni...


Sokkal kisebb, mint a 4cm-s támolygó.
Sokkal kisebb, mint a 4cm-s támolygó.


Ami ezután következett, arra mi sem számítottunk! A sors mintha mindenikünkre sózott volna egy egynapos szünetet, persze fogásban, és csukában mérve. Körforgásban, mindenkinek volt egy gyenge napja, amikor a csuka rá sem hederített az előtte elhúzott műcsalira, szomorítva kicsit ezzel a horgászt, viszont a többi nap, csukában, mondjuk a megszokott autós nyelven, full-os volt.

 Kísérőnk, Cosmin pózol... csak a hangulat kedvéért, fogott ő már a kezében ennél jóval termetesebbet is.
Kísérőnk, Cosmin pózol... csak a hangulat kedvéért, fogott ő már a kezében ennél jóval termetesebbet is.


Felszín alatt kapott utána.
Felszín alatt kapott utána.


Ez valamiben spekulál.
Ez valamiben spekulál.


Ugrásra készen.
Ugrásra készen.


Mutatvány befejezve.
Mutatvány befejezve.


No, de azért egy fotó erejéig csak kijössz, nemde?
No, de azért egy fotó erejéig csak kijössz, nemde?


És megint kezdjük elölről.
És megint kezdjük elölről.


Csak ő már hamarabb megadja magát.
Csak ő már hamarabb megadja magát.


Vagy mégsem?
Vagy mégsem?


A mélyebb gödörből rontott ki...
A mélyebb gödörből rontott ki...


Nézzünk csak meg közelebbről...
Nézzünk csak meg közelebbről...


Csukatanya.
Csukatanya.


Lóri barátom a túra legnagyobb példányával.
Lóri barátom a túra legnagyobb példányával.


Mindegyikünk megfogta a nagyobb termetű, hármas csukáját, sőt a túra legnagyobbja és amit meg is tartottunk, az egy 4.7 kilós csukapéldány volt. Lóri barátom volt a szerencsés elejtője… meg is érdemelte.

Lehet hogy most a C&R hívei rám ugranak, de őszintén be kell vallanom, hogy voltak megtartott példányok, szigorúan méretesek. Most beszélek a másfelestől felfele.

Ugyebár mindenki naponta, túlzás nélkül megfogta a maga 10-18 csukáját, de ebből csak a szükségest tartottuk meg és hoztuk haza kóstolónak. Elvégre, véleményem szerint nincs az a horgász, aki ne tartott volna meg halat azokból, amit életében valahol, valamikor elejtett. Persze sportszerű módszerről beszélek itt, és nem próbálok katolikusabb lenni a Pápánál, ha azt jelentem ki, hogy igenis viszek néha haza az elejtett, méretes példányokból. Remélem, ezekkel a gondolatokkal egyetértenek mások is.

Észrevettük, hogy a csukák 95%-a támolygó kanálra veti rá magát, méghozzá nagyon agresszíven. A növényzet még nem volt teljesen a fenékre szállva, ezért a sekély vízben elég volt a könnyű támolygót megtáncoltatni, egyet-kettőt rántani rajta, és ha ott volt a csuka úrfi, nem hagyta annyiban. Hangos csobbanással tudatta velünk, hogy igenis, tetszik neki a mutatvány a csillogós műcsodával.

Csak a tiszta természet.
Csak a tiszta természet.


A támolygókat többféleképpen kínáltuk fel nekik, kisebb-nagyobb eredménnyel. Volt mikor lassan, folytonos vontatással húztuk a könnyű támolygót, a mélyebb részeken, gödrökben. Nagyobb csukát remélve a nehezebbeket vettük elő, majd a hulló falevél technikával próbáltuk becsapni őket.

Az első napokban mintha csak csipegették volna a támolygókat, a fogott példányok többsége éppen csak megakadt. Rájöttünk, hogy többet kell hagyni a csalit, nyeletni kell. Kicsit furcsa volt, de így megsokszorozódtak a fogott csukák száma.
A zsinór hasát figyelve, hagytam még pár másodpercet a csalit a vízben (rávágás után, persze), és csak utána vágtam be. A csukák annyira óvatosak voltak, ha észlelték a legapróbb gyanús jelenetet is, abbahagyták a csali üldözését.
   
Nem hagytam otthon a jerkbaitjaim sem. Sajnos, ezekkel a műcsalikkal nekem személyesen nem sikerült egyetlen csukát sem horogra csalni, viszont társaimnak bevált. Ők a Salmo Sliderre helyezték a hangsúlyt, én viszont a nagyobb, nehezebb Buster Jerk, Zalt, Cormoran, és más svéd “téglákkal” próbálkoztam. Nem bizonyítottak… legalábbis ezen a túrán nem. Nem adom fel, tovább fogok velük próbálkozni, bízom bennük.
   
A sekélyebb vizeken, a növénnyel benőtt részeken, nem kíméltük a poppereket, no meg a Rapallátol a Skitter Walk műcsalit sem. Kész show, amikor egy nagyobb testű csuka üldözőbe veszi a műcsalit. A megszokott V alakú hullám, a káprázatos kiugrás a vízből, mikor ráveti magát a felszínen bukdácsoló műcsalira, és ha elvetette a kapást, újból és újból visszaüt, nem hagyja annyiban… ezek a látványok leírhatatlan élményt nyújtottak nekünk.
   
A deltai csukák, eddigi tapasztalataink szerint, egyetlen kanalat erősen szeretnek. Beszélek itt a Rublex Orkla támolygókról. Halaink nagy része ezt a támolygót részesítette előnyben, ezzel fogtuk a legtöbbet, és a nagyobb példányokat is Orklának köszönhetjük.

Búcsú, de nem végleg. Viszontlátjuk mi még egymást!
Búcsú, de nem végleg. Viszontlátjuk mi még egymást!


Immár azóta megünnepeltünk egy Karácsonyt, pezsgőt bontottunk az Újév köszöntésére. Reméljük, hogy az Újév egy halban gazdagabb, civilizáltabb Duna-deltát tartogat számunkra, ahol álmaink válnak valóra, érdekes élmények varázsolnak mosolyt arcunkra. Ezért tehát ne feledjük, hogy nem urai vagyunk a termeszétnek, hanem részei, és ha ezt a természetet mi bepiszkoljuk, tönkretesszük, akkor lehet hogy a közeljövőben az utódainknak a mostani, jelenleg készített fényképről tudjuk csak megmutatni azt a tavirózsás nagy állóvizet, aminek Duna-delta volt a neve, vagy azt a krokodilpofájú élőlényt, aki minket kápráztatott el oly sokszor agresszív támadásaival, kiugrásaival.

Erre nem fog sor kerülni, ugye horgásztársak?  

Sánta MihályHozzászólások (6)
2010. január 19. 01:35
1.
Vajna Zoltan (Regisztrált tag) írta:
Gratulálok az íráshoz, jól esett így szesszióban éjjel fél3kor elolvasni:D 
Tavaly élég ritkán horgásztunk együtt, idén össze kéne hozzunk egy pár közos pecát, én személy szerint már alig várom a tavaszt... de még elég messze van :((
2010. január 20. 07:52
2.
Nagy Levente (Regisztrált tag) írta:
Kinél voltatok elszállásolva a Deltába?
2010. január 21. 07:45
3.
Misi (Regisztrált tag) írta:
Nem panzioba, maganhazba voltunk, egy Nelu nevezetu uriembernel.
2010. január 26. 10:00
4.
nemes dénes (Regisztrált tag) írta:
Én is ott voltam a tavaly,Misin keresztűl ismertem meg Nelu bácsit,nagyon szuper helyek vannak a kőrnyéken,ugy horgászoknak ,mint kiránduloknak is. 
 
Jó az irás. GRATULA
2010. január 30. 01:44
5.
Szabó Ákos (Regisztrált tag) írta:
Gratulálok az írásodhoz, Misi, jó volt olvasni! :) 
A mail-edet olvastam, hamarosan válaszolok! 
 
Üdv! 
 
Ákos
2010. február 09. 03:34
6.
papp laszlo (Regisztrált tag) írta:
Szevasztok. En eloszor 1970 ben voltam a deltaba horgaszni, majd 1987 ben.Az utolso 5 evben minden osszel voltam. Eloszor 17 evesen 18 napot voltam satorral Crisan kozeleben egy szigeten, majd Mila23 an a Ligheanca bejaratanal. Utobbi evekben pedig murighiolon .Szalasunk a La Traian panzioba volt a tavaj pedig a La Paradisba. Aholbinakra jarunk pergetni. gyonyoru napokat toltottunk ott. Tapasztalatom szerint a legsikeresebb az irlandez tamolygo volt,viszont a tavaj es tavajelott a legtobbet az 5 os Meps el fogtam. A Legnagyobbat egy 10 cm es popperrel sikerult kifognom. Az iden megint megyunk de most harcsazni is szeretnenk. Tud e valaki jo harcsashelyet ezen a kornyeken? A ponty nem igen erdekel mert pontyra magyarba jarunk telepitett vizekre, ahol szep peldanyokat lehet fogni.Udv laci emailt is kuldhettek  
 
\n  
 
Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez. 
 
 
Csak a regisztrált látogatók szólhatnak hozzá.
Kérjük, hogy jelentkezzen be vagy regisztráljon.
 
 

Bejelentkezés

Elfelejtette a jelszavát?
Még nem regisztrálta magát? Regisztráljon most!
Vadászat
Élménybeszámoló
Vadászatszervezés
Vadételek
Írások
Külföldi vadászutak

REKLÁM

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


REKLÁM
d-log.jpg

Legfrissebb fórumtémák
Új apróhirdetések
Cikk hozzászólások
Erdélyi Horgász © 2006-2008 - Minden jog fenntartva | Készítette a 2DESiGN | Catalog Web